Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 14 april

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Wijziging Regeling Participatiewet gepubliceerd
    • KPMG onderzoek kosten ondersteuning gemeenten gepubliceerd
    • Ondersteuning zelfmelders
    • Komende donderdag drie onderwerpen ter besluitvorming in de commissie PSI
  • Nieuws vanuit de Belastingdienst Toeslagen
    • Zesde voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar Tweede Kamer
    • Niet alle melders komen in aanmerking voor Catshuisregeling
    • Belastingdienst roept ouders die in het buitenland wonen op zich te melden
    • Kamerbrief publieke schulden
    • Contact met Belastingdienst bij nood/acute hulpvraag
  • (Be)spreekuren voor gemeenten
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie gemeenten

Wijziging Regeling Participatiewet gepubliceerd
Eerder kondigden wij aan dat de Regeling Participatiewet gewijzigd zou worden en dat deze op korte termijn gepubliceerd zou worden. De gewijzigde Regeling is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant. De (nieuwe) compensatieregelingen voor de groep gedupeerde ouders zijn hiermee ook als vrijlating opgenomen voor het recht op algemene bijstand.


KPMG onderzoek kosten ondersteuning gemeenten gepubliceerd
Afgelopen week is het onderzoek van KPMG over de kosten van de ondersteuning door gemeenten gepubliceerd als onderdeel van de zesde voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag.

De VNG heeft steeds gepleit voor het volledig compenseren van gemeenten voor alle gemaakte kosten. Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de kosten van ondersteuning door gemeenten tussen € 53 en 111 miljoen liggen. Er zit een grote onzekerheid in de kosten. Samen met het Rijk hanteren we nu het uitgangspunt dat het financiële risico van de onzekerheid niet bij gemeenten neergelegd wordt en dat gemeenten volledig gecompenseerd worden. Gemeenten krijgen alle gemaakte kosten vergoed op basis van nacalculatie. Dit betreft drie onderwerpen: de compensatie aan gemeenten voor de ondersteuning van de gedupeerde ouders op de vijf leefdomeinen, de algemene inrichtings- en coördinatiekosten en de compensatie van gemeenten voor de kwijtschelding van gemeentelijke vorderingen. Zie voor een volledige reactie vanuit de VNG het nieuwsbericht.


Ondersteuning zelfmelders
We ontvangen regelmatig vragen over het wel of niet oppakken van zelfmelders door gemeenten voordat duidelijk is of zij werkelijk gedupeerd zijn. De kosten die worden gemaakt voor niet-gedupeerden vallen wettelijk gezien onder de gemeentelijke taken van het sociaal domein. Omdat op dit moment nog niet altijd duidelijk is wie gedupeerd is, is met het Rijk afgesproken dat gemeenten ook de kosten die zij maken voor (niet-gedupeerde) zelfmelders gefinancierd krijgen tot het moment dat vaststaat dat een zelfmelder eventueel niet gedupeerd is. U kunt dus sowieso als gemeenten met de lijst van zelfmelders aan de slag. 


Komende donderdag ter besluitvorming in de commissie PSI
Aanstaande donderdagochtend buigt de commissie PSI zich over drie onderwerpen ten aanzien van de kinderopvangtoeslagaffaire.

1. Verlengen moratorium tot integrale beoordeling
De Belastingdienst/Toeslagen voert na aanmelding in eerste instantie een geautomatiseerde lichte toets uit om te beoordelen of de aangemelde ouder in aanmerking komt voor compensatie. Wanneer uit de lichte toets blijkt dat er geen recht is op compensatie, is dit nog geen besluit. Daarvoor is een integrale beoordeling nodig.

Het kabinet heeft besloten dat de publieke schulden bij de Rijksoverheid van inwoners die zich melden bij UHT worden gepauzeerd totdat definitief duidelijk is of mensen wel of geen recht hebben op compensatie. Dit is de ruimst mogelijke pauzering van publieke schulden. Dit betekent dat de vorderingen van mensen die zich vóór 15 februari hebben gemeld bij UHT langer worden gepauzeerd dan het moratorium vereist (namelijk ook ná 1 mei, tot de beschikking). Het kabinet heeft gemeenten gevraagd ditzelfde te doen.

2. Moratorium ook voor melders na 15 februari
Het moratorium, oftewel de afkoelingsperiode, geldt voor inwoners die zich vóór 15 februari hebben aangemeld bij de Belastingdienst/Toeslagen als mogelijk gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire. Inwoners kunnen zich tot 1 januari 2024 aanmelden bij de Belastingdienst/Toeslagen (UHT). Voor hen geldt het moratorium niet vanaf het moment van aanmelden, maar geldt pas wanneer blijkt dat zij (na beoordeling door UHT) recht hebben op compensatie.
Het kabinet heeft besloten om de pauzering van de openstaande vorderingen bij de publieke uitvoeringsorganisaties – in afwijking van het moratorium – ook toe te passen voor inwoners die zich hebben gemeld ná 15 februari. Het kabinet heeft gemeenten gevraagd ditzelfde te doen.

3. Kwijtschelden openstaande vorderingen partner
In gezamenlijkheid met de Belastingdienst, de ministeries van SZW, J&V, BZK, heeft de VNG de reikwijdte van de schuldenaanpak vastgesteld. Het gezamenlijk opgestelde beleidskader heeft als uitgangspunt dat van zowel de gedupeerde ouder als diens toeslagpartner op 31 december 2020 de openstaande en opeisbare vorderingen die tot 31 december 2020 zijn ontstaan, kwijtgescholden worden. Op die manier kan er een nieuwe start worden geboden op huishoudniveau. In de BALV van 12 februari hebben onze leden aangegeven de vorderingen voor de gedupeerde ouder onder voorwaarden te gaan kwijtschelden. Aangezien het hier gaat om een verbreding van de doelgroep voor het kwijtschelden van de vorderingen, is de commissie PSI gevraagd om hier over een besluit te nemen.

Wanneer meer bekend is over de besluitvorming uit de commissie PSI informeren wij u hier via een aparte mailing over.


Nieuws vanuit de Belastingdienst Toeslagen

Zesde voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar Tweede Kamer
Staatssecretaris van Huffelen heeft vandaag de Zesde Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag aangeboden aan de Tweede Kamer. In de rapportage is de voortgang weergegeven over de uitvoering van de hersteloperatie Toeslagen en het herstelbeleid. 


Niet alle melders komen in aanmerking voor Catshuisregeling
Deze week krijgen sommige melders van de Belastingdienst/UHT te horen dat ze op basis van de lichte toets niet in aanmerking komen voor Catshuisregeling. Deze melders ontvangen een brief van de Belastingdienst. De brief is nog geen definitief besluit. Van al deze melders wordt in een integrale beoordeling gekeken of ze wel of definitief niet in aanmerking komen voor de regeling. 


Belastingdienst roept ouders die in het buitenland wonen op zich te melden.
De Belastingdienst roept ouders op van wie de Kinderopvangtoeslag tussen 2005 en 2019 is stopgezet en niet wisten waarom zich te melden. De Belastingdienst heeft geen afspraken gemaakt voor dienstverlening in het buitenland aan gedupeerden.


Kamerbrief publieke schulden
Staatssecretaris Van Huffelen heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de budgettaire aspecten van het kwijtschelden van de publieke schulden. Daarin is ook opgenomen dat de schulden van partners van gedupeerde ouders worden kwijtgescholden. 


Contact met Belastingdienst bij nood/acute hulpvraag
Het brede hulpteam van UHT is bereikbaar via de postbus ODG@belastingdienst.nl. Daarnaast zijn er per regio leden van het hulpteam voor gemeenten bereikbaar wanneer sprake is van acute nood. Deze telefoonnummers zijn bedoeld voor spoedgevallen of voor bijzondere situaties waarbij overleg met UHT essentieel is. Voor vragen die niet spoedeisend zijn is het verzoek om contact op te nemen via de postbus. Voor algemene vragen kunt u het beste bij ons terecht via hersteloperatie@vng.nl.

Het brede hulpteam helpt ouders in acute nood en zorgt daarna weer voor een warme overdracht naar de hulpverlenende instanties. Het uitvoeren van de hulpverlening zelf blijft een taak die is belegd bij de gemeenten of andere instanties die deze taak wettelijk gezien uitvoeren.

Regio - Telefoonummer

Noord - 0031-631142626
Noord - 0031-631142607
Noord - 0031-621358449
Oost - 0031-631142601
Oost - 0031-631142583
West - 0031-631127434
West - 0031-631142589
West - 0031-631142614
West - 0031-655902302
Zuid - 0031-631142595
Zuid - 0031-631142608
Zuid - 0031-631128255
Zuid - 0031-631142620 

Verspreid deze nummers niet onder ouders. Ook het aanvragen van urgentie of een noodvoorziening is niet mogelijk via deze telefoonnummers. Daarvoor is de bestaande route via het serviceteam bedoeld. Ook statusvragen over of iemand gedupeerd is of wanneer een ouder aan de beurt is voor integrale beoordeling worden niet beantwoorden via deze nummers.


(Be)spreekuren voor gemeenten

Het (be)spreekuur van a.s. donderdag 15 april is gewijzigd. Dit (be)spreekuur vindt eenmalig plaats op een andere tijdstip van 11.00u-12.30u. Anne Coenen, directeur Belastingdienst/UHT, Yvonne Wijnands, Programmamanager Samenwerking Gemeenten Belastingdienst/UHT en Edith van Ruijven gaan met u het gesprek aan over het werk- en beoordelingsproces bij de Belastingdienst/UHT en de organisatorische samenwerking tussen de Belastingdienst en de VNG. We verwerken de inhoud van dit webinar in onze ondersteuningsdocumentatie die u via de routekaart kunt terugvinden.

Agenda komende (be)spreekuren (10.00-11.00u)

  • 15 april (11.00 - 12.30) – Werk- en beoordelingsproces Belastingdienst / samenwerking VNG – BD/UHT
  • 20 april – Dienstverlening: inzet ervaringsdeskundige ouders bij de gemeente
  • 22 april – Moratorium: hoe nu verder?
  • 29 april – Algemeen: ruimte voor vragen.

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier u ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per bespreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.


Overige berichten

In het nieuws

  • RTL Nieuws – Van Huffelen: op koers met compensatie van 30.000 euro
  • AD (Amersfoort) - Loesje werd slachtoffer toeslagenaffaire: ‘ineens lag er een factuur van 22.000 euro op de mat’.
  • Nu.nl - Toeslagenaffaireadvocaat Gonzalez Perez: ‘behandel gedupeerde individueel’.
  • NOS.nl - Gedupeerde kinderopvangtoeslag in buitenland moeilijk te bereiken
  • Leeuwarder Courant – Aantal gedupeerden toeslagenaffaire in Leeuwarden neemt toe: teller staat inmiddels op 224.
  • NOS.nl - Van Huffelen biedt klokkenluider toeslagenaffaire excuus aan

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl