Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 6 oktober

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn

  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Bestuurlijke reactie wijziging Wvbvv
  • Adviesrecht schuldenbewind voor gemeenten (Ags)
    • Afwegingskader samenwerking
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Belastingdienst start weer met invordering belastingen
  • Algemeen
    • Enquête dienstverlening Programma Verbinden Schuldendomein
    • Oproep delen van ervaringen voor de samenwerksessies
    • Oproep aan gemeenten: gebruikersoverleg tussen gemeenten, Inforing en de VNG over RIS Vroeg Eropaf
    • Schouders Eronder gaat door! Vijf partijen bundelen opnieuw hun krachten
    • Ministerie van SZW: Campagne 'De eerste stap helpt je verder'
    • (Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning 

Wijziging Wet vereenvoudiging Beslagvrije voet (Wvbvv)

Bestuurlijke reactie wijziging Wvbvv
Op verzoek van minister Koolmees van SZW heeft de VNG een bestuurlijke reactie gegeven op de consultatie van het concept van de Nota van Wijziging van de ‘Verzamelwet SZW 2022’ en het conceptwijzigingsbesluit ‘Besluit beslagvrije voet’. Met dit wijzigingsbesluit, dat mede door inzet van VNG en betrokken ketenpartners tot stand gekomen is, komt er een structurele oplossing voor het vaststellen van de beslagvrije voet voor bijstandsgerechtigden. De bijstandsgerechtigden betreffen een kwetsbare doelgroep waar gemeenten zich dan ook actief voor inzetten en aandacht voor vragen.

In de bestuurlijke reactie adviseert VNG een aantal inhoudelijke punten in de voorgestelde Nota van wijziging te verduidelijken. Het betreft onder andere de uitzonderingssituaties, zoals de beslagvrije voet bij verblijf in een inrichting en de berekening van de beslagvrije voet en de woonkosten.

>> De volledige brief leest u hier


Adviesrecht gemeentelijke schuldhulpverlening (Ags)

Afwegingskader samenwerking
Deze week is het afwegingskader 'samenwerking' aangevuld met de werkwijze uit de gemeente Zaanstad. Het afwegingskader fungeert als leidraad om te komen tot een sluitende aanpak rondom het adviesrecht en de bredere samenwerking bij schuldenbewind. Aan de hand van verschillende stappen en afwegingen kunnen gemeenten bepalen of zij aan de slag willen met het adviesrecht. De samenwerking in de keten en hoe zij dit kunnen vormgeven op een manier die past bij het gemeentelijke beleid, de ambities en de lokale context. Vervolgens ondersteunt het document gemeenten om dit in samenspraak met de keten te organiseren. Ter inspiratie zijn er bovendien, met dank aan een aantal gemeenten, verschillende praktijkvoorbeelden toegevoegd.

>> Hier vindt u het afwegingskader 'samenwerking'


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) 

Belastingdienst start weer met invordering belastingen
Vanwege de coronacrisis heeft de Belastingdienst de invordering van openstaande belastingaanslagen tijdelijk stilgelegd. Nu start de Belastingdienst de invordering stapsgewijs weer op. Vanaf september 2021 stuurt de Belastingdienst eerst vooraankondigingen. Later dit jaar betalingsherinneringen en aanmaningen. Wanneer particulieren en ondernemers dan nog niet betalen, volgen aan hen vanaf begin 2022 dwangbevelen. Dat alles doet de Belastingdienst zorgvuldig, met oog voor de persoonlijke en financiële situatie van particulieren en ondernemers. 

>> Hier leest u meer over de start invordering


Algemeen

Enquête dienstverlening Programma Verbinden Schuldendomein
De aanpak van schulden is een belangrijk gezamenlijk speerpunt van de Rijksoverheid en gemeenten. Het Kabinet en gemeenten zetten gezamenlijk in op preventie, effectievere schuldhulp en socialere incasso. Het Programma Verbinden Schuldendomein van VNG ondersteunt gemeenten sinds medio 2020 bij de voorbereiding op en in de implementatie en borging van de aangepaste wet- en regelgeving. 

Wij zijn erg benieuwd hoe u de dienstverlening van het programma tot nu toe ervaren heeft. Door deze enquête in te vullen komen wij te weten wat goed gaat, maar ook wat beter kan. En dat horen wij graag! Het invullen van de enquête kost minder dan 5 minuten van uw tijd.

>> Vul hier de enquête in


Oproep delen van ervaringen voor de samenwerksessies
Voor donderdag 21 oktober van 10.00 uur tot 11.00 uur staat tijdens de samenwerksessie het beoordelen en prioriteren van vroegsignalen centraal. Voor deze samenwerksessie zijn we nog op zoek naar gemeenten die tijdens de sessie een korte presentatie willen geven hoe zij vroegsignalen beoordelen en prioriteren en de ervaringen met andere gemeenten willen delen. Ook willen we stil staan welke ingezette interventies wel of niet werken. Wilt u graag uw ervaringen delen met andere gemeenten? Neem dan contact op met de implementatiemanagers van het Programma Verbinden Schuldendomein via schulden@vng.nl of 070 373 82 32.


Oproep aan gemeenten: gebruikersoverleg tussen gemeenten, Inforing en de VNG over RIS Vroeg Eropaf 
Donderdagmiddag 7 oktober van 13.00 uur tot 15.00 uur vindt er gebruikersoverleg overleg plaats tussen gemeentelijke gebruikers van de RIS Vroeg Eropaf en leverancier Inforing. De VNG zal ook bij dit overleg aansluiten. Er is nog plek voor enkelen om deel te nemen aan het gebruikersoverleg. Het doel van het overleg is om de ervaringen van het gebruik van de RIS uit te wisselen en om in beeld te brengen welke vragen en wensen er zijn om het gebruik van de RIS nog meer te laten aansluiten op de uitvoeringspraktijk. Heeft u ook interesse om aan te schuiven? Neem dan contact op met de implementatiemanagers van het Programma Verbinden Schuldendomein via schulden@vng.nl of 070-373 82 32.


Schouders Eronder gaat door! Vijf partijen bundelen opnieuw hun krachten
Daarom bundelen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG opnieuw hun krachten binnen Schouders Eronder. Dit landelijke programma ondersteunt ook de komende 1,5 jaar professionals, organisaties en ketens binnen de schuldhulp. De onderlinge samenwerking draagt krachtig bij aan innovatieve schuldhulp in Nederland. Financieel wordt het programma mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW.

>> Lees meer


Ministerie van SZW: Campagne “De eerste stap helpt je verder”
Op 13 september is de campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ van het ministerie van SZW gestart op radio en online. Het is een vervolg op de campagne die in het voorjaar heeft gelopen en roept ondernemers, zzp’ers en flexwerkers met geldzorgen op hier niet mee rond te blijven lopen en in actie te komen. In de eerste twee weken hebben ruim 50.000 mensen hier gehoor aan gegeven, hiervan is 75% een particulier en 25% een ondernemer.

>> Lees meer


(Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning 
Voor de komende maanden zijn er weer nieuwe (be)spreekuren en (samen)werksessies georganiseerd over een aantal interessante onderwerpen. Tijdens de (be)spreekuren staat het delen van (nieuwe) informatie centraal en in de (samen)werksessies geven gemeenten voorbeelden en delen we ervaringen met elkaar.

  • 15 oktober: Eerste ervaringen met advies uitbrengen (Ags)
  • 21 oktober: Zo beoordelen en prioriteren wij vroegsignalen
  • 28 oktober: Onder de motorkap bij de rekentool BVV

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland!  U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u geen de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze alsnog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.

>> Hier kunt u zich aanmelden

vngrealisatie.nl