Bekijk de online versie

14 september 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Maatregelen werkwijze CWS

  • Extra trainingsdagen Hersteloperatie Arnhem en Almere

  • Brief Diversion

  • Nieuwe podcast Wat nu?

  • Uitgelicht: vonnis rechtbank Amsterdam inzet hardheidsclausule

  • Planning (be)spreekuren
  • Vraag van de week

  • In het nieuws

Maatregelen werkwijze CWS

De urgentie om de hersteloperatie beter en sneller te laten verlopen is groot. Daarom is afgelopen juni aangekondigd dat er een mogelijkheid voor ouders komt, om te kiezen voor een alternatieve route voor het vergoeden van aanvullende schade. 

Bij deze nieuwe schaderoute wordt het aannemelijk maken van causaliteit en schade op een andere manier ingevuld. Ook wordt er gewerkt met standaard (forfaitaire) bedragen. Ouders die niet voor de alternatieve schaderoute kiezen, kunnen nog steeds gebruik maken van de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Ze kiezen dan voor een individuele, meer gedetailleerde, schadeberekening. De wachtrij voor de CWS is inmiddels gegroeid naar circa 1350 ouders. Het kabinet wil de wachttijd verkorten, en de nieuwe route kan daar mogelijk bij helpen.


De nieuwe schaderoute en de huidige wachtrij vragen aanpassingen bij de CWS. Het kabinet wil dat de CWS beter gaat aansluiten bij wat ouders nodig hebben binnen het veranderende stelsel van schaderoutes, Daarom wordt:

  1. Een nieuwe voorzitter aangesteld met als opdracht de herinrichting van de commissie vorm te geven;

  2. Een directeur aangesteld die de slagkracht van CWS verbetert;

  3. De samenstelling van de commissie aangepast.

Meer informatie staat in deze kamerbrief.


Extra trainingsdagen Hersteloperatie in Arnhem en Almere

We ontvingen meerdere verzoeken om onze training van de Hersteloperatie ook in (de omgeving van) Almere en Arnhem te houden. Heeft u zich nog niet eerder aangemeld of woont u juist in die omgeving? Meldt u zich dan aan via dit formulier.

Brief Diversion

Diversion organiseert in opdracht van het ministerie van Financiën het Ontwikkelnetwerk Herstel. Daaraan werken ca. 80 kinderen van gedupeerde ouders mee door gevraagd en ongevraagd advies te geven. De komende week stuurt Diversion namens de jongeren een brief aan zowel het ministerie als gemeenten over de brede ondersteuning.

Met de brief willen de jongeren aandacht vragen voor hun zorgen, en gemeenten een handreiking doen om samen te kijken waar het proces voor de ondersteuning nog geoptimaliseerd kan worden. In de brief worden 4 knelpunten gesignaleerd. Daarnaast geven de jongeren een vijftal adviezen aan gemeenten die kunnen helpen om de drempels rondom brede ondersteuning weg te nemen.


VNG ziet dat een aantal van de knelpunten die de jongeren ervaren nauw samenhangen met de verwachtingen en communicatie rondom de brede ondersteuning. Reële verwachtingen over wat de brede ondersteuning inhoudt en wat de gemeente in een concreet geval kan betekenen zijn cruciaal. Daarom zijn goede communicatie naar de jongeren en duidelijke informatie heel belangrijk. We zijn in gesprek met Diversion om te kijken hoe we die informatie kunnen verbeteren en de verwachtingen van jongeren beter kunnen managen. Zie ook het artikel hieronder over de podcast van Jaïr.

Nieuwe podcast Wat nu?

Jaïr van den Essenburg is een kind van gedupeerde ouders. In zijn serie podcasts gaat hij op zoek naar antwoorden op vragen die kinderen en jongeren hem stellen over de toeslagenaffaire en het geboden herstel. 

DOEN GEMEENTES voldoende voor GEDUPEERDE KINDEREN? WATNU?

Deze week maakte hij een uitzending waarin hij met VNG-procesbegeleider Jeanne-Marie Langen praat over de brede hulp en ondersteuning van gemeenten aan kinderen van gedupeerde ouders. De podcast vindt u op Youtube.

Vonnis rechtbank Amsterdam inzet hardheidsclausule 

In deze nieuwe rubriek nemen we periodiek een uitspraak van de rechter onder de loep en laten we u zien wat de belangrijkste overwegingen bij het besluit van de rechter waren. Deze keer een vonnis van de rechtbank Amsterdam over de inzet van de hardheidsclausule. 

De situatie

Een ouder is een lening aangegaan om terugvorderingen van de Belastingdienst/Toeslagen te kunnen betalen. Ze geeft aan dat ze een hoge rente moet betalen en dat ze door de lening financiële blokkades ervaart. De lening belemmert haar, omdat ze daardoor lastig aan andere financiële verplichtingen kan voldoen en dat geeft haar veel stress. SBN heeft haar verzoek tot overname van de lening afgewezen. Ook een beroep op de hardheidsclausule is niet toegekend.

De uitspraak

De rechtbank geeft aan dat de hardheidsclausule bedoeld is voor situaties waarin de wetgever niet heeft kunnen voorzien. De rechtbank ziet geen aanleiding om ervan uit te gaan dat het de wetgever is ontgaan dat er gedupeerde ouders zijn die leningen zijn aangegaan om terugvorderingen van de Belastingdienst/Toeslagen te betalen. In de memorie van toelichting staat namelijk  dat het niet uitmaakt of een schuld is te herleiden tot een terugvordering van de kinderopvangtoeslag. Verder meent de rechtbank dat de schuld niet is aan te merken als problematisch, omdat eiseres, ondanks de hoge rente, nog steeds in staat is om de schuld maandelijks af te lossen. De claim wordt daarom afgewezen.



De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.



Een ouder die we ondersteunen heeft al een plan van aanpak. De dienstverlening is ingezet en loopt. Nu is de droger stuk. De ouder vraagt of wij die willen vergoeden. Wij willen het verzoek afwijzen. Kan dat?

Brede ondersteuning is maatwerk. Wat is nodig om een nieuwe start te maken? Welke obstakels beletten de ouder op dit moment? Ofwel: wat moet er gebeuren om de ouder weer mee te laten doen in de maatschappij?


Gemeenten verstrekken in de eerste plaats hulp. Die hulp heeft tot doel om het – op een passend moment - ook weer zonder de ondersteuning van de gemeente te kunnen doen. Goed dus om te kijken of de doelstellingen in het plan van aanpak duidelijk genoeg staan omschreven. Het verstrekken van goederen zonder hulp is niet breed ondersteunen. Wanneer de vraag om middelen (terug)komt kan dit een aanleiding zijn om met elkaar over de (financiële) zelfredzaamheid van de ouder in gesprek te gaan en te kijken of daar ondersteuning op te bieden is.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.



Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl