Nieuwsbrief Schulden - 7 januari
Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:
- Wetten algemeen
- Handreiking wetswijziging afvoer en opslag ontruimde inboedels woningen binnenkort beschikbaar
- Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
- 5%-regeling Wvbvv
- Publicatie algemene effectbeoordelingen
- Leidraad invordering 2008 gewijzigd
- Berekening basis BVV naar toegepaste BVV
- Handleiding IB gepubliceerd
- Burgerportaal voor berekening beslagvrije voet gelanceerd
- Kamerbrief voortgang implementatie Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en verbreding beslagregister
- Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Landelijk convenant; private-, particuliere- en studentenwoningverhuurders aangesloten
- Format plan van aanpak toelatingsbeschikking
- Algemeen
- Tweede Quickscan
- Programma Verbinden Schuldendomein nu op VNG.nl
- Forum 'Armoede en schulden' live
- Agenda en programma (be)spreekuren
Wetten algemeen
Handreiking wetswijziging afvoer en opslag ontruimde inboedels woningen binnenkort beschikbaar Door een wetswijziging wordt het college van B&W per 1 april 2021 verantwoordelijk voor de afvoer en opslag van ontruimde inboedels van woningen. De VNG werkt samen met gemeenten en gerechtsdeurwaarders aan een handreiking voor gemeenten om ondersteuning te bieden bij de uitvoering van deze wetswijziging. De verwachting is dat de handreiking eind februari beschikbaar is.
Op 1 oktober 2020 is de wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht in werking getreden. Bij de behandeling van deze wetswijziging in de Tweede Kamer is op het laatste moment een amendement ingebracht en aangenomen over de verantwoordelijkheid van B&W voor ontruimde inboedels van woningen. Het college draagt ten laste van de executant zorg voor de afvoer en opslag, aldus het nieuwe lid 3 van artikel 556 Rv.
De wetswijziging zorgt voor een nieuwe verplichting voor gemeenten De VNG heeft gepleit voor uitstel van inwerkingtreding van deze nieuwe verplichting voor gemeenten om gemeenten de tijd te geven zich hierop te kunnen voorbereiden. Deze verplichting treedt nu op 1 april 2021 in werking. De VNG is met de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders in gesprek om te kijken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat gemeenten deze taak goed kunnen uitvoeren in samenwerking met de gerechtsdeurwaarders. Deze punten worden meegenomen in de uitwerking van de handreiking.
De VNG nodigt gemeenten graag uit om mee te denken over de handreiking. Gemeenten kunnen zich aanmelden via schulden@vng.nl. Ook kunnen gemeenten daar terecht voor vragen.
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
5%-regeling Wvbvv We krijgen regelmatig vragen over de 5%-regeling die opgenomen is in de Wvbvv. Artikel 475da, vierde lid, bepaalt dat de beslagvrije voet 95% van het maandelijkse inkomen betreft als het inkomen gelijk of lager is dan de bijstandsnorm die voor de inwoner geldt (475da, lid 4). Dit wordt specifiek benoemd omdat deze inkomensgroep door de oude berekening vaak weinig tot geen afloscapaciteit overhield. Daardoor lijkt het alsof de minimale afloscapaciteit van 5% alleen geldt voor inwoners met een inkomen op (of onder) bijstandsniveau.
In artikel 475dc staat echter vervolgens opgenomen dat, indien de artikelen 475da en 475db (de artikelen die de berekening van de beslagvrije voet toelichten en beschrijven) leiden tot een beslagvrije voet die hoger is dan 95% van het maandelijkse inkomen, de beslagvrije voet alsnog op 95% van dat inkomen wordt vastgesteld. Ook voor andere inkomensgroepen geldt dus dat zij minimaal 5% afloscapaciteit hebben. Dit sluit aan bij de boodschap die het kabinet wil afgeven; inwoners moeten hun financiële verplichtingen nakomen en zijn niet onaantastbaar voor schuldeisers.
Publicatie algemene effectbeoordelingen (Wvbvv en Wgs) Voorafgaand aan de invoering van een wet kan een algemene effectbeoordeling worden gedaan voor verwerkingen op grond van een wettelijke plicht of taak. Voor zowel de Wvbvv en de Wgs is een algemene effectenbeoordeling gemaakt. Gemeenten kunnen naar deze documenten verwijzen wanneer de gemeentelijke werkwijze helemaal overeenkomt. Wanneer de werkwijze afwijkt, kan dit in een separate oplegger of in een eigen effectbeoordeling toegelicht en getoetst worden.
Leidraad invordering 2008 gewijzigd Op 30 december is de wijziging van de Leidraad Invordering 2008 gepubliceerd in de Staatscourant. De wijziging is op 1 januari in werking getreden. De wijziging betreft een herziening van het saneringsbeleid voor natuurlijke personen zijnde ondernemers en een uitzondering voor het beslag op de coronabonus van zorgprofessionals. Ook zijn enkele redactionele aanpassingen aangebracht en een aantal benodigde technische aanpassingen. Die gaan onder meer over de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en een onderdeel van de Wet herziening beslag- en executierecht.
De gemeentelijke leidraad wordt op dit moment aangepast. De verwachting is dat deze binnen twee weken via de Sdu gepubliceerd kan worden samen met de andere gewijzigde modelverordeningen gemeentelijke belastingen. Bij de wijziging van de gemeentelijke leidraad zijn ook aanpassingen in het kader van de Wet herziening beslag- en executierecht meegenomen.
Berekening basis BVV naar toegepaste BVV Op 1 januari is het gemeenteportaal beschikbaar gekomen. Hier kunnen invorderaars van de gemeente een beslagvrije voet berekenen. Dit gemeenteportaal berekent de “basis BVV”, waarin nog geen rekening is gehouden met gegevens die niet uit de BRP of de Polisadministratie afkomstig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lopende beslagen of verrekeningen, de kosten voor een leaseauto of de 95% regel.
Er is een instructie opgesteld hoe deze extra gegevens verwerkt moeten worden. Deze instructie is hier te vinden. In een volgende versie van het gemeenteportaal zullen de extra gegevens uitgevraagd worden in het portaal en daarin verwerkt worden. Het gemeenteportaal zal dan direct een modelmededeling opleveren, zonder dat er extra berekeningen uitgevoerd hoeven te worden. Deze versie wordt aan het eind van het eerste kwartaal verwacht.
Handleiding IB gepubliceerd Met de livegang van het gemeenteportaal is ook een uitgebreide handleiding IB beschikbaar gekomen. Deze handleiding is te vinden op de website van het Inlichtingenbureau.
Burgerportaal voor berekening beslagvrije voet gelanceerd Op 1 januari 2021 is het burgerportaal voor inwoners gelanceerd. Inwoners kunnen hier hun beslagvrije voet berekenen en informatie vinden over de nieuwe wet- en regelgeving. De berekening is handmatig en anoniem en gebruikt geen gegevens uit de BRP of Polisadministratie.
Kamerbrief voortgang implementatie Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en verbreding beslagregister In december heeft Staatssecretaris Van ‘t Wout de Tweede Kamer in een Kamerbrief geïnformeerd over de voortgang van de invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en de verbreding van het beslagregister.
Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
Landelijk convenant; private-, particuliere- en studentenwoningverhuurders aangesloten Vanaf dinsdag 15 december doen ook de koepelorganisaties van de private-, particuliere- en studentenhuisvestingsverhuurders mee aan het landelijke convenant vroegsignalering. Eerder sloten de koepelorganisaties van woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en drinkwaterbedrijven zich al aan. Het landelijke convenant vergemakkelijkt de samenwerking tussen verhuurders en gemeenten. De verhuurders geven zorgelijke betalingsachterstanden vanaf 1 januari door aan de gemeente waar de huurder woont. Die neemt vervolgens contact op met de betrokkene om samen zo snel mogelijk aan een oplossing te gaan werken. Meer informatie vindt u hier.
Format plan van aanpak toelatingsbeschikking Wanneer inwoners toegelaten worden tot schuldhulpverlening ontvangen zij een toelatingsbeschikking. Onderdeel van deze toelatingsbeschikking is een plan van aanpak op hoofdlijnen. De VNG heeft, met dank aan gemeente Utrecht, voor beide documenten een format opgesteld. U kunt de formats en aanvullende achtergrondinformatie over het proces hier vinden.
Algemeen
Tweede Quickscan Deze week versturen we de tweede quickscan. Met behulp van quickscans blijven we op de hoogte van gemeentelijke ontwikkelingen en monitoren we waar eventuele knelpunten liggen. Iedere quickscan bevat enkele vragen en deze zijn in een paar minuten te beantwoorden. In deze quickscan stellen wij u graag enkele vragen over de implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en het eventuele (voornemen tot) gebruik van het adviesrecht in het kader van het Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewindzaken (Ags). Daarnaast zijn we benieuwd naar uw wensen en behoeften voor onze verdiepende (be)spreekuren.
Programma Verbinden Schuldendomein nu op VNG.nl Misschien is het u opgevallen dat documenten die vanuit deze nieuwsbrief verwijzen naar onze website vanaf januari op VNG.nl te vinden zijn. Vanaf het nieuwe jaar is alle gepubliceerde informatie over het Programma Verbinden Schulden beschikbaar op https://vng.nl/schulden.
Forum 'Armoede en schulden' live Vanaf 2021 is het forum 'Armoede en schulden' live op VNG Fora. Hiervoor kunt u lid worden van het VNG Fora als u dit nog niet bent.
Agenda en programma (be)spreekuren verdieping & trainingsmodules Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren gestart. Alle presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. De samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.
Onderstaande nieuwe reeks (be)spreekuren wijden we aan de verdere invoering van de nieuwe wetten in het schuldendomein aan de hand van de bouwstenen in de toolkit training voor medewerkers. Deze toolkit komt beschikbaar voor elke gemeente en gemeentelijke organisatie.
- 25 januari: Samenhang wetten schuldendomein - Actualiteiten + introductie trainingstoolkit
- 4 februari: Wvbvv - Wvbvv algemeen
- 12 februari: Wvbvv - Rol CDW en derdebeslagene
- 17 februari: Wvbvv - Berekening BVV
- 22 februari: Wgs - Wgs algemeen
- 4 maart: Wgs - Vroegsignalering
- 12 maart: Wgs - Schuldhulpverlening
- 17 maart: Ags - Ags algemeen
- 22 maart: Ags - Inrichting en afspraken
- 31 maart: Ags - Waaier Best Practices
Ieder (be)spreekuur duurt van 10:00 – 11:30 uur. Let op: per (be)spreekuur staat nu 1,5 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u geen de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail naar schulden@vng.nl.
Aanmelden coördinator schulden Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.
Aanmelden leveranciersnieuwsbrief Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier.
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. |