Nieuwsbrief Schulden - 26 juni 2023‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

26 juni 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, ondernemers met financiële zorgen en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

De zomerperiode

Agenda (be)spreekuren

Eerste voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - Stand van zaken beantwoording Kamervragen naar aanleiding rechterlijke uitspraak

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Q&A verkorting aflosperiode Msnp
 - Doorontwikkeling gegevensdelen voor Toegang en Plan van Aanpak Wgs. (fase 2)
 - Nieuws over portaal SHV en Derdenbeslag van het Inlichtingenbureau (inclusief aanmelding webinars)
 - Commissiedebat: Armoede- en schuldenbeleid
 - Het inrichten van een Toeslagenservicepunt

Ondernemers uit de financiële zorgen
 - Update intrekken betalingsregelingen corona-uitstel door Belastingdienst
 - Aanmelden contactpersoon Ondernemers uit de Financiële Zorgen
 - Veelgestelde vragen over Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Algemeen
 - Podcast
 - Leestip


De zomerperiode

De zomervakantie en het bijbehorende zomerreces van de Kamer zijn aanstaande. Hopelijk is de zomer ook voor u een moment om te genieten van een vakantie, een opgeruimd bureau en om de balans op te maken. 


Tijdens de zomervakantie verschijnt er geen nieuwsbrief of podcast. Ook komen er geen nieuwe (be)spreekuren meer op de agenda. In september starten deze allemaal weer op. Mocht er in de tussenliggende periode nieuws zijn, dan ontvangt u daar een mailing over. En heeft u een vraag aan ons? Dan kunt u deze blijven stellen via schulden@vng.nl


Na de zomer breiden wij ons team uit en richten wij ons op (de borging van) de vier wetten en onder andere op preventie, financiële educatie en life events, op schulden bij jongeren en op ondernemers uit de financiële zorgen. 


Wij wensen u een hele fijne zomer toe!

Vul hier uw wensen en behoeften in

Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren en meedenksessies op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

  • 27 juni - Inrichten van een Toeslagenservicepunt (TSP)

  • 29 juni - Aanpak Jongeren en schulden JPF (16-27 jaar)
  • 3 juli - De wijziging van de aflosperiode van 36 naar 18 maanden in de Msnp update

  • 13 juli - Aan de slag met inzichten cijfers vroegsignalering

Aanmelden

Eerste voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden

De meerjarige Aanpak geldzorgen, armoede en schulden heeft als doel te komen tot een halvering van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2025 ten opzichte van 2015, een halvering van het totaal aantal personen in armoede en een halvering van het aantal huishoudens in de problematische schulden in 2030 ten opzichte van 2015. De eerste voortgangsrapportage is recent gepubliceerd.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt in de komende jaren financiële middelen ter beschikking om de doelen van de aanpak te behalen (blz 31t/m 33).

Lees hier de rapportage

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Stand van zaken beantwoording Kamervragen naar aanleiding rechterlijke uitspraak

We zijn helaas nog steeds in afwachting van de antwoorden op de Kamervragen. We kunnen u daarom (nog) geen duidelijkheid bieden over de eventuele gevolgen voor de uitvoeringspraktijk. Zodra de antwoorden gepubliceerd zijn, sturen we gemeenten een aparte mailing. 

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Q&A verkorting aflosperiode Msnp

De Q&A is aangepast naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen. Het gaat daarbij om de volgende onderdelen: 'Halfjaarlijkse check bij een saneringskrediet of schuldbemiddeling' en de 'overgangsregeling'.

Q&A Msnp

Doorontwikkeling gegevensdelen voor Toegang en Plan van Aanpak Wgs. (fase 2)

Schuldhulpverleners hebben veel gegevens nodig om inwoners te ontlasten. Conform de Wgs hoeft de inwoner die gegevens zelf niet meer aan te leveren maar is de schuldhulpverlener aan zet. In fase 1 zijn een aantal bronnen ontsloten via SUWI-Inkijk/Wgs-inlezen en het portaal SHV. De VNG pakt nu samen met het BKWI en het Inlichtingenbureau de doorontwikkeling op. Daarbij hebben wij jullie hulp nodig en is deze enquête opgesteld. Mogen wij 10 minuten van jullie tijd om deze enquête in te vullen? Alvast bedankt!

Enquête

Nieuws over portaal SHV en Derdenbeslag van het Inlichtingenbureau (inclusief aanmelding webinars) 

Het Inlichtingenbureau komt met nieuws over nieuwe ontwikkelingen in het gebruik van het Portaal Schuldhulpverlening en de Centrale Rekenvoorziening BVV voor beslagleggers. 

Aanmelden kan via deze link

Commissiedebat: Armoede- en schuldenbeleid
Woensdag 5 juli staat van 14.00 tot 18.00 uur het Commissiedebat over het Armoede- en schuldenbeleid ingepland.

Klik hier voor meer informatie

Het inrichten van een Toeslagenservicepunt

Een Toeslagenservicepunt (TSP) helpt inwoners onder andere bij het regelen van alle toeslagen, maar inwoners kunnen er ook terecht voor overige vragen die zij over hun toeslagen hebben. Hoe u als gemeente een TSP inricht, leest u in de handreiking Toeslagenservicepunt (TSP) worden als gemeente.

Op 27 juni gaat het (be)spreekuur over het inrichten van een Toeslagenservicepunt (TSP). Tijdens dit (be)spreekuur geven wij uitleg over wat dit servicepunt kan bieden en geven handvatten hoe u het kan inrichten binnen uw gemeente. Ook gaan wij in op de ondersteuning door de relatiebeheerder van Dienst Toeslagen.

Aanmelden (be)spreekuur

Ondernemers uit de financiële zorgen

Update intrekken betalingsregelingen corona-uitstel door Belastingdienst

Vanaf 6 juli verstuurt de Belastingdienst intrekkingsbrieven aan ondernemers met een grote achterstand in de corona-betalingsregeling. Aan ondernemers die wel kunnen betalen, biedt de Belastingdienst, onder strikte voorwaarden, een aantal mogelijkheden om de betalingsregeling te hervatten. Maandag 28 augustus is de uiterste datum om hiervoor een verzoek in te dienen. Op dit moment zijn de voorwaarden nog niet gepubliceerd. Zodra dat wel het geval is, informeren wij onze contactpersonen Ondernemers met Financiële Zorgen hier apart over.

Aanmelden contactpersoon Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Heeft uw gemeente of ISD nog geen contactpersoon bij ons aangemeld op het thema Ondernemers uit de Financiële Zorgen? Dat kan eenvoudig via dit aanmeldformulier VNG Realisatie. Heeft u hierover vragen, stuur dan een mail aan schulden@vng.nl.

Veelgestelde vragen over Ondernemers uit de Financiële Zorgen 

Veel gemeenten stellen vragen aan de VNG over de gemeentelijke ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen. Zij willen weten hoe zij ondernemers met financiële zorgen of problematische schulden tijdig kunnen bereiken en passend kunnen ondersteunen op basis van de wetgeving die hiervoor gemaakt is. Wij verzamelen deze vragen en antwoorden in Q&A's, die we regelmatig herzien om de informatie actueel te houden.

Q&A ondernemers

Algemeen

Podcast

In deze podcast is Gijs Bolsius, Teamleider Bankzaken en Beheer financiële dienstverlening van de gemeente Den Bosch te gast. In deze podcast bespreken zijn het onderwerp budgetbeheer in de gemeente Den Bosch. Deze podcast krijg na de zomer een vervolg.

Luister hier

Leestip

  • BKR - Ambitie verkorting registratietermijn geldt alleen voor schuldhulp!

  • Overheid.nl - Consultatie Wet stelsel kredietregistratie

vng.nl