Nieuwsbrief Schulden - 5 augustus 2021
Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:
- Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
- Bijeenkomst overstap na overgangstermijn en uitvoeringsissues op 2 september 2021
- NVVK: 'Impact wet Vereenvoudiging beslagvrije voet was groter dan verwacht'
- Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Aansluiten op LCV - Al meer dan 10.000 overeenkomsten via ondertekenportaal Vroegsignalering
- Handreiking gegevensuitwisseling BKR
- Platform31 bijeenkomst op 6 september 2021
- Algemeen
- NVVK: Samen in gesprek over goede lokale schuldhulp
- Schuldenknooppunt: Aansluiten via het webportaal schuldhulpverleners
- Informatie over de Keten voor Derdenbeslag voor professionals
- Schouders eronder: Financieel Misbruik: samen (h)erkennen en actie!
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
Bijeenkomst overstap naar de Wvbvv en uitvoeringsissues 2 september 2021 Op donderdag 2 september 13:30 -14:30 uur organiseren we een onlinebijeenkomst voor de organisaties die gebruik maakten van de overgangstermijn en werken aan de definitieve overgang naar de volledige uitvoering van de Wvbvv; de berekening van de BVV conform het nieuwe recht.
In deze bijeenkomst wisselen we graag met u uit hoever u bent met de aansluiting en het gebruik van de rekentools van IB of SNG. En welke stappen u eventueel nog moet zetten voor de aansluiting of de implementatie van het nieuwe proces. Ook bespreken we graag uw eerste ervaringen of vragen bij de ingebruikname van de rekentool BVV en welke ondersteuning de implementatiemanagers u kunnen bieden. Daarnaast gaan we in op de laatste stand van zaken rondom de uitvoeringsissues, de belangrijke aandachtspunten en aankomende wijzigingen. >> Via deze link kunt u zich aanmelden voor de bijeenkomst
NVVK: 'Impact wet Vereenvoudiging beslagvrije voet was groter dan verwacht'
Twintig jaar lang was de tweejaarlijks gepubliceerde Vtlb-calculator een vaartuigje op 'een rustige zee', vertellen Pauline de Wit-van Schie en Karen Stoffels-Montfoort op de website van de stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders. Beiden werken voor Bureau Wsnp. De afgelopen maanden was de situatie rond de Vtlb-calculator 'stormachtig', aldus het duo. 'En er komen nog volop uitdagingen aan.' >> Lees verder
Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
Sluit aan bij het Landelijk Convenant Vroegsignalering De afgelopen twee maanden is het aantal gemeenten dat het ondertekenportaal Vroegsignalering gebruikt, gestegen naar 291. Dat betekent dat nu al 83% van de gemeenten meedoet. Zij hebben met de aangesloten signaalpartners inmiddels meer dan 10.000 overeenkomsten getekend. >> Zie via deze link het nieuwsbericht van de NVVK hierover.
De NVVK faciliteert het digitale ondertekenproces van alle benodigde overeenkomsten tussen gemeenten en vaste lastenpartners. Iedere gemeente kan gebruik maken van de overeenkomst behorende bij het Landelijk Convenant Vroegsignalering (LCV) en van het digitale ondertekenproces. >> Gemeenten die nog niet aangesloten zijn kunnen zich aanmelden via dit formulier.
Na aanmelding krijgen de opgegeven contactpersoon én de tekenbevoegde binnen 1-2 weken toegang tot een eigen digitale omgeving, het NVVK Signing-portaal. De contactpersoon geeft vervolgens in dit portaal aan of de gemeente met VPS of RIS werkt, waarna de voor de gemeente relevante overeenkomsten met alle (aangemelde) signaalpartners direct klaar staan voor verzending. De contactpersoon verstuurt vervolgens deze overeenkomsten – al dan niet gefaseerd – voor ondertekening door zowel gemeenten als de vaste lasten partners. Heeft u vragen? >> Op de website van de NVVK zijn al de nodige antwoorden op veel voorkomende vragen over het LCV te vinden.
Handreiking gegevensuitwisseling BKR Deze week is de 'Handreiking gegevensuitwisseling BKR voor schuldhulpverlening’ gepubliceerd. In de handreiking staan de belangrijkste wijzigingen rondom de BKR-registratie centraal. Sinds 1 januari is iedere gemeente verplicht om de beschikking tot toegang schuldhulpverlening te registeren als er sprake is van een problematische schuld. Iedere gemeente dient bovendien zelf een overeenkomst met BKR te sluiten. In de handreiking leest u op welke manier uw gemeente zich aan kan melden bij BKR en hoe de registratie van de beschikking in zijn werk gaat. >> Lees hier de handreiking
Platform31 bijeenkomsten Vroegsignalering en het incassoproces van woningcorporaties Wat betekenen de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en het Landelijke Convenant Vroegsignalering voor het incassoproces van woningcorporaties?
De per 1 januari 2021 gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is erop gericht om het vroeg signaleren van schulden makkelijker te maken. Dat draagt bij aan het voorkomen van problematische schulden en het zo nodig eerder inzetten van schuldhulpverlening. Platform31 en NVVK organiseren drie online themabijeenkomsten om woningcorporaties en gemeenten te inspireren en ondersteunen bij het op een goede en effectieve manier toepassen van de gewijzigde Wgs. VNG Realisatie, Verbinden Schuldendomein, levert ook een bijdrage aan deze bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden plaats op 6 en 20 september en op 4 oktober 2021. >> Meer informatie over de bijeenkomsten en hoe u zich kunt aanmelden vindt u via deze link.
Algemeen
Samen in gesprek over goede lokale schuldhulp Wat in 2018 begon met een onderzoek door de Nationale Ombudsman leidde via een debat in de Tweede Kamer tot de formulering van bestuurlijke uitgangspunten voor goede schuldhulp. Dat VNG-document is door de NVVK vertaald in de NVVK Belofte. Op donderdagmiddag 9 september gaan we hierover in gesprek. >> Interesse in deze bijeenkomst? Meld u hier aan.
Schuldenknooppunt: aansluiten via webportaal schuldhulpverleners Op 1 juli is het nieuwe webportaal voor schuldhulpverleners gelanceerd. Speciaal voor schuldhulpverleners die zonder een directe systeemkoppeling willen aansluiten. Snel en eenvoudig! >> Klik hier om direct aan te sluiten
Informatie over de Keten voor Derdenbeslag voor professionals Graag brengen we nogmaals de video van het ministerie van SZW met informatie over de Keten voor Derdenbeslag voor professionals die in de invordering of in het schuldendomein werken onder de aandacht. >> Deze informatieve video vindt u hier
Schouders eronder: Financieel Misbruik: samen (h)erkennen en actie! Financieel misbruik was er altijd al, maar de Coronacrisis heeft de urgentie om tijdig in te grijpen versterkt. Bij financieel misbruik wordt er ongeoorloofd gebruik gemaakt van de bezittingen van een kwetsbare persoon.
Schouders Eronder en Sociaal Werk Nederland starten in oktober een leernetwerk over financieel misbruik. Dit leernetwerk kan voor u interessant zijn, als u in uw werk te maken heeft met inwoners met schulden. U neemt samen met maximaal 8 andere (uitvoerende) professionals deel aan het leernetwerk. >> Zie hier voor meer informatie en aanmelden
Zomerstop bespreekuren Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.
Na de zomer volgt er een nieuwe agenda met (be)spreekuren.
Aanmelden coördinator schulden Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.
Aanmelden leveranciersnieuwsbrief Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier.
Aanmelden nieuwsbrief schulden Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. |