Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 7 mei

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Brief stand van zaken Catshuisregeling
    • Moratorium
    • Kwantitatieve enquête
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen
    • Verduidelijking lijst aangemeld en uitbetaald
    • Langere wachttijd bij telefoon serviceteam
    • Stand van zaken 1 mei
    • Mogelijke verwarring door verdaagbrief
    • Webinar over schulden voor ouders (19 mei)
  • (Be)spreekuren voor gemeenten
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie gemeenten

Brief stand van zaken Catshuisregeling
Staatssecretaris Van Huffelen heeft op 30 april de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de uitbetalingen op basis van de Catshuisregeling. De brief gaat met name in op de toezegging om de uitbetaling uiterlijk 1 mei te doen bij ouders die zich voor 15 februari gemeld hebben en in aanmerking komen voor herstel.

In de brief informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer over:

  • de stand van zaken ten aanzien van € 30.000 uitbetalingen;
  • het proces van toetsing van aanvragers en tot welke vervolgstappen dit leidt;
  • het vervolg voor ouders die zich na 15 februari hebben aangemeld voor herstel;
  • de werking van het moratorium voor ouders bij wie wij momenteel geen aanwijzingen zien om voor 1 mei € 30.000 uit te betalen; en
  • welke stappen zijn ondernomen voor gedupeerde ouders die in een wettelijke of minnelijke schuldsanering zijn terechtgekomen.

Moratorium
Het moratorium voor de mensen die zich voor 15 februari hebben gemeld liep tot 1 mei 2021. Voor ouders bij wie geen aanwijzing is gevonden voor recht op compensatie vervalt het moratorium dan. De stand van zaken rond het moratorium is als volgt:

  • Ouders die uit de lichte toets als ‘gedupeerd’ naar voren komen krijgen 30.000 euro compensatie. Vanaf het moment van uitbetaling geldt het moratorium nog 1 jaar.
  • Voor ouders die nog een integrale beoordeling krijgen blijven de publieke schulden opgeschort tot en met de afronding hiervan. Private schulden kunnen weer worden geïnd. Dat is ook om te voorkomen dat schulden snel oplopen als iemand niet gedupeerd blijkt te zijn. Als een ouder vanuit de integrale beoordeling alsnog als gedupeerde wordt aangewezen gaat het volledige moratorium gelden voor 1 jaar vanaf het moment van uitbetaling van de 30.000 euro compensatie of meer.
  • Dit geldt zowel voor ouders die zich voor als na 15 februari hebben aangemeld.
  • Voor ouders bij wie toch ernstige problemen ontstaan door het aflopen van het moratorium, waarbij zij bij de integrale beoordeling toch recht blijken te hebben op compensatie, wordt gekeken naar een specifieke oplossing.
De Belastingdienst/UHT voerde de afgelopen weken veel lichte toetsen uit om na te gaan of een ouder die zich bij hen heeft gemeld werkelijk gedupeerde is. Het kan zijn dat dit niet direct naar voren komt uit de lichte toets terwijl dit wel het geval zou moeten zijn. De Belastingdienst/UHT heeft een aantal scenario’s op haar website opgenomen waarin dit kan voorkomen. Als een ouder zich hierin herkent kan deze contact opnemen met het serviceteam. Zij zetten de melding door naar Team nazorg.

Kwantitatieve enquête
Vorige week hebben de contactpersonen van ons de maandelijkse enquête gehad. Met deze enquête proberen we zicht te houden op hoeveel ouders gemeenten hebben benaderd, welke vragen er leven en waar we als de VNG kunnen ondersteunen. We willen u vragen om de enquête in te vullen.  


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Verduidelijking lijst aangemeld en uitbetaald
De afgelopen dagen verschenen op sociale media verschillende berichten van ouders die contact hadden met hun gemeente over de uitbetaling van de 30.000 euro compensatie. In dat gesprek hebben ze van hun gemeente begrepen dat aan hen de 30.000 euro compensatie was (of zou worden) uitbetaald. Dit terwijl deze ouders van UHT een brief hebben gekregen dat UHT op basis van de lichte toets nu geen reden ziet om de 30.000 euro compensatie uit te betalen. Dit heeft tot verwarring en verontwaardiging geleid.

Het gaat hier om ouders op de lijst “aangemeld en uitbetaald”, die door UHT op 30 april met gemeenten is gedeeld. Deze lijst bevat inderdaad de gegevens van ouders die de 30k hebben ontvangen, maar ook gegevens van ouders die uit de noodvoorziening een betaling hebben gekregen. Een beperkt deel van deze laatste groep (N=332) heeft intussen een brief van UHT gekregen waarin staat dat UHT nu geen reden ziet voor uitbetaling van de 30K. Deze mensen krijgen nog wel een integrale beoordeling.

Het is erg belangrijk dat gemeenten op de hoogte zijn van het feit dat de gedeelde lijst breder is dan alleen ouders die recht hebben op de 30K. Wij
​vragen gemeenten om de richtlijnen van het machtigingsbesluit te volgen en een passend hulpaanbod voor te stellen als ouders daar behoefte aan hebben.


 

Langere wachttijd bij telefoon serviceteam
Door het grote aantal ouders dat belt naar het serviceteam van UHT is de wachttijd opgelopen naar meer dan een half uur. Het serviceteam probeert ouders uitgebreid te woord te staan, maar daardoor duren de gesprekken lang en neemt de wachttijd voor andere ouders toe.


Stand van zaken 1 mei
Afgelopen week was het 1 mei. De datum waarop het kabinet had toegezegd ouders die zich voor 15 februari hadden gemeld de compensatie uit te betalen als blijkt dat zij gedupeerd zijn. 15.456 ouders hebben de compensatie ontvangen. Bijna alle ouders kregen een lichte toets. Een klein deel van de ouders hebben we helaas nog niet kunnen bereiken. Zij hebben een sms of een brief van ons gekregen om contact met ons op te nemen. UHT heeft een overzicht van de stand van zaken gepubliceerd. Daarnaast is er extra onderzoek nodig bij ouders met een vergrijpboete of strafrechtelijke veroordeling in het verleden.


Mogelijke verwarring door verdaagbrief
Een aantal ouders heeft deze week aangegeven dat zij telefonisch van UHT te horen hebben gekregen dat zij de compensatie van 30.000 krijgen. Tegelijkertijd kregen ze ook een brief waarin staat dat UHT meer tijd nodig heeft om naar hun situatie te bekijken. Hier is verwarring over ontstaan.

Het gaat hier om de zogenaamde verdaagbrief voor de integrale beoordeling, die automatisch wordt verstuurd. Wanneer het hersteldossier niet binnen een half jaar integraal beoordeeld kan worden, dan verlengt UHT dit met een half jaar, en brengen de ouder daarvan op de hoogte.

In de brief, komt helaas onvoldoende naar voren dat de verlenging geldt voor de integrale beoordeling. De uitbetaling van de 30.000 euro staat daar los van. Het gaat juist om de beoordeling of de ouder recht heeft op méér dan 30.000 euro. Helaas lijkt het nu voor ouders of de uitbetaling van de 30.000 euro langer duurt, maar dat is niet zo. Die wordt gewoon op de telefonisch of per brief door UHT gegeven datum aan de ouders betaald, zoals afgesproken.


Webinar over schulden op 19 mei 2021
Op 19 mei, van 18.30 tot 20.00 uur, is er een nieuwe online bijeenkomst (webinar) voor ouders die in de problemen kwamen met de kinderopvangtoeslag. Dit webinar heeft als thema "schulden". Ouders kunnen vragen stellen over schulden, die in de studio worden behandeld. Meer informatie en de aanmeldlink kunt u vinden op toeslagen.nl/herstel UHT.


(Be)spreekuren voor gemeenten

De komende periode staan er weer verschillende (be)spreekuren gepland. Daarin onder meer aandacht voor de besluitvorming rond de schuldenaanpak en ruimte voor algemene vragen. Op basis van de actualiteiten maken we volgende week een planning voor de (be)spreekuren van begin mei.

Agenda komende (be)spreekuren (10.00-11.00u)

  • Di 11 mei - Vertrokken Onbekend Waarheen - Special voor selectie gemeenten
  • Woe 12 mei - Moratorium: hoe nu verder
  • Woe 19 mei - Bouwstenen voor een individueel plan van aanpak voor ouders
  • Do 20 mei – Actueel thema: nog in te vullen
  • Di 25 mei - Financiële compensatie voor gemeenten

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur. 

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.


Overige berichten

In het nieuws

  • Nu.nl - ‘Schuldpraat: 30.000 euro van de toeslagenaffaire durf ik niet aan te raken’
  • NOS - Chaos en paniek bij afhandeling compensatie toeslagenaffaire
  • Trouw - Compensatie voor ouders in toeslagenaffaire loopt volledig vast: crisis bij de Belastingdienst
  • NRC - Snelle compensatie heeft hersteloperatie Toeslagenaffaire vertraagd
  • AD – 15.500 ouders krijgen 30.000 euro, veel meer aanvragen dan verwacht

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl