Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 28 januari

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

  • Lancering Schuldenknooppunt
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Checklist van overgangstermijn naar afmelden overgangstermijn
    • Publicatie wijziging bedragen Beslagvrije Voet
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Gegevensverwerking in het kader van toelating en plan van aanpak schuldhulpverlening
  • Algemeen
    • Introductie beschikbare toolkit training schuldendomein en routekaart 5.0
    • Voorbereiding toolkit communicatie
    • Resultaten tweede quickscan
    • Agenda en programma (be)spreekuren

Lancering Schuldenknooppunt

Deze week is het Schuldenknooppunt gelanceerd. Het Schuldenknooppunt is een centrale digitale voorziening voor gestandaardiseerd berichtenverkeer tussen schuldhulpverleners en schuldeisers voor het treffen van een schuldregeling. Er zijn minder handmatige handelingen nodig dan via eerdere routes. Dit maakt schuldregelen sneller en efficiënter en er is minder ruimte voor fouten. Het systeem is veilig en is AVG-geborgd. Als alle schuldeisers en schuldhulpverleners aansluiten op het Schuldenknooppunt is in principe schuldregelen binnen drie weken mogelijk. De VNG is voorstander van standaardisatie en digitale berichtenuitwisseling, zoals via het Schuldenknooppunt mogelijk wordt gemaakt. Alle informatie over het Schuldenknooppunt is hier te vinden.


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Checklist van overgangstermijn naar afmelden overgangstermijn
Het was voor gemeentelijke organisaties die op 1 januari 2021 de Wvbvv nog niet volledig konden uitvoeren mogelijk om uitstel aan te vragen. Op basis van het besluit van het ministerie van SZW mogen deze organisaties uiterlijk tot 1 juli 2021 de berekening van de beslagvrije voet baseren op het “oude” recht. Deze organisaties zijn door het ministerie verzocht om, zodra zij volledig uitvoering kunnen geven aan de Wvbvv, zich zo snel mogelijk af te melden voor de overgangstermijn.

VNG heeft een checklist ontworpen waarmee deze organisaties kunnen inschatten of zij gereed zijn om zich af te melden. De checklist geeft een overzicht van de belangrijkste stappen om (volledig) uitvoering te kunnen geven aan de Wvbvv. Per punt zijn linkjes naar ondersteunende documenten opgenomen en waar nodig is een toelichting opgenomen. Heeft uw gemeente zich aangemeld voor de overgangstermijn en nog vragen over de uitvoering? Neem dan contact met ons op via schulden@vng.nl.


Publicatie wijziging bedragen Beslagvrije Voet
Op 1 januari zijn de maximumbedragen voor de beslagvrije voet herzien. Deze bedragen worden berekend aan de hand van de verschillende normwaarden uit de Participatiewet, de Wet op de zorgtoeslag, de Wet op de huurtoeslag en de Wet op het kindgebonden budget (zoals is opgenomen in artikel 475da van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering). Daarom worden de bedragen ieder half jaar aangepast. De publicatie van de bedragen was vertraagd, maar is nu hier te vinden. Zowel de rekenmodules van IB als van SNG maken al gebruik van deze nieuwe normbedragen.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Gegevensverwerking in het kader van toelating en plan van aanpak schuldhulpverlening
Vorige week hebben wij u geïnformeerd over het gegeven dat de gegevensuitwisseling in het kader van de Wgs nog niet technisch wordt ondersteund. Op dit moment zijn wij in overleg met SZW over de technische mogelijkheden voor de korte- en lange termijn. Zodra hier meer over bekend is, informeren wij u hierover in de nieuwsbrief.


Algemeen

Introductie beschikbare toolkit training schuldendomein en routekaart 5.0
Als onderdeel van de implementatie is vanaf vandaag onder stap 20 van de routekaart implementatie een toolkit training schuldendomein beschikbaar. Deze is ook direct te benaderen via de website van de VNG. De toolkit is opgebouwd uit verschillende modules (gebaseerd op de wetten). Iedere module bestaat uit verschillende bouwstenen.

Zo kunt u helemaal zelf uw training lokaal op maat samenstellen. De toolkit is opgebouwd uit een introductie over de samenhang tussen de vier wetten (Wvbvv, wijziging Wgs, ags en Wskd). In de modules over de wetten vindt u meer verdieping op de onderwerpen. Wilt u starten met het samenstellen van een training of voorlichting? Klik dan bouwsteen 0 aan.

Deze toolkit en alle andere recent gepubliceerde ondersteuningsproducten krijgen uiteraard een plek in de routekaart. Volgende week publiceren we daarom versie 5.0!

Hier vindt u een samenvatting van alle bouwstenen uit de toolkit met suggesties voor werkvormen en tips hoe u bouwstenen kunt combineren. Wij zijn razend benieuwd naar de ervaringen!

In de komende (be)spreekuren gaan we telkens in op een module. We bespreken de inhoud, de bouwstenen en de actualiteit. Aanmelden kan via de agenda van de (be)spreekuren. We wensen u veel inspiratie, voeding en plezier met het gebruik van de toolkit!


Voorbereiding toolkit communicatie
Binnenkort publiceren we een toolkit communicatie, behorend bij stap 19 van de routekaart: ‘het vormgeven van de communicatie naar inwoners’. In de toolkit communicatie vindt u diverse formats voor communicatie aan inwoners over de belangrijkste onderwerpen uit de Wvbvv, Wgs en Ags.


Resultaten tweede quickscan
Gelukkig hebben ook dit keer veel coördinatoren de moeite genomen om de tweede quickscan in te vullen. De meeste gemeenten (die geen gebruik maken van de overgangstermijn en de invordering niet hebben uitbesteed) zijn ver gevorderd met de implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

Zij hebben toegang tot de rekentool, hebben het gebruik van de modelmededeling en begeleidende brief ingericht en veelal een plan gemaakt voor herberekening. Een aantal van hen is aan de slag met het trainen van medewerkers en/of de communicatie naar inwoners. We hopen dat onze toolkit training en toolkit communicatie hen daarbij kan ondersteunen.

In deze quickscan vroegen we ook naar de wensen voor onze (be)spreekuren. Daaruit blijkt dat veel respondenten benieuwd zijn naar (eerste) ervaringen van andere gemeenten. Bijvoorbeeld rondom vroegsignalering, de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en het gebruik van het gemeenteportaal specifiek. Ook is er veel vraag naar ervaringen met het adviesrecht van gemeenten bij schuldenbewind, waaronder het vormgeven van regionale samenwerkingen en het maken van afspraken met de rechtbank. Deze wensen integreren we zoveel mogelijk in de reeds geplande bespreekuren en nemen we als input mee voor de volgende ronde (be)spreekuren.


(Be)spreekuren

Vanaf september 2020 worden er (be)spreekuren georganiseerd. Alle presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. De samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van de VNG Realisatie.

De onderstaande nieuwe reeks (be)spreekuren wijden we aan de verdere invoering van de nieuwe wetten in het schuldendomein, mede aan de hand van de bouwstenen in de toolkit training voor medewerkers en op basis van nieuwe vragen die wij ontvangen. De toolkit is beschikbaar voor elke gemeente en gemeentelijke organisatie.  

Agenda

  • 4 februari 2021 Wvbvv Wvbvv algemeen
  • 12 februari 2021 Wvbvv Rol CDW en derdebeslagene
  • 17 februari 2021 Wvbvv Berekening BVV
  • 22 februari 2021 Wgs Wgs algemeen
  • 4 maart 2021 Wgs Vroegsignalering
  • 12 maart 2021 Wgs Schuldhulpverlening
  • 17 maart 2021 Ags Ags algemeen
  • 22 maart 2021 Ags Inrichting en afspraken
  • 31 maart 2021 Ags Waaier Best Practices 

Ieder (be)spreekuur is van 10:00 tot 11:30 uur.
Let op: per (be)spreekuur staat nu 1,5 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar schulden@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. 


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl