Nieuwsbrief Schulden - 19 september 2023‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

19 september 2023

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden. Een bron van informatie over wetstrajecten, inzichten in veranderende wet- en regelgeving, het belichten van projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor onder andere ondernemers of jongeren.

In een tijd waarin gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen een belangrijke rol spelen binnen het schuldendomein, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning die de VNG beschikbaar stelt.

Samen bouwen we aan een sterker en veerkrachtiger schuldendomein.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - Aanvullingen handelingskader en Q&A 

 - Verlenging deadline enquête onderzoek naar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet  
 - Leveranciersbijeenkomst op 28 september 2023: Impact wijzigingen afdracht bij beslag uitkeringen  

Ondernemers uit de financiële zorgen
 - Hoe helpt u ondernemers uit de financiële zorgen?  

Algemeen
 - Subsidie voor scholen voor geldlessen en ondersteuning 

 - Podcast programma Verbinden Schuldendomein 


Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

  • 21 september - Samenwerken met OverRood en/of Ondernemersklankbord, hoe werkt dat?

  • 10 oktober - Vorderingenoverzicht Rijk (VOR)

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Aanvullingen handelingskader en Q&A

Eerder dit jaar informeerden wij u over de belangrijke vraag of beslagafdracht maandelijks of jaarlijks moet plaatsvinden? Deze kwestie heeft inmiddels al geleid tot Kamervragen en discussies binnen gemeenten. Op 22 augustus voerde de VNG  een uitvoeringsscan uit om meer inzicht te krijgen in deze kwestie. Naar aanleiding van deze scan organiseerden wij op 7 september jl. een (be)spreekuur om de bevindingen te bespreken.   


Op basis van de uitkomsten van de uitvoeringsscan en de vragen die tijdens het (be)spreekuur naar voren kwamen, gaan wij een definitieve notitie opstellen. Deze notitie wordt naar verwachting half oktober gepubliceerd en zal dienen als leidraad voor gemeenten bij de afdracht van beslagen bedragen. 


Om gemeenten nog beter te ondersteunen bij deze kwestie, zijn de Q&A  en het handelingskader aangevuld op basis van de uitkomsten van de scan en de vragen die tijdens het (be)spreekuur zijn gesteld. Deze documenten bevatten praktische richtlijnen en antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot de afdracht bij beslag.  


Voor meer informatie en de laatste updates over de afdracht bij beslag kunt u terecht op de website van de VNG.


We blijven ons inzetten om gemeenten te ondersteunen en te voorzien van de benodigde informatie om deze kwestie op een effectieve en efficiënte manier aan te pakken. 

Verlenging deadline enquête onderzoek naar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet  

De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid hebben onderzoeks- en adviesbureau AEF gevraagd een tussentijdse evaluatie van de Wvbvv uit te voeren. Een belangrijk deel van de evaluatie zijn de ervaringen die professionals met de Wvbvv hebben. Om die ervaringen op te halen, heeft AEF twee enquêtes uitgezet: één voor professionals die inwoners met schulden ondersteunen, en één voor invorderaars.   

Om zoveel mogelijk professionals de kans te geven hun ervaringen te delen, is de deadline verschoven naar 1 oktober. U heeft dus nog twee weken om uw stem te laten horen. 

Leveranciersbijeenkomst op 28 september 2023: Impact wijzigingen afdracht bij beslag uitkeringen  

Naar aanleiding van de uitvoeringsscan over het beslag maandelijks of jaarlijks afdragen, is er op 28 september een leveranciersbijeenkomst. Deze is bedoeld voor leveranciers van systemen waarmee gemeenten de uitkeringen beheren en waarin de afdracht voor een beslag afgehandeld wordt. Aan bod komen welke ondersteuning aan gemeenten geboden kan worden en welke randvoorwaarden en planningen hierbij gelden. 


Praktische informatie 

  • Datum: 28 september 2023 

  • Tijd: 10.00 uur - 12.00 uur 

  • Online: MS Teams 

Aanmelden via deze link

Ondernemers uit de financiële zorgen

Hoe helpt u ondernemers uit de financiële zorgen?  

Gemeenten vervullen een belangrijke rol om ook déze inwoners de juiste ondersteuning te bieden. Dit is soms een zoektocht.  

De VNG helpt gemeenten met advies en concrete handvatten om ondernemers beter te bereiken en passend te ondersteunen. Ook brengen we gemeenten rond dit onderwerp met elkaar in contact.

Wilt u hier meer over weten, of heeft u een gerichte vraag? Wij helpen u graag en zijn bereikbaar via schulden@vng.nl en op 070 3738393. 

Algemeen

Subsidie voor scholen voor geldlessen en ondersteuning

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bekendgemaakt dat Mbo-scholen nu geld kunnen aanvragen bij de Rijksoverheid voor financiële educatie. U kunt de subsidie aanvragen vanaf 18 september om 09.00 uur via het subsidieportaal van UVB

Bent u als gemeente bezig met het thema financiële educatie of werkt u als gemeente al samen met mbo-scholen? 

Dan biedt deze subsidieregeling wellicht mogelijkheden om samen aan de slag te gaan met financiële educatie.  

Aanvragen van de subsidie kan alleen door mbo-scholen. Voor de subsidie geldt dat volledige aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Het is daarom belangrijk om snel een aanvraag in te dienen. De subsidie bedraagt minimaal € 25.000,- en maximaal € 400.000,- per aanvraag. Het is mogelijk om één aanvraag voor meerdere onderwijslocaties die horen bij één onderwijsinstelling in te dienen.  

Meer informatie

Podcast programma Verbinden Schuldendomein 

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe podcast van het programma Verbinden Schuldendomein op het Spotify-account van de VNG.  

Heeft u een onderwerp dat u graag besproken wilt hebben in deze podcast of wilt u zelf aan het woord met een mooi praktijkvoorbeeld voor uw collega-gemeenten? Stuur uw onderwerp door naar schulden@vng.nl

Meer informatie
vng.nl