Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 25 mei 

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • De pauzeknop: opschorten van openstaande gemeentelijke vorderingen in overzicht
    • Informatie gegevensuitwisseling gemeenten
    • Inloggen met DigiD voor register schuldeisers
    • Routekaart aangevuld
    • Proces MSNP visueel gemaakt
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Onterechte incassobrieven gedupeerde ouders
  • (Be)spreekuren voor gemeenten
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie gemeenten

De pauzeknop: opschorten van openstaande gemeentelijke vorderingen in overzicht
De VNG heeft 15 april jl. twee besluiten genomen die betrekking hebben op het opschorten van de gemeentelijke vorderingen, ook wel de pauzeknop genoemd. 

Gemeenten gaan:

  1. Beslaglegging en dwanginvordering opschorten op de (mogelijk) gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire die zich ná 15 februari 2021 hebben aangemeld bij UHT;
  2. Beslaglegging en dwanginvordering opschorten op de (mogelijk) gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire waarvan UHT nu geen reden ziet om de 30.000 euro uit te betalen. Deze ouders krijgen nog wel een integrale beoordeling. Die opschorting duurt totdat de Belastingdienst/Toeslagen de integrale beoordeling heeft voltooid.

Vanuit VNG wordt de lijn gehanteerd dat alle vorderingen die materieel betrekking hebben op de periode van voor 31 december 2020 onder de afkoelingsperiode vallen. Ook wanneer deze vorderingen worden geformaliseerd in 2021. Dit geldt dus zowel voor aanmelders die zich voor 15 februari hebben gemeld bij UHT, aanmelders die zich na 15 februari hebben gemeld bij UHT als voor de daadwerkelijk gedupeerde ouders.

De pauzeknop en de reikwijdte van de pauzeknop is visueel gemaakt. Deze kunt u terugvinden in de handreiking pauzeknop. Meer informatie over het proces van opschorten van de gemeentelijke vorderingen, vindt u bij de FAQ op onze website en in de opgestelde handreiking.


Informatie over gegevensverstrekking
UHT verstrekt verschillende bestanden aan gemeenten. We ontvangen regelmatig vragen vanuit gemeenten over de bestanden en met name de verschillen die tussen deze bestanden bestaan. Er zijn twee vormen van gegevensuitwisseling vanuit UHT met uw gemeente:

  1. Machtiging (hiermee kunt u ouders benaderen)
    a. Overzicht van zelfmelders (bestandsnaam: GT-GPB0042-0153-20210128193046). Dit is een lijst met personen die zich hebben aangemeld bij UHT. De 'delta' (nieuwe zelfmelders) worden elke twee weken gedeeld met gemeenten. Bestandsnaam komt overeen met datum 'delta' beschikbaar in het portaal.
  2. Moratorium (het pauzeren van gemeentelijke en waterschap vorderingen (=schulden) van aangemelden en hun toeslagpartner)
    a. Overzicht zelfmelders en hun partners. (bestandsnaam: PZ-GPB00042-Zelfmelder_en_Partner) op 26 maart 2021 van alle personen die zich gemeld hebben t/m 15 februari. Deze lijst is te gebruiken om de invorderingen van gemeenten en waterschappen te pauzeren voor alle personen die zich gemeld hebben bij UHT t/m 15 februari.
    b. Overzicht zelfmelder en hun partners. (bestandsnaam: PZ-<ACCOUNTCODE>-Zelfmelder_en_Partner_<DATUM_DATASET>). Deze lijst wordt binnenkort tweewekelijks met u gedeeld en betreft de 'delta' van aanmeldingen incl. toeslagpartner na 15 februari 2021 aangemeld die een (gedeeltelijke) betaling hebben ontvangen.

Let op!: Het is van groot belang dat de aangewezen contactpersonen bij uw gemeenten de bestanden binnen twee weken downloaden. Langer mag UHT ze door wet- en regelgeving niet aanbieden. Eenmaal gedownload mag u de bestanden onbeperkt inzien gedurende de vier maanden dat u ze rechtsgeldig mag bewaren.


Inloggen met DigiD voor register schuldeisers
Schuldeisers hebben afgelopen week een brief gehad van UHT. In de brief worden zij erop gewezen dat het register waarin schuldeisers kunnen controleren of een ouder als gedupeerde is aangemerkt door UHT beschikbaar is. Als de link naar UHT wordt gevolgd komt de schuldeisers op een pagina waar met een persoonlijk DigiD ingelogd dient te worden. Dit is op het moment nog de werkende oplossing. De VNG heeft hier bij het UHT melding over gedaan en zij kijken of een andere inlogwijze mogelijk is. Bijvoorbeeld door tweestapsverificatie via e-herkenning. Zodra er meer over bekend is wordt u hierover geïnformeerd.


Routekaart aangevuld
De routekaart voor gemeenten is wederom aangevuld met nieuwe documentatie waaronder de bouwstenen voor een plan van aanpak. Bekijk hier de routekaart. 


Proces MSNP visueel gemaakt
Het Kabinet heeft besloten de schulden van gedupeerde ouders die op dit moment in de WSNP en MSNP zitten over te nemen. Tot de definitieve oplossing voorhanden is, dient de aflossing voor gedupeerde ouders opgeschort te worden. Schuldhulpverleners spelen een belangrijke rol bij het opschorten en afronden van Msnp-trajecten. Wij ontvangen veel vragen over dit proces en welke werkwijze er gevolgd moet worden. Welke werkwijze moet gevolgd worden wanneer er nog geen akkoord is gesloten, terwijl de ouder wel bericht heeft ontvangen dat deze in aanmerking komt voor compensatie. Om de vragen die leven zo goed als mogelijk te beantwoorden, hebben wij een tekening opgesteld die het proces rondom de Msnp in beeld brengt en die publiceren wij op korte termijn.


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Onterechte incassobrieven gedupeerde ouders
Vorige week deelde UHT een lijst met gerechtsdeurwaarders met daarin de gegevens van gedupeerde en gecompenseerde ouders. Helaas heeft UHT daarbij een fout gemaakt. Niet alle gedupeerde en gecompenseerde ouders of toeslagpartners stonden op die lijst. Daardoor kregen gedupeerden die schulden hebben en al een positief bericht over de Catshuisregeling hadden ontvangen, plots een brief. Daarin stond dat zij hun schulden weer moesten gaan afbetalen. Dat klopt niet. Meer informatie kunt u bij UHT teruglezen.


(Be)spreekuren voor gemeenten

Agenda (10.00-11.00u)

  • Di 1 juni - Ethische vraagstukken en SPUK
  • Do 3 juni - Samenwerking in de keten - werkwijze en ervaringen vanuit het brede hulpteam van de UHT

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.


Overige berichten 

In het nieuws

  • Nu.nl – Rekenkamer erkent fouten in toeslagenaffaire en noemt aanpak ‘wrang’
  • RTL Nieuws – Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen onterechte brief over schuld
  • Trouw – Rekenkamer: Kabinet zette Kamer buitenspel in toeslagenaffaire
  • AD – Joyce was slachtoffer in de toeslagenaffaire: ‘Had 27 euro per week voor mij en mijn baby’
  • NOS – Protest op de Dam over trage afhandeling toeslagenaffaire
  • Omrop Fryslan - 263 gedupeerden toeslagenaffaire bekend bij gemeente Leeuwarden
  • Leeuwarder Courant - Solidariteitsactie voor slachtoffers toeslagenaffaire op Zaailand Leeuwarden
  • Regio Purmerend – Meer dan 187 gedupeerde gezinnen toeslagenaffaire

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl