Nieuwsbrief Schulden - 23 maart 2023

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

23 maart 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, ondernemers met financiële zorgen en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Programma Verbinden Schuldendomein 2.0.

Stand van zaken verkorten aflostermijn Msnp

Afsluitregels voor energie structureel aanscherpen

Reactie VNG-Divosa Regeling afsluitbeleid en Warmteregeling


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Meld u aan voor de nieuwe (be)spreekuren over vervroegd herberekenen en samenloop

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Arnhem zet handtekening voor soepele werkwijze rondom schulden

Ondernemers
 - Workshop slotfestival Schouders Eronder
 - Kabinet roept ondernemers op tot actie bij achterstand coronabelastingschuld

Algemeen
 - Podcast Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)
 - Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid herhaalt campagne ‘Je staat niet alleen voor’
 - Maatwerk in financiële hulp vraagt samenwerking
 - (Be)spreekuren en meedenksessie
 - Leestips
 - Evenementen


Programma Verbinden Schuldendomein 2.0.

Als vervolg op het programma ‘Verbinden Schuldendomein 2020-2022’ start er een nieuw breed schuldenprogramma voor de (implementatie)ondersteuning aan gemeenten. De (keten)partners zijn in het nieuwe programma nog intensiever betrokken.     


Het vorige programma richtte zich op de implementatie van vier wetten: de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), het Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewindzaken (Ags), de Wet Vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv) en de Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd). 


Het nieuwe programma Verbinden Schuldendomein 2.0 is breder en bestaat uit verschillende deelprojecten. Zo is er een deelproject dat zich richt op de borging van de vier wetten, op preventie, financiële educatie en life events, op schulden bij jongeren en op ondernemers met financiële zorgen en maakt ook het versterken van de informele infrastructuur deel uit van het programma. Gemeenten worden met het programma ondersteund door bewezen effectieve interventies op te schalen en verduurzamen.


In de komende nieuwsbrieven nemen wij u graag mee door het nieuwe programma en de verschillende onderdelen. In de volgende nieuwsbrief staan wij uitgebreid stil bij de routekaart. De routekaart vormt een belangrijke basis om gezamenlijk en structureel te werken aan de grote maatschappelijke opgaven.

Stand van zaken verkorten aflostermijn Msnp

In onze nieuwsbrief van 7 maart 2023 informeerden wij u dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de NVVK, de VNG en andere betrokken partijen samenwerken om een verkorte aflostermijn in de minnelijke schuldregeling (Msnp) te realiseren. Wij informeren u graag over de laatste stand van zaken. Op 7 februari jl. nam de Eerste Kamer de Wet wijziging van de Faillissementswet aan. Hiermee wordt de looptijd van een wettelijke schuldregeling (Wsnp-traject) in beginsel verkort naar 18 maanden. In aansluiting daarop heeft Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) het streven uitgesproken om de looptijd van de Msnp ook te verkorten tot 18 maanden.

Lees meer

Afsluitregels voor energie structureel aanscherpen

In oktober heeft het kabinet met een tijdelijke wijziging het afsluitbeleid aangescherpt om kleinverbruikers van energie tijdens de winterperiode beter te beschermen tegen afsluiting bij betalingsproblemen. Deze aanscherping heeft in het vierde kwartaal van 2022 geleid tot een daling van het aantal afsluitingen met 68% ten opzichte van een kwartaal eerder. Om deze reden willen ministers Jetten en Schouten de effectieve elementen uit het aangescherpte beleid ook na 1 april 2023 voortzetten. Zo worden kleinverbruikers van energie, structureel beter beschermd tegen afsluiting bij betalingsproblemen.

Gevolgen voor de uitvoering voor gemeenten

In principe gaan vanaf 1 april geven energiebedrijven alle signalen via VPS (BKR) of Ris (Xxllnc) door aan de gemeenten (of gemandateerd/gedelegeerde organisaties). De energiebedrijven willen zo snel mogelijk alle data delen via deze twee ICT-applicaties. Pakt bijvoorbeeld het vroegsignaleringsteam binnen uw gemeente deze afsluitsignalen niet op, maar doet een crisisteam dit? Dan is van belang dat u interne aanpassingen doorvoert in de gekozen applicatie en achterliggende processen. Deze afsluitsignalen geven de energiebedrijven dagelijks door. Dit in tegenstelling tot de vroegsignalen, deze geven de energiebedrijven alleen door tussen de 24e en 27e van de maand. Momenteel zijn er gespreken met de drinkwaterbedrijven om ook om deze afsluitsignalen via Ris en VPS te laten lopen. Door deze aanpassingen ontvangt de gemeente alle data via hetzelfde loket. Hierdoor is het proces gemakkelijker te volgen en te monitoren.

Lees meer

Reactie VNG-Divosa Regeling afsluitbeleid en Warmteregeling

De VNG en Divosa reageren gezamenlijk op de internetconsultatie over de structurele wijziging van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas, evenals de Warmteregeling (hierna te noemen: “Regeling afsluitbeleid” en “Warmteregeling”). 

In oktober 2022 heeft het kabinet met een tijdelijke wijziging het afsluitbeleid aangescherpt om kleinverbruikers van energie tijdens de winterperiode beter te beschermen tegen afsluiting bij betalingsproblemen. De VNG en Divosa hebben destijds een uitgebreide reactie gegeven op de tijdelijke wijziging en zijn verheugd om terug te lezen dat veel daarvan in de nu voorliggende structurele wijziging is opgenomen. De uiterste inspanningsverplichting, de redelijke en passende betalingsregeling, alsmede de vroegsignalering staan erin.

Lees meer

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Meld u aan voor de nieuwe (be)spreekuren over vervroegd herberekenen en samenloop

In de vorige nieuwsbrieven berichtten wij u regelmatig over het vervroegd herberekenen van de beslagvrije voet. De aanleiding hiervoor was de stijging van het Wettelijk minimumloon (WML) en de daaraan gekoppelde uitkeringen per 1 januari 2023. In het (be)spreekuur van 28 maart 2023 delen twee gemeenten hun ervaringen over de uitgevoerde herberekeningen. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Tijdens het (be)spreekuur van 4 april 2023 staan we stil bij het onderwerp samenloop van beslagen, een onderwerp waar we regelmatig vragen over krijgen. Wilt u weten wat de smalle en brede samenloop inhouden, wat de verschillen en wat de regels zijn? Of heeft u andere vragen? Meld u zich dan aan voor dit (be)spreekuur. We verwelkomen u graag.

Aanmelden

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Arnhem zet handtekening voor soepele werkwijze rondom schulden 

Als schuldeiser werkt de gemeente Arnhem zoveel mogelijk mee met schuldregelingsvoorstellen voor inwoners die schulden bij de gemeente hebben. Om dat vast te leggen en voor de toekomst te borgen tekent wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks het convenant Lokale Overheid. 'Een goede schuldregeling geeft inwoners rust en de ruimte in hun hoofd om vooruit te kijken.'

Lees meer

Ondernemers met financiële zorgen

Workshop slotfestival Schouders Eronder

Rotterdam - 20 april
De VNG en KVK verzorgen samen een verrassende, interactieve workshop op het Slotfestival van Schouders Eronder. De ideale reis van ondernemers met financiële zorgen staat daarbij centraal. Welke stappen zetten ondernemers op weg naar een oplossing - of juist niet – en wat zijn hun behoeften, zorgen en wensen? En hoe kunnen gemeenten en andere betrokkenen daar nu eigenlijk echt op inspelen? Het is een actieve en verrassende workshop die u niet mag missen! Graag tot 20 april 2023!

Aanmelden

Kabinet roept ondernemers op tot actie bij achterstand coronabelastingschuld

Zo’n 73.000 ondernemers hebben nog niets van hun coronabelastingschuld afgelost sinds 1 oktober 2022. Het kabinet roept deze ondernemers op hun achterstand in te lopen, of om hulp te zoeken als dit niet mogelijk is. Omdat er nog veel ondernemers achterlopen met het aflossen van de opgebouwde schuld of zelfs helemaal nog niets hebben afgelost, zoekt de Belastingdienst vanaf deze maand extra contact. Zo worden ondernemers nogmaals gewezen op de mogelijkheden voor extra uitstel en op de mogelijkheden om in contact te komen met hulpverleningsinstanties (zoals gemeenten en Kamer van Koophandel) als zij ondersteuning nodig hebben. Ook wordt gewezen op de actuele informatie op de website van de Belastingdienst.

Lees meer

Algemeen

Podcast Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)

Wat heeft de Ags opgeleverd? Maken gemeenten gebruik van het advisrecht of kiezen zij juist voor samenwerking en het afsluiten van een covenant met bewindvoerders? Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen gaan hierover in gesprek met Mirjam Zwamborn, Beleidsmedewerker bij de NVVK.

Beluister op Spotify

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid herhaalt campagne ‘Je staat niet alleen voor’

Dit voorjaar houdt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opnieuw de overheidscampagne ‘Je staat er niet alleen voor’. Het doel is om mensen met geldzorgen te wijzen op de beschikbare hulp en aan te moedigen om de stap naar hulp te zetten. De campagne werd vorig jaar gestart omdat steeds meer huishoudens financieel in de knel kwamen door de hoge inflatie en fors gestegen energierekening. Ondanks de uitgebreide koopkrachtmaatregelen van de overheid is de vrees dat het aantal huishoudens met schulden flink zal toenemen. Daarom krijgt de campagne in het voorjaar een vervolg. Wilt u de materialen van de campagne ‘Je staat er niet alleen voor’ gebruiken in uw gemeente? Deze zijn vanaf 20 maart te vinden op www.campagnetoolkits.nl/je-staat-er-niet-alleen-voor

(Be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren en meedenksessies op de agenda. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen.


Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

  • di 28 maart - Ervaringen van gemeenten met herberekenen beslagvrije voet  

  • di 4 april - Samenloop bij beslagen, hoe zit dat?  

  • do 6 april - Verlenging afsluitregeling, geen afsluitingen meer voor inwoners?  

  • do 13 april - Hoe bereiken andere gemeenten hun ondernemers met financiële zorgen? 

  • di 18-4-2023 - Doorontwikkeling gegevensuitwisseling voor Toegang en Plan van Aanpak schuldhulpverlening (fase 2) meedenksessie 

  • wo 10-5-2023 - Vervolg programma Verbinden Schuldendomein  

Aanmelden

Leestips

Evenementen

Lees meer
vng.nl