Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 7 oktober

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen over de uitvoeringstaken van gemeenten voor (mogelijk) gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt voor het te voeren beleid of het aanspreekpunt bent voor ouders in uw gemeente. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en beschikbare middelen voor de uitvoering. 

In deze nieuwsbrief aandacht voor 

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • 8e Voortgangsrapportage Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag
    • (Be)spreekuren met ‘tips & tricks’ van gemeenten
    • Veelgestelde vraag over kwijtschelden: gezamenlijke schuld
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Stand van zaken Wet hersteloperatie toeslagen
    • Brief over niet halen beoordelingstermijn
    • Belastingdienst start weer met invordering belastingen
    • Hulpvragen aan de Belastingdienst over gegevens uit de hersteloperatie Toeslagen
    • Gegevensuitwisseling – geen BSN opnemen in uw mail
  • (Be)spreekuren
  • In het nieuws

Procesinformatie voor gemeenten

8e Voorgangsrapportage Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag naar Tweede Kamer
Op donderdag 30 september is de 8e Voortgangsrapportage Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag (VGR) naar de Tweede Kamer verzonden. De VGR geeft een brede stand van zaken met betrekking tot de Hersteloperatie weer. In deze VGR is ook veel aandacht voor de brede ondersteuning vanuit gemeenten. De resultaten van de kwalitatieve enquête vormen daarvan het vertrekpunt. Bijna alle gemeenten hebben de enquête ingevuld. Daarvoor willen wij u graag langs deze weg nogmaals voor bedanken.

In de aanbiedingsbrief gaat het Kabinet in op vier actuele thema’s die in het bijzonder de aandacht van de Tweede Kamer hebben: (1) de bereikte resultaten voor gedupeerden; (2) de herijking van de aanpak; (3) de planning voor de aanvullende regelingen waaraan gewerkt wordt; en (4) het concept beleidsbesluit voor de private schuldenaanpak, dat als bijlage is meegezonden.

De VGR en alle bijbehorende documenten kunt u via de site van de Tweede Kamer bekijken.


(Be)spreekuren met ‘tips & tricks’ van gemeenten
De komende weken delen een aantal gemeenten hun ervaringen op specifieke onderwerpen in de (be)spreekuren. Afgelopen dinsdag 28 september heeft de gemeente Arnhem samen met een lid van het ouderpanel van UHT de ervaringen gedeeld van drie bijeenkomsten voor lotgenoten. De ‘tips & tricks’ zijn opgenomen in de PowerPoint en terug te vinden via de SlideShare. In de komende periode zullen andere gemeenten ook hun ervaringen delen tijdens een (be)spreekuur. De gemeente Almere licht de aanpassingen op de lokale huisvestigingsverordening op dinsdag 5 oktober toe. De gemeente Rotterdam vertelt op dinsdag 12 oktober over hun integrale aanpak vanuit het steunpunt. Meld u hier aan voor de (be)spreekuren!


Veelgestelde vraag over kwijtschelden: gezamenlijke schuld
Een gedupeerde ouder heeft een gezamenlijke schuld met de partner. Schelden wij de hele som kwijt of de helft? Ieder is hoofdelijk aansprakelijk. Schuldeisers kunnen dus één van de twee ouders (partners) aanspreken voor het geheel. Indien de één het geheel betaald, heeft hij een vordering (regres) op de ander. Als de één de helft betaald en de ander de andere helft is het natuurlijk prima. Maar voor de schuldeiser zijn beide personen voor het geheel aan te spreken. De hele schuld wordt kwijtgescholden.


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Stand van zaken Wet hersteloperatie toeslagen (Verzamelwet)  
Het voornemen van het Kabinet was om de Wet hersteloperatie toeslagen op Prinsjesdag in te dienen in de Tweede Kamer. De Raad van State heeft geadviseerd het wetsvoorstel nader te overwegen en nog niet in te dienen. Het kabinet vindt het van belang om het advies zorgvuldig te bestuderen en te verwerken. Daarnaast wil het Kabinet de uitvoeringsconsequenties van de herijking van de hersteloperatie betrekken in het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is dus nog niet ingediend bij de Tweede Kamer. Het later indienen van de Wet hersteloperatie toeslagen heeft geen gevolgen voor de voortgang van de hersteloperatie en ook niet voor de genomen anticiperende (college)besluiten van lagere overheden. Deze besluiten blijven, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet, de grondslag bieden voor de kwijtschelding van openstaande schulden aan gedupeerde ouders en hun toeslagpartners. 

Het later indienen van het wetsvoorstel heeft geen invloed op het vaststellen van de Specifieke Uitkeringen (SPUKS). Er zijn geen gevolgen voor het compenseren van kosten die lagere overheden maken in de hersteloperatie. Ook nu het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen nog niet is ingediend, kunnen de regelingen wel al dit jaar in werking treden, zodat de kosten van gemeenten -met terugwerkende kracht- vergoed kunnen worden.  

Meer informatie over de herijking, wat hiermee wordt bedoeld en wat de herijking betekent voor de hersteloperatie kunt u teruglezen in de aanbiedingsbrief bij de 8e Voorgangsrapportage. 


Brief over niet halen beoordelingstermijn
Op 1 oktober is voor een aantal ouders de termijn verstreken waarbinnen de integrale beoordeling door UHT klaar had moeten zijn. Deze ouders kregen daar van UHT op 30 september of 1 oktober een brief over. In de brief staat dat UHT meer tijd nodig heeft voor de integrale beoordeling. Voor sommige (mogelijk) gedupeerde ouders is het de tweede keer dat zij deze brief ontvangen. Deze ouders kunnen UHT daarom in gebreke stellen. Meer informatie kunt u vinden op de site van de Hersteloperatie Toeslagen.


Belastingdienst start weer met invordering belastingen
Het is de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws geweest: ‘de Belastingdienst start weer met invordering belastingen’. De inning van belasting is als gevolg van corona deels opgeschort geweest. Stap voor stap wordt de inning bij bedrijven en particulieren weer hervat. Voor de doelgroep aangemelde en gedupeerde ouders en hun toeslagpartner van de toeslagaffaire, blijft – binnen de geldende kaders - het vrijwillig en wettelijk moratorium van kracht.


Hulpvragen aan de Belastingdienst over gegevens uit de hersteloperatie Toeslagen
De Belastingdienst heeft wijzigingen doorgevoerd in het format van het gegevensbestand met zelfmelders en hun partners die in de afgelopen vijf jaar verhuisd zijn. Mogelijk leidt dit tot problemen in de geautomatiseerde verwerking. Als deze problemen onoverkomelijk blijken, dan kunt u dit melden via de mail. Een medewerker van de Belastingdienst gaat dan samen met u op zoek naar een oplossing. De toelichting op de gegevenslevering is naar aanleiding van de wijzigingen aangepast.


Gegevensuitwisseling – geen BSN opnemen in uw mail
Voor vragen omtrent de status in het herstelproces van de toeslagenaffaire van individuele burgers, die niet voorkomen in de gegevensbestanden voor uw gemeente of waterschap, kunt u een mail sturen aan de Belastingdienst. Geef in deze mail aan wat de vraag is, maar noem daarbij niet het BSN. Vermeld wel uw telefoonnummer. Een medewerker van de Belastingdienst zal telefonisch contact met u zoeken om het BSN op te halen. Het versturen van persoonsgegevens via de mail wordt als te risicovol beschouwd vanuit privacy-oogpunt.


(Be)spreekuren voor gemeenten

De onderwerpen van (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van actuele thema’s. U kunt de presentaties van de (be)spreekuren terugvinden op deze Slideshare pagina.

  • Donderdag 7 oktober: (be)spreekuur vervalt ivm aanwezigheid team VNG bij herijkingsdag
  • Dinsdag 12 oktober: Tips & tricks: Rotterdam integrale aanpak vanuit het steunpunt
  • Woensdag 20 oktober: Tips & tricks: Ervaring met kwijtschelden door invorderaars

Per (be)spreekuur staat 1 uur gepland. U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan over actuele onderwerpen. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


In het nieuws

  • RTL Nieuws – Kosten toeslagenaffaire lopen op tot 5 miljard euro
  • Parool – In de wurggreep van de Belastingdienst
  • De Gelderlander – Toeslagenaffaire nog niet voorbij voor Kristel
  • Leeuwarder Courant – Waadhoeke scheldt schulden kwijt van gedupeerden toeslagenaffaire
  • NRC - Hoe gedupeerden van de Toeslagenaffaire in een hel van stress, vernedering, schaamte en depressie kwamen
  • Metronieuws - Docu ‘Alleen tegen de Staat’ maakt diepe indruk

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl