Bekijk de online versie

1 september 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Vanaf deze week staan onze procesbegeleiders allemaal weer klaar om u te helpen. Heeft u een vraag of twijfelt u ergens over? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw eigen procesbegeleider of stuur een mail naar hersteloperatie@vng.nl.


Wij hopen u snel te spreken!

  • Nieuwe data trainingen hersteloperatie vanaf september

  • Verwijderen negatieve BKR-registratie

  • Nieuwe podcast Uitvoering kindregeling

  • Uitrol pilot Urgentie

  • Informatie brede ondersteuning en kindregeling op uw website 

  • Indienen aanvraag CWS naar zes maanden na onherroepelijke beschikking

  • Planning (be)spreekuren

  • Vraag van de week

  • In het nieuws

Nieuwe trainingen hersteloperatie vanaf september

Begin dit jaar zijn we gestart met onze opleiding over de hersteloperatie. Inmiddels hebben we al 40 scholingsbijeenkomsten verzorgd en bijna 300 gemeentemedewerkers opgeleid. 

En met resultaat, want zoals 1 van de deelnemers het formuleert: ‘Ik ben zo blij met het overzicht, het inzicht, en een inkijkje in de samenhang. Onze gemeente heeft daar echt veel aan’. Op dit moment hebben al meer dan 100 nieuwe collega’s zich ingeschreven voor de opleidingsdagen van dit najaar. Er is nog plaats bij de onderstaande trainingen.

  • 13 september (hele dag) en 4 oktober (ochtend): Den Haag

  • 18 september (hele dag) en 5 oktober (ochtend): Amsterdam

  • 20 september (hele dag) en 11 oktober (ochtend): Rotterdam

  • 27 september (hele dag) 12 oktober (ochtend): Den Haag

  • 28 september (hele dag) 1 november (ochtend): Utrecht (NIEUW!)

  • 6 oktober (hele dag) en 3 november (ochtend): Zwolle

  • 12 oktober (hele dag) en 30 oktober (ochtend): Utrecht

  • 30 oktober (hele dag) en 22 november (ochtend): Amsterdam

  • 8 november (hele dag) en 29 november (ochtend): Rotterdam

  • 15 november (hele dag) en 6 december (ochtend): Utrecht

Meer over wat we precies gaan doen leest u in deze brochure. Heeft u in het voorjaar geen tijd kunnen vrijmaken, of bent u pas gestart binnen de hersteloperatie? Meldt u zich dan vooral aan. De opleiding bestaat uit 3 dagdelen, verdeeld over 2 dagen. Per opleidingsgroep is er ruimte voor 15 deelnemers.  Er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Meld u hier aan

Verwijderen negatieve BKR-registratie

Nadat een schuld van een gedupeerde ouder of toeslagpartner is betaald aan een kredietverstrekker, moeten de codes die aangeven dat er bijzonderheden zijn geweest bij deze schuld, worden verwijderd uit het BKR. Wanneer de schuld wordt betaald door SBN, wijst SBN de kredietverstrekker op deze wettelijke verplichting.

Ouders kunnen ook zelf een verwijderingsverzoek sturen naar de schuldeiser. Op de website van UHT vindt u hiervoor deze voorbeeldbrief

Nieuwe podcast Uitvoering Kindregeling

Dit najaar starten we weer met een nieuwe reeks podcasts over actuele onderwerpen binnen de hersteloperatie. In deze eerst podcast gaan we in gesprek met de gemeenten Arnhem en Zoetermeer over de uitvoering en inrichting van de kindregeling.

Hoe hebben zij de ondersteuning ingericht en in hoeverre wijkt deze af van de ondersteuning die zij aan de ouders bieden? Luister hoe Wouter Urbanus en Nicole van der Kroft, Radjshrie Jurawan en Melvin Kolf dit hebben aangepakt.

test

Uitrol pilot Urgentie

De afgelopen periode is de pilot Urgentie voor de Integrale Beoordeling samen met UHT afgerond. In de pilot kregen gemeenten de mogelijkheid om op basis van afgesproken, ruimere urgentiecriteria, een ouder een status ‘urgent’ toe te kennen. UHT nam dit besluit volledig over. Als een ouder niet voldeed aan de urgentiecriteria, besprak de gemeente dit met het team Acute Nood van UHT.

Aan de pilot namen 12 gemeenten deel en samen hebben zij ervaring opgedaan met de verruimde urgentiecriteria. De pilot is goed verlopen, en dat betekent dat per 1 november a.s. alle gemeenten direct urgentie kunnen toekennen. De landelijke uitrol vindt vanaf september tot november gefaseerd plaats. Elke gemeente ontvangt in deze periode via de bij ons bekende contactpersonen een email met daarin de afspraken om urgentie toe te kennen aan ouders. Daarnaast zit bij de mail ook een bijbehorend aanvraagformulier. Heeft u vragen? Neem dan contact op met judith.meerburg@vng.nl

Informatie brede ondersteuning en kindregeling op uw website

Ouders en jongeren geven aan dat de informatie over de brede ondersteuning en de kindregeling niet bij iedere gemeente even makkelijk op de gemeentelijke website is te vinden. Soms is de informatie ook niet meer helemaal actueel.

Daarom zou het fijn zijn als u voor uw eigen gemeente zou kunnen controleren of alle informatie op uw website nog actueel is. En of ouders en jongeren makkelijk kunnen vinden waar zij zich kunnen aanmelden of terecht kunnen voor hulp.


Via deze link vindt u korte (standaard)teksten over de brede ondersteuning en de kindregeling, die u kunnen helpen en het u makkelijk maken. U kunt ze eenvoudig aanvullen met uw eigen gemeentelijke informatie en met de contactgegevens van uw eigen organisatie.


Heeft u nog aanvullende informatie nodig? Neem dan contact op met uw procesbegeleider. Hij of zij helpt u graag verder.

Indienen aanvraag CWS naar zes maanden na onherroepelijke beschikking

Vanaf 1 juli jl. moeten ouders hun aanvraag voor de Commissie Werkelijke Schade (CWS) binnen een half jaar na ontvangst van de onherroepelijke beschikking van de integrale beoordeling bij CWS indienen. De termijn gaat in nadat de bezwaar- en beroepstermijn is verstreken of wanneer het bezwaar of beroep is afgerond.

De ouders die vóór 1 juli jl. een (nu onherroepelijke) beschikking hebben gekregen, kunnen hun verzoek tot compensatie van de aanvullende werkelijke schade indienen tot en met 31 december 2023. Deze nieuwe termijn is via de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen in artikel 6.1 lid 3 Wht opgenomen.

 

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 29 juni (Vervolg Commissie Werkelijke Schade)

  • 6 juli (Ex-toeslagpartner)


Een ouder in onze gemeente is overleden nadat zij de eerste toets heeft doorlopen. Zij heeft het compensatiebedrag van 30k ontvangen, maar de integrale beoordeling is nog niet afgerond. We begrepen dat er een nabestaandenregeling komt. Kan haar partner ook een beroep doen op de nabestaandenregeling?

Ja, indien hij door UHT als begunstigde wordt aangemerkt. Dit is het geval als de partner op het moment van overlijden de toeslagpartner was.

Let op: De nabestaandenregeling is wel onderdeel van de Wet hersteloperatie toeslagen, maar is nog niet in werking getreden. Het is nog niet bekend wanneer nabestaanden zich bij UHT kunnen melden.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

 

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl