Bekijk de online versie

8 juni 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Voortgangsrapportage Hersteloperatie toeslagen januari-april 2023

  • Msnp/Wsnp (en mogelijk gedupeerd): hoe zat het ook alweer?

  • Oproep Msnp’s/Wsnp’s tussen 5-11-2022 en 1-7-2023

  • FSV-loket

  • Nog 8 open plaatsen voor training 14 juni - regio Rotterdam

  • (Be)spreekuur Inrichten van een Toeslagenservicepunt

  • Nieuwe url website UHT

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Wetsvoorstel wijzigingen Wet Hersteloperatie)

  • Nieuws uit de media

Voortgangsrapportage Hersteloperatie toeslagen
januari-april 2023

Afgelopen vrijdag 2 juni heeft staatssecretaris De Vries de 14Voortgangsrapportage aangeboden aan de Tweede Kamer.  In de VGR staat de voortgang van de hersteloperatie. Maar ook de uitkomsten van de enquête brede ondersteuning die de VNG in maart heeft gehouden.

Uit die enquete komt onder meer naar voren dat gemeenten aangeven dat de druk op de gemeentelijke organisatie en de lokale hersteloperatie toeneemt naarmate het financieel herstel langer duurt. Ook geven gemeenten aan dat ouders zich steeds vaker melden met gerichte verzoeken rond brede ondersteuning en dat de toon richting hen verhardt. Op VNG.nl kunt u een uitgebreide terugkoppeling van de enquête downloaden.


Bij de VGR hoort ook een kamerbrief. Daarin presenteert het kabinet stappen die het proces voor ouders kunnen versnellen en verbeteren. Het gaat om onorthodoxe stappen die nog niet zijn uitgewerkt. De mogelijke impact voor gemeenten is daarom nog niet inzichtelijk. Het kabinet heeft toegezegd vóór het debat van 29 juni nog een brief met uitwerkingen aan de Kamer te sturen. Zodra hier meer over bekend is informeren we u via de nieuwsbrief en houden we eventueel een (be)spreekuur.

Msnp/Wsnp (en mogelijk gedupeerd): hoe zat het ook alweer?

Voor de inwerkingtreding van de Wet hersteloperatie toeslagen werden alle ouders in een Msnp- of Wsnp traject versneld uit het traject gehaald op grond van het Besluit compensatie gedupeerden in schuldentrajecten.

Op 5 november 2022 is de Wet hersteloperatie toeslagen (Wht) in werking getreden. De Wht wijzigt het proces van het versneld beëindigen van de schuldentrajecten op één belangrijk onderdeel. Om te voorkomen dat de reikwijdte van de brede schuldenaanpak en het compenseren van de schuldbemiddelingstrajecten te veel uit elkaar gaan lopen, is er voor de Msnp-regeling een uiterste datum in de wet opgenomen: 4 november 2022.
Een Msnp-traject zonder uiterste datum zou betekenen dat alle op enig toekomstig moment gemaakte schulden volledig gecompenseerd worden. Dat is niet uitlegbaar naar andere ouders die zijn geraakt door de toeslagenproblematiek, maar die de stap naar schuldhulpverlening niet hebben gemaakt.

In de praktijk betekent dit dat alleen de ouders die voor 4 november jl. een schuldregelingsovereenkomst hebben getekend én door UHT als gedupeerde ouder worden beoordeeld, aanspraak kunnen maken op het versneld beëindigen van de Msnp.

De totale oorspronkelijke schuldenlast die onderdeel is van het akkoord wordt gecompenseerd. Ouders die de schuldregelingsovereenkomst hebben getekend na inwerkingtreding van de wet, kunnen niet versneld uit de regeling worden gehaald als zij door UHT als gedupeerde ouder worden aangewezen.
Uiteraard kunnen ook zij aanspraak maken op de brede schuldenaanpak. Het doorlopen van de schuldenaanpak heeft effect op de schuldregeling en het akkoord.

Mogelijk worden (een aantal) schulden die onderdeel zijn van het akkoord, kwijtgescholden of opgelost door de publieke schuldeisers, of gecompenseerd via het loket van SBN. Het ontvangen compensatiebedrag kan worden aangesproken ter aflossing van schulden die na het doorlopen van de schuldenaanpak resteren.

Zie voor meer informatie over het proces onze handreiking en de FAQ’s.

Oproep Msnp’s/Wsnp’s tussen 5-11-2022 en 1-7-2023

Met de inwerkingtreding van de Wet hersteloperatie Toeslagen (Wht) worden minnelijke schuldregelingen (Msnp’s) en wettelijke schuldsaneringsregelingen (Wsnp’s) van na 5 november 2022 niet meer versneld beëindigd. 

Ook in de reguliere schuldhulpverlening en de Wsnp zijn ontwikkelingen gaande. Zo treedt op 1 juli 2023 een wijziging van de Faillissementswet in werking ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen.

Een van de wijzigingen is het terugbrengen van de aflostermijn van de Wsnp van 36 naar (minimaal) 18 maanden. Vanaf die datum zullen ook schuldhulpverleners alleen nog nieuwe minnelijke schuldregelingen aanbieden van 18 maanden. De groep gedupeerden die ná 5 november 2022 en vóór 1 juli 2023 een traject starten, komen alleen nog in aanmerking voor kwijtschelding publieke en private schulden (binnen de reikwijdte van de rijksbrede schuldenaanpak). Ze hebben geen recht op een versnelde beëindiging van het traject en geen recht op een verkorte termijn, omdat er geen overgangsregeling is.


Oproep
Om zicht te krijgen op de omvang van deze laatste groep, horen wij graag van u hoeveel Msnp’s van (mogelijk) gedupeerde ouders zijn gestart na 5 november 2022. Ook vernemen wij graag hoeveel Wsnp’s er zijn aangevraagd waarvan de verwachting is dat deze voor 1 juli 2023 worden toegepast. U kunt uw reactie sturen naar hersteloperatie@vng.nl.

FSV-loket

Donderdag 25 mei was het commissiedebat over de Fraudesignaleringsvoorziening (FSV). In het debat werd meerdere keren gesproken over de effecten van het in de FSV geregistreerd staan en de gegevensuitwisseling met andere partijen. 

De staatssecretaris van Financiën gaf aan de zorgen te herkennen. Daarom kunnen inwoners zich sinds donderdag 1 juni ook bij de Belastingdienst melden als zij bericht hebben gehad dat zij in FSV geregistreerd stonden en vragen of zorgen hebben over het effect van de FSV-registratie bij andere overheidsorganisaties dan de Belastingdienst. Dit kan via het zogenaamde FSV Portaal. Inwoners konden al terecht bij het meldpunt als zij zorgen of vragen hadden over de FSV-registratie.

De Belastingdienst zal zich tot het uiterste inspannen om te achterhalen of de zorgen over de gegevensdeling terecht zijn. Gemeentelijke professionals die vragen hebben over het gebruik van FSV kunnen telefonisch contact opnemen met het meldpunt via 0800 – 235 83 56.

Nog 8 open plaatsen voor training Hersteloperatie regio Rotterdam

 

Voor de training Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag van komende woensdag 14 juni (hele dag) en maandag 3 juli (ochtend) zijn nog 8 plaatsen over. Deze training wordt aangeboden in de gemeente Capelle aan den IJssel en is de laatste voordat de zomervakantie in regio Midden begint. 

Heeft u belangstelling maar lukt het niet op korte termijn deel te nemen? Houd dan deze nieuwsbrief in de gaten. Binnenkort volgen er nieuwe data om in te schrijven voor de maanden september en oktober.

Voor de training van 14 juni en 3 juli kunt u zich inschrijven via dit formulier.

(Be)spreekuur Inrichten van een Toeslagenservicepunt

 

 Op dinsdag 27 juni organiseren onze collega’s van het programma Verbinden Schuldendomein een (be)spreekuur over het inrichten van een Toeslagenservicepunt (TSP). 

U krijgt hierin uitleg over wat dit servicepunt uw inwoners kan bieden en we geven u ook handvatten hoe u het kunt inrichten binnen uw eigen gemeente. Ook gaan we in op de ondersteuning door de relatiebeheerder van Dienst Toeslagen. U kunt zich aanmelden voor dit (be)spreekuur via deze link.

Nieuwe url website UHT

Op 21 juni verhuist de website van UHT naar een nieuw adres: http://herstel.toeslagen.nl. Als u na die tijd op de oude pagina http://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel klikt, dan wordt u automatisch doorverwezen naar de nieuwe pagina.

Deze doorverwijzing werkt in principe nog tot het eind van dit jaar. Dus er is geen grote haast geboden. Maar krijgt uw gemeentelijke website in de zomermaanden toch een aanpassing, dan kunt u dit nieuwe adres meteen meenemen. We zullen in het komend najaar hiervoor nogmaals uw aandacht vragen.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 25 mei (Proces van verstrekken van middelen)

  • 1 juni (Ouderinitiatieven)

  • 8 juni (VGR en Enquête brede ondersteuning)

 

Het wetsvoorstel dat de Wet hersteloperatie toeslagen wijzigt, is aangeboden aan de Tweede Kamer. Welke wijzigingen worden voorgesteld?

Het wetsvoorstel bevat onder andere de ex-partnerregeling en de nabestaandenregeling. Daarnaast wordt ook een aantal procedurele aanpassingen voorgesteld. Deze zien op de uitbreiding van het versturen van een vooraankondiging, met de mogelijkheid tot het geven van een zienswijze door de aanvrager en het aanpassen van de zienswijzetermijn.

Hieronder vindt u een verzameling uit de media van de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl