Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 5 februari 

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wetten algemeen
    • Geactualiseerde routekaart 5.0
    • Hoe kunnen gemeenten hulp bieden aan ondernemers met schulden?
  • Wet vereenvouding beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Vier weken onderweg met de BVV – Wat zijn de ervaringen?
    • Maximale looptijd overgangstermijn tot 1 juli – Alles volgens planning?
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Uitwisseling gegevens Wgs – Opdracht verstrekt aan BKWI
    • Update experimenteren met vroegsignalering
  • Algemeen
    • Agenda en programma (be)spreekuren

Wetten algemeen

Geactualiseerde routekaart 5.0
De routekaart ondersteunt coördinatoren bij de implementatie van de wetswijzigingen. De routekaart geeft een overzicht van de noodzakelijke implementatie-stappen en verwijst per stap naar de bijbehorende ondersteuningsproducten uit de toolkit. We hebben onze routekaart weer aangevuld met nieuwe ondersteuningsproducten en publiceren daarom een nieuwe versie. In deze vijfde versie vindt u onder andere een:


Hoe kunnen gemeenten hulp bieden aan ondernemers met schulden?
Ondernemers hebben het de afgelopen tijd zwaar. Gesloten winkels, lege terrassen. Ondernemers moeten zich soms dieper in de schulden steken om het hoofd boven water te houden. Hierdoor is er meer aandacht voor ondernemers met schulden en de helpende hand die gemeenten aan ondernemers kan bieden. Door het ondersteunen van ondernemers in een vroeg stadium voorkomt de gemeente dat een ondernemer dieper in de financiële problemen komt.

Mede door de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) die op 1 januari 2021 van kracht werd, wordt er een nadruk gelegd op een brede toegang tot schuldhulpverlening. Deze toegang geldt voor alle ‘natuurlijke personen’ en dus ook voor ondernemers.
Het is raadzaam om de ondernemers in uw gemeente in beeld te krijgen om hen (zo vroeg mogelijk) passende hulp te bieden. Veel gemeenten vragen ons hoe zij de ondersteuning aan ondernemers kunnen inrichten of versterken.
>> Lees hier het hele artikel.


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Vier weken onderweg met de BVV – Wat zijn de ervaringen?
Het is vier weken geleden dat de Wbvv in werking is getreden. Met behulp van de quickscan, (be)spreekuren, telefoontjes en mails van gemeenten vormden we een beeld van de eerste ervaringen. Daarin valt op dat er bij deze nieuwe fase, het daadwerkelijk uitvoeren van de wet, ook nieuwe vragen ontstaan. Bijvoorbeeld over:

  • Wat de rekentool automatisch uitvoert en wat gemeenten handmatig moeten toevoegen of aanpassen;
  • Het doorgronden van de BVV-berekeningen van de rekentool;
  • Het kunnen uitleggen van de berekening van de BVV aan inwoners die hier vragen over stellen;
  • Het invullen van de modelmededeling en in hoeverre de output van de rekentool daarin voorziet. Deze vraag geldt ook voor gemeenten die tijdelijk gebruik maken van het burgerportaal;
  • Het uitvoeren van de rol van CDW;
  • De communicatie tussen beslaglegger, derdebeslagene en inwoner.

Daarnaast spelen er soms ook nog technische vragen over aansluiting op de rekentool via het gemeenteportaal of via de system-to-systemkoppeling met leveranciers.

De VNG heeft vorige week de toolkit training gepubliceerd om gemeenten te ondersteunen bij het trainen van medewerkers. Daarin wordt een deel van bovenstaande vragen behandeld. Recent publiceerden we een gedetailleerde uitwerking van het proces van invordering en de communicatie tussen invorderaars, derdebeslagenen en inwoners. Op onze website vindt u een handreiking voor het coördinerend deurwaarderschap. Daarnaast organiseren we de komende weken diverse (be)spreekuren over de Wvbvv, over onder andere de opbouw van de BVV en de rol van CDW en de derdebeslagene.

We stemmen onze ondersteuning af op vragen en behoeften van gemeenten en vinden het belangrijk dat gemeenten nu of, indien zij gebruik maken van de overgangstermijn, zo snel mogelijk uitvoering kunnen geven aan de wet. Blijf uw vragen dus stellen en informeer ons ook over eventuele knelpunten. We zijn dagelijks bereikbaar via schulden@vng.nl en 070-373 82 32


Maximale looptijd overgangstermijn tot 1 juli – Alles volgens planning?
De gemeentelijke organisaties die de overgangstermijn hanteren voor de berekening van de BVV zijn al druk met de overstap naar het kunnen berekenen van de nieuwe BVV. Naar aanleiding van de training koersen veel organisaties naar een vervroegde afmelding bij het ministerie. De ingebruikname van het gemeenteportaal is voor hen het sein om af te melden. Voor organisaties die afhankelijk zijn van de livegang van leveranciers is het goed om de planning op het netvlies te hebben. Na oplevering zal in de organisatie ook nog het een en ander ingericht en getest moeten worden. De tijd begint te dringen. Wij adviseren om in nauw contact te blijven met uw IT-organisatie. Heeft u vragen over dit proces of over de inrichting van uw applicatie voor de BVV, neem dan contact met ons op. 


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Uitwisseling gegevens Wgs – opdracht verstrekt aan BKWI
Het Ministerie van SZW heeft op 1 februari 2021 een opdracht verstrekt aan het BKWI, zodat de schulphulpverlener kan aansluiten op SUWI. Met deze aansluiting kan de schuldhulpverlener een groot deel van de gegevens raadplegen waarvoor in de Wgs een grondslag is gekomen. De opdracht wordt naar verwachting in het tweede kwartaal uitgevoerd door het BKWI. Zodra wij meer informatie hebben over de definitieve planning en de realisatiedatum, communiceren wij dit in de nieuwsbrief. De VNG heeft daarnaast de wens uitgesproken aan het Ministerie van SZW om voor de tussenliggende periode het voor de schuldhulpverlener mogelijk te maken om via een tijdelijke oplossing gegevens handmatig te kunnen raadplegen. Dit is momenteel onderwerp van gesprek.


Update experimenteren met vroegsignalering
Er lopen op dit moment drie aanvragen om gebruik te maken van de experimenteerruimte van de Wgs. Een experiment over signalen van gemeentebelastingen, een experiment met hypotheekbanken en een experiment met de Belastingdienst. Het ministerie van SZW staat in de basis positief tegenover de experimenten, maar deelname aan een experiment is niet vrijblijvend en er worden voorwaarden gesteld aan de uitvoering. Bijvoorbeeld dat experimentele signalen van betaalachterstanden – in lijn met de Wgs - als enkelvoudig signaal moeten worden opgepakt om de daadwerkelijke impact van het signaal goed te kunnen meten. Meerdere gemeenten zijn aangesloten bij de aanvraagprocedure om tot een regeling te komen. Gemeenten kunnen zich nog aansluiten als zij daar belangstelling voor hebben. Als u een mail stuurt naar schulden@vng.nl brengen wij u in contact met de initiatiefnemers.

Naast deze experimenten voor het melden van achterstandssignalen zonder toestemming, loopt er nog een experiment voor het melden met toestemming en een warme overdracht. De gemeenten Arnhem en Nijmegen werken hierin samen met het UWV. De uitkomsten communiceren wij zodra deze bekend zijn.


Algemeen

Agenda en programma (be)spreekuren
Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Onderstaande nieuwe reeks (be)spreekuren wijden we aan de verdere invoering van de nieuwe wetten in het schuldendomein, mede aan de hand van de bouwstenen in de toolkit training voor medewerkers en aan de hand van nieuwe vragen die wij ontvangen. De toolkit is beschikbaar voor elke gemeente en gemeentelijke organisatie en vindt u hier.

  • 12 februari 2021 - Wvbvv - Rol CDW en derdebeslagene
  • 17 februari 2021 - Wvbvv - Berekening BVV
  • 22 februari 2021 - Wgs - Wgs algemeen
  • 4 maart 2021 - Wgs - Vroegsignalering
  • 12 maart 2021 - Wgs - Schuldhulpverlening
  • 17 maart 2021 - Ags - Ags algemeen
  • 22 maart 2021 - Ags - Inrichting en afspraken
  • 31 maart 2021 - Ags - Waaier Best Practices

Ieder (be)spreekuur is van 10:00 tot 11:30 uur.

Let op: per (be)spreekuur staat nu 1,5 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar schulden@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. 


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl