Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 6 november


Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die VNG hierbij biedt.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Presentatie eerste concept burgerportaal belastingvrije voet
  • Nieuwe versie schulden routekaart
  • Q&A Vaststellen beslistermijn terugwerkende kracht Wgs
  • Presentaties (be)spreekuren gepubliceerd
  • Vooraankondiging gemeentenieuws overgangstermijn Wvbvv
  • Nieuwsbrief leveranciers

Presentatie eerste concept burgerportaal belastingvrije voet 

Het eerste concept van het burgerportaal in het kader van de beslagvrije voet is afgelopen week gepresenteerd. Per 1 januari 2021 kunnen inwoners via dit portaal achtergrondinformatie krijgen en zelf een berekening maken van de beslagvrije voet.

Het portaal geeft voorlichting aan inwoners die te maken krijgen met beslaglegging. Er wordt ingegaan op wat een inwoner in zo'n situatie kan doen, wat precies de beslagvrije voet inhoudt en hoe een inwoner de berekening kan controleren. De inwoner kan op basis van de gegevens, die op de modelmededeling staan en/of uit eigen informatie, de beslagvrije voet berekenen.

Anders dan bij een beslagleggende partij krijgt de inwoner voor de berekening geen toegang tot de polisadministratie en de BRP. De berekening in het burgerportaal is dan ook volledig anoniem; er worden geen gegevens bewaard of gedeeld. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en als het burgerportaal live gaat zullen wij u hierover berichten in onze nieuwsbrief.


Nieuwe versie schulden routekaart

We ontwikkelen wekelijks nieuwe producten voor de ondersteuning van gemeenten bij de implementatie van de wetswijzigingen in het schuldendomein.

De routekaart ondersteunt coördinatoren bij de implementatie door het overzicht over de noodzakelijke stappen en verwijzingen naar bijbehorende producten uit onze toolkit.

Deze producten vindt u vanaf nu ook in de routekaart:

  • Aandachtpunten voor beleid voor de Wgs en Wvbvv
  • Q&A’s over de Wgs en de Wvbvv
  • Filmpjes van (be)spreekuren over beleid en verordening, afspraken met schuldeisers voor vroegsignalering (Wgs) en het coördinerend deurwaarderschap (Wvbvv)
  • Een aanvulling op de communicatie naar inwoners (stap 19)

Q&A Vaststellen beslistermijn terugwerkende kracht Wgs


Kan de verordening over de beslistermijn met terugwerkende kracht vastgesteld worden?

In de nieuwsbrief van 15 oktober verwezen we naar onze ledenbrief met de modelverordening om de beslistermijn voor de Wgs op te nemen; de termijn waarbinnen de gemeente na het eerste gesprek over de hulpvraag (voor schuldhulpverlening) moet besluiten of een inwoner in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. De wettelijke maximale beslistermijn is 8 weken. Uit het (be)spreekuur rees de vraag of de verordening ook met terugwerkende kracht kan worden vastgesteld in verband met krapte in de tijd.

Een besluit treedt pas in werking wanneer het op de voorgeschreven wijze bekend gemaakt is (artikel 3:40 Awb). Wanneer de datum van vaststelling van de verordening niet overeenkomt met de ingangsdatum van 1 januari, moeten gemeenten wel rekening houden met de rechtszekerheid van inwoners. Vooruitlopend op de inwerkingtreding is het daarom belangrijk om in de uitvoering vanaf 1 januari de beslistermijn van (maximaal) 8 weken te hanteren. Hiermee kan, bij uitzondering, dus terugwerkende kracht verbonden worden aan de verordening.


Presentaties (be)spreekuren gepubliceerd

Begin september zijn de (be)spreekuren gestart. Alle presentaties die tijdens deze (be)spreekuren werden gebruikt, zijn nu gepubliceerd. Hier kunt deze downloaden. De samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

De volgende (be)spreekuren staan gepland:

  • Vrijdag 6 november: Toekomstige processen voor de schuldhulpverlener
  • Vrijdag 13 november: Herijken contractafspraken uitbestede diensten
  • Maandag 16 november: Opt-in adviesrecht van gemeenten bij schuldenbewind
  • Donderdag 19 november: De plannen van aanpak vliegen me om de oren

De (be)spreekuren starten telkens om 10 uur. U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Tevens ontvangt u een link naar het betreffende bespreekuur één dag voor aanvang. 


Vooraankondiging gemeentenieuws overgangstermijn Wvbvv

Wij krijgen veel vragen over de inhoud en het gebruik van een eventuele overgangstermijn. In de volgende editie "Gemeentenieuws" die het ministerie van SZW verzendt, volgt meer informatie over hoe gemeenten kunnen opereren wanneer zij verwachten op 1 januari niet helemaal klaar te zijn. De verwachting is dat de volgende editie 12 november wordt verstuurd.

Aangezien er tot op heden nog geen informatie beschikbaar is over het aanvraagproces en de voorwaarden voor het aanvragen van de overgangstermijn voor de Wvbvv, komt het (be)spreekuur op 11 november hierdoor te vervallen. Wij informeren u zodra het Ministerie de aanvraagprocedure openbaar maakt.


Nieuwsbrief leveranciers

Uw softwareleveranciers spelen een belangrijke rol om de wettelijke wijzigingen te verwerken in de procesapplicaties. De applicatieleveranciers werken in opdracht van de gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen. U bent opdrachtgever en verstrekt de opdracht tot aanpassing van de procesapplicatie.

Zo is voor de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet aansluiting naar het webportaal en/of de system-to-system koppeling nodig. Deze wordt geleverd door het inlichtingenbureau en SNG. Op de website van VNG Realisatie staat (technische) documentatie vanuit het programma voor uw softwareleveranciers beschikbaar. Het ministerieel programma Keten voor Derdenbeslag organiseert leveranciersbijeenkomsten.

Kortom, er zijn verschillende partijen met verschillende rollen actief. Om de informatie van partijen te verbinden, publiceert VNG een nieuwsbrief specifiek voor softwareleveranciers. U kunt uw leverancier hierop wijzen.

Aanmelden kan via dit formulier. Indien u zelf geïnteresseerd bent wat op dit moment speelt: de gepubliceerde nieuwsbrieven zijn te lezen op onze website.


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl