Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Schulden leveranciersupdate - 24 februari

Om leveranciers op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden voor leveranciers ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor leveranciers die ontwikkelingen aan hun (proces)applicaties doorvoeren voor gemeenten en hun samenwerkingsverbanden. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:  

  • Uitnodiging tot gesprek
  • Release gemeenteportaal met toegepaste BVV
  • Aansluiten op generieke voorziening – graag aanmelden
  • Uitkomsten testperiode S2S op generieke voorziening vanaf 18 januari
  • Routeervoorziening Wskd komt eraan 

Uitnodiging tot gesprek

De VNG verstuurt uitnodigingen voor gesprekken over de planning van releases naar leveranciers. Voor gemeentelijke organisaties die de overgangstermijn niet hebben aangevraagd is het van belang dat zij op korte termijn vanuit hun procesapplicatie de BVV kunnen berekenen. Met name voor organisaties die frequent beslagleggen (veelal de partijen die invorderen op de gemeentelijke belastingen) begint de caseload zich op te stapelen. Voor veel van deze organisaties is een individuele bevraging per BSN geen optie om de hoeveelheid aan beslagen te kunnen verwerken. Maar ook voor organisaties, die de overgangstermijn naar 1 juli hebben uitgesteld, komt de harde einddatum voor het hanteren van de oude berekening van de beslagvrije voet in zicht. Vanuit de coördinerende rol in dit programma is behoefte aan inzicht in de releaseplanning en aan benodigde ondersteuning bij dit proces.


Release gemeenteportaal met toegepaste BVV

Op 1 maart a.s. staat een nieuw release van het gemeenteportaal gepland. In deze release komt extra functionaliteit om vanuit de "basis" beslagvrije voet door te rekenen tot en met de toegepaste beslagvrije en wordt het mogelijk om direct een modelmededeling te genereren. De huidige functionaliteit (inclusief de mogelijkheid om de gegevens van de basis beslagvrije voet in een XML-bestand te downloaden) blijft gewoon bestaan. De modelmededeling met de toegepaste BVV zal echter alleen als PDF te downloaden zijn; deze is immers direct bruikbaar in het proces van beslaglegging.


Aansluiten op generieke voorziening – graag aanmelden

Het inlichtingenbureau werkt aan de S2S-koppeling voor de toegepaste BVV. Er worden diverse klantreizen georganiseerd voor leveranciers. Heeft u als leverancier plannen om aan te sluiten op de S2S-koppeling of wilt u informatie over welke stappen u dient te ondernemen voor aansluiting op de generieke voorziening van het Inlichtingenbureau? Laat dit dan weten aan Govert Claus. Wij kunnen dan met de ketenpartijen de juiste capaciteit op het juiste moment organiseren, waardoor de wederzijdse planning en beschikbaarheid gehaald kunnen worden. Ook voor vragen zoals het gebruik van testcases en het proces van goedkeuring is Govert bereikbaar.


Uitkomsten testperiode S2S op generieke voorziening vanaf 18 januari

In de periode vanaf 18 januari 2021 zijn de ketentesten uitgevoerd door de gemeente Rotterdam (zelfbouwer) en GouwIT. Zij zijn de eerste leveranciers die een directe koppeling met de Centrale Voorziening van het Inlichtingenbureau via berichtenverkeer hebben gebouwd. Hun oplossingen worden getest met dezelfde 31 scenario's, die ook andere gebruikers zoals de Belastingdienst, UWV en het gemeenteportaal, gebruiken om hun oplossingen te testen.

De testresultaten zijn in de vorm van gegenereerde modelmededelingen aan het programma aangeleverd ter controle. Als de puntjes op de i gezet zijn, kunnen Rotterdam en GouwIT in productie. De verwachting is dat dit in de loop van deze maand gebeurt.

Intussen zijn er meer leveranciers die aan een S2S-koppeling met de centrale voorziening werken. Bent u daar ook van plan een S2S-koppeling te maken of wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met Govert Claus.


Routeervoorziening Wskd komt eraan

Ketenpartijen werken aan de impactanalyses voor de Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag. Deze voorziet in de zeer gewenste routeervoorziening die gebruikers inzicht geeft in al dan niet lopende beslagen. Gerechtsdeurwaarders delen dit soort gegevens al via het huidige digitale beslagregister (DBR). Nu wordt er gewerkt aan een routeervoorziening waarlangs inzage gegeven wordt in alle beslagen die lopen op het inkomen van een inwoner. Om die inzage te geven moeten alle beslagleggers hun administratie toegankelijk maken voor die routeervoorziening.

Er is een concept "Keten Startarchitectuur” opgesteld waarin het mechanisme van de routeervoorziening is beschreven en de gevolgen voor de aangesloten beslagleggers worden aangegeven. Een eerste impactanalyse onder enkele leveranciers van beslagsystemen laat zien, dat dit inderdaad aanpassingen aan de systemen zal vragen, maar niet onoverkomelijke problemen zal geven.

De planning is dat er vanaf april gestart wordt met het opstellen van de specificaties. Daarna kan worden gewerkt aan de inrichting van de centrale routeervoorziening. De precieze planning en meer concrete documentatie volgen nog.


Aanmelden voor de nieuwsbrief leveranciers

Wilt u collega’s wijzen op deze nieuwsbrief. Aanmelden kan via dit formulier. Wanneer u onderwerpen wilt aandragen voor deze nieuwsbrief dan kunt u deze melden via schulden@vng.nl.


Aanmelden voor nieuwsbrief gemeenten

VNG Realisatie verstuurt wekelijks een nieuwsbrief schuldendomein aan de schuldencoördinatoren bij gemeenten en samenwerkingsverbanden. In deze nieuwsbrieven wordt de agenda van de (be)spreekuren gedeeld, implementatienieuws opgenomen en veel gestelde vragen beantwoord. U kunt de verzonden nieuwsbrieven lezen op de website. Het is ook mogelijk deze te ontvangen. Aanmelden kan via dit formulier

vngrealisatie.nl