Bekijk de online versie

14 april 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Informatiefolders voor ouders

  • Nieuwe opleidingsdagen beschikbaar!

  • Driegesprekken

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Brede ondersteuning gelijk voor alle ouders)

  • Nieuws uit de media

Informatiefolders voor ouders

Vanuit de herijking zijn op verzoek van ouders verschillende informatiefolders ontwikkeld voor de diverse stappen in het aanmeld- en beoordelingsproces. Ouders ontvangen deze folders thuis afhankelijk van hun voortgang hierin. De eerste folder (“Wat gebeurt er na mijn aanmelding”) wordt inmiddels actief gedeeld bij nieuwe aanmelders. 

De komende periode worden onder meer folders over de integrale beoordeling en het proces rond de commissie werkelijke schade afgerond en naar ouders verzonden zodra ze op de betreffende momenten in het herstel zitten. UHT publiceert alle folders ook op de toeslagen herstel website.

Nieuwe opleidingsdagen beschikbaar!

In februari zijn we gestart met onze opleiding over de hersteloperatie. Al vanaf het begin stroomden de aanmeldingen binnen. Inmiddels hebben we al ruim 150 beleidsmedewerkers en uitvoerenden opgeleid. ‘Ik ben zo blij met het overzicht, het inzicht, en een inkijkje in de samenhang. Onze gemeente heeft daar echt veel aan’, aldus een van de deelnemers.


Nog niet aangemeld of deelgenomen? We hebben weer een aantal nieuwe opleidingsdagen gepland in de maanden mei en juni en (binnenkort) september, namelijk:

  • Eindhoven: 10 mei (hele dag) en 31 mei (ochtend).

  • Rotterdam: 7 juni (hele dag) en 28 juni (ochtend)

  • Rotterdam: 9 juni (hele dag) en 30 juni (ochtend)

  • Utrecht: 14 juni (hele dag) en 5 juli (ochtend) 

Ben je een nieuwe medewerker of wil je gewoon alles graag nog eens op een rijtje zien? Of wil je jouw ervaringen delen met andere gemeenten? Meld je dan aan. De opleiding bestaat uit 3 dagdelen, verdeeld over 2 dagen. Per opleiding is er ruimte voor 15 deelnemers en er zijn geen kosten verbonden.



Meld je aan voor de opleiding

Programma 

 

Dagdeel I

  • Impact terugvordering bij ouders en kinderen

  • Financieel herstel & proces UHT

  • Overige herstelregelingen & ketensamenwerking

Dagdeel II

  • Brede ondersteuning vanuit gemeenten

  • Voorbereiding terugkomsessie dagdeel III 

Dagdeel III

Uitwisselen van ervaringen aan hand van plannen van aanpak binnen de eigen gemeente en bespreking van casuïstiek en/of dilemma


Driegesprekken

Vanuit de gefaseerde uitrol voor het voeren van driegesprekken staat 'de teller' op dit moment nog steeds op één gesprek (samen met ouder, UHT en de betreffende woongemeente van de ouder).
Dank aan alle gemeenten voor het aanleveren van de contactgegevens voor het organiseren van driegesprekken. 

Op deze manier kan UHT gericht contact met uw organisatie opnemen voor toekomstige driegesprekken. Voor de gemeenten die geen specifieke contactgegevens voor het organiseren van een driegesprek hebben opgegeven wordt de reeds bekende 'contactpersoon Inwoners' verstrekt aan UHT. Wilt u dit anders ingericht zien, dan kunt u dit doorgeven aan de procesbegeleider van uw gemeente of via hersteloperatie@vng.nl.

In verband met de meivakanties zijn er geen bespreekuren van 25 april tot en met 10 mei.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

Zijn de mogelijkheden binnen de brede ondersteuning voor alle ouders gelijk? In de wijze en de mate waarin ouders zijn getroffen door de problematiek rondom de kinderopvangtoeslag zit immers verschil. Zou dat dan ook niet in de brede ondersteuning moeten zitten?

Gemeenten bieden brede ondersteuning aan aangemelde én gedupeerde ouders, en aan kinderen van gedupeerde ouders. Dat gebeurt op de vijf leefgebieden. De brede ondersteuning is altijd maatwerk, en bedoeld om ouders te helpen bij het (kunnen) maken van een nieuwe start. Hoe die nieuwe start eruit ziet kan voor elke ouder/kind anders zijn, maar het uitgangspunt van een nieuwe start geldt zowel voor een aangemelde ouder als een volledig gecompenseerde ouder. Lees meer in de uitgangspunten voor het bieden van brede ondersteuning.


Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode.



Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl