Bekijk de online versie

21 september 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Regiokringen van start

  • Praktijkvoorbeeld Enschede: 'Je hoeft niet overal zelf expert in te zijn'

  • Verificatielijst hulpaanbod tot 15 oktober

  • Update regeling voor nabestaanden van overleden gedupeerden

  • Uitgelicht: Rechtbank oordeelt dat er terecht een bedrag in mindering is gebracht op compensatie

  • Planning (be)spreekuren
  • Vraag van de week

  • In het nieuws

  • Kijktips: Theatervoorstelling Vecht en video voor jongeren

Regiokringen van start

Onze procesbegeleiders organiseren door het hele land regiokringen. Daarmee brengen we omringende gemeenten in contact met elkaar én kunnen we per regio de gemeenten bijpraten over de actualiteit van de verschillende regelingen.

Vorige week zijn we gestart met de eerste regiokringbijeenkomsten in Leeuwarden en Groningen. In deze bijeenkomsten hebben we de actualiteiten doorgenomen, casuïstiek besproken en gesproken over de uitvoering van de brede ondersteuning en contact met de ouders en kinderen.


De bijeenkomsten werden goed bezocht en zeker gewaardeerd. Of zoals een deelnemer het na afloop verwoordde: “Deze bijeenkomst heeft mij veel meer inzicht gegeven, en een breder gezichtsveld.” De deelnemers vonden het fijn om met elkaar te kunnen delen wat er in de regio speelt en samen te kunnen sparren. De komende weken worden ook in andere regio’s de eerste kringbijeenkomsten georganiseerd. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met uw procesbegeleider of mail naar hersteloperatie@vng.nl.

Praktijkvoorbeeld Enschede: 'Je hoeft niet overal zelf expert in te te zijn'

Een mooie quote van Rob Woltering van het projectteam Toeslagen in Enschede. We kregen van hem een inkijkje in de begeleiding van hun gedupeerde ouders. Wilt u weten hoe ze dit in Enschede hebben aangepakt? Lees dan hier verder.

Verificatielijst hulpaanbod tot 15 oktober

Aangemelde ouders kunnen bij UHT aangeven dat zij gebruik willen maken van brede ondersteuning, waarna de gegevens met de woongemeente worden gedeeld. Als een ouder op een later moment besluit zich bij de gemeente te melden voor brede ondersteuning worden zijn of haar statusgegevens niet geautomatiseerd aangeleverd door UHT.

Dat betekent dat als een ouder niet gedupeerd blijkt te zijn, dit niet via het gegevensportaal kenbaar wordt gemaakt aan gemeenten. Dit is onwenselijk, omdat gemeenten in die gevallen de brede ondersteuning niet kunnen afbouwen.


Daarom wil UHT gemeenten de mogelijkheid bieden om een eenmalige uitvraag te doen. Vanaf 2 oktober 2023 kunt u een vraagbestand aanleveren met daarin de gegevens van inwoners die zich rechtstreeks bij de gemeente hebben gemeld. Aanleveren kan tot 15 oktober aanstaande. De contactpersoon Hulpverlening ontvangt op korte termijn een mail vanuit CAP/UHT gegevensleveringen met daarin de instructies over het aanleveren van de verificatielijst.

Update regeling voor nabestaanden van overleden gedupeerden

Op 19 september jl. heeft het kabinet een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de nabestaandenregeling. In deze brief geeft de staatssecretaris een toelichting op de mogelijkheid van een gefaseerde inwerkingtreding van de nabestaandenregeling. 

Bij de behandeling van de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie is het amendement Leijten aangenomen. Dit amendement introduceert een ander (integraal) proces, inclusief aanvullende compensatie en werkelijke schade, voor nabestaanden. UHT voert momenteel een uitvoeringstoets uit op dit gewijzigde proces. De uitkomst wordt eind oktober verwacht en de nabestaandenregeling is daarom nog niet in werking getreden.

Het kabinet wil zo spoedig mogelijk starten met de gehele nabestaandenregeling. Mocht dat onverhoopt vanwege de uitvoerbaarheid niet lukken, dan wil het kabinet alvast starten met de uitvoering van de onderdelen van de nabestaandenregeling die wél uitvoerbaar zijn. Het moment waarop kan worden gestart is afhankelijk van de hiervoor genoemde uitvoeringstoets. Het kabinet bereidt, om zo spoedig mogelijk te kunnen starten, alvast een wetsvoorstel voor dat na afronding van de uitvoeringstoets in procedure zal worden gebracht. Het kabinet verwacht dit wetsvoorstel uiterlijk eind december 2023 bij de Tweede Kamer in te kunnen dienen.

Rechtbank oordeelt dat er terecht een bedrag in mindering is gebracht op compensatie

In deze nieuwe rubriek nemen we periodiek een uitspraak van de rechter onder de loep en laten we u zien wat de belangrijkste overwegingen bij het besluit van de rechter waren. Deze keer een vonnis van de rechtbank Amsterdam over de hoogte van het compensatiebedrag. 

De situatie

De Belastingdienst/Toeslagen heeft bij de berekening van de hoogte van het compensatiebedrag rekening gehouden met het feit dat een deel kinderopvangtoeslag is uitbetaald én niet is teruggevorderd, verrekend of beslagen. De ouder heeft gekregen waar hij recht op had. De Belastingdienst/Toeslagen wil de ouder hier niet voor compenseren. De ouder zelf heeft hier beroep tegen aangetekend en voert aan dat de Belastingdienst/Toeslagen ten onrechte een bedrag van bijna €20.000,- in mindering heeft gebracht bij het berekenen van het compensatiebedrag. Dat voelt voor hem – na alle verrekeningen en beslagen – als een trap na.

De uitspraak

De rechtbank stelt UHT in het gelijk. De Belastingdienst/Toeslagen is bij de berekening uitgegaan van het totaalbedrag aan kinderopvangtoeslag waar de ouder wettelijk recht op had. Op dat bedrag zijn vervolgens de bedragen die zijn verstrekt aan de ouder en niet zijn teruggevorderd, in mindering gebracht. De rechtbank vindt dat de Belastingdienst/Toeslagen dat zo heeft mogen doen. Als de Belastingdienst/Toeslagen dit bedrag niet in mindering zou brengen op het compensatiebedrag, dan zou eiser dit deel van de kinderopvangtoeslag namelijk dubbel ontvangen. Dat is niet de bedoeling van de herstelregeling. Het bedrag van bijna € 20.000,- is feitelijk geen verrekening, maar onderdeel van de manier waarop de Belastingdienst/Toeslagen de compensatie berekent.

KIJKTIPS

Vecht

In het (be)spreekuur van vandaag kregen we een tip voor de theatervoorstelling Vecht. In deze monoloog, geschreven door Maxine Palit de Jongh, vertelt een gedupeerde vrouw haar persoonlijke verhaal. Lees verder voor de lovende recensies en de speellijst (t/m december 2023).

Kindregeling en brede ondersteuning

Hoe zorgen we dat jongeren en kinderen  gemeenten gemakkelijk kunnen vinden voor het aanvragen van brede ondersteuning? Deze korte video is toegankelijk en echt gericht op jongeren.

Kijken dus!


De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.



Een ouder heeft zich rechtstreeks bij ons wijkteam gemeld. We weten niet of deze ouder zich heeft aangemeld bij UHT of dat deze ouder als gedupeerde is beoordeeld. Hoe komen we hierachter?

Fijn dat de ouder zich alsnog bij u meldt! De makkelijkste manier om de status te toetsen is door gezamenlijk - dus met de ouder - het serviceteam te bellen via 0800-2358358. Het serviceteam stelt dan een aantal verificatievragen. Door samen met de ouder te bellen kunt u de ouder ondersteunen bij de beantwoording van de verificatievragen én kan direct aangegeven worden dat de ouder brede ondersteuning van de gemeenten wenst. Op die manier komt de ouder alsnog op de lijst via het Gegevensportaal. Dit is belangrijk voor de jaarlijkse verantwoording en de statusupdates.


Voor de gemeenten in de provincies Noord-Holland en Utrecht geldt dat zij gebruik kunnen maken van het serviceteam gemeenten. Dit serviceteam is een paar maanden geleden opgestart.

Deze gemeenten hebben daarvoor 2 verificatiecodes gekregen. Brede ondersteuners kunnen dan ook namens de ouder contact opnemen met UHT. We werken momenteel aan een landelijke uitrol.

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.


Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl