Bekijk de online versie

28 april 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

In verband met de meivakantie verschijnt er op 4 mei geen nieuwsbrief

  • Inzet advocaten

  • Signaal misbruik rond juridische ondersteuning

  • Aflosperiode Msnp per 1 juli 2023 verkort naar 18 maanden 

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Invloed tegemoetkoming op bijstand jongeren)

  • Nieuws uit de media

Inzet advocaten

Tijdens het (be)spreekuur van dinsdag 18 april zijn we ingegaan op de rol van advocaten binnen de hersteloperatie. En ook hoe die rol zich verhoudt tot de inzet van advocaten vanuit de brede ondersteuning. Daarbij zijn drie hoofdlijnen te onderscheiden:

  1. Voor advocaatkosten die gemaakt zijn ten tijde van de onterechte invordering is in de compensatie (beschikking IB) ruimte om die kosten vergoed te krijgen. Wanneer de kosten hoger zijn dan de compensatie, dan kunnen ze ingediend worden bij de Commissie Werkelijke Schade.

  2. Voor advocaatkosten die gemaakt worden tijdens het proces van de herbeoordeling kinderopvangtoeslag (proces UHT en CWS) is een subsidieregeling voor rechtsbijstand van toepassing. Ouders kunnen hierbij ook zelf een advocaat inschakelen. Dan zijn er twee opties: de advocaat schrijft zich in om conform de rechtsbijstandsregeling te werken (toevoeging aanvragen). Of de ouder betaalt zelf de advocaat. Wanneer de ouder zelf kosten maakt voor juridische ondersteuning tijdens het proces van herbeoordeling, dan kunnen die kosten worden ingediend bij CWS. CWS beoordeelt vervolgens de kosten op basis van ‘dubbele redelijkheid’ (is het redelijk dat ouder deze kosten voor rechtsbijstand heeft gemaakt in dit geval en zijn de kosten hiervoor redelijk). CWS komt gemiddeld uit op zo'n 20 uur ondersteuning voor circa € 1.950.

  3. Wanneer een ouder voor andere ondersteuning dan het financieel herstelproces juridische ondersteuning nodig heeft, dan kan die ondersteuning worden betaald vanuit de brede ondersteuning. Mits het bijdraagt aan het te behalen doel voor de nieuwe start!

Signaal misbruik rond juridische ondersteuning

Er zijn helaas nog altijd mensen die misbruik maken van de situatie waarin ouders zich bevinden. Zoals personen die juridische ondersteuning aanbieden, maar niet als advocaat zijn ingeschreven. En ook niet juridisch zijn onderlegd. We kregen daar deze week weer signalen over. 

Ook het programma Opgelicht heeft deze week een oproep gedaan, naar aanleiding van dit soort praktijken door een malafide bureau. Het is dus heel belangrijk om ouders goed te informeren over juridische ondersteuning en de vergoeding daarvan.

Belangrijk om te weten, en te delen met ouders:

  • Kosteloze rechtsbijstand zoals in de herstelregelingen beschikbaar is, is alleen beschikbaar via een ingeschreven advocaat (iedereen mag zich jurist noemen, maar niet iedereen mag zich advocaat noemen)

  • Er wordt door dit soort bedrijven of personen vaak aan ouders gevraagd om  machtigingen te tekenen. Om dossiers op te vragen, ingebrekestellingen in te dienen en (onterechte) facturen in te kunnen dienen. Vraag aan ouders of dit is gebeurd. Is dat zo? Dan kunt u de ouder helpen bij het intrekken van de machtiging. Informatie daarover vindt u op de website van toeslagen herstel. Informatie daarover is te vinden op de website van toeslagen herstel.

  • Adviseer ouders om - voordat ze iemand machtigen - heel goed na te gaan of het bedrijf of de persoon goed staan aangeschreven. Bied als dat kan als alternatief betrouwbare - bij de gemeente bekende - opties voor ondersteuning aan.


Aflosperiode Msnp per 1 juli 2023 verkort naar 18 maanden 

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de verkorting van de looptijd van het wettelijk schuldsaneringstraject (Wsnp). Voordat een inwoner in een Wsnp-regeling terecht komt, wordt eerst geprobeerd om een minnelijke schuldregeling te treffen. 


Het is dus belangrijk dat die minnelijke schuldregeling (Msnp) goed aansluit op de Wsnp, zodat beide trajecten elkaar aanvullen, en niet verdringen. Daarom roept de VNG gemeenten op - samen met het ministerie van SZW, de NVVK en Divosa - om vanaf 1 juli aanstaande nieuwe minnelijke schuldregelingen voor een aflosperiode van 18 maanden voor te stellen aan schuldeisers.


Als VNG denken we dat de verkorting van de aflosperiode een goede ontwikkeling isz . Het geeft inwoners immers eerder perspectief op een duurzaam schuldenvrije toekomst. We realiseren ons wel dat het tijdspad tot 1 juli kort is. Het programma Verbinden Schuldendomein zal gemeenten ondersteunen met praktische producten en formats voor de aanpassing van het beleid en de werkprocessen. Ook organiseert het programma op 8 mei een bespreekuur over de actuele stand van zaken, en over wat er nog moet gebeuren op weg naar 1 juli. Daarnaast is er ruimte voor vragen, wensen en ervaringen van gemeenten.



In verband met de meivakantie zijn er geen bespreekuren van 25 april tot en met 10 mei. Op Hemelvaartsdag (18 mei) is er ook geen bespreekuur. 

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Is de tegemoetkoming die jongeren krijgen via de kindregeling nu wel of niet van invloed op lopende bijstandsuitkeringen? 


Het ontvangen bedrag vanuit de kindregeling wordt niet tot de middelen gerekend – en telt dus niet mee bij het vaststellen van het vermogen bij het verstrekken van een bijstandsuitkering.  

Dat staat in artikel 7 van de Regeling Participatiewet. We krijgen nog steeds veel vragen over het effect van het ontvangen compensatiebedrag en het toepassen van vrijlatingen. Daarom staat in de onderstaande tekening schematisch wanneer het compensatiebedrag wel en niet tot de middelen wordt gerekend. 

Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl