Bekijk de online versie

29 juni 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Ex-toeslagpartners met schulden

  • Een Toeslagenservicepunt: iets voor uw gemeente?

  • Inspiratieboekje met praktijkvoorbeelden

  • Ontwikkelnetwerk Herstel: een netwerk voor kinderen van gedupeerde ouders

  • UWV start herstelactie Toeslagenwet

  • Ervaring met bezwaar en beroep gezocht

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Openstaande vorderingen en verjaring)

  • Nieuws uit de media

Ex-toeslagpartners met schulden

Op 20 juni jl. is de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen aangenomen door de Tweede Kamer. Naast de wet, is ook het amendement van kamerlid Kat aangenomen dat betrekking heeft op ex-toeslagpartners in een buitengerechtelijke of wettelijke schuldregeling. 

Het amendement zorgt ervoor dat ex-toeslagpartners die een schuldregelings-overeenkomst hebben getekend voor inwerkingtreding van de Wet aanvullende regelingen, versneld uit het traject worden gehaald. De schulden die onderdeel zijn van het akkoord bij een schuldbemiddeling of het openstaande kredietbedrag, worden geheel vergoed.

De behandeling van de wet volgt op 11 juli in de Eerste Kamer. Indien ingestemd wordt met het wetsvoorstel, is de verwachting dat inwerkingtreding snel daarna volgt. Ex-toeslagpartners die na deze datum een schuldregelingsovereenkomst tekenen, komen niet meer in aanmerking voor versnelde beëindiging. Zij doorlopen de schuldenaanpak zoals deze in de regeling is omschreven.

Op 6 juli aanstaande houden we een speciaal (be)spreekuur over de ex-toeslagpartnerregeling. In dit (be)spreekuur wordt ingegaan op de schuldenaanpak en specifiek op de Msnp-beëindiging, en de brede ondersteuning. Inschrijven kan via deze link


Een Toeslagenservicepunt: iets voor uw gemeente?

Zoekt u voor uw inwoners een centrale plek voor het regelen van alle toeslagen? Dan is een Toeslagenservicepunt (TSP) misschien iets voor uw gemeente. Dit informatiepunt helpt inwoners ook bij alle vragen die ze over toeslagen hebben. 

Hoe u als gemeente een TSP inricht, leest u in de handreiking Toeslagenservicepunt worden als gemeente. Afgelopen dinsdag was hierover bij onze collega’s van het programma Verbinden Schuldendomein een (be)spreekuur. Deelnemers kregen uitleg over wat dit servicepunt hun inwoners kan bieden en ontvingen handvatten voor het inrichten van een TSP binnen de eigen gemeente. Ook werd ingegaan op de ondersteuning door de relatiebeheerder van Dienst Toeslagen. De presentatie van dit (be)spreekuur kunt u hier teruglezen.


Inspiratieboekje met praktijkvoorbeelden

In de maanden maart en april hebben we een 20-tal gemeenten geïnterviewd. Ze vertelden ons inspirerende verhalen en praktijkvoorbeelden over de hersteloperatie. We hebben deze interviews uitgewerkt en er een inspiratieboekje voor gemeenten van gemaakt.

De verhalen zijn prachtig geworden en onze waardering voor de openheid en het enthousiasme van de geïnterviewden is groot.


We wilden het boekje eerst nog voor het zomerreces presenteren, maar dat is helaas niet gelukt. Daarom is afgesproken het publicatiemoment nog even aan te houden. De huidige planning is om dat nu in september te doen. Dat wil niet zeggen dat u zo lang hoeft te wachten. Via deze link kunt u nu al het praktijkvoorbeeld van de gemeente Sittard-Geleen lezen. Andere verhalen volgen in de nieuwsbrieven hierna. We zijn heel benieuwd naar uw reactie! En heeft u ook een praktijkvoorbeeld dat u wilt delen? Stuur dan een mail naar hersteloperatie@vng.nl.

Ontwikkelnetwerk Herstel: en netwerk voor kinderen van gedupeerde ouders

In opdracht van het ministerie van Financiën (DG Herstel) organiseert Diversion het Ontwikkelnetwerk Herstel. Dit is een netwerk van en voor kinderen van gedupeerde ouders, waarin kinderen met elkaar in contact kunnen komen en workshops kunnen volgen over persoonlijke ontwikkeling.

Ook krijgen ze de kans om in verschillende participatietrajecten mee te praten over de uitvoering van de kindregeling.

Op maandag 3 juli is de eerste bijeenkomst in Utrecht. Daar gaan kinderen in gesprek met gemeenten en het ministerie van Financiën over hun ervaring met de brede ondersteuning door gemeenten. Over wat er goed loopt, of nog beter kan. De bedoeling is om te kijken wat er volgens de kinderen nodig is om de brede ondersteuning beter te laten aansluiten bij hun behoeften en leefwereld. Alle signalen en ideeën komen in een brief te staan, die namens de kinderen en Diversion wordt verstuurd naar alle gemeenten in Nederland, de VNG en het ministerie van Financiën.


De volgende bijeenkomsten zijn in Groningen (op 19 juli) en Eindhoven (op 2 augustus). Hoewel bij de bijeenkomsten nadrukkelijk de kinderen aan het woord zijn, zijn ook gemeenten welkom, uit als toehoorder en gesprekspartner. Wilt u ook graag aansluiten bij een van de bijeenkomsten? Neem dan contact op met Simone van Dijk. Het zou fijn zijn als u de activiteiten van Ontwikkelnetwerk Herstel via de professionals onder de aandacht van zo veel mogelijk kinderen in uw gemeente kunt brengen. Meer informatie voor de kinderen vindt u op de website van Diversion of neem contact op met Simone van Dijk.

UWV start herstelactie Toeslagenwet

Afgelopen dinsdag is UWV gestart met een herstelactie op de Toeslagenwet. Zij gaan voor 4.150 cliënten beoordelen of zij mogelijk recht hadden op een toeslag op grond van de Toeslagenwet. 

Het gaat hier om inwoners die tijdens hun WW-uitkering een toeslag ontvingen uit de Toeslagenwet, en die na het einde van hun WW overgingen naar een Ziektewetuitkering. 
Normaal moet dan worden beoordeeld of er nog recht bestaat op toeslag en zo ja, of dat recht dan door de Ziektewet wordt overgenomen. Dit is voor deze inwoners destijds niet gebeurd.

Dit wordt door UWV hersteld door een nabetaling uit te betalen. Een deel van deze inwoners heeft of had mogelijk ook een bijstandsuitkering. Als UWV constateert dat er recht was op een toeslag en dat er recht bestaat op een nabetaling, heeft dat mogelijk impact op de bijstandsuitkering en heeft dit mogelijk ook fiscale gevolgen voor andere toeslagen. In deze gevallen zal UWV contact zoeken met de betreffende gemeente waar de inwoner een bijstandsuitkering heeft of had om tot een oplossing te komen.

Ervaring met bezwaar en beroep gezocht

Heeft uw gemeente ervaring met de ontvangst van bezwaarschriften op het plan van aanpak vanuit de brede ondersteuning? Of spelen er beroepszaken? Heeft u succesvol mediation ingezet of bent u op een andere manier tot een oplossing gekomen? 

Wij komen graag in contact met gemeenten die deze ervaringen willen delen. Mail naar hersteloperatie@vng.nl en wij nemen snel contact met u op.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Vanuit de invordering pauzeren we de openstaande vorderingen van vóór 31 december 2020 van aangemelde ouders – de zogenaamde publieke pauzeknop. Moeten we deze vorderingen stuiten om te voorkomen dat ze verjaren?

De gemeente verleent via de publieke pauzeknop uitstel van betaling – in afwachting van het oordeel van  UHT. Artikel 4:111 Awb bepaalt dat de verjaringstermijn van de rechtsvordering tot betaling aan een bestuursorgaan wordt verlengd met de tijd waarbinnen de schuldenaar na de aanvang van termijn uitstel van betaling heeft. Bij de verlenging van de verjaring wordt de verjaringstermijn niet afgebroken, zoals het geval is bij stuiting. Als de ouder niet als gedupeerde wordt erkend, wordt de invordering weer gestart – en begint dus ook de termijn weer te lopen.

Hieronder vindt u een verzameling uit de media van de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl