Nieuwsbrief Schulden - 25 april 2023‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

25 april 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, ondernemers met financiële zorgen en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Verkorting aflosperiode van een schuldregeling in de Msnp

Agenda (be)spreekuren

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - Rechterlijke uitspraak over het reserveren van vakantiegeld bij maandelijkse afdracht
 - Nieuwe versie Q&A

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - AP vraagt om betere hulpverlening aan mensen met schulden

Ondernemers uit de financiële zorgen
 - Pilot ‘Schuld ondernemer regelen met saneringskrediet’
 - Tekening Ondernemers Bereiken
 - (Be)spreekuur 25 mei: Hoe ondersteunen andere gemeenten hun ondernemers met financiële zorgen?

Algemeen
 - Podcast
 - Waarborgfonds Saneringskredieten: Tijdelijke regeling compensatie energiekosten
 - Divosa monitoring Vroegsignalering schulden 2022
 - Tijdelijk Noodfonds Energie open tot 1 mei
 - Evemenenten


Verkorting aflosperiode van een schuldregeling in de Msnp

De aflosperiode van nieuwe schuldregelingen in de Minnelijke schuldregeling natuurlijke personen (Msnp) wordt per 1 juli aanstaande verkort van 36 naar 18 maanden.

De verkorting is een gevolg van de aangenomen wijziging van de Faillissementswet. Door deze wijziging wordt de looptijd van een wettelijke schuldsaneringsregeling (Wsnp) verkort naar 18 maanden. Het minnelijk traject is het voorportaal van het wettelijke traject. Om die reden is het belangrijk dat de aflostermijnen van beide trajecten vergelijkbaar zijn. Op deze manier sluiten beide trajecten goed op elkaar aan. De termijn van een schuldregeling in een Msnp is - in tegenstelling tot de Wsnp - geregeld in een onderlinge afspraak tussen schuldhulpverleners en schuldeisers. De verkorting van de aflostermijn van de Msnp heeft dan ook gevolgen voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.

Lees meer

Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren en meedenksessies op de agenda. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

  • ma 8 mei - Stand van zaken verkorting Msnp

  • wo 10 mei - Vervolg programma Verbinden Schuldendomein

  • do 25 mei - Hoe ondersteunen andere gemeenten hun ondernemers met financiële zorgen?

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Rechterlijke uitspraak over het reserveren van vakantiegeld bij maandelijkse afdracht

23 maart 2023 deed de rechtbank Noord-Holland een uitspraak waarover veel gemeenten ons vragen stellen. Over deze uitspraak stuurden wij hierover dit bericht naar de bij ons bekende schuldencoördinatoren. Daarin leest u een beknopte samenvatting van de uitspraak, een toelichting op het vervolgproces en rol van de VNG en het handelingsperspectief voor gemeenten op dit moment.  

Heeft uw gemeente dit bericht niet ontvangen, dan is er voor het schuldendomein geen coördinator bij ons bekend. Wilt u alsnog een coördinator doorgeven? 


Coödinator aanmelden

Nieuwe versie Q&A

De lijst Q&A's is weer geactualiseerd. We hebben enkele Q&A's verduidelijkt en nieuwe Q&A's toegevoegd. De nieuwe Q&A's gaan over samenloop van beslag.


Lees meer

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

AP vraagt om betere hulpverlening aan mensen met schulden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gemeenten en de energiesector advies gegeven over privacyvriendelijke manieren om mensen met ernstige schulden te helpen. Kern is dat partijen de huidige wettelijke mogelijkheden ruim interpreteren. Daarnaast is het noodzakelijk dat deze explicieter moeten worden vastgelegd. Alleen zo kunnen zij mensen beter en tijdiger helpen.

Lees meer

Ondernemers uit de financiële zorgen

Pilot ‘Schuld ondernemer regelen met saneringskrediet’

Veel ondernemers zijn niet geholpen met reguliere, standaard-schuldhulpverlening. Samen met het Waarborgfonds saneringskredieten start de NVVK daarom een pilot Saneringskredieten voor ondernemers. Meld een hulpvrager aan, en profiteer van de gunstige voorwaarden.

Lees meer

Tekening Ondernemers Bereiken

Het bereiken van ondernemers met financiële zorgen is voor veel gemeenten een uitdaging. De nieuwe tekening Ondernemers Bereiken biedt een mooi, compact overzicht van aandachtspunten en tips die gemeenten kunnen helpen om wel met deze ondernemers in contact te komen.

Bekijk de tekening

(Be)spreekuur 25 mei: Hoe ondersteunen andere gemeenten hun ondernemers met financiële zorgen? Terugblik workshop Schouders Eronder

Een gemeente en een ISD vertellen vanuit hun praktijk hoe zij de ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen hebben ingericht en welke visie daarachter zit. Wat levert dit op? En waar liggen nog uitdagingen? Van harte welkom bij dit interactieve webinar op donderdag 25 mei om 10 uur.

Aanmelden

Algemeen

Podcast Afsluitregeling

Deze week de nieuwe podcast over de afsluitregeling gast bij Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen is Sandra van de Grift, jurist bij de VNG. 

Beluister hier

Waarborgfonds Saneringskredieten: Tijdelijke regeling compensatie energiekosten

Het Waarborgfonds Saneringskredieten biedt tijdelijk extra ondersteuning aan inwoners die veel last hebben van de hogere energiekosten. Het gaat om mensen die hun saneringskrediet (gedeeltelijk) niet meer kunnen aflossen of mensen die geholpen zouden zijn met een saneringskrediet, maar geen afloscapaciteit hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt hiervoor extra geld ter beschikking. Dat is onderdeel van de crisisaanpak energie. Inwoners kunnen zich hiervoor rechtstreeks melden bij de gemeente of een kredietbank. 

Lees meer

Divosa monitoring Vroegsignalering schulden 2022


Divosa heeft de monitoring Vroegsignalering schulden 2022 gepubliceerd. Het rapport van Divosa biedt handvatten voor de doorontwikkeling van het vroegsignaleren van inwoners met schulden. Goed om te zien is dat de meeste meldingen binnen 30 dagen worden opgepakt. 

Lees meer

Tijdelijk Noodfonds Energie open tot 1 mei

Op maandag 1 mei om 12.00 uur sluit het Noodfonds en kan er geen aanvraag meer gedaan worden. 

Lees meer

Evenementen

vng.nl