Bekijk de online versie

15 juni 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Terugkoppeling regiobijeenkomsten Uitvoering brede ondersteuning 

  • Herhaalde oproep Msnp’s/Wsnp’s tussen 5-11-2022 en 1-7-2023

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Een ex-toeslagpartner heeft zich gemeld bij gemeente, hoe beoordelen we dat?)

  • Nieuws uit de media

Terugkoppeling regiobijeenkomsten Uitvoering brede ondersteuning

Onze derde reeks regiobijeenkomsten is intussen in volle gang. Vrijdag 16 juni sluiten we de reeks af in Nijmegen. We kijken terug op zinvolle en interessante bijeenkomsten met bekende én nieuwe gezichten.

Er is met elkaar gesproken over de effecten van de lange afhandelduur op het herstel van ouders, en over de impact hiervan op de dienstverlening en de meerjarige financiële borging vanuit de Spuk. Daarnaast hebben we ook informatie gedeeld over de nieuwe regelingen. De presentatie van de regiobijeenkomsten kunt u hier teruglezen. Na de zomer lichten we de nieuwe regelingen verder toe in de (be)spreekuren en onze nieuwsbrief.  

Herhaalde oproep Msnp’s/Wsnp’s tussen 5-11-2022 en 1-7-2023

In de nieuwsbrief van vorige week vroegen we u al hoeveel Msnp’s van (mogelijk) gedupeerde ouders zijn gestart na 5 november 2022. Omdat we hier slechts een beperkt aantal reacties op hebben gekregen, herhalen we onze oproep nog een keer in deze nieuwsbrief. 

Ook horen we graag hoeveel Wsnp’s er zijn aangevraagd waarvan u verwacht dat deze vóór 1 juli 2023 worden toegepast. U kunt uw reactie sturen naar hersteloperatie@vng.nl.


De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

 


Een ex-toeslagpartner heeft zich gemeld bij onze gemeente. Hoe kunnen we beoordelen of dit inderdaad een ex-toeslagpartner is?


De beoordeling of iemand als ex-toeslagpartner wordt aangemerkt, gebeurt door UHT. Dat is ook logisch, omdat gemeenten geen zicht hebben op wie in het verleden toeslagpartner was van de gedupeerde aanvragers van de kinderopvangtoeslag. Het al dan niet toeslagpartner zijn, wordt immers getoetst aan de hand van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen.


Het wetsvoorstel over de aanvullende regelingen – waaronder de ex-toeslagpartnerregeling – is intussen aangeboden aan de Tweede Kamer. In het voorstel is ook opgenomen dat gemeenten ex-toeslagpartners brede ondersteuning bieden op het moment dat zij als zodanig zijn erkend. Tot het moment van die erkenning, kunnen ex-toeslagpartners dus geen beroep doen op de brede ondersteuning. Uiteraard staat de reguliere dienstverlening wel voor hen open.

Hieronder vindt u een verzameling uit de media van de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl