Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 1 april 2021 

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wet vereenvouding beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Issue 155 – te lage BVV bij ontbreken maandelijkse vakantietoeslag
    • Bestuurlijke reactie VNG; de BKR-registratie bij schuldhulp
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Demo rekentool voor de schuldhulpverlener
    • Herhaaloproep: Quickscan aansluiting SUWI voor schuldhulpverlener
  • Algemeen
    • Update plan van aanpak en begeleidende brief
    • Bijeenkomst rechtbank Midden-Nederland, gemeente Utrecht en VNG
    • Rotterdam aangesloten op Centrale Voorziening BVV
    • Biedt de jeugd perspectief met Sam&
    • Deel het met ons
    • Agenda en programma (be)spreekuren

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Issue 155 – te lage BVV bij ontbreken maandelijkse vakantietoeslag
Recent is dankzij oplettende gemeenten geconstateerd dat er mogelijk een te lage beslagvrije voet (BVV) wordt vastgesteld bij onder andere inwoners met een bijstandsuitkering. Dit komt doordat de rekentools waarmee de BVV wordt berekend ervan uitgaan dat de vakantietoeslag maandelijks aan de Polisadministratie wordt doorgegeven. Dit blijkt in praktijk niet altijd het geval te zijn, omdat verschillende inkomensverstrekkers de vakantietoeslag jaarlijks doorgeven aan de Polisadministratie. Gemeenten doen dit voor bijstandsuitkeringen bijvoorbeeld conform de handleiding voor loonaangifte bijstandsuitkeringen, maar ook andere inkomensverstrekkers kunnen de vakantietoeslag anders aangeven. In die gevallen wordt de BVV te laag berekend omdat de rekentool de vakantietoeslag niet meeneemt in het inkomen. In een aantal nieuwsberichten lijkt het alsof dit een fout is van gemeenten. Dit is niet het geval! VNG heeft inmiddels een nieuwsbericht geplaatst op haar website met een toelichting hierop.

Op dit moment wordt een brede analyse uitgevoerd om de scope en impact nader te bepalen. Gezien de impact op deze kwetsbare inwoners is wel direct actie ondernomen om de BVV van de bijstandsgerechtigden die het betreft te herstellen. VNG heeft de gemeenten die het betreft een werkinstructie gestuurd. Deze is opgesteld in samenwerking met de KBvG en beschrijft hoe de berekening en afdracht van te laag vastgestelde BVV’s handmatig kan worden gecontroleerd en hersteld. Daarnaast is een mailing uitgegaan aan alle gemeenten om invorderaars te informeren hoe zij vanuit hun rol zorg kunnen dragen voor een correcte BVV. Wilt u deze instructie ontvangen, mail ons dan op schulden@vng.nl met ‘issue 155’ in het onderwerp. Zodra de volledige analyse gereed is zal wordt ook voor de schuldhulpverleners een werkinstructie gemaakt om goed te kunnen signaleren wanneer de beslagvrije voet door het ontbreken van de vakantietoeslag te laag is vastgesteld.

Van gemeenten wordt niet verwacht dat zij hun loonaangifte wijzigen of aanpassingen maken in hun software. De wijze waarop dit nu gebeurt is correct. Op dit moment verkennen het Ministerie van SZW, het programma en VNG mogelijke structurele oplossingsrichtingen voor dit issue. VNG heeft gemeenten hierbij betrokken om mee te denken vanuit de rol van derde en invorderaar.

Omdat we veel vragen ontvangen van gemeenten zijn er vanaf deze week een aantal digitale inloopuren gepland. Daar kunnen gemeenten laagdrempelig hun vragen stellen en signalen delen. In de komende twee weken is er iedere dinsdag, woensdag en donderdag een digitale inloop van 15:30 – 16:00
Na het invullen van uw e-mailadres, ontvangt u direct de link naar het inloopuur. 


Bestuurlijke reactie VNG; de BKR-registratie bij schuldhulp
VNG heeft een reactie gegeven op het conceptwetsvoorstel Verzamelwet SZW 2022 en de MvT. In de brief reageert de VNG specifiek op de aanpassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) inzake de BKR-registratie bij schuldhulpverlening.

Het registreren is bedoeld om overkreditering tegen te gaan. We delen met het Rijk dat het registreren in het belang is van de inwoner met problematische schulden. VNG, NVVK en gemeenten vinden dat deze registratie niet moet gelden voor inwoners met niet problematische schulden.

>> Lees meer


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Demo rekentool voor de schuldhulpverlener
Eerder schreven we over de aansluiting voor schuldhulpverleners op de rekentool om de BVV te kunnen berekenen. Schuldhulpverleners mogen de rekentool gebruiken bij het opstellen van het plan van aanpak schuldhulpverlening. Inlichtingenbureau (IB) heeft van SZW een opdracht ontvangen om de rekentool ook beschikbaar te stellen voor schuldhulpverleners. Het IB is al gestart met de voorbereidingen. Als de aansluitvoorwaarden tijdig beschikbaar zijn, is de verwachting dat schuldhulpverleners de rekentool vanaf mei via een webportaal kunnen benaderen. De aansluiting op de rekentool wordt in eerste instantie alleen toegankelijk voor gemeentelijke organisaties, die via een beveiligd netwerk (Diginetwerk of Gemnet) het portaal kunnen bereiken.

Er zijn diverse organisaties die schuldhulpverlening uitvoeren, maar niet beschikken over deze netwerken. Dit heeft ook zeker onze aandacht. We zijn hierover in gesprek met betrokken partijen en wanneer hier meer over bekend is zullen we dat vermelden in deze nieuwsbrief.

