Nieuwsbrief Schulden - 23 augustus 2023‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

23 augustus 2023

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over wetstrajecten, inzichten in veranderende wet- en regelgeving, het belichten van projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein.

In een tijd waarin gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen een belangrijke rol spelen binnen het schuldendomein, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning die de VNG beschikbaar stelt.

Samen bouwen we aan een sterker en veerkrachtiger schuldendomein.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - De antwoorden op de Kamervragen van 14 april 2023 over afdracht bij beslag en het handelingskader voor gemeenten
 - (Be)spreekuur 7 september
 - Reminder: enquête onderzoek naar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Terugkoppeling enquête fase 2 Doorontwikkeling gegevensdelen
 - Update website vroegsignaleringshv.nl
 - BKWI: Escape-functie toegevoegd aan de “plan van aanpak” rol in SUWI-Inkijk schuldhulpverlening

Ondernemers uit de financiële zorgen
 - (Be)spreekuur: Samenwerken met OverRood en/of Ondernemersklankbord, hoe werkt dat?
 - Ondernemers met schulden bij de Belastingdienst: 2 belangrijke data
 - Wat zijn uw ervaringen met ondernemers met achterstand in de corona-betalingsregeling?

Algemeen
 - Podcast
 - Internetconsultatie Wet stelsel kredietregistratie
 - Implementatie-ondersteuning Wams
 - Subsidie voor scholen voor geldlessen en ondersteuning
 - Monitor schuldhulpverlening januari, februari en maart 2023
 - Leestip


Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

  • 7 september - Afdracht bij beslag: maandelijks of jaarlijks?

  • 18 september - Msnp update

  • 21 september - Samenwerken met OverRood en/of Ondernemersklankbord, hoe werkt dat?

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

De antwoorden op de Kamervragen van 14 april 2023 over afdracht bij beslag en het handelingskader voor gemeenten

Zoals we eerder hebben bericht, deed de rechtbank Noord-Holland op 23 maart 2023 een uitspraak over beslag op bijstand waarbij de gemeente maandelijks 5% afdroeg aan de beslaglegger en maandelijks vakantiegeld reserveerde. Deze uitspraak riep veel reacties op. Naast vragen vanuit gemeenten zijn er op 14 april kamervragen gesteld. Hierover zijn de VNG en andere partijen uit de keten voor derdenbeslag in gesprek gegaan met het ministerie van SZW. Deze kamervragen zijn inmiddels beantwoord.

De VNG heeft eerder, in 2021, aan het ministerie van SZW gevraagd hoe gemeenten in de rol van derdebeslagene om moeten te gaan met de maandelijkse afdracht van 5% en de reservering van vakantietoeslag. Het ministerie van SZW gaf destijds aan dat het binnen de gemeentelijke beleidsvrijheid past dat gemeenten zelf afwegen of zij maandelijks of jaarlijks afdragen, zolang het belang van de inwoner voorop staat.
De recente uitspraak en de antwoorden op de Kamervragen maken duidelijk:
 - Welke overwegingen meespelen bij deze keuze,
 - Hoe de afdracht van beslag en de reservering van vakantiegeld zich tot elkaar verhouden, en
 - Welke wijze van afdracht de voorkeur heeft.

De beslagvrije voet dient op maandelijkse basis gerespecteerd te worden. Het uitgangspunt is jaarlijks (het gereserveerde vakantiegeld) afdragen. Slechts in een aantal situaties is het wenselijk om maandelijks af te dragen, waarbij het vakantiegeld maandelijks uitbetaald wordt. Zie ook het artikel dat de VNG afgelopen week publiceerde naar aanleiding van de beantwoording van de kamervragen.

VNG: Afdracht bij beslag: maandelijks of jaarlijks?


Handelingskader

Om gemeenten te ondersteunen bij de afweging tussen jaarlijks of maandelijks afdragen, heeft de VNG een handelingskader opgesteld. Het handelingskader en andere (toekomstige) documentatie vindt u ook terug op deze pagina over de Wvbvv onder het deelonderwerp ‘Afdracht: maandelijks of jaarlijks’

Het handelingskader

(Be)spreekuur 7 september

Op donderdag 7 september van 10.00 - 11.00 uur organiseert de VNG een (be)spreekuur over de afdracht maandelijks of jaarlijks. Tijdens het (be)spreekuur deelt de VNG informatie, is er gelegenheid tot het stellen van vragen en voor onderlinge uitwisseling. 

Aanmelden (be)spreekuur

Reminder: enquête onderzoek naar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Op 1 januari 2021 is de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv) ingevoerd. Het ministerie van SZW en JenV hebben onderzoeks- en adviesbureau AEF gevraagd om een tussentijdse evaluatie uit te voeren. Een belangrijk deel van de evaluatie zijn de ervaringen die professionals met de Wvbvv hebben. Om die ervaringen op te halen, hebben zij twee enquêtes uitgezet: een voor professionals die inwoners met schulden ondersteunen, en een voor invorderaars.  

In een eerdere mailing hebben wij gemeenten gevraagd deze enquêtes in te vullen. Nu deze deadline nadert, attenderen we u hier nogmaals op. Invullen kan nog tot uiterlijk 27 augustus.    

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Terugkoppeling enquête fase 2 Doorontwikkeling gegevens delen

In de laatste nieuwbrief voor de zomervakantie stond een oproep om met ons mee te denken over de doorontwikkeling gegevensdelen door middel van het invullen van een enquête. Hartelijk dank aan degenen die dit hebben ingevuld.

Uit de enquête komt naar voren dat het op dit moment is  niet voldoende mogelijk is om met de beschikbare gegevens een plan van aanpak te maken voor de inwoner met schulden. We zien hier een behoefte voor het verkrijgen van bankgegevens zoals:
 - een lijst van actieve bankrekeningnummers,
 - afschriften en
 - eventuele andere producten zoals een creditcard.
De bevindingen uit deze enquête delen wij met het ministerie van SZW. Van de ontwikkelingen houden wij u op de hoogte via deze nieuwsbrief.

Update website vroegsignaleringshv.nl

De website vroegsignaleringshv.nl is sinds 1 juli jl. offline. Het projectteam van Vroegsignalering landt in Nederland is inmiddels opgeheven en daarmee is ook de website komen te vervallen. Deze content wordt binnenkort ondergebracht op VNG.nl/schulden en in de Routekaart Financiële Zorgen. Heeft u in de tussentijd vragen over vroegsignalering of wilt u nog gebruikmaken van voorbeelden? Mail naar schulden@vng.nl.

BKWI: Escape-functie toegevoegd aan de “plan van aanpak” rol in SUWI-Inkijk schuldhulpverlening

Gemeenten die op dezelfde dag de 'toegang' bepalen en een 'plan van aanpak' maken voor de inwoner moeten met beide rollen toegang tot de klantgegevens hebben. De klant moet dan beschikbaar zijn op de 'whitelist'. Omdat dit niet altijd 'snel' te regelen is, is er een nu Plan van aanpak rol gemaakt met escape-functie. 

Handreiking Whitelist en Escapefunctie Suwinet-Inkijk

Ondernemers uit de financiële zorgen

(Be)spreekuur: Samenwerken met OverRood en/of Ondernemersklankbord, hoe werkt dat?

Ondernemers helpen ondernemers. Dat is de gedachte achter het werk van vrijwilligersorganisaties OverRood en het Ondernemersklankbord (OKB).
In dit (be)spreekuur zijn Boris Wielinga van OverRood en Frank van Santen van het OKB te gast. Zij lichten toe wat hun organisaties doen voor ondernemers met financiële zorgen en hoe zij hierbij samenwerken met gemeenten.

Aanmelden (be)spreekuur

Ondernemers met schulden bij de Belastingdienst: Twee belangrijke data

Nu de Belastingdienst de corona-betalingsregelingen gaat beëindigen, melden meer ondernemers zich voor hulp bij schulden. Voor levensvatbare bedrijven die hun lopende belastingen betalen en een goed plan hebben, kan tot en met 28 augustus nog een verzoek tot hervatting van de betalingsregeling worden ingediend. In uiterste nood kan schuldsanering een oplossing zijn om te voorkomen dat een ondernemer failliet gaat. Het is belangrijk om te weten, dat de Belastingdienst nog tot en met 30 september afziet van het eisen van een dubbel percentage bij saneringen. Het is dan ook raadzaam om een (pro forma) saneringsverzoek zo mogelijk voor 1 oktober in te dienen.

Wat zijn uw ervaringen met ondernemers met achterstand in de corona-betalingsregeling?

In september gaat de Belastingdienst om tafel met ketenpartners, om samen de ervaringen rond ondernemers en de stand van zaken te bespreken. Graag brengen wij hier de ervaringen van gemeenten in. Welke geluiden hebt u gehoord van ondernemers? We nodigen u van harte uit om uw ervaringen met ons te delen via schulden@vng.nl o.v.v. Ondernemers Belastingdienst

Algemeen

Podcast

In de volgende podcast is Jan van der Hulst te gast. Jan is manager Budgetbegeleiding bij de gemeente Den Haag. Deze podcast is een vervolg op de eerdere podcast van gemeente Den Bosch. We bespreken de begeleiding in de gemeente Den Haag in relatie met de verkorting van de aflosperiode Msnp.

Luister hier binnenkort

Internetconsultatie Wet stelsel kredietregistratie

Op 21 juni heeft het ministerie van Financiën de internetconsultatie van het voorstel voor een Wet stelsel kredietregistratie gepubliceerd. Het registreren van kredieten en betaalachterstanden is belangrijk in het kader van verantwoorde kredietverstrekking, en om overkreditering te voorkomen. Hierbij worden persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders verwerkt. Door wetgeving kunnen waarborgen voor de gegevensverwerking bij kredietregistratie wettelijk worden vastgelegd. Daarom ligt er nu een voorstel ter consultatie.

Het doel van de beoogde wet is om waarborgen te geven voor de verwerking van persoonsgegevens bij kredietregistratie. Zo kan worden bepaald welke kredietgegevens worden geregistreerd en wat de registratietermijn is. Ook kan worden vastgelegd voor welke doeleinden gegevens worden verwerkt en aan wie gegevens worden verstrekt. De wetgeving kan daarnaast als basis dienen om eisen te stellen aan de beheerder van het stelsel van kredietregistratie.

Gemeenten hebben te maken met kredietregistratie in het kader van schuldhulpverlening. Door te reageren op de internetconsultatie kunnen gemeenten het belang van inwoners bij deze wet delen. Reageren op de consultatie kan nog tot 3 september.

Implementatie-ondersteuning Wams 

Heeft u vragen over de Wams en de implementatie in uw gemeente? Ga dan naar het speciale webinar of de regiobijeenkomsten. 

Webinar implementatie-ondersteuning Wams 

Dit webinar op 7 september 10:30-11.30 uur is ter voorbereiding op de regiobijeenkomsten: Wat betekent de wet, wat verandert er, wat is een handige planning voor de implementatie? 

Aanmelden webinar

Subsidie voor scholen voor geldlessen en ondersteuning 

Vanaf 18 september kunnen mbo's subsidie aanvragen voor financiële educatie bij de rijksoverheid. Basis- en voortgezet onderwijs volgen in 2024. De overheid start met mbo-scholen omdat relatief veel mbo-studenten financieel zelfstandig zijn en meer dan een kwart van de mbo-leerlingen geldproblemen heeft (onderzoek Nibud). De subsidie is een aanvulling op bestaande initiatieven vanuit gemeenten. Zo kunnen nog meer jongeren op nog meer plekken voorbereid worden op een financieel gezonde toekomst. De subsidie is bedoeld om docenten te trainen in geldlessen of om financiële steunpunten te ontwikkelen. De verwachting is dat het ministerie van SZW eind augustus de subsidieregeling publiceert. In de volgende nieuwsbrieven houden we u hiervan op de hoogte.

Monitor schuldhulpverlening januari, februari en maart 2023

Divosa en de NVVK publiceren elk kwartaal de Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden. De monitor geeft een actueel beeld van de ontwikkeling van het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening én het aantal gestarte schuldregelingen. De monitor wordt samengesteld op basis van de inbreng van een vast panel van respondenten, die samen zo’n 120 gemeenten representeren. Deze editie geeft inzicht in de situatie van januari, februari en maart 2023.

Uit de monitor blijkt dat het aantal aanmeldingen in het eerste kwartaal van 2023 geen eenduidig beeld geeft ten opzichte van 2022. Waar de ene organisatie juist meer aanmeldingen heeft, heeft de andere organisatie minder aanmeldingen.
Het aantal gestarte schuldregelingen in het eerste kwartaal van 2023 is vergelijkbaar met 2022.
Verder blijkt dat de repondenten in meerderheid vinden dat er voldoende capaciteit is om het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening op te kunnen vangen. 

Monitor schuldhulpverlening

Leestip

Dit literatuuronderzoek 'Versterken kennisbasis rondkomen bij werkende'  van de Hogeschool Utrecht geeft zicht op de positie van mensen die werk hebben, maar niet rondkomen of daar een risico op lopen. Het onderzoek geeft o.a. interessante inzichten in de positie van zzp-ers en ondernemers uit het MKB.

Literatuuronderzoek versterken kennisbasis rondkomen bij werkende
vng.nl