Bekijk de online versie

11 mei  2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Live chat kindregeling

  • Reminder regiobijeenkomsten juni

  • Terugblik training Traumasensitief werken

  • Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen telefonisch bereikbaar

  • Toelichting op kindregeling vanuit DG Herstel tijdens (be)spreekuur

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Brede ondersteuning in mindering gebracht bij CWS?)

  • Nieuws uit de media

Live chat kindregeling

Sinds afgelopen dinsdag 9 mei kunnen kinderen en hun ouders niet alleen telefonisch contact opnemen met de medewerkers van het Serviceteam, maar ook via een live chat. De live chat is toegankelijk via de pagina over de kindregeling op de website van UHT, en via de contactpagina van Kindregelingvoorjou.nl. 

Kinderen en jongeren zijn gewend aan digitaal contact en chatten vaak liever dan dat ze bellen. Zij gaan met deze nieuwe manier waarschijnlijk eerder hun vragen stellen aan het Serviceteam.

De chatberichten van de kinderen en jongeren worden beantwoord door het Serviceteam van UHT. De medewerkers van het Serviceteam hebben hiervoor een speciale training ‘online gespreksvoering’ gehad. Een online gesprek vraagt namelijk om een heel andere manier van communiceren dan telefoneren.


Met de live chat voegt UHT een extra kanaal voor kinderen en ouders toe aan de bestaande interactiekanalen. Afhankelijk van de tevredenheid bij ouders, kinderen en medewerkers wordt bepaald of de live chat in de toekomst nog verder wordt uitgebreid.

Reminder regiobijeenkomsten juni

U kunt zich nog steeds aanmelden voor onze regiobijeenkomsten in juni. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor contactpersonen beleid en contactpersonen inwoners van de hersteloperatie in uw gemeente.

Tijdens de bijeenkomsten informeren we u onder andere over de laatste stand van zaken  van de nieuwe regelingen, zoals de ex-partnerregeling en de regeling voor nabestaanden. Daarnaast is er ruimte om de eerste ervaringen met de ondersteuning aan kinderen van gedupeerde ouders te delen en om door te praten over zaken als inzet en planning.

Hoe wordt bijvoorbeeld in uw regio omgegaan met de (inmiddels structurele) inzet en capaciteit voor de brede ondersteuning? En wat betekent dat voor de financiële planning van uw gemeente?  


Inschrijven kan via deze link. Er is op dit moment nog een groot aantal locaties beschikbaar. Blijkt in de praktijk dat de aanmeldingen achterblijven, dan is het mogelijk dat we een of meerdere locaties samenvoegen. Uiteraard informeren we u daar op tijd over!

Terugblik training Traumasensitief werken

Een aantal gezinnen dat brede ondersteuning ontvangt, heeft complexe problemen of een trauma. Ook daar is in de hersteloperatie aandacht voor. In diverse gesprekken met gemeenten hebben we gemerkt dat er bij gemeentemedewerkers behoefte is aan meer informatie over traumasensitief werken. 


Daarom hebben we als proef een verkorte training Traumasensitief werken georganiseerd voor een aantal gemeentemedewerkers. De ervaringen waren positief.

Inhoud training

In de training was er onder andere aandacht voor:

  • Wat is trauma eigenlijk en wat zijn de effecten van traumatisering?

  • Wat is de invloed van trauma op de ontwikkeling van het brein?

  • Hoe herken je trauma's in de praktijk?

  • Hoe beïnvloedt traumatisering de gesprekken tussen ouders en medewerkers?

  • Wat is het verschil tussen trauma en stress?

Ervaringen

De training werd verzorgd door twee ervaren trainers op het gebied van trauma. De deelnemers waren erg enthousiast over de training, en gaven aan dat de training een waardevolle aanvulling zou zijn op de ondersteuning die de VNG al aanbiedt. Wel vonden ze dat er erg veel informatie in een kort tijdsbestek werd aangeboden.


Eén gemeente heeft op basis van de opgedane kennis inmiddels de vraagstelling in het plan van aanpak aangepast en geeft aan: "We kunnen het leed niet herstellen of het verleden wegpoetsen, maar we kunnen ouders wel ondersteunen om weer verder te komen."
Een andere deelnemer vertelt: "Door de training herken ik nu beter waarom een ouder heftig reageert (triggers) op een voor mij simpele vraag en voer ik het gesprek nu op een andere manier. Ook ga ik soms wandelen met de ouder tijdens het gesprek zodat de ouder mij niet hoeft aan te kijken. Toch komt er zo wel verbinding tot stand die eraan bijdraagt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken.”

We kijken de komende tijd hoe we de ervaringen en waardevolle elementen uit de training structureel kunnen aanbieden aan gemeenten.

Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen telefonisch bereikbaar

Sinds de start van het Ondersteuningsteam (OT) in april 2022 kunnen professionals gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire van wie kinderen uit huis zijn geplaatst (geweest) aanmelden bij het OT via contact@hetondersteuningsteam.nl

Vanaf 15 mei 2023 is het OT voor ouders en kinderen ook telefonisch bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800-0445. U kunt dit telefoonnummer actief aanbieden aan ouders en kinderen waar een uithuisplaatsing speelt of heeft gespeeld.

Op werkdagen wordt de telefoon tussen 16.00 en 20.00 uur opgenomen door één van de procesbegeleiders van het OT. Buiten deze tijden om kan de ouder of een kind de voicemail inspreken en belt het OT op werkdagen tussen 16.00 en 20.00 uur terug. Terugbellen gebeurt altijd binnen maximaal drie werkdagen.

Toelichting op kindregeling vanuit DG Herstel tijdens (be)spreekuur

Op donderdag 11 mei heeft DG Herstel een toelichting gegeven op de kindregeling en de ontwikkelingen vanuit het Rijk op de kindregeling en de landelijke ondersteuning voor emotioneel herstel. 

Een vraag die gesteld is of een gezin ook als gezin een plan van aanpak kan krijgen, wanneer de volwassen kinderen niet in dezelfde woonplaats wonen als de ouders. De Wet hersteloperatie toeslagen biedt hier ‘in bijzondere omstandigheden en zo nodig in overleg met het college van de andere gemeente’ ruimte voor op grond van artikel 2.21 lid 2. U kunt de slides van het (be)spreekuur hier bekijken.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.



Wordt de ondersteuning die de gemeente biedt, in mindering gebracht bij de Commissie Werkelijke Schade?
 

Nee, het financieel herstelproces – en dus de CWS - staat los van de inzet van de brede ondersteuning door gemeenten. Er gelden andere criteria en doeleinden voor toekenning. Bij de beoordeling door de CWS wordt dan ook niet uitgevraagd of, en zo ja welke, voorzieningen door de gemeente zijn ingezet.


De inzet van de brede ondersteuning is gericht op wat ouders en het gezin nodig hebben voor het maken van een nieuwe start – vanaf het hier-en-nu. De ondersteuning is gericht op het behalen van doelen in de nabije toekomst. Er wordt niet getoetst op causaliteit ten opzichte van de problemen rondom de kinderopvangtoeslag.


De CWS kijkt naar het verleden. Welke schade heeft de ouder aannemelijk geleden als gevolg van de problemen met de kinderopvangtoeslag? Voorbeeld: Een ouder heeft achterstallige mondzorg en dat belet de ouder op weg naar een baan. De gemeente kan in dat geval (acute) mondzorg uit de brede ondersteuning vergoeden (doelstelling gekoppeld aan het faciliteren nieuwe start en gericht op de toekomst). De schade die een ouder geleden heeft doordat hij al jaren niet naar de tandarts is geweest als gevolg van de invordering, wordt door CWS bepaald (dus ziet toe op het verleden).

 

De verhouding tussen het financieel herstelproces en de brede ondersteuning ziet u in de volgende illustratie:

Hieronder vindt u een verzameling uit de media van de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl