Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 22 februari

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wet vereenvouding beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Demo gemeenteportaal
    • Ervaringen met nieuwe BVV en modelmededelingen
    • Ministerie voornemens om aanwijzingsbesluit te updaten
    • Burgerportaal www.uwbeslagvrijevoet.nl al regelmatig geraadpleegd
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Proces gegevensuitwisseling Wgs
  • Algemeen
    • Oproep deelname (be)spreekuur toolkit communicatie
    • Gebruik toolkit training door gemeente Utrecht
    • SZW-brede meerjarencampagne ‘De eerste stap helpt je verder’ voor zzp’ers en ondernemers
    • Agenda en programma (be)spreekuren

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Demo toegepaste BVV in gemeenteportaal
Op 16 februari gaf het Inlichtingenbureau een demo van de doorontwikkeling van het gemeenteportaal. In de vorige nieuwsbrief was daar een uitnodiging voor opgenomen, maar de link die in die uitnodiging stond bleek niet goed te werken. Onze excuses daarvoor! Hopelijk heeft toch een aantal gemeenten de demo kunnen zien.

Het gemeenteportaal wordt begin maart uitgebreid, zodat daar de toegepaste BVV berekend kan worden. Het is dan mogelijk om direct een modelmededeling uit het gemeenteportaal in PDF te downloaden. In de demo werd getoond hoe dit er nu in de testomgeving uitziet. Hoewel er nog wat puntjes op de i gezet moeten worden, lijkt niets in de weg te staan voor de livegang. Direct na de livegang zal het inlichtingenbureau een korte video maken waarin de werking uitgelegd wordt. Deze komt op onze website te staan. 


Ervaringen met nieuwe BVV en modelmededelingen
We zijn nu zeven weken onderweg met de nieuwe wijze van berekenen van de beslagvrije voet en het gebruik van de modelmededelingen. We ontvangen regelmatig vragen van gemeenten over beslag dat (gerechts)deurwaarders of andere overheidsinstanties leggen op de uitkering (gemeente in de rol van derde/inhoudingsplichtige). Vaak beschikt u als gemeente in de rol van derde over actuele inkomensgegevens. Mocht de berekening van de BVV afwijken van hetgeen u op basis van de eigen informatie verwacht, dan kunt u het beste eerst contact opnemen met de beslaglegger. De wet biedt de inwoner ook de mogelijkheid om actief aan te geven dat de gebruikte gegevens niet correct zijn en om een herberekening te vragen. Komt u er samen niet uit? Neem dan gerust contact met ons op via schulden@vng.nl of telefonisch via 070-383 82 32.


Ministerie voornemens om aanwijzingsbesluit te updaten
De minister is voornemens het aanwijzigingsbesluit Wvbvv tussentijds te actualiseren zodat het steeds een up-to-date overzicht geeft van de organisaties die nog op basis van het “oude” recht werken.’ Wilt u mee in deze ronde? Meldt u uw gemeente dan voor de overgangstermijn af via het mailadres overgangstermijnvbvv@minszw.nl.

Let op: De afmelding is een gemeentelijk besluit. De ondertekening wordt gedaan door een bevoegd functionaris (gelijk aan de aanvraag).


Burgerportaal www.uwbeslagvrijevoet.nl al regelmatig geraadpleegd
In januari is het burgerportaal live gegaan onder de url uwbeslagvrijevoet.nl. In het burgerportaal vinden bezoekers informatie over de beslagvrije voet en kunnen zij een beslagvrije voet berekenen volgens de nieuwe rekentool onder de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

De website is in één maand zo'n 14.500 keer bezocht, waarvan 16,9% meer dan één keer. In totaal is het burgerportaal hiermee 19.130 keer bezocht verdeeld over 55.500 pagina's. Bezoekers zijn via 127 verwijzingen op het burgerportaal terecht gekomen, voornamelijk via Rijksoverheid.nl, Belastingdienst.nl en UWV.nl. Bijna een derde van de bezoekers, zo'n 4.400 verliep via zo'n verwijzing. Zo'n 37,44% van de bezoekers bezoekt meer dan één pagina in het burgerportaal. De bezoekcijfers en het gebruik worden de komende tijd gemonitord.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Proces gegevensuitwisseling Wgs
Wij hebben u eerder bericht over de gegevensuitwisseling in het kader van de Wgs. Maandag 15 februari heeft er een eerste bijeenkomst plaatsgevonden met de gemeenten Coevorden, Groningen, Rijssen-Holten en Utrecht. Samen met het BKWI en de VNG heeft er een analyse plaatsgevonden van de gegevens die de schuldhulpverlener mag raadplegen voor de toegang en het besluit tot schuldhulpverlening. Naast de analyse heeft het BKWI laten zien welke gegevens inzichtelijk zijn via SUWI. Er zal binnenkort nog een tweede bijeenkomst plaatsvinden. Op basis van de analyse worden er vervolgstappen gezet voor de aansluiting van de schuldhulpverlener op SUWI. We houden u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen.


Algemeen

Oproep deelname (be)spreekuur toolkit communicatie
In de vorige nieuwsbrief informeerden wij u over de publicatie van de toolkit communicatie. De toolkit hoort bij stap 19 van de routekaart en ondersteunt gemeenten bij de communicatie over de effecten van de schuldenwetten naar inwoners, ketenpartners en medewerkers. Op 25 februari organiseren wij een (be)spreekuur speciaal over deze toolkit. Tijdens dit (be)spreekuur kunt u uiteraard ook uw vragen stellen. Bij dit (be)spreekuur zijn ook communicatiemedewerkers van harte welkom. Aanmelden kan hier.


Gebruik toolkit training door gemeente Utrecht
Enkele weken geleden publiceerden we de toolkit training schuldendomein. Daarover organiseren we meerdere (be)spreekuren, waarin we gemeenten meenemen door de inhoud van de toolkit en de manieren waarop deze gebruikt kan worden. Tegelijkertijd leveren deze (be)spreekuren ons ook weer informatie op. Bijvoorbeeld over welke vragen er nog leven, maar ook over hoe de toolkit in de praktijk gebruikt wordt. Zo vertelde de gemeente Utrecht vorige week tijdens het (be)spreekuur dat zij de quiz over het coördinerend deurwaarderschap verwerkte in office Forms: “Zo konden medewerkers de quizvragen beantwoorden in het formulier en had ik gelijk makkelijk inzicht in hun antwoorden en voortgang”

Bent u benieuwd naar de toolkit of wil u ook uw ervaring delen? Sluit aan bij onze (be)spreekuren of mail ons op schulden@vng.nl.


SZW-brede meerjarencampagne ‘De eerste stap helpt je verder’ voor zzp’ers en ondernemers
De coronacrisis raakt een groot aantal mensen in hun portemonnee, zoals jongeren en flexwerkers die hun (bij)baan zijn kwijtgeraakt. Of ondernemers en zzp’ers die inkomsten missen en noodgedwongen hun financiële reserves uitputten. Ondanks deze dreigende geldzorgen wachten mensen vaak lang met het zoeken naar hulp. Uit schaamte, maar ook omdat zij de weg naar hulp niet goed weten te vinden. Met de campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bewerkstelligen dat particulieren en ondernemers snel aan de bel trekken als ze geldzorgen hebben en weten waar zij welke ondersteuning kunnen krijgen.

Tijdens de eerste deelcampagne, die deze week van start is gegaan, gaat de aandacht extra uit naar ondernemers, zzp’ers en flexwerkers. De VNG ondersteunt gemeenten de komende periode met het project ‘Ondernemers Ontschulden”. Bijvoorbeeld met informatie, de werkwijzer ondernemers en schulden, formats, Q&A's en (be)spreekuren. Deze informatie vindt u binnenkort op vng.nl/schulden.

Ook de materialen uit de campagnetoolkit kunnen gemeenten gebruiken voor de communicatie naar inwoners. Het campagnemateriaal is hier beschikbaar.


Agenda en programma (be)spreekuren
Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Onderstaande nieuwe reeks (be)spreekuren wijden we aan de verdere invoering van de nieuwe wetten in het schuldendomein, mede aan de hand van de bouwstenen in de toolkit training voor medewerkers en aan de hand van nieuwe vragen die wij ontvangen. De toolkit is beschikbaar voor elke gemeente en gemeentelijke organisatie en vindt u hier.

  • 25 februari 2021 (1 uur) - Toolkit communicatie
  • 4 maart 2021 - Wgs - Vroegsignalering
  • 12 maart 2021 - Wgs - Schuldhulpverlening
  • 17 maart 2021 - Ags - Ags algemeen
  • 22 maart 2021 - Ags - Inrichting en afspraken
  • 31 maart 2021 - Ags - Waaier Best Practices

Ieder (be)spreekuur duurt van 10:00 – 11:30 uur. Let op: per (be)spreekuur staat nu 1,5 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar schulden@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. 


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl