Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina. | ||||
|
||||
Nieuwsbrief Schulden - 31 augustusOm gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)Tekeningen ‘onder de motorkap’ bij de rekentool en modelmededeling Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)Eerste gemeenten aangesloten op Suwinet-inkijk voor de Wgs Op termijn is het ook mogelijk om de inkomens- en vermogensgegevens te raadplegen door middel van Suwinet-inlezen. Met Suwinet-inlezen kunnen gemeenten de verschillende bronnen raadplegen via de eigen bedrijfsapplicatie. De beschikbaarheid is afhankelijk van de software leveranciers. U kunt alvast uw software leverancier benaderen om na te gaan of Suwinet-inlezen ondersteund gaat worden en zo ja vanaf wanneer. De BVV-rekentool schuldhulpverlening voor berekening van de BVV AlgemeenExpertsessies schuldhulpverlening aan vrouwen in de opvang Een groot deel van deze vrouwen heeft schulden. Schulden op zich geven al veel stress, maar gekoppeld aan de onveilige thuissituatie van de vrouwen levert dit nog meer stress op. Het is daarom belangrijk dat gemeenten samen met vrouwenopvang-instellingen effectieve hulp bieden op dit punt. We leggen vanuit dit project ook de verbinding met het programma Verbinden Schuldendomein. Over twee knelpunten houden we een expertsessie:
Wij zijn op zoek naar deelnemers vanuit gemeentelijke en private schuldhulpverlening voor deze expertsessies. Dit kunnen zowel uitvoerend medewerkers als beleidsmedewerkers als teammanagers zijn. Doel is om een concreet voorstel te ontwikkelen om de overgang van de ene gemeente naar de andere te vergemakkelijken zodat schuldhulp tijdig wordt opgestart en soepel wordt overgenomen. Je kunt aan één sessie deelnemen of aan beide. Wilt u deelnemen? Aanmelden kan via deze link. Projectgroep Vroegsignalering: ‘Trots op wat bereikt is, vroegsignalering nu samen doorontwikkelen’ Geldzorgen in de spreekkamer van de huisarts Armoede, schulden en gezondheid zijn nauw met elkaar verweven. Vroegsignalering van schuldenproblematiek in de huisartsenpraktijk kan eraan bijdragen dat mensen sneller aan de slag gaan met financiële problematiek en dat schade voor de gezondheid en (extra) belasting van de gezondheidszorg worden voorkomen. Of te wel: de juiste zorg op de juiste plek. Ook kunnen de huisarts en praktijkondersteuner helpen dat mensen over de drempel stappen om hulp te zoeken. Het ministerie van VWS en het ministerie van SZW werken daarom samen aan het ondersteunen van huisartsenpraktijken met het signaleren en bespreekbaar maken van geldzorgen, en het warm overdragen van patiënten naar schuldhulpverlening. In opdracht van de ministeries van VWS en SZW heeft het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht (in samenwerking met Zorggroep Almere) het interventiepakket ‘geldzorgen in de spreekkamer’ ontwikkeld. Dit pakket bevat onder andere een e-module voor huisartsen en praktijkondersteuners, een poster voor de wachtkamer en een overzicht met goede voorbeelden van samenwerking met de gemeente. De e-module wordt eind 2021 geaccrediteerd. Het interventiepakket wordt dit najaar in een pilot bij enkele huisartsenpraktijken ingezet. Later dit jaar wordt het interventiepakket breder verspreid onder husartsenpraktijken en gemeenten door onder andere de Landelijke Vereniging van Huisartsen en de VNG. Daarnaast organiseert het lectoraat Schulden en Incasso voor huisartsen, praktijkondersteuners, beleidsadviseurs van gemeenten en schuldhulpverleners drie gratis online leernetwerkbijeenkomsten rondom het thema signaleren van geldzorgen in de spreekkamer in 2021. De tweede leernetwerkbijeenkomst vindt online plaats op donderdag 9 september tussen 15.00 en 17.00 uur. In de leernetwerkbijeenkomst is er aandacht voor de verschillende vormen van samenwerking, bekostiging en worden gemeenten gestimuleerd om in hun schuldhulpbeleidsplan invulling te geven aan een samenwerking met huisartsenpraktijken. Klik hier om u aan te melden. Zomerstop bespreekuren Na de zomer volgt er een nieuwe agenda met (be)spreekuren. Aanmelden coördinator schulden Aanmelden leveranciersnieuwsbrief Aanmelden nieuwsbrief schulden |
||||
|