Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 9 november

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Algemeen
    • (Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Overgangsrecht loopt bijna af
    • 4e nota van wijziging verzamelwet 2022
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Inzicht in de resultaten vroegsignalering? Sluit aan op de monitor Vroegsignalering Schulden
    • Signalen van gemeenten over aansluiting op BKR systeem
    • (Be)spreekuur VISH samen met NVVK en SNG op 3 december
    • Inwoners ontzorgen door het automatiseren van gegevensverwerking
    • Interactieve training BVV rekentool voor gemeentelijke schuldhulpverlening
  • Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)
    • Beloningen in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren worden gewijzigd voor 2022.
  • Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)
    • Internetconsultatie Besluit stroomlijning keten voor derdenbeslag

Algemeen

(Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning
Voor november zijn er nieuwe (be)spreekuren en (samen)werksessies georganiseerd. Alle (be)spreekuren zijn van 10.00 - 11.00 uur. Hiervoor kunt u zich alvast aanmelden. Tijdens de (be)spreekuren staat het delen van (nieuwe) informatie centraal en in de (samen)werksessies geven gemeenten voorbeelden en delen we ervaringen met elkaar. De presentaties zijn naderhand terug te zien op SlideShare

  • 17 nov - De gemeente als (sociale) invorderaar
  • 25 nov - Verantwoorden en monitoren van resultaten binnen de schuldhulpverlening
  • 3 dec - De VerwijsIndex SchuldHulpverlening (VISH)

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u geen link hebben ontvangen, kijk eerst in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze alsnog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Overgangsrecht Wvbvv loopt bijna af
Op grond van de overgangsbepaling (artikel XXII) moeten alle beslagen en verrekeningen na twaalf maanden geheel voldoen aan het nieuwe recht. Dit betekent dat beslagleggers alle beslagen voor 31-12-2021 moeten herberekenen conform de Wvbvv. Een in strijd met de wet gelegd beslag is nietig. Beslagleggers kunnen de beslagvrije voet berekenen met een rekentool (via het gemeenteportaal van het IB of door een system-to-system aansluiting via het IB of SNG) en met een modelmededeling communiceren aan de inwoner. Mocht u hier vragen over hebben of ondersteuning bij willen, neem dan contact op via schulden@vng.nl.

De derdebeslagene speelt hierin overigens geen rol; zij volgen de BVV van de beslaglegger. Wel kunnen gemeenten hun inwoners er indien gewenst op attenderen dat zij kunnen verzoeken om een herberekening van hun BVV bij gewijzigde omstandigheden. In die gevallen moet een beslaglegger namelijk (eerder) overgaan tot herberekening.


4e Nota van wijziging verzamelwet 2022
Op 25 oktober is de vierde nota van wijziging voor de Verzamelwet SZW 2022 gepubliceerd. Daarin is onder andere de aanpassing van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering opgenomen die nodig is om het issue met de vakantietoeslag op te lossen. Door dit issue wordt mogelijk een te lage BVV vastgesteld bij inwoners met een bijstandsuitkering door toegestane variaties in de loonaangifte van vakantietoeslag.
Op dit moment geldt hiervoor een tijdelijke oplossing. Deze zal blijven gelden tot de structurele en geautomatiseerde oplossing ingaat: het voorgestelde tweede lid van artikel 475dc Rv regelt dat de beslagleggende partij bij beslag op bijstandsuitkeringen de beslagvrije voet mededeelt als percentage (95%) van de voor de inwoner geldende bijstandsnorm inclusief vakantiebijslag. De hoogte van de beslagvrije voet blijft uiteraard gelijk aan 95% van de geldende bijstandsnorm. In de nota is hier een verdere toelichting op te vinden.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Inzicht in de resultaten vroegsignalering? Sluit aan op de monitor Vroegsignalering Schulden
De monitor Vroegsignalering Schulden van Divosa ondersteunt gemeenten om vroegsignalering zo efficiënt en effectief mogelijk in te richten én zorgt ervoor dat gemeenten van elkaar kunnen leren om zo gezamenlijk 'best practices' op te bouwen.
Een voorwaarde voor een succesvolle monitor is dat zoveel mogelijk gemeenten aansluiten. Het aansluiten biedt gemeenten veel voordelen. Naast het vergelijken van resultaten organiseert Divosa voor deelnemende gemeenten ook leerbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen en om samen de uitkomsten van de monitor te duiden. Gemeenten kunnen kosteloos deelnemen aan de monitor en zich via dit aanmeldformulier aanmelden.

Voor de leerbijeenkomst van donderdag 11 november van 14.00 uur tot 16.00 uur aanstaande zijn nog een paar plekken beschikbaar. De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten die aan de slag zijn met de vroegsignalering van schulden. Tijdens de bijeenkomst worden ervaringen met gebruik van de monitor vroegsignalering uitgewisseld. Aanmelden kan via deze link.


Signalen van gemeenten over aansluiting op BKR systeem
Gemeenten, die gebruik maken van een gemeenschappelijke regeling of hun schuldhulpverlening hebben uitbesteed aan een gemandateerde partij, hebben bij de NVVK en de VNG aangegeven dat zij problemen ervaren bij de aansluiting op het systeem van de BKR. Dit signaal is ook gedeeld met BKR en SZW.

Sinds de gewijzigde Wgs is het de bedoeling dat alle gemeenten aansluiten bij BKR. Voor de wijziging van de Wgs waren circa 300 gemeenten via een gemeenschappelijke regeling of via een gemandateerde schuldhulpverleningsorganisatie aangesloten op het systeem van BKR. Deze aansluiting was op basis van een overeenkomst tussen NVVK en BKR gerealiseerd. Het is voor deze gemeenten praktisch en uitvoerbaar om op deze wijze te blijven werken en aangesloten te blijven bij het BKR.

BKR heeft de bestaande overeenkomsten per 1 november 2021 eenzijdig opgezegd. Hierdoor zijn gemeenten, die eerder aangesloten waren bij het BKR, vanaf 1 november 2021 niet meer aangesloten. BKR geeft aan dat deze gemeenten zich individueel dienen aan te sluiten op het systeem van BKR. Gemeenten pleiten voor een praktische aanpak. Het voorstel is om de aansluiting van gemeenten via een gemeenschappelijke regeling of via een gemandateerde partij mogelijk te maken.

Er loopt op basis van bovenstaande een gesprek tussen NVVK, VNG, BKR en SZW over de aansluiting van gemeenten op het systeem van de BKR. In het Bestuurlijk Overleg tussen de VNG en SZW van 4 november jl. heeft de VNG expliciet aandacht gevraagd voor het mogelijk maken van een praktische aanpak voor de aansluiting van gemeenten op het systeem van BKR. Dit is in het kader van de uitvoerbaarheid van de Wgs aan de staatssecretaris van SZW gevraagd. SZW zal het probleem rondom de aansluiting nader uitzoeken en kijken naar het tijdpad. SZW houdt de VNG zo snel mogelijk op de hoogte van de uitkomst.

Wat verandert de wetswijziging Wgs voor gemeenten die geen gebruik maken van een gemeenschappelijke regeling of een gemandateerde partij?
Sinds de gewijzigde Wgs is het van belang dat gemeenten die zelf de Wgs uitvoeren en nog niet bij het BKR waren aangesloten, zich individueel aansluiten bij het systeem van BKR. Gemeenten hebben hier eerder een brief over ontvangen. Voor vragen hierover kan met het BKR contact worden opgenomen via 088 - 150 2600 of wgs@bkr.nl. VNG heeft een handreiking Gegevensuitwisseling BKR voor schuldhulpverlening gepubliceerd. De link naar deze handreiking vindt u hier.


(Be)spreekuur VISH samen met NVVK en SNG op 3 december
De VerwijsIndex SchuldHulpverlening (VISH) wordt genoemd binnen de Wgs. In Artikel 17 Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening staat dat het college het gegeven dat de cliënt schuldhulpverlening ontvangt verstrekt aan de gerechtsdeurwaarders, verstrekkers van signalen, schuldeisers, bewindvoerders en kredietverstrekkers. In de Memorie van Toelichting wordt VISH genoemd als operationele applicatie waarmee gemeenten zichtbaar maken wie hulp krijgt. Dit maakt afgestemde actie van deurwaarders en schuldhulpverleners mogelijk.

Met VISH toetsen deurwaarders of inwoners in een schuldhulpverleningstraject zitten. Maar, wat is nu precies de meerwaarde binnen de schuldhulpverlening? Hoe zit het met de privacy? Op welk moment meldt u? Wat kost het en hoe kunt u aansluiten? Op vrijdag 3 december van 10:00 – 11:00 uur gaan we hier samen met de NVVK en SNG verder op in. Natuurlijk is er ook ruimte voor al uw (andere) vragen! Opgeven kan via dit formulier. 


Inwoners ontzorgen door het automatiseren van gegevensverwerking
Met de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) hebben schuldhulpverleners een grondslag om inkomens- en vermogensgegevens geautomatiseerd op te vragen voor het plan van aanpak. Zo heeft de schuldhulpverlener in no-time correcte informatie en wordt de inwoner ontzorgd. Geautomatiseerde gegevensverwerking heeft dus veel voordelen.
Schuldhulpverleners moeten ook de beslagvrije voet in acht nemen in het plan van aanpak. Het inlichtingen bureau (IB) biedt daarom sinds mei 2021 een BVV rekentool waarmee schuldhulpverleners de BVV kunnen (her)berekenen. Deze tool bevraagt de Polisadministratie en de BRP. Zo hoeven schuldhulpverleners in eerste instantie geen gegevens handmatig op te vragen of in te voeren.
Daarnaast werkt IB aan een koppeling met Suwinet. Met deze koppeling kunnen schuldhulpverleners via een eigen applicatie inkomens- en vermogensgegevens geautomatiseerd opvragen.

Op dinsdag 30 november van 14.00 tot 15.00 uur geven het inlichtingenbureau en de VNG een presentatie over de nieuwe BVV-rekentool Wgs, Wgs koppelingen naar Suwinet en een doorkijkje naar de toekomstige ontwikkelingen. De presentatie is voor alle schuldhulpverleners en er is gelegenheid tot het stellen van vragen en/of het inbrengen van nieuwe ideeën.

Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u zich hier aanmelden. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de servicedesk via 0800 222 11 22 of servicedesk@inlichtingenbureau.nl.


Interactieve training BVV rekentool voor gemeentelijke schuldhulpverlening (herhaling)
Schuldhulpverleners moeten volgens de Wgs de beslagvrije voet (BVV) in acht nemen. Sinds 1 mei 2021 biedt het Inlichtingenbureau een rekentool waarmee u de BVV kunt berekenen. De rekentool is ondersteunend in gebruik; veel gegevens worden automatisch ingevuld via koppelingen met de BRP en UWV-polis. Hierdoor zijn persoonsgegevens en informatie over inkomensverhoudingen, leefsituatie en woonadres al beschikbaar in de rekentool. 

Om de rekentool zo optimaal mogelijk te gebruiken organiseert het Inlichtingenbureau in samenwerking met VNG een interactieve online training voor schuldhulpverleners op 16 november 2021 van 14.00 tot 15.00. Tijdens deze training doorlopen we de rekentool en kunt u vragen stellen. Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u zich hier aanmelden. Op de informatiepagina van het Inlichtingenbureau vindt u ter voorbereiding alvast de handleiding, de handreiking van VNG en instructievideo’s voor het gebruik van de rekentool.

Bent u nog niet aangesloten op de rekentool? Dan kunt u zich hier aanmelden. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de servicedesk via 0800 222 11 22 of servicedesk@inlichtingenbureau.nl.


Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)

Beloningen in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren worden gewijzigd voor 2022
Voor de kosten van een curator, bewindvoerder en mentor kan bijzondere bijstand worden aangevraagd. De beloningsregeling wordt per 1 januari 2022 geïndexeerd.
De Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren bevat de beloningen voor de werkzaamheden van deze wettelijke vertegenwoordigers.
Op grond van deze regeling worden de beloningen in beginsel jaarlijks geïndexeerd, tenzij het indexeringspercentage met betrekking tot 1 jaar ligt tussen de -1% en 1%. Het percentage voor 2022 bedraagt 4,8779%. Met dit percentage worden de beloningen voor 2022 geïndexeerd overeenkomstig de Regeling indexering beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren 2022.


Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)

Internetconsultatie Besluit stroomlijning keten voor derdenbeslag
Op 3 november is het Besluit stroomlijning keten voor derdenbeslag gepubliceerd voor internetconsultatie. Deze AMvB geeft regels voor de geautomatiseerde gegevensuitwisseling tussen partijen die beslag mogen leggen op periodiek inkomen of bevoegd zijn tot verrekening bij deze inkomsten. Het voorontwerp van de Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag geeft de grondslag voor deze AMvB. De internetconsultatie duurt tot 1 december 2021 en kunt u vinden via deze link.

vngrealisatie.nl