Bekijk de online versie

Nieuwsbrief

Dienstverlening VNG

31 maart 2025

Met deze editie ontvangt u een nieuwe nieuwsbrief van Dienstverlening VNG, waarmee we u niet alleen op de hoogte houden van het project Omnichannel zoals u gewend was, maar ook van andere belangrijke ontwikkelingen en initiatieven binnen onze dienstverlening.


Elke twee maanden houden we u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en handige hulpmiddelen op het gebied van gemeentelijke dienstverlening die uw werk makkelijker maken. Ook lichten we elke nieuwsbrief een specifiek thema uit: wat is het, hoe helpt het u en wat voor ondersteuning biedt de VNG hierbij. Deze keer staat de Wmebv in de schijnwerpers.


We willen hiermee onze communicatie versterken en zorgen dat u altijd goed geïnformeerd bent over de laatste trends en projecten. Kent u collega’s of andere gemeenten die ook geïnteresseerd zijn in deze updates? Ze kunnen zich eenvoudig hier aanmelden.

  • Vooraankondiging nieuw platform Kennisbank Dienstverlening

  • Nieuw: stappenplan om te starten met een MijnOmgeving

  • Gratis e-learning en training voor KCC- en baliemedewerkers – help inwoners met (digitale) hulpvragen op weg.

  • Online kennissessie: Hoe kunt u IDO-meldingen gebruiken om uw dienstverlening te verbeteren?

  • Toegankelijk werken met webcontent: hoe kan NL Design System u daarbij ondersteunen?

  • In de schijnwerpers: Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv)

Vooraankondiging nieuw platform Kennisbank Dienstverlening

Binnenkort lanceren wij vanuit VNG een nieuw overzichtelijk platform voor de Kennisbank Dienstverlening met goede zoekopties en gevuld met handige en nuttige informatie voor de gemeenten. Naar verwachting wordt dit platform medio mei gelanceerd. Het doel van dit platform is om vanuit VNG Dienstverlening een verzameling aan informatie en producten te creëren waar gemeenten echt wat aan hebben. Naast dat het voor jullie overzichtelijker wordt als wij als één geheel samenwerken, is het ook handig voor jullie als gemeenten dat alles via één integrale toegang te bereiken is. Wij verbinden daarmee onze website, het platform, deze nieuwe nieuwsbrief en het forum Dienstverlening als één overzichtelijk geheel. Daarnaast komt er een plek voor de projecten die stoppen, waar de opbrengst van de projecten geborgd wordt. Zo is alle informatie makkelijk terug te vinden. In de volgende nieuwsbrief vertellen we er meer over.

Nieuw: stappenplan om te starten met een MijnOmgeving

Op 25 maart 2025 organiseerden we een bijeenkomst waar 150 overheidsprofessionals van gemeenten en andere overheidsorganisaties samenkwamen om praktische handvatten op te halen over hoe je kunt starten met een MijnOmgeving. Tijdens deze bijeenkomst lanceerden we een stappenplan waar uw organisatie nu ook gebruik van kan maken.


Waarom een MijnOmgeving?

Uw gemeente wil inwoners goed, volledig en actueel informeren over hun lopende zaken, via elk communicatiekanaal. Denk bijvoorbeeld aan hun aanvraag voor een vergunning of een nieuw paspoort. Ook wilt u een voorziening bieden waarmee inwoners zelf zaken kunnen regelen, gegevens kunnen inzien en aanpassen en waarmee u ze persoonlijk kunt informeren over dienstverlening die voor hen relevant is.


Dit kunt u goed inrichten met een MijnOmgeving met MijnServices. MijnServices zijn bouwstenen waarmee u een MijnOmgeving kunt inrichten. 

Zoals bijvoorbeeld de bouwsteen MijnZaken. Hiermee kunnen inwoners hun lopende zaken volgen bij uw gemeente. Ook kunt u bijvoorbeeld met de notificatiebouwsteen zorgen dat de inwoner een melding ontvangt zodra er nieuws is over zijn lopende zaak. U creëert hiermee een klantvriendelijke ervaring: inwoners weten precies waar ze aan toe zijn en kunnen veel zaken zelfstandig inzien en afhandelen in hun MijnOmgeving. En uw KCC-medewerkers kunnen inwoners ook met de laatste stand van zaken helpen via andere kanalen, zoals de telefoon of de balie. Dit bespaart uw organisatie tijd en vermindert onduidelijkheden en tussentijdse vragen bij inwoners. Bovendien draagt een gestroomlijnde klantreis bij aan een hogere waardering van uw dienstverlening.


MijnServices zijn gestandaardiseerde bouwstenen die al ontwikkeld zijn door overheden en leveranciers die u voorgingen en waar u ook gebruik van kunt maken. Deze bouwstenen worden al gebruikt door veel gemeenten en leveranciers door het hele land, zijn getest onder gebruikers en voldoen aan de wet- en regelgeving.


Aan de slag met het stappenplan

Ons praktische stappenplan helpt u om een MijnOmgeving met MijnServices te implementeren. In dit stappenplan ziet u wat u nodig heeft en welke stappen u kunt zetten.


Vraag het gratis stappenplan aan

Of lees eerst meer op Vng.nl/omnichannel.

Gratis e-learning en training voor KCC- en baliemedewerkers – help inwoners met (digitale) hulpvragen op weg 

De digitalisering van overheidsdiensten neemt toe, maar niet iedereen kan daar even goed mee uit de voeten. Veel gemeenten en andere overheidsorganisaties merken dit aan de toenemende vragen en verzoeken om hulp aan de balie en via de telefoon. 


Om KCC- en baliemedewerkers te helpen deze inwoners effectief te ondersteunen, lanceert de VNG een nieuwe reeks trainingen en een gratis e-learning. Na een succesvolle eerste reeks trainingen die snel vol zat, bieden we nu extra mogelijkheden om praktijkgericht te leren hoe gemeenten inwoners met hulpvragen goed op weg kunnen helpen. 


Gratis e-learning en training voor KCC- en baliemedewerkers – help inwoners met (digitale) hulpvragen op weg

In onze e-learning van ongeveer 45 minuten leert u: 

  • Hoe u herkent dat een inwoner moeite heeft met de digitale overheid 

  • Hoe u hierover het gesprek aangaat

  • Hoe u inwoners doorverwijst naar de juiste hulp 


De gratis e-learning is beschikbaar via de website van de VNG.


Verdiepende training – eerste nieuwe datum op 22 april in Eindhoven

Voor wie de theorie in praktijk wil brengen, biedt de VNG een gratis verdiepende training aan. Hierin leert u onder andere: 


  • Gesprekstechnieken om de hulpbehoefte van inwoners te verduidelijken 

  • Hoe om te gaan met weerstand en emoties 

  • Hoe u warm en efficiënt doorverwijst naar passende hulp. 


De eerste nieuwe trainingsdatum is 22 april 2025 in Eindhoven. Deelname is gratis. Verdere data volgen binnenkort op de website van de VNG. 


Schrijf u nu in voor de training op 22 april in Eindhoven.

Bekijk op het YouTube-kanaal van de VNG een video over de training.  

Online kennissessie: Hoe kunt u IDO-meldingen gebruiken om uw dienstverlening te verbeteren?  

De overheid communiceert steeds meer digitaal. Niet iedere inwoner kan hierin mee. De Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) zijn laagdrempelige hulploketten in onder andere bibliotheken, buurthuizen, huisartsenpraktijken en scholen. Hier kunnen inwoners terecht met hun vragen over de online overheidsdienstverlening. Informatiepunten bieden voor veel bezoekers een luisterend oor voor hun problemen en vragen. Er wordt tijd voor ze genomen en ze worden op een persoonlijke manier geholpen.  


Sinds 1 januari 2023 hebben gemeenten de regiorol over de IDO’s. De VNG ondersteunt gemeenten in deze regierol door middel van het project Lokale regie op Informatiepunten Digitale Overheid.  


Daarom organiseert de VNG op 1 april 2025 van 14:00 tot 15:00 de online kennissessie ‘Hoe kunt u IDO-meldingen gebruiken om uw dienstverlening te verbeteren?’. In deze kennissessie inspireren het Ministerie van Binnenlandse Zaken en gemeenten u met praktische tips en ervaringen over hoe u de gemeentelijke dienstverlening kunt verbeteren. En daardoor uw inwoners nog beter kan helpen.  


Meld u aan voor deze inspirerende online kennissessie.  

Toegankelijk werken met webcontent: hoe kan NL Design System u daarbij ondersteunen? 

NL Design System onderzoekt hoe professionals die met webcontent werken – zoals in een CMS – beter ondersteund kunnen worden op het gebied van toegankelijkheid. Veel organisaties streven naar inclusieve en toegankelijke digitale content, maar in de praktijk kunnen hier uitdagingen bij komen kijken. 


Om hier meer inzicht in te krijgen, is een korte enquête uitgezet. Met de resultaten wil NL Design System beter inspelen op de behoeften en knelpunten die webredacteuren, contentbeheerders en andere professionals ervaren bij het maken en beheren van toegankelijke content. 


Werkt u met webcontent of kent u iemand die dit doet? Uw input is waardevol! Vul de enquête in en help mee toegankelijk werken te verbeteren. Klik hier voor de enquête.

Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv)

Wat houdt de Wmebv in?

De Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv) biedt inwoners (zowel burgers als bedrijven) het recht om aanvragen, klachten, bezwaren en andere verzoeken digitaal in te dienen via de door de gemeente aangewezen digitale kanalen. Gemeenten moeten de wet vanaf 1 januari 2026 in overeenstemming met de wettelijke eisen implementeren en aanbieden. Deze wet is een wijziging van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb), en de aangepaste artikelen zullen vanaf 1 januari 2026 van kracht zijn.


De wet heeft grote invloed op hoe gemeenten front-end applicaties, zoals websites en portals, inzetten en hoe de interactie met inwoners plaatsvindt. Dit is vooral relevant wanneer er gebruik wordt gemaakt van een digitale berichtenbox of een ‘MijnOmgeving’.

Er is al veel informatie beschikbaar over de Wmebv en VNG biedt ondersteuning aan gemeenten, zowel tijdens de analysefase als de implementatiefase. Meer informatie is te vinden op de openbare Wmebv-pagina van de VNG.

Wmebv Community

In het kader van het VNG-project is er een besloten Wmebv-community opgericht. Deze is bedoeld voor medewerkers (ambtenaren) van gemeenten, inclusief ingehuurde medewerkers, evenals Gemeenschappelijke Regelingen en andere samenwerkingsverbanden van gemeenten. In de community kunnen handreikingen, model- en hulpdocumenten en voorbeelden van gemeenten worden gedeeld. Daarnaast worden presentaties van de Wmebv Share & Care-sessies ook op de community gedeeld.


De VNG plaatst het Wmebv-nieuws eerst in de community, zodat gemeenten snel op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Gemeenten kunnen berichten plaatsen, informatie delen en vragen stellen aan de meer dan 1200 andere deelnemers. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om laagdrempelig samen te werken met collega’s en andere functionarissen bij gemeenten of organisaties met een vergelijkbare rol.


De Wmebv is van toepassing op alle overheidsbestuursorganen in Nederland. Daarom is de belangstelling groot voor de informatie die de VNG opstelt, beschikbaar stelt en via de community verspreidt. Ook medewerkers van andere overheidsorganisaties, zoals provincies, waterschappen en ministeries, worden toegelaten tot de community, aangezien zij ook betrokken zijn bij de implementatie van de Wmebv.


Bent u zelf betrokken bij de analyse of implementatie van de Wmebv binnen uw organisatie? Meld u dan aan bij de community via de openbare Wmebv-pagina of direct op het VNG-forum. Selecteer de Wmebv-community om toegang te krijgen.

Wmebv Factsheet

Een veelgestelde vraag is welke verantwoordelijkheden gemeenten precies hebben in het kader van de Wmebv, en welke verantwoordelijkheden liggen bij Gemeenschappelijke Regelingen, samenwerkingsverbanden en andere bestuursorganen. Samen met de andere informatiewetten WOO en BDTO wordt er een gezamenlijk document opgesteld door de VNG om deze vraag te beantwoorden. Dit document, met de werktitel ‘factsheet’, wordt in de eerste helft van 2025 afgerond en via verschillende communicatiekanalen en respectieve communities verspreid.


Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Of wilt u een wijziging doorgeven? Stuur een mail aan dienstverlening@vng.nl.

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232

dienstverlening@vng.nl

vng.nl