Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 17 december

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Welke goede voornemens heeft u voor 2022 met de Wgs, Wvbvv en Ags?
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Factsheet Wvbvv: Wat verandert er per 1 januari 2022?
    • Toekennen hardheidsclausule bij (relatief) hoge huurkosten
    • Samenloopmatrix coördinerend deurwaarder
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Divosa: Eerste resultaten vroegsignalering
    • Nieuw portaal Schuldhulpverlening Iinlichtingenbureau is live
    • Output BVV rekentool Wgs wijzigt 
    • Handreiking Suwinet-inkijk Wgs
    • Update Landelijk Convenant Vroegsignalering (LCV)
  • Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)
    • Training Toolkit Schuldendomein
  • Algemeen
    • Tijdelijke verlichting voor huishoudens met energiearmoede
    • Afvoeren opslaan inboedels update
    • Normenbrief 1 januari 2022 gepubliceerd
    • Schouders Eronder: Praktijkdag 'Geldzorgen bij mensen in kwetsbare posities
    • Nibud publiceert onderzoeken over jongeren en hun gedrag ten aanzien van geldzaken
    • Het laatste (be)spreekuur van 2021
    • Beste wensen

Welke goede voornemens heeft u voor 2022 met de Wgs, Wvbvv en Ags?

Alle gemeenten waren dit jaar erg druk met de implementatie van vroegsignalering, het berekenen of afdragen van de nieuwe beslagvrije voet, het vormgeven van de samenwerking met beschermingsbewindvoerders rondom het adviesrecht etc.

Inmiddels is het nieuwe jaar alweer in zicht. Dat betekent voor veel medewerkers een nieuwe, frisse start. Een goed moment dus om stil te staan bij hoe de wetten in het schuldendomein nog meer impact kunnen maken in uw gemeente(n)! Meer samenhang, betere aansluiting tussen beleid en uitvoering of radicaal veranderen? Juist, u kent het wel…het is tijd voor bezinning. Wat zijn de resultaten? Wat gaat goed en wat kan beter? Deel uw goede voornemens en uw verlanglijstje.

Wij ontvingen al een aantal reacties met mooie voornemens en wat u aan ons als implementatiemanager op uw verlanglijstje heeft staan. Een terugkerende wens die we ontvingen is om vooral door te gaan met de (samen)werksessie omdat gemeenten naast het opdoen van kennis en het volgens van de actualiteit in deze fase van de implementatie ook behoefte hebben om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Reageren kan nog steeds!

Om u te inspireren delen wij de meest voorkomende voornemens en verlanglijstjes in onze eerste schuldennieuwsbrief van 2022. Alvast hartelijk dank voor de medewerking.


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Factsheet Wvbvv: Wat verandert er per 1 januari 2022?
Het eerste uitvoeringsjaar voor de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet zit er bijna op. Per januari zullen er een aantal zaken veranderen. De belangrijkste wijzigingen verzamelden we in een overzichtelijke factsheet. Daarin leest u onder andere over de wetswijziging rondom het issue vakantietoeslag bij bijstandsuitkeringen, het einde van het overgangsrecht en de start van de herberekeningen, maar bijvoorbeeld ook over leaseauto en de ondeelbaarheid van de gehuwdennorm. U kunt de factsheet hier bekijken. 


Toekennen hardheidsclausule bij (relatief) hoge huurkosten
Inmiddels zijn de eerste ervaringen opgedaan met de hardheidsclausule. Inwoners kunnen daar bij de kantonrechter een beroep op doen wanneer er sprake is van onevenredige hardheid. Dit als gevolg van een omstandigheid waarmee bij de vaststelling van de BVV geen rekening is gehouden. De hardheidsclausule is onder andere toegekend bij (relatief) hoge huurkosten, waardoor nieuwe schulden ontstaan en/of toelating tot een schuldregeling belemmerd wordt.

>> Lees meer 


Samenloopmatrix coördinerend deurwaarder
Dit voorjaar zijn een aantal CDW simulaties georganiseerd op basis van een top 5 samenloopsituaties. Het doel van deze simulaties was het creëren van bewustwording inzake het CDW-proces en het maken van een juiste keuze wie de coördinerend deurwaarder is in voorkomende samenloopsituaties. Op basis van de uitkomsten een samenloopmatrix CDW opgesteld, bestaande uit drie werkbladen. Dit biedt een waardevol hulpmiddel voor ketenpartners. Door middel van de matrix kan eenvoudig worden afgelezen hoe de toekenning en opvolging van de rol van CDW is.