U kunt zich voorbereiden op de aansluiting door uw organisatie aan te melden voor toegang tot het webportaal. Dit kan via het aanvraagformulier op de website van het Inlichtingenbureau. Parallel hieraan dient u e-herkenning (niveau 3) voor de beheerder én de toekomstige gebruikers (schuldhulpverleners) voor het webportaal aan te vragen. De aanmeldformulieren en de handleiding zullen z.s.m. beschikbaar komen op de website van het inlichtingenbureau.

Op dinsdag 6 april om 11.00 uur en donderdag 8 april om 14.00 uur zal er een online demo van de rekentool georganiseerd worden voor schuldhulpverleners. De demo zal ongeveer anderhalf uur gaan duren. U kunt zich hiervoor aanmelden via de aanmeldlink.


Quickscan aansluiting SUWI voor schuldhulpverlener
De coördinatoren gemeentelijk schuldendomein, die bij de VNG bekend zijn, hebben vorige week een quickscan ontvangen voor de implementatie van SUWI-Inkijk en -Inlezen voor de schuldhulpverlener. Met behulp van de quickscan willen we meer zicht krijgen op de (toekomstige) inrichting van de aansluiting op Suwinet en op de uitvoeringsvarianten wanneer de gemeente schuldhulpverlening heeft uitbesteed. Wij vragen u om de quickscan in te vullen. Hoe meer reacties wij ontvangen, hoe beter de implementatie kan aansluiten op uw uitvoeringspraktijk.

Mocht u deze quickscan willen invullen als coördinator gemeentelijk schuldendomein, is dat mogelijk via deze link


Algemeen

Update format beschikking Wgs en begeleidende brief en Q&A Wvbvv
De afgelopen week zijn een enkele ondersteuningsproducten voorzien van een update. U vindt de nieuwe versie van het format ‘Beschikking en plan van aanpak’ op de pagina met ondersteuningsproducten Wgs. De nieuwe versie van de Q&A en de begeleidende brief die naar de inwoner meegestuurd kan worden met de modelmededeling vindt u op de pagina voor de Wvbvv. Deze ondersteuningsproducten zijn ook benaderbaar via de bestaande linkjes in de routekaart.


Bijeenkomst rechtbank Midden-Nederland, gemeente Utrecht en VNG
Op vrijdag 19 maart informeerden de rechtbank Midden-Nederland, gemeente Utrecht en VNG elkaar in een digitale bijeenkomst over de wetswijzigingen en vernieuwingen in het schuldendomein. VNG nam op verzoek het initiatief voor de bijeenkomst en lichtte de wetswijzigingen op hoofdlijnen toe. Gemeente Utrecht maakte vervolgens de vertaalslag naar hun lokale beleid en werkprocessen en de ambities voor de komende periode. Daarna werd gezamenlijk verkend wat de impact is van de ontwikkelingen op verschillende afdelingen binnen de rechtbank, waaronder civiel, insolventie en toezicht. Een mooie manier om te bekijken hoe de rechtbank en gemeenten elkaar verder kunnen versterken! Zo bleken er diverse raakvlakken te zijn rondom vroegsignalering, het adviesrecht, maar ook bij inwoners die regelmatig terugkomen in zittingen. De bijeenkomst werd als zeer zinvol ervaren en is aangegrepen om een vervolg te plannen.


Rotterdam aangesloten op Centrale Voorziening BVV
Als eerste partij heeft Rotterdam met hun eigen systeem voor invorderingen officieel toegang gekregen tot de A2A koppeling van de Centrale Voorziening BVV van het Inlichtingenbureau. Hiervoor hebben zij de 31 ketentestscenario's goed doorlopen en verklaringen omtrent informatiebeveiliging en privacy overhandigd.

Aangezien de gemeente Rotterdam de eerste gemeente is met een eigen systeem, was dit nog geen kant en klaar proces. Wij feliciteren Rotterdam met deze aansluiting!


Biedt de jeugd perspectief met Sam&  
Voor opgroeiende kinderen en jongeren hebben de coronabeperkingen grote invloed op hun sociale, mentale en fysieke ontwikkeling. Het is fijn dat de scholen weer open kunnen en er ook weer activiteiten als buitensporten en scouting plaatsvinden.
Maar voor veel kinderen is dit niet mogelijk vanwege de financiële zorgen die er thuis zijn. Helaas is het onvermijdelijk dat meer ouders /verzorgers door de coronacrisis in financiële problemen terechtkomen waardoor er geen geld meer is voor de voetbalclub, scouting, dansles of verjaardag vieren. Terwijl deze kinderen, juist nu, het ontzettend hard nodig hebben om te bewegen, sporten, en mee te doen met leeftijdgenoten.

>> Lees meer


Deel het met ons
Het schuldendomein is volop in beweging. Voor vragen of ondersteuning kunnen gemeenten contact opnemen met het implementatieteam Verbinden Schuldendomein. Ook nemen wij graag kennis van uw best practices die wij kunnen delen met andere gemeenten. Neem contact met ons op via schulden@vng.nl.


Agenda en programma (be)spreekuren

Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Nieuwe bespreekuren
Voor de komende maanden zijn er weer nieuwe verdiepingsbespreekuren georganiseerd over een aantal interessante onderwerpen. Hiervoor kunt u zich alvast aanmelden.

  • 19 april 2021 – Wvbvv – Maatschappelijk verantwoord incasso
  • 29 april 2021 – Wgs – Eerste ervaringen van vroegsignalering
  • 12 mei 2021 – Wvbvv- Hoe wordt de BVV berekend?
  • 17 mei 2021- Wgs – De schuldhulpverlener en SUWI
  • 28 mei 2021 – Wgs/Ags- Impact van de wetten op de keten

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u geen de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze als nog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl