Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 31 augustus

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Tekeningen ‘onder de motorkap’ bij de rekentool en modelmededeling
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Eerste gemeenten aangesloten op Suwinet-inkijk voor de Wgs
    • De BVV-rekentool schuldhulpverlening voor berekening van de BVV
  • Algemeen
    • Expertsessies schuldhulpverlening aan vrouwen in de opvang
    • Project Vroegsignalering: ‘Trots op wat bereikt is, vroegsignalering nu samen doorontwikkelen’
    • Geldzorgen in de spreekkamer van de huisarts

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Tekeningen ‘onder de motorkap’ bij de rekentool en modelmededeling
We horen regelmatig van gemeenten dat zij meer kennis willen hebben over de rekentool en de modelmededeling zodat zij dit makkelijker aan hun collega’s en hun inwoners kunnen uitleggen. Om gemeenten hierbij te ondersteunen maakten we een visuele verdieping op de modelmededeling die ingaat op veel voorkomende vragen zoals: hoe wordt de leef- en woonsituatie vastgesteld, hoe ver kijkt de rekentool terug en hoe wordt de indicatieperiode bepaald en wat betekent ‘schoonloon’ nu eigenlijk? U vindt de tekening hier. 


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Eerste gemeenten aangesloten op Suwinet-inkijk voor de Wgs
Deze maand zijn de eerste twaalf gemeenten aangesloten op Suwinet-inkijk voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Met Suwinet-inkijk kunnen deze gemeenten snel en veilig inkomens- en vermogensgegevens raadplegen van inwoners in het kader van het besluit toegang en plan van aanpak schuldhulpverlening. Door het gebruik van Suwinet-inkijk kunnen schuldhulpverleners inwoners ontzorgen omdat zij niet (alle) informatie meer zelf hoeven aan te leveren voor het schuldhulpverleningstraject. Gemeenten en samenwerkingsverbanden die ook aangesloten willen worden op Suwinet-inkijk kunnen een aanvraagformulier opvragen bij BKWI. Voor de aansluiting op Suwinet-inkijk moeten gemeenten en samenwerkingsverbanden een autorisatie hebben van RvIG voor het raadplegen van de BRP t.b.v. de uitvoering van de Wgs.

Op termijn is het ook mogelijk om de inkomens- en vermogensgegevens te raadplegen door middel van Suwinet-inlezen. Met Suwinet-inlezen kunnen gemeenten de verschillende bronnen raadplegen via de eigen bedrijfsapplicatie. De beschikbaarheid is afhankelijk van de software leveranciers. U kunt alvast uw software leverancier benaderen om na te gaan of Suwinet-inlezen ondersteund gaat worden en zo ja vanaf wanneer.


De BVV-rekentool schuldhulpverlening voor berekening van de BVV
Het borgen van het bestaansminimum voor inwoners met financiële zorgen is essentieel. Met de BVV-rekentool schuldhulpverlening van IB kan de schuldhulpverlener de BVV berekenen in het kader van het plan van aanpak schuldhulpverlening. De rekentool bevraagt zelf een aantal bronnen waardoor de schuldhulpverlener zo min mogelijk handmatig gegevens hoeft toe te voegen. Ook aangesloten worden op de rekentool? Dan kan via het aanmeldformulier van IB.


Algemeen

Expertsessies schuldhulpverlening aan vrouwen in de opvang
In 2017 en 2019 heeft de Nationale Ombudsman een aantal knelpunten geformuleerd rond toegang, verblijf en uitstroom van vrouwen in de vrouwenopvang en hij monitort de voortgang daarvan. VNG is daarom het project ‘Knelpunten in de vrouwenopvang’ gestart en heeft als prioriteit voor 2021 ingezet op de knelpunten rond de financiële positie van vrouwen in de opvang, waaronder ook schuldhulpverlening. Het gaat om vrouwen (met/zonder kinderen) die als gevolg van huiselijk geweld op grond van de Wmo in de (crisis)vrouwenopvang verblijven.

Een groot deel van deze vrouwen heeft schulden. Schulden op zich geven al veel stress, maar gekoppeld aan de onveilige thuissituatie van de vrouwen levert dit nog meer stress op. Het is daarom belangrijk dat gemeenten samen met vrouwenopvang-instellingen effectieve hulp bieden op dit punt. We leggen vanuit dit project ook de verbinding met het programma Verbinden Schuldendomein.

Over twee knelpunten houden we een expertsessie:

  • Expertsessie 1: Tijdig opstarten van schuldhulpverlening in de vrouwenopvang: maandag 20 september 13:00-16:00
  • Expertsessie 2: Discontinuïteit schuldhulpverlening bij verhuizing: dinsdag 21 september 13:00-16:00

Wij zijn op zoek naar deelnemers vanuit gemeentelijke en private schuldhulpverlening voor deze expertsessies. Dit kunnen zowel uitvoerend medewerkers als beleidsmedewerkers als teammanagers zijn. Doel is om een concreet voorstel te ontwikkelen om de overgang van de ene gemeente naar de andere te vergemakkelijken zodat schuldhulp tijdig wordt opgestart en soepel wordt overgenomen. Je kunt aan één sessie deelnemen of aan beide.

Wilt u deelnemen? Aanmelden kan via deze link.


Projectgroep Vroegsignalering: ‘Trots op wat bereikt is, vroegsignalering nu samen doorontwikkelen’
Het project ‘Vroegsignalering schulden landt in Nederland’ is officieel afgerond. ‘Met de overdracht aan de VNG, Divosa en de NVVK zijn de opbrengsten van het project geborgd, daar zijn we heel blij mee’, zegt Anja Tijdhof. In de laatste  nieuwsbrief Vroegsignalering schulden landt in Nederland, beschrijft het projectteam hoe de verschillende vervolgtaken verdeeld zijn.

>> Lees verder


Geldzorgen in de spreekkamer van de huisarts
Mensen met geldzorgen hebben vaker te maken met een slechtere gezondheid, een ongezondere leefstijl, chronische ziekten en psychische klachten. Deze mensen komen vaker dan gemiddeld bij de huisarts op het spreekuur met klachten waar niet altijd een medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Als gevolg van geldzorgen ervaren mensen vaak perioden van langdurige stress, wat een directe invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid.

Armoede, schulden en gezondheid zijn nauw met elkaar verweven. Vroegsignalering van schuldenproblematiek in de huisartsenpraktijk kan eraan bijdragen dat mensen sneller aan de slag gaan met financiële problematiek en dat schade voor de gezondheid en (extra) belasting van de gezondheidszorg worden voorkomen. Of te wel: de juiste zorg op de juiste plek. Ook kunnen de huisarts en praktijkondersteuner helpen dat mensen over de drempel stappen om hulp te zoeken.

Het ministerie van VWS en het ministerie van SZW werken daarom samen aan het ondersteunen van huisartsenpraktijken met het signaleren en bespreekbaar maken van geldzorgen, en het warm overdragen van patiënten naar schuldhulpverlening. In opdracht van de ministeries van VWS en SZW heeft het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht (in samenwerking met Zorggroep Almere) het interventiepakket ‘geldzorgen in de spreekkamer’ ontwikkeld. Dit pakket bevat onder andere een e-module voor huisartsen en praktijkondersteuners, een poster voor de wachtkamer en een overzicht met goede voorbeelden van samenwerking met de gemeente. De e-module wordt eind 2021 geaccrediteerd. Het interventiepakket wordt dit najaar in een pilot bij enkele huisartsenpraktijken ingezet. Later dit jaar wordt het interventiepakket breder verspreid onder husartsenpraktijken en gemeenten door onder andere de Landelijke Vereniging van Huisartsen en de VNG.

Daarnaast organiseert het lectoraat Schulden en Incasso voor huisartsen, praktijkondersteuners, beleidsadviseurs van gemeenten en schuldhulpverleners drie gratis online leernetwerkbijeenkomsten rondom het thema signaleren van geldzorgen in de spreekkamer in 2021. De tweede leernetwerkbijeenkomst vindt online plaats op donderdag 9 september tussen 15.00 en 17.00 uur. In de leernetwerkbijeenkomst is er aandacht voor de verschillende vormen van samenwerking, bekostiging en worden gemeenten gestimuleerd om in hun schuldhulpbeleidsplan invulling te geven aan een samenwerking met huisartsenpraktijken. Klik hier om u aan te melden.


Zomerstop bespreekuren
Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Na de zomer volgt er een nieuwe agenda met (be)spreekuren.


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Aanmelden nieuwsbrief schulden
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl