Bekijk de online versie

20 juli 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

De eerste regio’s krijgen vandaag vakantie en ook voor de politiek breekt het zomerreces aan. Een periode om lekker even afstand te nemen van ons werk en te genieten van vrije dagen met familie of vrienden. Vanaf volgende week zijn er even geen (be)spreekuren en verschijnt er ook geen nieuwsbrief.
Vanaf maandag 4 september starten we onze wekelijkse nieuwsbrieven en (be)spreekuren weer op.


Dat betekent niet dat u in deze periode uw vragen niet kunt stellen. Onze procesbegeleiders vervangen elkaar tijdens de vakantieperiode en het herstelpunt blijft bereikbaar. Heeft u dus een vraag, stuur dan een mail naar hersteloperatie@vng.nl of bel naar 070-3738232.


Het team Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag wenst u een fijne en zonnige zomer toe!

Procesinformatie gemeenten 

  • Aanvullend wetsvoorstel ex-toeslagpartner aangenomen 

  • De ex-toeslagpartnerregeling 

  • Gemeentelijke procesinformatie ex-toeslagpartner  

  • Regeling voor nabestaanden 

  • Jongeren en schulden: stand van zaken 

  • Aankondiging deurbezoeken aan gedupeerde ouders 

  • Afwezigheid contactpersonen gemeenten in vakantie 

  • Publicatie herziening Spuk B2 

Aanvullend wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen 

De Tweede en Eerste Kamer hebben het aanvullend wetsvoorstel bij de Wet hersteloperatie toeslagen aangenomen. Op 14 juli is het wetsvoorstel gepubliceerd in de Staatscourant en per 15 juli 2023 in werking getreden.


Het aanvullend wetsvoorstel omvat: 

  • Een regeling voor ex-toeslagpartners van gedupeerde aanvragers van de kinderopvangtoeslag; 

  • Een uitbreiding van de kindregeling naar kinderen en (voormalig) pleegkinderen van ex-toeslagpartners;  

  • Een regeling voor bepaalde nabestaanden van overleden gedupeerde aanvragers en voor bepaalde nabestaanden van overleden kinderen (zie verderop in deze nieuwsbrief); 

  • Een bredere toepassing van de vooraankondiging in de integrale beoordeling. (Uitbreiding van het versturen van een vooraankondiging, met de mogelijkheid tot het geven van een zienswijze door de aanvrager); 

  • Aanpassing van de zienswijzetermijn van zes naar twee weken bij de vooraankondiging.  

Daarnaast zijn er een aantal tekstuele wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van de oorspronkelijke wettekst.  

De ex-toeslagpartnerregeling 

De ex-toeslagpartnerregeling breidt de wet uit met: 

  • Een compensatie (€10.000,-) voor ex-toeslagpartners van gedupeerde aanvragers van kinderopvangtoeslag; 

  • Een schuldenregeling voor ex-toeslagpartners 

  • De mogelijkheid van brede ondersteuning door gemeenten 

  • Eventuele aanvullende compensatie als de aantoonbaar geleden schade hoger is dan het compensatiebedrag. 

Wie komen in aanmerking voor de ex-toeslagpartnerregeling? 

De ex-toeslagpartnerregeling is niet voor alle voormalig partners van aanvragers van de kinderopvangtoeslag beschikbaar. Er zijn door de wetgever criteria vastgelegd in een definitie. Daarbij zijn twee criteria leidend: het duurcriterium en het kindcriterium. Op herstel.toeslagen.nl kunt u de definitie terugvinden. Voor inwoners die willen weten of de regeling voor hen bedoeld is, is er een online tool ontwikkelt dat antwoord geeft op deze vraag. Ook dit formulier staat op herstel.toeslagen.nl. 


Gemeentelijke procesinformatie ex-toeslagpartnerregeling
 

  • Het aanvullend wetsvoorstel is op 15 juli 2023 in werking getreden. Daarmee hebben ex-toeslagpartners, nadat ze als zodanig zijn beoordeeld door UHT, recht op brede ondersteuning. UHT gaat in september de eerste brieven verzenden waarin ex-toeslagpartners worden uitgenodigd zich aan te melden. Daarna duurt het 4 tot 8 weken voordat er beschikt wordt. Anders dan bij de aanvragers van de kinderopvangtoeslag, is brede ondersteuning pas mogelijk als UHT een ex-toeslagpartner als zodanig heeft erkend. Alle uitvoeringsinformatie voor gemeenten kunt u lezen in de handreiking ex-toeslagpartner 

  • Brede ondersteuning is alleen beschikbaar als UHT een ex-toeslagpartners als zodanig heeft beoordeeld (beschikking) 

  • In het aanmeldingsproces krijgt de aanvrager de mogelijkheid om brede ondersteuning door de gemeente aan te vragen. Na een (positieve) beoordeling als ex-toeslagpartner worden gegevens via het gegevensportaal met gemeenten gedeeld zodat contact kan worden opgenomen voor het aanbieden van brede ondersteuning. De afspraak is dat gemeenten dit binnen twee weken doen. Uiteraard kan een ex-toeslagpartner zich ook direct melden bij de gemeente met een ondersteuningsverzoek. Controleer dan eerst bij UHT of het een als gedupeerd beoordeelde ex-toeslagpartner betreft voordat u brede ondersteuning opstart. 

  • De verwachting is dat het half januari voor ex-toeslagpartners die van mening zijn dat ze ook recht hebben op de regeling maar geen brief hebben ontvangen mogelijk is zich aan te melden. Hiervoor wordt in januari 2024 een aanmeldformulier op herstel.toeslagen.nl beschikbaar gemaakt. 

Regeling voor nabestaanden van een overleden aanvrager 

Vanuit het bestuursrecht geldt dat na het overlijden van een zogenaamde belanghebbende, geen aanspraken meer mogelijk zijn als er nog geen beschikking is afgegeven. Dat betekent concreet dat als een mogelijk gedupeerde ouder overlijdt vóórdat er gedupeerdheid is vastgesteld en herstelmaatregelen zijn toegekend, UHT de compensatie niet kan uitbetalen aan eventuele nabestaanden. Ook als aan een ouder het forfaitaire compensatiebedrag is toegekend, maar overlijdt voordat de integrale beoordeling is afgerond, kan UHT op basis van het bestuursrecht geen aanvullende schadevergoeding aan nabestaanden toekennen. De wetgever acht dit onwenselijk. 


Daarom voorziet de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen in een aanspraak voor toeslagpartners op het moment van overlijden. Die aanspraak geldt voor de herstelmaatregelen die zouden worden toegekend als de aanvrager nog in leven zou zijn. Als er op het moment van overlijden geen toeslagpartner aanwezig was, dan hebben de kinderen van de overleden aanvrager recht op de herstelmaatregelen. Zo worden de achterblijvende toeslagpartner of de kinderen ruimhartig gecompenseerd en staan ze niet met lege handen na het overlijden van hun naaste.


Regeling voor nabestaanden van een overleden kind
 

De wet voorziet ook in een aanspraak van de nabestaanden van een overleden kind dat recht had gehad op de kindregeling. Er kan aanspraak worden gemaakt op erkenning en op een financiële tegemoetkoming vergelijkbaar met de financiële tegemoetkoming die het kind zou hebben ontvangen als het nog zou hebben geleefd. Als er geen toeslagpartner van het overleden kind is op het moment van overlijden, dan komen zijn of haar kinderen in aanmerking voor de financiële tegemoetkoming. Het bedrag wordt dan gelijkelijk verdeeld over het aantal kinderen dat een aanvraag hiertoe doet. Als er geen toeslagpartner is en er geen kinderen zijn, komen de ouders van het overleden kind in aanmerking voor de financiële tegemoetkoming. 


Jongeren en schulden: stand van zaken
 

Op 4 juli jl. heeft Staatssecretaris Aukje de Vries een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin zij een aanvullend schuldhulpverleningsaanbod aankondigt voor jongeren die vallen onder de kindregeling. Het gaat hierbij om een perspectiefaanpak voor jongeren in een problematische schuldsituatie, bestaande uit het oplossen van saneerbare schulden en begeleiding gebaseerd op de perspectiefwens van de jongere. Deze door het Kabinet voorgestelde regeling wordt deze zomer verder uitgewerkt door het ministerie van Financiën.  


De aanpak in de brief biedt geen oplossing voor niet saneerbare vorderingen en er is geen mogelijkheid om schulden over te nemen of kwijt te schelden (via de Spuk of op andere wijze).  


De VNG vindt het belangrijk dat gemeenten maatwerk kunnen bieden en een financieel aantrekkelijk voorstel kunnen doen aan schuldeisers. Ook vindt de VNG dat er een maatwerkoplossing moet komen voor niet saneerbare schulden en dat er aandacht moet zijn voor jongeren die hun compensatiebedrag al hebben ingezet om schulden te betalen en/of al in een Msnp-/Wsnp-regeling zitten. Wij gaan daarom deze zomer verder in gesprek met het ministerie over de uitwerking van het huidige voorstel. Daarbij ligt onze focus op de uitvoerbaarheid voor gemeenten en een oplossing die wel recht doet aan de problemen van de jongeren met schulden. 


Heeft u in uw gemeente voorbeelden van jongeren met onoplosbare schulden die een nieuwe start in de weg staan? Of jongeren met schulden die aannemelijk of aantoonbaar het gevolg zijn van problemen rond de kinderopvangtoeslag en een schuldregeling onwenselijk is? Laat het ons weten via hersteloperatie@vng.nl. Wij kunnen deze signalen goed gebruiken in ons overleg met het ministerie en met ketenpartners.

Publicatie herziening Spuk B2 

Op 20 juli is de herziene versie van de Spuk B2 gepubliceerd in de Staatscourant. In de aanpassing van de Spuk zijn de nieuwe doelgroepen van ex-toeslagpartners van gedupeerde aanvragers van kinderopvangtoeslag en nabestaanden van een overleden gedupeerde aanvrager of een overleden kind meegenomen, zodat gemeenten ook voor deze doelgroepen brede hulp kunnen bieden en declareren. Ook is opgenomen dat gemeenten de uitkering in de kalenderjaren 2021 tot en met 2026 kunnen besteden. Dit wil zeggen dat zij tot uiterlijk 1 januari 2027 verplichtingen kunnen aangaan voor ondersteuning van de doelgroep die op basis van de regeling gefinancierd kan worden. Om de aanspraak op ondersteuning in de toekomst daadwerkelijk te eindigen is een aanpassing van de wet nodig. Verder is het plafondbedrag verhoogd en zijn er enkele tekstuele wijzigingen. 


Deze zomer voert KPMG een kostprijsonderzoek uit naar de kosten van de brede ondersteuning en de normbedragen van de componenten van de Spuk. Mogelijk leidt dit tot nieuwe aanpassingen in de Spuk later dit jaar. 


Aankondiging deurbezoeken aan gedupeerde ouders
 

Het ministerie van Financiën wil graag gedupeerde ouders bereiken die gerechtelijke vorderingen hebben openstaan, die vallen binnen de reikwijdte van de schuldenaanpak, om zoveel mogelijk negatieve gevolgen hiervan te voorkomen. Deze schulden kunnen namelijk ingediend en opgelost worden via het Loket Private Schulden bij SBN. Veel van deze ouders zijn niet bereikbaar op de reguliere manier, dus via sociale media, internet, telefoon of brief. Om deze ouders toch te bereiken en te motiveren om hun schulden in te dienen werkt het ministerie samen met de VNG, de KBvG en SBN. Er is besloten om na de zomerperiode deurbezoeken af te gaan leggen bij deze ouders. Dat gebeurt door gerechtsdeurwaarders.  

Bij het bezoek ligt de focus op het in contact brengen van de ouder en de gemeente. Dat wil zeggen, als de ouder hiervoor openstaat. De gerechtsdeurwaarder probeert hen te bewegen om ter plekke te bellen met de gemeente zodat er meteen ondersteuning kan worden geregeld, bijvoorbeeld bij het indienen van een schuldenlijst. Uiteraard is het belangrijk dat gemeenten op de hoogte zijn van deze deurbezoeken en dat er idealiter een contactpersoon bij elke gemeente beschikbaar is die tijdens de deurbezoeken gebeld kan worden. 

Heeft u als gemeente uw bereikbaarheid in de vakantie goed geregeld? 

Als gemeente heeft u voor de Hersteloperatie Kindertoeslagen bij ons een contactpersoon inwoners en een contactpersoon beleid aangemeld. We krijgen signalen dat gemeenten minder goed bereikbaar zijn in verband met de vakantieperiode. 

Heeft uw contactpersoon voor de hersteloperatie als deze op vakantie is een vervanger? Wilt u dan vragen of ze de vervanger in de afwezigheidsmail willen opnemen en hoe deze het beste te bereiken is? 

Ook dit najaar gaan door met deze trainingen. Heeft u in het voorjaar geen tijd kunnen vrijmaken, of bent u onlangs gestart binnen de hersteloperatie in uw gemeente? Wilt u gewoon alles graag nog eens op een rijtje? Of wilt u uw ervaringen delen met andere gemeenten? Meldt u zich dan snel aan. De opleiding bestaat uit 3 dagdelen, verdeeld over 2 dagen. Per opleiding is er ruimte voor 15 deelnemers.  Voor u zijn er geen kosten verbonden aan deze opleiding.

Meld u hier aan

Programma 

Dagdeel I

  • Impact terugvordering bij ouders en kinderen

  • Financieel herstel & proces UHT

  • Overige herstelregelingen & ketensamenwerking

Dagdeel II

  • Brede ondersteuning vanuit gemeenten

  • Voorbereiding terugkomsessie dagdeel III 

Dagdeel III

  • Uitwisselen van ervaringen aan hand van plannen van aanpak binnen de eigen gemeente en bespreking van casuïstiek en/of dilemma

Data trainingen

  • 6 september (hele dag) en 27 september (ochtend): Rotterdam

  • 7 september (hele dag) en 18 september (ochtend): Amsterdam

  • 11 september (hele dag) en 2 oktober (ochtend): Rotterdam

  • 13 september (hele dag) en 4 oktober (ochtend): Den Haag

  • 18 september (hele dag) en 5 oktober (ochtend): Amsterdam

  • 20 september (hele dag) en 11 oktober (ochtend): Rotterdam

  • 20 september (hele dag) en 1 november (ochtend): Eindhoven

  • 21 september (hele dag) en 9 oktober (ochtend): Utrecht

  • 27 september (hele dag) 12 oktober (ochtend): Den Haag

  • 6 oktober (hele dag) en 3 november (ochtend): Zwolle

  • 9 oktober (hele dag) en 30 oktober (ochtend): Utrecht

  • 30 oktober (hele dag) en 22 november (ochtend): Amsterdam

  • 8 november (hele dag) en 29 november (ochtend): Rotterdam

  • 15 november (hele dag) en 6 december (ochtend): Utrecht

  • Donderdag 7 september: ex-toeslagpartnerregeling 

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 29 juni (Vervolg Commissie Werkelijke Schade)

  • 6 juli (Ex-toeslagpartner)

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl