Nieuwsbrief Schulden - 13 april 2023‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

13 april 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, ondernemers met financiële zorgen en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid

Nieuwe (be)spreekuren


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Terugkoppeling (be)spreekuren 28 maart en 4 april 2023

Ondernemers met financiële zorgen
 - Workshop slotfestival Schouders Eronder
 - Belastingdienst informeert ondernemers over bijzonder uitstel

Algemeen
 - Podcast BKWI
 - Leernetwerk Persoonlijk Leiderschap
 - Vorderingenoverzicht Rijk
 - AP adviseert over betere hulp aan mensen met ernstige schulden
 - 90% van de gemeenten maakt gebruik van saneringskredieten
 - NVVK Live 30 maart terugkijken 
 - Leestips


Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid als grondwettelijke overheidszorg verkeert in een crisis. Om een menswaardig bestaan veilig te stellen, moeten we het tij keren. Om te voorkomen dat we van crisis naar crisis blijven gaan, willen gemeenten samen met het rijk en andere partners komen tot een strategisch plan bestaanszekerheid voor de lange termijn. Hieraan dragen we bij met een eigen lokale agenda bestaanszekerheid. De VNG nodigt maatschappelijke partners uit zich aan te sluiten bij 3 nieuwe beloftes van bestaanszekerheid en het gesprek aan te gaan over hoe we doorbraken kunnen bereiken. De beloftes zijn:

  • Een inkomen dat weer genoeg is om van te leven.

  • Een maatschappij waarin iedereen zich mee kan ontwikkelen.

  • Een overheid die haar inwoners vertrouwt en die zelf betrouwbaar is.

Als basis voor het gesprek presenteerde de VNG recent het essay Bestaanszekerheid als belofte waarin we de lijnen uitzetten voor een langetermijnvisie met betere maatschappelijke kosten en baten.

Lees meer

Nieuwe (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren en meedenksessies op de agenda. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

  • do 13 april - Hoe bereiken andere gemeenten hun ondernemers met financiële zorgen?

  • di 18 april - Doorontwikkeling gegevensuitwisseling voor Toegang en Plan van Aanpak schuldhulpverlening (fase 2) meedenksessie

  • ma 8 mei - Stand van zaken verkorting Msnp

  • wo 10 mei - Vervolg programma Verbinden Schuldendomein

  • do 25 mei - Hoe ondersteunen andere gemeenten hun ondernemers met financiële zorgen?

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Terugkoppeling (be)spreekuren 28 maart en 4 april 2023

Onze (be)spreekuren van 28 maart en 4 april werden goed bezocht. Tijdens het (be)spreekuur van 28 maart wisselden gemeenten ervaringen uit over het herberekenen van de BVV. Veel gemeenten voerden herberekeneningen uit vanwege de stijging van het WML per 1 januari 2023. Eén gemeente en één belastingsamenwerking hebben hun werkwijze toegelicht. Ook het (be)spreekuur van 4 april was nuttig. Daarin ging het over de samenloop van beslagen. In dit (be)spreekuur namen we gemeenten mee in wat samenloop inhoudt, wanneer hier sprake van is en wat de stappen zijn. Ook bespraken we een nieuwe set tekeningen over samenloop. Deze tekeningen, die samen één geheel vormen, dienen als hulpmiddel om samenloop begrijpelijker te maken. Bent u benieuwd naar deze tekeningen, klik dan op deze link:
Samenloop - Overzicht (1/3) (png)
Samenloop - Verdeling afloscapaciteit (2/3) (png)
Samenloop - Situaties brede samenloop (3/3) (png)

Ondernemers met financiële zorgen

Workshop slotfestival Schouders Eronder

Rotterdam - 20 april
De VNG en KVK verzorgen samen een verrassende, interactieve workshop op het Slotfestival van Schouders Eronder. De ideale reis van ondernemers met financiële zorgen staat daarbij centraal. Welke stappen zetten ondernemers op weg naar een oplossing - of juist niet – en wat zijn hun behoeften, zorgen en wensen? En hoe kunnen gemeenten en andere betrokkenen daar nu eigenlijk echt op inspelen? Het is een actieve en verrassende workshop die u niet mag missen!
Graag tot 20 april 2023!

Aanmelden

Belastingdienst informeert ondernemers over bijzonder uitstel

De Belastingdienst stuurt tussen eind maart en half april drie brieven aan ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betalingen vanwege de coronacrisis. Mogelijk geven deze brieven ondernemers een aanleiding om bij hun gemeente aan te kloppen voor ondersteuning bij financiële zorgen. Daarom informeren wij u hier graag over. 

Lees meer

Algemeen

Podcast Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen

Deze week de nieuwe podcast samen met het BKWI. Te gast bij Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen is Peter Greve, Relatiebeheerder bij BKWI.

Beluister hier

Leernetwerk Persoonlijk Leiderschap 'Van inzicht naar impact'

Zo vroeg mogelijk mensen met financiële zorgen in beeld hebben is essentieel voor het aanbieden van goede en tijdige schuldhulp. Als hulpverlener zie je vanuit jouw eigen rol en dagelijkse werk vaak als geen ander waar dit soepel verloopt en waar (nog) niet. Je ziet waar binnen dit proces aandacht nodig is, zowel binnen jouw eigen organisatie als binnen de keten. Lastiger is het om hier op een goede manier aandacht voor te vragen en krijgen. Het leernetwerk ‘Persoonlijk Leiderschap’ ondersteunt hierbij.

Lees meer

Vorderingenoverzicht Rijk

VO Rijk is in ontwikkeling om als Rijksoverheid, inwoners een overzicht van hun actuele betalingsverplichtingen aan overheidsorganisaties. Met die informatie kunnen zij (direct) de noodzakelijke of gewenste acties ondernemen. In het overzicht krijgen inwoners alle verplichtingen bij de aangesloten organisaties te zien.

AP adviseert over betere hulp aan mensen met ernstige schulden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gemeenten en de energiesector geadviseerd over privacyvriendelijke manieren om hulp te bieden aan mensen met ernstige schulden. Zodat zij beter in staat zijn om die mensen tijdig te helpen. Betrokken ministeries gaan intussen de relevante wet- en regelgeving verduidelijken. 

Lees meer

90% van de gemeenten maakt gebruik van saneringskredieten

Het Waarborgfonds Saneringskredieten heeft onderzoek gedaan naar de inzet van saneringskredieten per gemeente. Aan deze inventarisatie hebben de kredietbanken en een groot aantal gemeenten meegewerkt. Hieruit is naar voren gekomen dat 90% van de gemeenten saneringskredieten inzet als oplossing in een schuldhulpverleningstraject. “Wij zijn verrast over deze uitkomst en een interessante vervolgvraag zou zijn hoeveel saneringskredieten gemeenten verstrekken en hoe dat zich verhoudt tot het totaal aantal mensen met problematische schulden in de gemeente” aldus het Waarborgfonds.

Lees meer

NVVK Live 30 maart terugkijken

In NVVK Live deze keer directeur Mario Visser van Kredietbank Amsterdam over schuldenrustleningen: kleine leningen tot 5000 euro om snel schuldeisers af te betalen. Ook te gast is Jos Versteeg, incassomanager van corporatie Woonstad Rotterdam. Hij reageert vanuit het perspectief van de schuldeiser op de halvering van de saneringstermijn in de Msnp. Beleidsadviseur van de NVVK Ellen Hennekens licht de nieuwste regels toe waaraan energiebedrijven moeten voldoen bij betalingsachterstanden van klanten. En NVVK-directeur Geert van Dijk licht het opiniestuk toe dat hij schreef in het blad Schuldsanering, met een pleidooi om regionale centra het rekenwerk te laten doen voor lokale schuldregelingen.

Bekijk de aflevering

Leestips

vng.nl