Nieuwsbrief Schulden - 10 april 2025‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

10 april 2025

Mailing VNG

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden (financiële educatie en life events), samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen. Hiervoor bieden we gemeenten handvatten en ondersteuning, zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons programma en het schuldendomein.   

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 


Agenda online bijeenkomsten

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen tijdens onze online bijeenkomsten, die we (be)spreekuren noemen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur, tenzij anders vermeld in het aanmeldformulier. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

Meer informatie en aanmelden

Bijeenkomsten

Regiobijeenkomsten: beperkt aantal plekken! 

Verspreid over Nederland hebben we dit voorjaar nog 3 bijeenkomsten ontmoeten – verbinden – versterken gepland. We ontmoeten gemeenten en gemandateerde of gedelegeerde schuldhulpverleningsorganisaties graag weer in de regio, om samen stil te staan bij de ontwikkelingen in het schuldendomein en de ambities en uitdagingen van gemeenten. We duiken de inhoud in én we bieden u een overzicht van de vele ondersteuningsproducten en praktische handvatten die we hebben ontwikkeld.  
  
De bijeenkomst in Zwolle is bijna vol. Schrijf u snel in voor een van de andere bijeenkomsten! Het aantal plekken is beperkt.  

Week van de Interventies 

In de week van 2 t/m 6 juni organiseren we de (online) Week van de Interventies. Met deze week bieden wij gemeenten die niet aanwezig konden zijn op de Dag van Interventies de mogelijkheid om kennis te maken met een aantal interventies van SchuldenlabNL. Lees hier meer en meld u aan.

Terugblik Dag van de Interventies

Met meer dan 150 mensen kwamen we bij elkaar tijdens de Dag van de Interventies op 2 april. Deze dag bracht gemeenten en bewezen effectieve interventies van SchuldenlabNL bij elkaar om laagdrempelig kennis te maken, van elkaar te leren en elkaar te versterken in het voorkomen en oplossen van (problematische) schulden bij inwoners. Hare Majesteit Koningin Máxima onderstreepte het belang van o.a. de samenwerking van gemeenten en de interventies van SchuldenlabNL, waarvan Hare Majesteit erevoorzitter is. Terugblikken op deze energieke dag?

Kijk hier

Routekaart Financiële Zorgen

De nieuwe website routekaart Financiële Zorgen al gezien?

Wij zijn trots dat de website van de routekaart Financiële Zorgen is vernieuwd. Dit betekent een belangrijke stap vooruit in het verbeteren van de toegankelijkheid en vindbaarheid van informatie en ondersteuningsproducten die gemeenten ondersteunen in hun aanpak van schuldhulpverlening aan inwoners. Leonard Geluk legt de nieuwe website uit in een kort filmpje. Of neem meteen een kijkje en laat ons weten wat u ervan vindt! 

Nieuwe website routekaart Financiële Zorgen

Hoe staat uw dienstverlening ervoor?

Ik werd erg enthousiast van de checklist. Het is erg uitgebreid en ik kan als beleidsadviseur precies aanvinken waar je als gemeente al aan voldoet en op welke punten je nog een inhaalslag kunt maken. Er staan erg handige tips en inspiratiepunten in. Wij krijgen ook een nieuwe website, dus ik kan deze checklist erg goed gebruiken met wat we straks allemaal op de site willen publiceren!’ 

Chantal van Merrienboer – Van Vlimmeren, Beleidsadviseur ISD Brabantse Wal 

Wist u dat u met onze checklists kunt beoordelen of de schuldhulpverlening in uw gemeente aansluit op de ideale inwonersreis uit de routekaart Financiële Zorgen?

U krijgt per mijlpaal en rol (uitvoering, communicatie, beleid, juridisch en ICT/data) een helder overzicht van wat u kunt regelen. U ziet snel hoever u bent met het optimaal inrichten van uw dienstverlening aan inwoners met financiële zorgen en u krijgt zicht op vervolgstappen. Interesse? Mail naar schulden@vng.nl, dan nemen wij contact met u op.

Leren, opschalen en verduurzamen

Nu beschikbaar: de vernieuwde handreiking Plinkr Nazorg

Het programma Verbinden Schuldendomein ontwikkelde een handreiking om gemeenten te ondersteunen bij de afweging of en hoe Plinkr Nazorg een aanvulling kan zijn op hun dienstverlening. Ook vindt u daarin een stappenplan voor de implementatie. We hebben deze handreiking recent geactualiseerd en nieuwe ontwikkelingen hierin meegenomen. Lees hier meer over de implementatieondersteuning van het programma rond de interventies van SchuldenlabNL.

Over Plinkr Nazorg 

Plinkr Nazorg is een van de bewezen effectieve interventies van SchuldenlabNL en wordt aangeboden door Plinkr. Plinkr Nazorg is een coachingsmethode die inwoners binnen schuldhulpverlening (en/of budgetbeheer), bewindvoering of met een preventieve hulpvraag, kan helpen meer financieel redzaam te worden. Ook kan de methode worden ingezet als onderdeel van het begeleidingstraject.

Jongeren uit de financiële zorgen

Spoor Jongere toegevoegd op de routekaart Financiële Zorgen

Het Spoor Jongere op de routekaart Financiële Zorgen helpt gemeenten bij het inrichten of versterken van passende schuldhulpverlening aan jongeren. Gemeenten krijgen via dit spoor concrete handvatten, ondersteuning en voorbeelden van effectieve interventies om hun schuldhulpverlening aan jongeren met financiële zorgen vorm te geven of te versterken.   

Het Spoor Jongere biedt een basis voor de uitvoering van vroegsignalering, regelen van schulden, begeleiding en nazorg.   

Hoe kunt u hiermee aan de slag?
Wilt u graag ontdekken hoe u zelf aan de slag kunt met het Spoor van de jongere? Meld u dan aan voor het (be)spreekuur op 15 mei.

Nieuws van onze partners

NVVK: 15 mei Bussum: In de spiegel | Breder kijken, meer bereiken

Tijdens haar voorjaarscongres kijkt de vereniging voor financiële hulpverlening NVVK met de congresbezoekers en een serie bijzondere sprekers in de spiegel. Als we zien dat het aantal mensen met problematische schulden groeit, moeten we het dan misschien anders aanpakken om die ontwikkeling om te buigen? Daarnaast kunt u tijdens het congres een belevingsexpositie bezoeken die u laat ervaren wat hulpvragers meemaken in hun contacten met hulpverleners. Vanzelfsprekend zijn er inspirerende workshops en is er gelegenheid tot netwerken.

Meer informatie

Ministerie van SZW: subsidie voor geldlessen op basisschool verlengd

Een grote groep basisscholen kan tot en met 12 mei subsidie aanvragen voor financiële educatie. Hierdoor leren kinderen al op jonge leeftijd om te gaan met geld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit jaar €11,2 miljoen euro beschikbaar. De aanvraag kon oorspronkelijk tot en met 31 maart worden ingediend. Na signalen van scholen over de korte aanvraagperiode is besloten om het tijdvak van de subsidie langer open te stellen.

Meer informatie

NVVK: ‘Werken met DDAS is voor ons een besparing'

De gemeente Doetinchem ziet de meerwaarde van het grensverleggende DDAS-project: eindelijk betrouwbare, eenduidige cijfers over financiële hulp, waardoor gemeenten zich bijvoorbeeld goed onderling kunnen vergelijken. Het vraagt om investering in een softwaremodule, maar daar staat een grotere besparing op handwerk tegenover.

Data Delen Armoede en Schulden (DDAS) is een van de elementen van de Basisdienstverlening Schuldhulpverlening.

Kijk voor informatie op de website
vng.nl