Nieuwsbrief Schulden - 11 maart
Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:
- Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
- Release gemeenteportaal met toegepaste BVV
- Opnemen ‘lege’ inkomensverhouding in de modelmededeling
- Negatief inkomen zichtbaar in de rekentool
- Q&A update Wvbvv
- Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (ags)
- Bijeenkomst Ags 30 maart Wizard en bespreekuur ags
- Algemeen
- Publicatie handreiking ‘Afvoeren en opslaan inboedels bij woningontruiming’ koppelen met bespreekuren
- Agenda en programma (be)spreekuren
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
Release gemeenteportaal met toegepaste BVV Op 5 maart is de nieuwe versie van het gemeenteportaal in productie gegaan. In deze versie is het mogelijk om de toegepaste beslagvrije voet te berekenen en een modelmededeling te genereren. Nadat de basis beslagvrije voet bepaald is (zoals al mogelijk was in de vorige versie van het gemeenteportaal), kan nu een keuze gemaakt worden voor welk inkomen de toegepaste beslagvrije voet berekend wordt. Verder is het mogelijk om de overige gegevens die nodig zijn om de toegepaste BVV te bepalen en toe te voegen. Het resultaat is dan een modelmededeling die als PDF gedownload en direct met de begeleidende brief naar de inwoner en de inhoudingsplichtige gestuurd kunnen worden.
De handleiding waarin de nieuwe functionaliteit uitgelegd wordt is te vinden op de website van het Inlichtingenbureau.
Opnemen ‘lege’ inkomensverhouding in de modelmededeling De gegevens die de rekentool ophaalt uit de Polisadministratie hebben altijd betrekking op het verleden; er wordt uitgegaan van het gemiddeld belastbaar inkomen over de laatste drie maanden. Het kan dan ook voorkomen dat er uit de rekentool een inkomensverhouding zichtbaar wordt waar een inkomen van € 0,- aan gekoppeld is. Denk hierbij aan 0-uren contracten waarvoor de afgelopen tijd geen uren gemaakt zijn of in geval van een net gestarte baan. De inkomensverhouding heeft dan geen invloed op het resultaat van de berekende beslagvrije voet. Het is wel van belang dat deze inkomensverhouding als zodanig wordt opgenomen in de modelmededeling. Op die manier kan de inwoner kennisnemen van het feit dat dit inkomen is opgenomen in de Polisadministratie en kan worden aangetoond dat deze dus is meegenomen in de berekening van de beslagvrije voet. Dit ondanks het feit dat een inkomen van € 0,- uiteindelijk geen invloed gehad op de berekende beslagvrije voet.
Negatief inkomen zichtbaar in de rekentool Het is mogelijk dat uit de rekentool negatieve inkomsten komen. Dat is het gevolg van administratieve correcties die de werkgever of uitkeringsverstrekker moet doorvoeren in de Polisadministratie om eerdere fouten in aangiftes te herstellen. Wanneer de rekentool een negatief inkomen laat zien, dan zal de beslaglegger het werkelijke inkomen bij de inhoudingsplichtige moeten opvragen zodat de beslagvrije voet met deze aangeleverde gegevens herberekend kan worden.
Q&A update Wvbvv Er zijn nieuwe vraag- en antwoordcombinaties toegevoegd aan de Q&A voor de Wvbvv. Bijvoorbeeld over hoe betalingsregelingen en aflossingen zich verhouden tot de BVV wat de mogelijkheden zijn voor derdebeslagenen wanneer zij twijfelen aan de hoogte van de BVV en de 'wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst maalt regeling. Meer vragen en antwoorden vindt u in de vernieuwde Q&A.
Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
Q&A update Wgs De Q&A voor de Wgs is geactualiseerd en aangevuld. Er is een aanvulling gekomen over het opstellen van het plan van aanpak en de bronnen die de schuldhulpverlener in dat kader mag raadplegen. Op dit moment kan de schuldhulpverlener nog geen gegevens digitaal raadplegen, daarom is er ook een handelingskader opgenomen voor de schuldhulpverlener. Dit kader geeft informatie hoe de schuldhulpverlener de inwoner kan betrekken bij het verzamelen van informatie ten behoeve van het plan van aanpak. Verder zijn er aanvullingen op het gebied van het afwijzen van een aanvraag en het tussentijds beëindigen van een schuldhulpverleningstraject.
Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (ags)
Bijeenkomst Ags 30 maart Wizard en bespreekuur ags Als vervolg op de designsprint over schuldenbewind afgelopen februari zal er 30 maart van 13.00 uur tot 16.00 uur aanstaande een snelkookpansessie plaatsvinden om een wizard te ontwikkelen. Deze wizard moet gemeenten in staat stellen om regie te organiseren op het schuldenbewind. Wij nodigen gemeenten en bewindvoerders om in gezamenlijkheid tot een eerste opzet te komen van de wizard. Er is plek voor maximaal tien personen om deel te nemen aan deze sessie. Mocht u interesse hebben, dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier. Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht kunt u terecht bij Tjeert Poelman.
Verder zal ook in de (be)spreekuren de komende weken aandacht besteed worden aan schuldenbewind en het adviesrecht. Onderaan de nieuwsbrief staan de data van de (be)spreekuren. Wij ontmoeten u graag bij één van de (be)spreekuren.
Algemeen
Publicatie Handreiking Afvoeren en opslaan inboedels bij ontruimingen Op 1 oktober 2020 trad de wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in werking, in verband met de herziening van het beslag- en executierecht. Bij de behandeling van de wetswijziging is op het laatste moment een amendement ingebracht en aangenomen. Als gevolg daarvan draagt het college conform het nieuwe lid 3 van artikel 556 Rv zorg voor de afvoer en opslag van ontruimingen inboedels van woningen, ten laste van de executant.
De VNG heeft gepleit voor uitstel van de inwerkingtreding, zodat gemeenten tijd hebben om zich hierop voor te bereiden. De verplichting treedt nu op 1 april in werking. De VNG heeft samen met gemeenten en in afstemming met de KBvG en NVRD (Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement) een handreiking opgesteld om gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering hiervan. Ook organiseren we twee (be)spreekuren voor gemeenten waarop we ingaan op de inhoud van de handreiking en vragen beantwoorden. De (be)spreekuren staan gepland op donderdag 18 maart van 10:00 – 11:30 en op maandag 22 maart van 13:30 tot 15:00. U kunt zich opgeven via dit formulier.
Agenda en programma (be)spreekuren Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.
Onderstaande nieuwe reeks (be)spreekuren wijden we aan de verdere invoering van de nieuwe wetten in het schuldendomein, mede aan de hand van de bouwstenen in de toolkit training voor medewerkers en aan de hand van nieuwe vragen die wij ontvangen. De toolkit is beschikbaar voor elke gemeente en gemeentelijke organisatie en vindt u hier.
- 17 maart 2021 - Ags - Ags algemeen
- 22 maart 2021 - Ags - Inrichting en afspraken
- 30 maart 2021 - Ags - Wizard
- 31 maart 2021 - Ags - Waaier Best Practices
Let op: per (be)spreekuur staat nu 1,5 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar schulden@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen.
Aanmelden coördinator schulden Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.
Aanmelden leveranciersnieuwsbrief Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier.
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. |