Bekijk de online versie

6 april 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.


Wij wensen u een fijn Paasweekend!

  • Update driegesprekken

  • Brede ondersteuning vast onderdeel bij onboarding UHT-medewerkers

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Kosten middelbare school registrereren en declaratie in SiSa)

  • Nieuws uit de media

Update driegesprekken

Het eerste driegesprek tussen ouder, UHT (PZB-er) en de gemeente na officiële livegang staat gepland. De twee PZB-teams uit Rotterdam en Groningen bieden de mogelijkheid aan gedupeerde ouders om bijgestaan te worden door de gemeente in een gezamenlijk gesprek rondom de integrale beoordeling.

Afgelopen dinsdag 4 april hebben de gemeenten die deelnamen aan de pilot ook een toelichting gegeven op hun eerste ervaringen in het (be)spreekuur. Deze gemeenten gaven bovendien aan dat het voor ouders echt een bijdrage levert aan hun (emotioneel) herstel. Er is tijd en aandacht voor het verhaal van de ouder in een fysieke setting. De grote meerwaarde van de driegesprekken is dat ouders zelf de regie houden (wat wil je bespreken en in welke setting) en dat het gesprek duidelijkheid oplevert.


Om de drie betrokken partijen gericht met elkaar in contact te brengen hebben wij u eerder gevraagd om uw contactgegevens op te geven via dit formulier. Dit kan nog tot het eind van deze week. Als een ouder uit uw gemeente graag bijgestaan wil worden, dan neemt UHT via deze contactgegevens contact met u op. Heeft u vragen over het driegesprek of over de wijze waarop contact gelegd wordt met uw organisatie/medewerkers, neem dan contact op met uw procesbegeleider of stel uw vraag via hersteloperatie@vng.nl.

Meer informatie over het driegesprek vindt u in deze handreiking en in de veel gestelde vragen.

Brede ondersteuning vast onderdeel bij onboarding UHT-medewerkers

In februari van dit jaar stond de brede ondersteuning al centraal bij het Serviceteam van UHT. Het is belangrijk dat gemeenten en UHT van elkaar weten welke rol en taken zij hebben binnen de hersteloperatie. En ook wat ze doen. 


Zo is het financieel herstel door UHT een vast onderdeel in onze opleiding voor gemeentelijke contactpersonen. En vorige week waren medewerkers van UHT te gast in ons bespreekuur. Sinds deze maand is de brede ondersteuning ook onderdeel van de onboarding voor nieuwe medewerkers van UHT. Deze vindt tweemaal per maand plaats.

Afgelopen maandag was de aftrap met 60 nieuwe medewerkers die in een interactieve workshop (met quiz!) kennis hebben gemaakt met de rol van gemeenten in de hersteloperatie. De workshop werd met veel positieve energie ontvangen!

In verband met de meivakanties zijn er geen bespreekuren van 25 april tot en met 10 mei.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

Een gezin heeft volgens de beoordeling van de gemeente vanuit de brede ondersteuning recht op een toekenning van voorzieningen om hun dochter na de zomer te kunnen laten starten op de middelbare school. Door de beperkingen van de dochter, moet dit gezin veel meer kosten maken. Dat kunnen zij niet opbrengen. Het is nog niet precies duidelijk wat er precies nodig is en welke spullen aangeschaft moeten worden. Hoe registreert de gemeente dit correct en welke acties zijn nodig? Hoe declareren zij deze kosten volgend jaar in de Sisa?

Voorzieningen worden verstrekt vanuit het plan van aanpak. Onderstaand voorbeeld geeft aan hoe de gemeente dit zou kunnen aanpakken.

  • Gemeente kent in plan van aanpak voorziening of goederen toe.

  • Gemeente geeft in plan van aanpak op wat de minimumeisen c.q. voorwaarden voor toekenning zijn (bijvoorbeeld tot x bedrag).

  • Ouder kiest en laat de factuur sturen naar gemeente.

  • Gemeente draagt zorg voor betaling conform plan van aanpak (dus tot x bedrag).

De daadwerkelijk gemaakte kosten worden gedeclareerd en verantwoord onder component C (altijd werkelijke kosten).


Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl