Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Schulden leveranciersupdate - 14 oktober


Terugblik leveranciersoverleg

Op 22 september was het vierde leveranciersoverleg dat door het programma WvBVV georganiseerd werd. Hier werden de leveranciers van gemeenten bijgepraat over de ontwikkelingen rond de voorzieningen die voor de vBVV beschikbaar gesteld worden. Dit was de eerste fysieke bijeenkomst sinds lange tijd.

Tijdens het overleg kwamen de volgende punten naar voren:

  • De planning is erg spannend: om 1-1-2021 te halen moeten de schouders er flink onder.
  • Leveranciers krijgen nog (te) weinig vragen van gemeenten over de implementatie van de Wvbvv.
  • Oplossingen van leveranciers moeten goedgekeurd worden door het programma om er zeker van te zijn dat deze goed werken. Dit gaat aan de hand van een aantal voorgeschreven scenario's die doorlopen moeten worden en waarvan het resultaat (de modelmededeling) door het programma beoordeeld wordt. De scenario's zijn te vinden op onze website (onder het kopje "Voorbeeldberichten" - "Usecases rekenmodule versie 2.1.7"). De 13 scenario's die in deze Excel zijn opgenomen, worden nog uitgebreid met enkele extra scenario's; zodra deze beschikbaar zijn, worden ze op dezelfde plek gepubliceerd.
  • Er wordt gewerkt aan een versie van het "gemeenteportaal" die een volledige modelmededeling kan opleveren. Hiervoor zal het Inlichtingenbureau samenwerken met enkele leveranciers en gemeenten om het beste resultaat te krijgen.
  • Het gemeenteportaal levert het resultaat op het scherm maar ook via een downloadbare PDF en/ of XML. Dit XML is nog niet uitontwikkeld, maar een voorbeeld hiervan is te vinden op onze website (onder het kopje "Gemeenteportaal").

De afspraak is om de frequentie van de leveranciersoverleggen te verhogen en maandelijks bij te praten. De datum van het volgende overleg is nog niet vastgesteld, maar volgt zo spoedig mogelijk.

Gemeenten kunnen zich aanmelden voor de centrale voorzieningen

Hoewel het gemeenteportaal nog niet beschikbaar is, is het voor gemeenten al wel mogelijk om zich aan te melden via het Inlichtenbureau. Hier kunnen gemeenten zich ook aanmelden voor het gebruik van de system-to-system-koppeling: als de leverancier deze koppeling gaat aanbieden, moet de gemeente zich dus hier aanmelden.

Nieuwe specs

Op de website worden telkens de meest recente versies van de specificaties geplaatst. Op deze manier kunnen gemeenten en softwareleveranciers de voorbereidingen treffen voor de technische implementatie van de Wvbvv. De gewijzigde specificaties voor de rekenmodule/modelmededeling van 8 oktober zijn opgenomen op onze website onder Leveranciersdocumenten.

Modelmededeling en begeleidende brief voor inwoners

Bij vaststelling van de beslagvrije voet wordt de inwoner op de hoogte gesteld met een (ingevulde) mededeling. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de modelmededeling en begeleidende brief. Naar verwachting, wordt deze medio oktober gepubliceerd op onze website.

Monitoring

Leveranciers en de VNG zijn beiden, vanuit verschillende rollen, nauw betrokken bij de implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

VNG monitort de voortgang van de implementatie van deze wet bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen als onderdeel van de implementatieondersteuning.

Een belangrijk onderdeel van de implementatie betreft het gebruik van de rekentool om de beslagvrije voet uniform te berekenen. Over dit punt blijven we graag met u als leverancier in gesprek. Enerzijds om te horen welke oplossing(en) u als leverancier ondersteunt en welk tijdspad u voorziet. Anderzijds om te horen welke ontwikkelingen en eventuele knelpunten er spelen zodat we elkaar hierop kunnen aanvullen en versterken. Binnenkort neemt de VNG daarom telefonisch contact met u op om dit gezamenlijk door te spreken.

vngrealisatie.nl