Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Schulden leveranciersupdate - 13 november

Om leveranciers op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden voor leveranciers ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor leveranciers die ontwikkelingen aan hun (proces)applicaties doorvoeren voor gemeenten en hun samenwerkingsverbanden. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Terugkoppeling sessie leveranciers programma Wvbvv 27 oktober 2020
  • Testproces S2S bij Inlichtingenbureau
  • Status aansluiting op SNG
  • Implementatieondersteuning gemeenten
  • Nieuwsbrief leveranciers
  • Nieuwsbrief gemeenten

Terugkoppeling sessie leveranciers programma Wvbvv 27 oktober 2020

Het programma, dat werkt in opdracht van het ministerie van SZW, heeft voor de invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet op 27 oktober een online sessie georganiseerd voor leveranciers.

Dit overleg stond in het teken van de stappen die gezet moeten worden om een system-to-system koppeling te maken met een centrale rekenmodule. Aan de hand van een “praatplaat” werden de mogelijke oplossingen getoond die een leverancier aan haar klanten kan bieden. Er werd ingegaan op de 5 stappen die de leverancier moet zetten als er een A2A koppeling gemaakt wordt; van planning tot en met ketentesten met de gemeente.

Ten slotte werden de nieuwe versies van de specificaties kort toegelicht. Deze specificaties zijn onderaan te vinden op onze website.


Testproces S2S bij Inlichtingenbureau

De eerste leverancier en zelfbouwer gemeente Rotterdam hebben zich bij het IB gemeld om de system-to-system koppeling te testen voor aansluiting op de generieke voorziening Wvbvv.

Hieraan vooraf heeft het Inlichtingenbureau de 13 testen vanuit het programma succesvol uitgevoerd. Hiermee is geborgd dat de generieke voorziening de juiste connectie legt met de polisadministratie en de BRP en de rekentool de juiste berekeningen toont.

Het Inlichtingenbureau heeft nu met de twee leveranciers afspraken gemaakt om de connectie van beide applicaties op het koppelvlak te testen. In een latere fase wordt de ketentest uitgevoerd. Bij de ketentest worden ook de afnemers (gemeenten, samenwerkingsverbanden) betrokken om te testen of de output juist getoond wordt op de modelmededeling.

Wilt u meer informatie over het testen en het testproces? Neem dan contact op met het Inlichtingenbureau: Paul de Koning (06 527 49 742) of Laura Lataster (06 114 06 483). Wij houden u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de voortgang.


Status aansluiting op SNG

De SNG Rekenmodule Wvbvv ontzorgt de beslaglegger volledig door de toegepaste beslagvrije voet te berekenen en (de volgorde van) het beslagobject te bepalen. Het resultaat van de berekening van de SNG Rekenmodule is direct toepasbaar voor beslaglegging, verrekening en de modelmededeling.

In oktober 2020 heeft SNG de eerste fase van de ketentest voor de SNG Rekenmodule succesvol afgerond. Recent heeft een externe deskundige partij een pentest uitgevoerd op de SNG Rekenmodule met een positief resultaat. Kortom: de SNG Rekenmodule Wvbvv voldoet aan de eisen van de wet, sluit aan op processen van beslagleggers en is veilig.

Softwareontwikkelaars en afnemers van de SNG Rekenmodule kunnen starten met (de voorbereiding op) hun ketentest. Het aansluitproces van softwareontwikkelaars kan snel doorlopen worden. De eerste stap is het invullen van een geheimhoudingsverklaring en een certificaat aanvraagformulier. Daarna verstrekt SNG een certificaat en aansluitnummer om toegang te krijgen tot de testomgeving voor ontwikkelwerkzaamheden, het documentatieportaal en support. De doorlooptijd van aansluiting is een week na ontvangst van de benodigde formulieren.

Wanneer de softwareleverancier klaar is met ontwikkeling volgt een acceptatietest door SNG en kan de applicatie geautoriseerd worden voor de productieomgeving. Daarna volgt het aansluitproces van klanten (beslagleggers).

De website geeft achtergrondinformatie en nieuws over de SNG Rekenmodule, via het contactformulier kan toegang gevraagd worden voor de technische specificaties.


Implementatieondersteuning gemeenten

VNG Realisatie ondersteunt gemeenten en samenwerkingsverbanden met de implementatie van de 4 nieuwe wetten binnen het schuldendomein. De informatie is onderaan de website te vinden. De communicatie verloopt via een centrale schuldencoördinator. Er is een routekaart beschikbaar met hieronder een toolkit met achtergrondinformatie (waaronder impactanalyses) en een format van een plan van aanpak. In het plan van aanpak is opgenomen om contact te zoeken met de leverancier om de mogelijkheden voor het berekenen van de beslagvrije voet vanuit de procesapplicatie te bespreken.

Ook worden tweemaal per week (be)spreekuren gehouden over specifieke onderwerpen, zoals de beslagvrije voet en de rol van de coördinerend deurwaarder. De samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal. Mocht u contactpersonen spreken die hier niet van op de hoogte zijn dan kunt u verwijzen naar deze informatie.


Aanmelden voor de nieuwsbrief leveranciers

Wilt u collega’s wijzen op deze nieuwsbrief. Aanmelden kan via dit formulier. Wanneer u onderwerpen wilt aandragen voor deze nieuwsbrief dan kunt u deze melden via schulden@vng.nl.


Aanmelden voor nieuwsbrief gemeenten

VNG Realisatie verstuurt wekelijks een nieuwsbrief schuldendomein aan de schuldencoördinatoren bij gemeenten en samenwerkingsverbanden. In deze nieuwsbrieven wordt de agenda van de (be)spreekuren gedeeld, implementatienieuws opgenomen en veel gestelde vragen beantwoord. U kunt de verzonden nieuwsbrieven lezen op de website. Het is ook mogelijk deze te ontvangen. Aanmelden kan via dit formulier

vngrealisatie.nl