Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 29 juli 

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Kader reikwijdte verzamelwet opgesteld
    • Beëindigen MSNP gedupeerde ouders
    • Verdachte telefoontjes (herhaling)
    • Op vakantie? Maak een subaccount aan in het portaal!
    • Uit faseren machtigingsbesluit
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Aanmelders Msnp en Wsnp per gemeente
    • Stappenplan Msnp/Wsnp
    • Planning integrale behandelingen door UHT
    • Informatie over organisatie UHT voor gemeenten
  • Be(spreekuren)
  • In het nieuws


Procesinformatie gemeenten 

Kader reikwijdte Verzamelwet opgesteld
Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om ervoor te zorgen dat ouders na de herstelbetaling een nieuwe start kunnen maken. Een belangrijk onderdeel daarvan betreft het kwijtschelden van belastingschulden, toeslagschulden en andere publieke schulden.

De Verzamelwet hersteloperatie toeslagen, die nog bij de Tweede Kamer moet worden ingediend, gaat de grondslag bieden om vorderingen op gedupeerde ouders en diens toeslagpartner kwijt te schelden. De beoogde inwerkingtreding van deze wet is 1 januari 2022. Het kabinet wil, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen, zo snel mogelijk starten met het kwijtschelden van in aanmerking komende vorderingen. De staatssecretaris heeft de Tweede en Eerste Kamer geïnformeerd dat het UWV, de SVB, DUO en gemeenten verzocht worden te anticiperen op de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen en te starten met de kwijtschelding van publieke schulden per 1 juli 2021.

Gemeenten hebben aangegeven behoefte te hebben aan een kader om tot kwijtschelding over te kunnen gaan. Daarom is in afstemming met de betrokken ministeries dit kader over de reikwijdte van de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen opgesteld. Dit document kan tevens als bijlage dienen bij het collegebesluit.


Verdachte telefoontjes (herhaling)
De VNG ontvangt nog met regelmaat meldingen van verdachte telefoontjes die ouders ontvangen. Het gaat hierbij daadwerkelijk om pogingen tot oplichting van ouders. De oplichters bellen ouders op en noemen een verkeerd BSN-nummer. Daarna wordt het juiste BSN-nummer gevraagd. Deze telefoontjes komen niet van Toeslagen/UHT. Wat een ouder kan doen om er zeker van te zijn dat er contact is met Toeslagen/UHT is het volgende:

  • Vraag de voornaam en achternaam van degene die u belt. Hang daarna direct op.
  • Bel het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag.
  • Vertel dat u gebeld bent en noem de naam.
  • De medewerker van het Serviceteam zoekt de naam op en handelt de zaak verder met de ouder af.

Op vakantie? Maak een subaccount aan in het portaal!
Gaat u op vakantie en bent u de contactpersoon bij UHT voor het portaal voor gegevensuitwisseling? Maak dan een subaccount aan in het portaal, zodat een collega in het portaal de gegevens kan ophalen.


Uitfaseren machtigingsbesluit
Vanaf 1 september a.s. wordt het machtigingsbesluit uitgefaseerd. Gemeenten zijn vanaf januari gemachtigd door UHT om contact te leggen met ouders die zich gemeld hebben bij UHT als mogelijk gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire. Gemeenten voeren daarmee tijdelijk een taak uit van UHT. Vanaf september gaat UHT deze taak zelf uitvoeren. Dit betekent dat UHT de ouder die zich meldt, bij de aanmelding gaat vragen of de gemeente contact mag opnemen om een hulpaanbod te doen. Als dit zo is, deelt UHT de contactgegevens van de ouder met de gemeente via het portaal, zodat de gemeente een intake kan doen en kan uitleggen aan de ouder welke hulp de gemeente kan bieden binnen de vijf leefgebieden. De contactpersoon-machtiging ontvangt vanaf 1 september dus alleen de gegevens van ouders die zich hebben gemeld bij UHT als mogelijk gedupeerde. Én die aan UHT hebben laten weten dat zij contact willen met de gemeente.

De gegevens van de zelfmelders die de contactpersoon-machtiging vóór 1 september ontvangt, krijgt de gemeente nog in de rol van gemachtigde. Deze inwoners kunnen gemeenten dus - conform het machtigingsbesluit - benaderen namens de Belastingdienst/Toeslagen om hen een gemeentelijk hulpaanbod te doen.
Woensdag 4 augustus a.s. om 14:00 uur organiseert VNG samen met UHT een warme overdracht sessie. Gemeenten die de ervaringen die zij de afgelopen maanden hebben opgedaan in het leggen van contact met ouders willen delen met UHT, zijn hiervoor van harte uitgenodigd. Opgeven voor de sessie kan via dit formulier.


Tekening kwijtschelden
We ontvangen veel vragen over het proces van kwijtschelden en welke type vorderingen nu wel of niet voor kwijtschelding in aanmerking komen. Om de vragen die leven zo goed als mogelijk te beantwoorden, hebben wij deze tekening gemaakt die per domein inzicht geeft welke vorderingen voor kwijtschelding in aanmerking komen.



Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Aanmelders Msnp en Wsnp per gemeente
Wilt u als gemeente weten hoeveel van uw inwoners in een Wsnp of Msnp traject zitten? Vanaf nu kunt u dit zien via UHT. In dit overzicht staan de wettelijke of minnelijke akkoorden waarbij de Belastingdienst als schuldeiser partij is. Schuldregelingen voor gedupeerde ouders waarbij de Belastingdienst/Toeslagen géén partij is, vallen wel onder het Besluit Compensatie Schuldentrajecten, maar staan niet in dit overzicht. De Belastingdienst heeft immers geen zicht op deze groep vanuit haar eigen administratie. Aantal aanmelders per gemeente in Wsnp of Msnp per 5 juli 2021. (onderaan de pagina)


Planning integrale beoordelingen door Toeslagen/UHT
Bij een integrale behandeling zoekt UHT uit wat er is misgegaan met de kinderopvangtoeslag van een ouder. De ouder krijgt dan een persoonlijk zaakbehandelaar die hem of haar daarbij begeleidt. Wie recht heeft op meer dan €30.000 krijgt het resterende bedrag alsnog uitbetaald.

In deze tabel staat het overzicht bij welke ouders UHT in 2021 verwachten te kunnen starten met een integrale behandeling.

Ouders met aanmelddatum  Start integrale behandeling 
Juli 2019 tot december 2019  Juli 2021
December 2019  Augustus 2021
December 2019 tot februari 2020  September 2021
Februari 2020 tot april 2020  Oktober 2021
April 2020 tot juni 2020 November 2021 
Juni 2020 tot augustus 2020 December 2021
Augustus 2020 tot november 2020 Januari 2022 
November 2020 t/m december 2020 Februari 2022 
Na december 2020 Na februari 2022

Zie ook de de website van UHT.


Informatie over de hersteloperatie voor gemeenten
UHT heeft een overzicht gemaakt waarin u als gemeente kunt zien waar u terecht kunt met vragen. Het overzicht laat zien welke onderdelen van UHT met de hersteloperatie bezig zijn en wat hun verantwoordelijkheden zijn.



(Be)spreekuren voor gemeenten 

De komende weken wordt tijdens de (be)spreekuren veel aandacht besteed aan regelingen en processen voor het kwijtschelden van publieke schulden. We proberen zoveel mogelijk in te spelen op de actualiteiten. De onderwerpen van een (be)spreekuur kunnen daardoor nog worden aangepast. Vanaf deze week veranderen we de werkwijze voor het ontsluiten van de powerpoints. U kunt die vanaf heden terugvinden op deze SlideShare pagina.

Tijdens de zomerperiode wijzigt de frequentie van de (be)spreekuren. In juli en augustus organiseren we wekelijks één (be)spreekuur. Vanaf september gaat het aantal weer terug naar twee bespreekuren per week.

Agenda komende (be)spreekuren (10.00-11.00u)

  • 5 augustus - Algemene vragen
  • 12 augustus - Financiën
  • 19 augustus - Inloop

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur. 

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.



Overige berichten

In het nieuws

  • Brabants Dagblad – Den Bosch helpt 185 gedupeerden toeslagenaffaire alvast met schulden aflossen
  • De Limburger – Gemeente Horst aan de Maas wil slachtoffers toeslagenaffaire zo snel mogelijk helpen
  • De Telegraaf – Rotterdams kinderdagverblijf wil nieuw onderzoek toeslagenaffaire
  • De Stentor – Deventer dacht aan 81 potentiële slachtoffers toeslagenaffaire, het blijken er minstens 284 te zijn
  • AD - Zoetermeer – Onderzoek naar klachten van gedupeerde ouders toeslagenaffaire geeft niet alle antwoorden
  • AD - Rotterdam - Verlost van schuld na toeslagenaffaire: ‘Deze mensen zijn diep getraumatiseerd’

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl