Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden voor invorderingsmedewerkers – oktober

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u geregistreerd staat als contactpersoon invordering bij de Belastingdienst/Toeslagen in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire of omdat u zich heeft aangemeld via het aanmeldformulier.

Invorderingsmedewerkers van gemeenten en belastingsamenwerkingen hebben te maken met wetswijzigingen in het schuldendomein en de hersteloperatie van de kinderopvangtoeslagaffaire. Zowel de wetswijzigingen als de hersteloperatie hebben (veel) invloed op uw dagelijkse werkzaamheden. U vindt in de nieuwsbrief informatie over de ontwikkelingen en de implementatieondersteuning die wij bieden. Wilt u deze nieuwsbrief in het vervolg niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden. Is de nieuwsbrief ook interessant voor uw collega's? Zij kunnen zich aanmelden via dit formulier.  

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Steunpunt hersteloperatie Toeslagen
    • Gegevensuitwisseling – wijzigingen bestandsindeling
    • Stand van zaken Wet hersteloperatie toeslagen (Verzamelwet)
    • Meer zicht op vergoeding voor proces van kwijtschelden
    • Wettelijke grondslag voor kwijtschelden gemeentelijke belastingen 2021
    • 20 oktober online (be)spreekuur: tips & tricks ervaringen met kwijtschelden
  • Wetswijzigingen schulden
    • Informeer inwoners dit jaar over aankomende verlaging BVV door privégebruik leaseauto
    • Tekeningen ‘onder de motorkap’ bij de BVV rekentool en modelmededeling
    • Impactanalyse Wskd vastgesteld
    • Samen in gesprek met gemeenten over de toegang en kwaliteit van gemeentelijke schuldhulpverlening
    • Zorgen om ondernemer met coronaschulden
  • Algemeen
    • Nieuwe normbedragen geautomatiseerde kwijtscheldingstoets

Steunpunt hersteloperatie Toeslagen

VNG heeft een steunpunt ingericht waar lokale overheden terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning. In de nieuwsbrief toeslagen houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning. 

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.


Gegevensuitwisseling – wijzigingen bestandsindeling
De Belastingdienst heeft wijzigingen doorgevoerd in de bestandsindeling met zelfmelders en hun partners die in de afgelopen vijf jaar verhuisd zijn. In een nieuwe versie 2.1 van het document met toelichting op de gegevenslevering zijn de wijzigingen toegelicht. Mogelijk leidt dit tot problemen in de geautomatiseerde verwerking. Als deze problemen onoverkomelijk blijken, dan kunt u dit melden via de mail (gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl). Een medewerker van de Belastingdienst zal vervolgens samen met u op zoek gaan naar een oplossing.


Stand van zaken Wet hersteloperatie toeslagen (Verzamelwet) 
Het voornemen van het Kabinet was om de Wet hersteloperatie toeslagen op Prinsjesdag in te dienen in de Tweede Kamer. De Raad van State heeft geadviseerd het wetsvoorstel nog niet in te dienen. Het kabinet vindt van het van belang om het advies van de RvS zorgvuldig te bestuderen en te verwerken ​en uitvoeringsconsequenties van de herijking van de hersteloperatie te betrekken ​in het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is dus nog niet ingediend bij de TK. Het later indienen van de Wet hersteloperatie toeslagen heeft geen gevolgen voor de voortgang van de hersteloperatie en ook niet voor de ​genomen anticiperende (college)besluiten ​van lagere overheden. Deze besluiten blijven, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet, de grondslag bieden voor de kwijtschelding van openstaande schulden aan gedupeerde ouders. Meer informatie over de herijking, wat hiermee wordt bedoeld en wat de herijking betekent voor de hersteloperatie kunt u teruglezen in de aanbiedingsbrief bij de 8e Voorgangsrapportage. 


Meer zicht op vergoeding voor proces van kwijtschelden 
Lokale overheden ontvangen geld voor de verschuldigde bedragen die worden kwijtgescholden én een vergoeding voor het uitvoeren van de kwijtschelding van schulden aan de lokale overheden. Voor deze vergoeding wordt uitgegaan van een normbedrag. Voor de vaststelling van dit normbedrag is een uitvraag gedaan bij lokale overheden om een schatting van benodigde tijd aan te geven. Op dit moment worden de laatste conceptversies beoordeeld van de regelingen die de financiële compensatie vanuit het rijk mogelijk maken en de verantwoording hiervan.


Wettelijke grondslag voor kwijtschelden gemeentelijke belastingen 2021
Voor het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen 2021 van gedupeerden en hun toeslagpartners gelden geen afwijkende regels. De gemeente kan alleen kwijtschelding verlenen als aan de reguliere vermogens- en inkomenstoetsen is voldaan.
Een nieuw artikel 26a in de Invorderingswet 1990 waarin afwijkende regels worden opgenomen voor het kwijtschelden van belastingschulden van gedupeerden en hun toeslagpartners, geldt alleen voor openstaande belastingschulden van voor 1 januari 2021 en voor daarna nog te formaliseren belastingschulden die betrekking hebben op de periode tot 1 januari 2021.


20 oktober online (be)spreekuur tips & tricks ervaringen met kwijtschelden
Op 20 oktober van 10 tot 11 uur delen we de ‘tips & tricks’ met u over de opgedane ervaringen met kwijtschelden voor lokale overheid (gemeenten, belastingsamenwerkingen en waterschappen). Vanuit GBLT (Edwin Heyes) en Cocensus (Onno Stoltenborg) zullen zij de ervaringen met u delen. U kunt zich hier inschrijven voor dit (be)spreekuur.


Wetswijzigingen schulden

Informeer inwoners dit jaar over aankomende verlaging BVV door privégebruik leaseauto
De beslagvrije voet van inwoners die hun leaseauto privé gebruiken mag (conform artikel 475db, eerste lid, Rv) worden verlaagd met het bedrag aan loonbelasting dat de werkgever inhoudt op hun loon. Dit mag echter pas na afloop van het kalenderjaar waarin het beslag startte. Zo krijgen inwoners namelijk de mogelijkheid om verlaging van hun beslagvrije voet te voorkomen door het privégebruik te beëindigen per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. De inwoner dient hiervoor bij de Belastingdienst de verklaring ‘Geen privégebruik auto’ aan te vragen.

Omdat de verlaging veel impact heeft op de beslagvrije voet van inwoners, is het van belang om inwoners direct in het eerste kalenderjaar dat beslag wordt gelegd hierover te informeren. Voor beslagen die dit jaar gelegd zijn, geldt dus dat inwoners hier zo snel mogelijk, en uiterlijk voor het einde van het jaar, over geïnformeerd dienen te worden. Indien u behoefte heeft aan ondersteuning bij de communicatie naar inwoners over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met schulden@vng.nl.


Tekeningen ‘onder de motorkap’ bij de BVV rekentool en modelmededeling
We horen regelmatig van gemeenten dat zij meer kennis willen hebben over de rekentool en de modelmededeling zodat zij dit makkelijker aan hun collega’s en hun inwoners kunnen uitleggen. Om gemeenten hierbij te ondersteunen maakten we een visuele verdieping op de modelmededeling die ingaat op veel voorkomende vragen zoals: hoe wordt de leef- en woonsituatie vastgesteld, hoe ver kijkt de rekentool terug en hoe wordt de indicatieperiode bepaald en wat betekent ‘schoonloon’ nu eigenlijk? U vindt de tekening hier.


Impactanalyse Wskd vastgesteld
De Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd), voorheen Verbreding Beslagregister, is één van de vier wetten in het kader van de Brede schuldenaanpak en de integrale visie op de schuldenketen. De wet voorziet in een belangrijke volgende stap om het bestaansminimum van inwoners beter te borgen en de onnodige ophoging van schulden zo veel mogelijk te voorkomen. De wet regelt een wettelijke grondslag en biedt een routeervoorziening voor de uitwisseling van beslaggegevens en de vastgestelde beslagvrije voet tussen beslagleggende partijen bij samenloop van beslagen en verrekeningen. 

De impactanalyse Wskd gaat onder andere in op de uitvoeringsconsequenties voor gemeenten en beschrijft een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo is bijvoorbeeld niet voorzien in de toegang voor schuldhulpverleners tot de routeervoorziening, terwijl de gegevens uit de routeervoorziening bijdragen aan een efficiëntere en effectievere schuldhulpverlening en een transparant invorderingsproces. De impactanalyse Wskd is inmiddels gepubliceerd. Tevens is VNG gestart met een aanvullende impactanalyse op de definitieve KSA.


Samen in gesprek met gemeenten over de toegang en kwaliteit van gemeentelijke schuldhulpverlening
Op 9 september heeft de VNG in samenwerking met de NVVK een online zomersessie ‘Samen in gesprek over goede lokale schuldhulp’ georganiseerd. In 2018 heeft de Nationale Ombudsman een onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van gemeentelijke schuldhulpverlening. Hier is in de Tweede Kamer aandacht aan besteed. De VNG heeft naar aanleiding van de bevindingen van het onderzoek van de Nationale Ombudsman samen met gemeenten bestuurlijke uitgangspunten over de toegang en kwaliteit van schuldhulpverlening opgesteld. De NVVK heeft deze bestuurlijke uitgangspunten voor gemeenten vertaald naar een praktische NVVK Belofte.


Zorgen om ondernemer met coronaschulden
Veel ondernemers hebben de coronacrisis met pijn en moeite overleefd, maar demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) en schuldhulpverleners maken zich zorgen over degenen die met schulden blijven zitten. Wiersma roept deze ’stille groep’ op om zich te melden en presenteert een fonds dat kan helpen uit de rode cijfers te komen. - Telegraaf, 14 september 2021.

De VNG en gemeenten vinden het belangrijk dat ondernemers met financiële zorgen tijdig geholpen worden. Door het ondersteunen van ondernemers in een vroeg stadium voorkomen we dat ondernemers dieper in de financiële problemen komt. VNG ondersteunt gemeenten met het project “Geldzaken en ondernemers”; Ondersteuning gemeentelijke aanpak tijdige hulpverlening voor ondernemers met schulden”.


Algemeen

Nieuwe normbedragen geautomatiseerde kwijtscheldingstoets
Voor de geautomatiseerde kwijtscheldingstoets van belastingen van gemeenten en waterschappen zijn nieuwe normbedragen vastgesteld. Hiermee kan het Inlichtingenbureau voor gemeenten geautomatiseerd toetsen wie wel en wie niet voor kwijtschelding in aanmerking komt.

De normen (over inkomen en vermogen) gelden van september 2021 tot en met februari 2022. De werkgroep kwijtschelding, bestaande uit gemeenten en waterschappen, stelt de normen vast. De normen worden gevalideerd door de VNG en de Unie van Waterschappen. De normbedragen zijn gebaseerd op de normen die het ministerie van SZW tweemaal per jaar vaststelt.

>> Lees meer

vng.nl