Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Inhoudsopgave


Verbeteringen GEMMA 

In het laatste kwartaal van 2022 zijn verschillende acties uitgevoerd om de GEMMA te verbeteren. Daarbij hebben de werkzaamheden zich gericht op de volgende aspecten:  

  • Inhoud: Doel en typering van de GEMMA verduidelijken  
  • Eenduidigheid: GEMMA-begrippen beschrijven en consistent gebruiken  
  • Samenhang: de relatie tussen GEMMA en Common Ground verduidelijken.  
  • Bruikbaarheid: betere GEMMA-teksten en doelgroep-ondersteuning op GEMMA Online.   
  • Toegankelijkheid: betere vormgeving, lay-out en toegankelijkheid van GEMMA Online.

Wat er allemaal is verbeterd of nog doorgevoerd gaat worden staat op GEMMA Online.


Digitale Toegankelijkheid in de GEMMA Softwarecatalogus

Sinds op 1-7-2018 het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid verplicht is voor alle overheden zijn er verschillende versies van de bijbehorende standaarden ontwikkeld. In de GEMMA is de standaardversie EN 301 549 versie 2.1.2 (WCAG 2.1) opgenomen onder de standaard "Digitoegankelijk". Deze standaard is als verplicht opgevoerd bij diverse referentiecomponenten.
In een volgende release zullen meer referentiecomponenten gekoppeld worden aan deze verplichte standaard. Lees hier verder.


Openbare review GEMMA architectuurimplicaties

Afgelopen jaar zijn voor de GEMMA de architectuurprincipes aangepast en kernwaarden en kwaliteitsdoelen opgesteld in lijn met de nieuwe NORA kernwaarden en kwaliteitsdoelen. De input van de eerste openbare review ronde voor deze elementen zijn verwerkt in een definitieve versie. Als vervolg op de kernwaarden en kwaliteitsdoelen zijn ook de nieuwe NORA-implicaties door VNG gereviewd. Dit heeft geleid tot tekstvoorstellen voor aanpassing van een aantal NORA-implicaties en voorstellen voor nieuwe implicaties als aanvulling op de huidige set.

Review implicaties

Voor de nieuwe set implicaties wordt nu een openbare review gestart. Gemeenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de review. 

Aan gemeenten wordt gevraagd om in deze review aan te geven of er:

  • Specifiek iets gemist wordt vanuit gemeentelijk perspectief
  • Iets kan vervallen aan implicaties omdat ze niet van toepassing zin
  • Iets kan vervallen aan implicaties omdat ze dubbel zijn
  • Nog iets mee kan als input naar de NORA

De input die via de review is opgehaald, wordt verzameld en vanuit GEMMA als dochter van de NORA in de vorm van een voorstel aan de NORA gebruikersraad teruggegeven voor de nieuwe versie van de NORA.

Onderhoudsproces GEMMA

Het is mogelijk om tot 13 februari 2023 commentaar te leveren op deze review. Als u wilt deelnemen aan deze review, stuur dan een mailtje naar toine.schijvenaars@vng.nl of anita.potters@vng.nl. U ontvangt dan een uitnodiging en nadere uitleg.


Gezocht: deelnemers voor gebruikers onderzoek GEMMA Online

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe vormgeving voor GEMMA Online en daarbij behorende content. De vormgeving zouden we graag via een online gebruikersonderzoek willen toetsen bij bezoekers van GEMMA Online. Wil je hieraan meedoen, stuur dan een bericht naar GEMMAOnline@VNG.nl.


Onbekende functionaliteit van de softwarecatalogus (voor leveranciers)

Binnen de softwarecatalogus is het als leverancier mogelijk om je pakket onder de aandacht te brengen bij een gemeente die afnemer is van je pakket. Dit is handig voor een gemeenten, zodat deze met één druk op de knop het pakket kan toevoegen aan haar overzicht. Hoe? Dat lees je in de handleiding om een suggestie te doen. 


Overig nieuws

  • Voor leveranciers die Apps leveren aan gemeenten en andere overheden is een gratis cursus 'Digitoegankelijk' beschikbaar gesteld.



vng.nl