De samenloopmatrix CDW, inclusief een korte handleiding, kunt u vinden via deze link.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Divosa: Eerste resultaten vroegsignalering gepubliceerd
Sinds 1 januari 2021 zijn er 256 duizend signalen van betalingsachterstanden bij 139 gemeenten te zien in de monitor Vroegsignalering Schulden. Deze 139 gemeenten vertegenwoordigen 58% van de Nederlandse bevolking. Iets meer dan de helft (52%) van deze signalen komt van de zorgverzekeraars. Van sommige deelnemende gemeenten zijn nog niet de meest recente data beschikbaar.

>> Lees verder 


Nieuw portaal schuldhulpverlening Inlichtingenbureau live
Vanaf 8 december jl is het nieuwe portaal Schuldhulpverlening live en hebben gemeentelijke schuldhulpverleners ook toegang tot hun eigen portaal waarin de eerste wensen van schuldhulpverleners gerealiseerd zijn. De komende maanden werkt het Inlichtingenbureau verder aan de doorontwikkeling van het portaal en inlees-functionaliteiten om verdere invulling te geven aan de behoeften van de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Wilt u meer weten over het nieuwe portaal of geheel kosteloos aansluiten op het nieuwe portaal Schuldhulpverlening? Klik dan hier. 


Output BVV rekentool Wgs wijzigt
In het kader van het opstellen van het plan van aanpak schuldhulpverlening moet de schuldhulpverlener de beslagvrije voet (BVV) in acht nemen. De schuldhulpverlener kan de BVV berekenen met de BVV rekentool Wgs van Stichting Inlichtingenbureau (IB). De output van deze rekentool zal in januari 2022 wijzigen.

De rekentool zal de BVV op bestaande wijze berekenen, maar volgt een andere werkwijze en geeft een andere output bij beslag op bijstandsuitkeringen. Om te controleren of te berekenen of de juiste BVV wordt toegepast door de beslaglegger moet de schuldhulpverlener ook rekening houden met de aanpassingen voor deze situaties. De wijziging in de rapportage komen voort uit veranderingen binnen de Wvbvv per 1 januari 2022 en specifiek de oplossing van het issue met bijstandsuitkeringen en de vakantiebijslag (issue 155). De handreiking van de VNG over de BVV rekentool Wgs zal begin 2022 geactualiseerd worden. 


Handreiking Suwinet-inkijk Wgs
Volgende week publiceren wij in samenwerking met BKWI een handreiking voor het gebruik van Suwinet-Inkijk speciaal voor de uitvoering van de Wgs. Sinds augustus 2021 kunnen gemeenten en samenwerkingsverbanden aansluiten op Suwinet. Met Suwinet kunnen partijen inkomens- en vermogensgegevens van inwoners opvragen ten behoeve van de toegang en het plan van aanpak schuldhulpverlening. Inmiddels zijn al zo’n 60 partijen aangesloten op Suwinet.

In de handreiking wordt ingegaan hoe en wanneer de schuldhulpverlener Suwinet mag raadplegen en welke gegevens beschikbaar zijn. Daarnaast wordt er informatie gegeven over het aansluitproces en het werken met een whitelist en escapefuncties. De handreiking wordt via deze link op 23 december gepubliceerd. 


Update Landelijk Convenant Vroegsignalering (LCV)
Het ondertekenportaal LCV is beschikbaar tot eind 2022. Het portaal zou eerst tot eind dit jaar toegankelijk zijn, maar nog niet alle overeenkomsten zijn verstuurd en (volledig) ondertekend. Ook ontbreken er op het portaal nog enkele gemeenten en vaste lasten partners, voornamelijk kleinere energieleveranciers en (particuliere) verhuurders. De NVVK verlengt daarom de beschikbaarheid van het ondertekenportaal tot eind 2022 en dat is goed nieuws voor gemeenten die nog niet aangesloten zijn en dat wel willen.

Inmiddels zijn meer dan 320 gemeenten en meer dan 190 vaste lasten partners aangesloten op het Landelijk Convenant Vroegsignalering. Er zijn meer dan 10.000 lokale overeenkomsten afgesloten. Nog niet aangesloten op het Landelijk Convenant Vroegsignalering? Gemeenten kunnen zich via deze link aanmelden. 


Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)

Training Toolkit Schuldendomein
Ter ondersteuning van de implementatie voor de wijzigingen binnen het  schuldendomein heeft VNG een aantal modules met bouwstenen ontwikkeld voor het trainen van medewerkers in het schuldendomein: De Training Toolkit Schuldendomein. Gemeentelijke  organisaties (gemeenten, IGSD’s en Belastingsamenwerkingen) kunnen de  toolkit gebruiken ter ondersteuning van de implementatie. Producten in het kader van de Ags worden volgende week toegevoegd aan de toolkit. Dit betreffen de handreikingen: afwegingskader samenwerking tussen gemeenten en beschermingsbewindvoerders en het format adviesrecht voor gemeenten. Neem gerust een kijkje in de toolkit boordevol met waardevolle formats en kant en klare presentaties. 


Algemeen

Tijdelijke verlichting voor huishoudens met energiearmoede
De kosten voor energie stijgen fors voor huishoudens. Het kabinet compenseert met een verlaging van de energiebelasting al een aanzienlijk deel van deze prijsstijging. Daarnaast heeft het kabinet extra middelen vrijgemaakt om huishoudens die door de stijgende energiekosten in de knel komen tegemoet te komen. In de Tweede Kamerbrief van 10 december 2021is te lezen op welke wijze deze middelen worden ingezet. 
 
Het betreft twee regelingen, een eenmalig compensatiebedrag voor inwoners met lage inkomens en middelen voor gemeenten om te besteden aan isolatiemaatregelen.
Daarmee kan enerzijds direct worden bespaard op het energieverbruik en anderzijds wordt de hogere energierekening voor inwoners met lage inkomens deels gecompenseerd. Deze compensatie verloopt voor inwoners met een uitkering via ambtshalve toekenning bijzondere bijstand, andere groepen dienen de bijzondere bijstand zelf aan te vragen. Ook huishoudens met schulden hebben direct profijt van de tegemoetkoming. Op een tegemoetkoming via de bijzondere bijstand geldt namelijk een beslagverbod. 
 
De twee regelingen komen bovenop de tijdelijke verlaging van de energiebelasting van ongeveer € 400 die ieder huishouden van het rijk krijgt in 2022. Op de website van VNG kunt u alle informatie over deze twee regelingen terugvinden

Afvoeren en opslaan inboedels
Gemeenten zijn, conform het nieuwe lid 3 van artikel 556 Rv, vanaf 1 april 2021 verantwoordelijk voor de afvoer en opslag van ontruimde inboedels. In onze handreiking hierover staat opgenomen dat VNG nog in gesprek is met het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) over de kosten die voortvloeien uit deze wettelijke taak. De verwachting was dat in de verzamelwet van J&V een verduidelijking opgenomen zou worden over welke kosten de gemeente aan de executant moet of mag doorberekenen en op welke wijze dit mogelijk is. Het is op dit moment helaas nog niet bekend hoe dit eruit zal zien en het voorstel moet nog worden ingediend bij de Tweede Kamer. Mogelijk zal duidelijkheid hieromtrent dus nog op zich laten wachten. Zodra hier meer nieuws over is vermelden wij dit in onze nieuwsbrief en passen we de handreiking aan.


Normenbrief 1 januari 2022 gepubliceerd
De normenbrief 1 januari 2022 is inmiddels gepubliceerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is hier te vinden. 


Schouders Eronder: Praktijkdag 'Geldzorgen bij mensen in kwetsbare posities’
6 december jl. ging Schouders Eronder met vakgenoten, experts en uitvoerders in gesprek over hoe mensen in kwetsbare posities met geldzorgen en schulden beter kunnen worden ondersteund in hun zoektocht naar hulp. Hoe komt het dat zij tussen wal en schip vallen? Waar lopen zij tegen aan en welke rol spelen we hier samen in? Het webinar is terug te kijken via deze link.  


Nibud publiceert onderzoeken over jongeren en hun gedrag ten aanzien van geldzaken 

Onderzoek naar de geldzaken van mbo-studenten
Mbo-studenten lopen inkomsten uit zorgtoeslag en belastingteruggave mis. Vaak hebben ze recht op deze inkomsten, maar maken ze geen gebruik van de regelingen. Een derde van de mbo’ers heeft geen zorgtoeslag en twee derde doet geen belastingaangifte.
>> Lees meer 

Hoe jongvolwassenen omgaan met beleggen, crypto en sparen
42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt. De voornaamste reden daarvoor is om vermogen op te bouwen. Het onderzoek laat zien dat hoewel deze beleggers zelf aangeven dat je het alleen moet doen als je voldoende kennis hebt, zij zelf niet allemaal voldoende kennis lijken te hebben.
>> Lees meer 


Het laatste (be)spreekuur van 2021

  • 20 dec. Hoe laat ik de Wgs voor mij werken? (wgs)

Laat ons via uw verlanglijstje weten aan welke inhoud en vorm sessie u behoefte heeft in 2022? Bekijk de presentaties van het afgelopen jaar terug op SlideShare.

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland. Aanmelden kan via deze link. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze link alsnog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl


Beste wensen
Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2021. Onze dienstverlening via de mail en telefoon gaat uiteraard gewoon door, uitgezonderd de week van 27-31 december 2021. Medio januari 2022 kunt u de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar verwachten. We wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2022.

vngrealisatie.nl