Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 8 april 2021 

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Update issue 155 - te lage BVV bij ontbreken maandelijkse vakantietoeslag
      • Werkinstructies gemeenten
      • Meld het ons
      • Ondersteuning vanuit het implementatieteam
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Meer dan 260 gemeenten maken gebruik van het ondertekenportaal vroegsignalering
  • Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (ags)
    • Aan de slag met de wizard schuldenbewind
  • Algemeen
    • Week van het geld
    • Rechtspraak: Eerste hulp bij schulden
    • Agenda en programma (be)spreekuren

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Update issue 155 - te lage BVV bij ontbreken maandelijkse vakantietoeslag
Vorige week informeerden wij u dat dankzij oplettende gemeenten is geconstateerd dat er mogelijk een te lage beslagvrije voet (BVV) wordt vastgesteld bij onder andere inwoners met een bijstandsuitkering. Dit komt doordat de rekentools waarmee de BVV wordt berekend ervan uitgaan dat de vakantietoeslag maandelijks aan de Polisadministratie wordt doorgegeven. Dit blijkt in de praktijk niet altijd het geval te zijn, omdat verschillende inkomensverstrekkers, waaronder ook gemeenten bij bijstandsuitkeringen, de vakantietoeslag jaarlijks doorgeven. 

Werkinstructies gemeenten
Het is belangrijk dat een te laag vastgestelde beslagvrije voet zo snel mogelijk wordt gecorrigeerd. Hiervoor hebben wij, in samenwerking met de KBvG, voor gemeenten in de rol van derdebeslagene een werkinstructie opgesteld. Bij deze werkinstructie is ook een format brief beschikbaar om aan de gerechtsdeurwaarder te verzoeken de beslagvrije voet te corrigeren. Gemeenten kunnen ook met dit issue te maken kunnen hebben in de rol van beslaglegger. Het document ‘Communicatie rol invorderaar’ helpt gemeenten te signaleren en daarmee te voorkomen dat de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld hebben. Op dit moment wordt nog gewerkt aan een werkinstructie voor de schuldhulpverlener. Deze instructie zal worden gepubliceerd als de analyse compleet is en we precies weten in welke andere inkomensverhoudingen dit issue ook nog kan voorkomen. Uiteraard vermelden we dit dan ook in deze nieuwsbrief. 

Meld het ons
Loopt u er in de uitvoering tegenaan dat een deurwaarder niet op de hoogte is van de gemaakte afspraken en niet bereid is de te laag vastgestelde beslagvrije voet te corrigeren? Meld het ons. Wij zullen deze signalen neerleggen bij de KBvG. De KBvG neemt contact op met de desbetreffende deurwaarder om de door de VNG en KBvG gemaakte afspraken toe te lichten en de deurwaarder om medewerking te vragen.

Ondersteuning vanuit het implementatieteam
Naar aanleiding van de berichtgeving hierover ontvingen wij veel vragen van gemeenten. Daarom zijn er ook voor deze en volgende week een aantal digitale inloopuren gepland. Daar kunnen gemeenten laagdrempelig hun vragen stellen en signalen delen. De komende periode hebben wij inloopuren op dinsdag, woensdag en donderdag tot en met 29 april van 15:30 – 16:00.

Laat hier uw e-mailadres achter en u ontvangt direct de link naar de afspraak. Daarnaast zijn we via schulden@vng.nl bereikbaar voor vragen of een terugbelverzoek. Vermeld in uw mail bij het onderwerp dat het ‘issue 155’ betreft voor een snellere afhandeling.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Meer dan 260 gemeenten maken gebruik van het ondertekenportaal vroegsignalering
Het ondertekenportaal gebruiken gemeenten om overeenkomsten in het kader van vroegsignalering af te sluiten met signaalpartners. In de overeenkomst staan de nieuwe afspraken over hoe en wanneer vroegsignalen worden aangeleverd bij de gemeente. Bent u als gemeente nog niet aangesloten op het ondertekenportaal of heeft u nog niet alle overeenkomsten ondertekend, dan verzoeken wij u dat zo snel mogelijk te doen. Meer informatie hierover treft in de nieuwsbrief van de NVVK.


Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (ags)

Aan de slag met de wizard schuldenbewind
De VNG heeft dinsdag 30 maart jl. een snelkookpansessie georganiseerd om een wizard schuldenbewind te ontwikkelen. Aan de sessie namen de gemeenten Arnhem, Nissewaard, Rotterdam en Veere deel. In het kader van het adviesrecht zijn steeds meer gemeenten op zoek naar voorbeelden om regie te organiseren op de in-, door en uitstroom van schuldenbewind. Door een aantal vragen te beantwoorden worden gemeenten via de wizard naar voorbeeld instrumenten verwezen die mogelijk passen en waarmee ook ervaring is opgedaan. Tijdens de sessie zijn vragen geformuleerd en zijn ook de voorbeelden geïnventariseerd. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de wizard. Voor meer informatie kunt u terecht bij Tjeert Poelman (implementatiemanager).


Algemeen

VNG te gast in studio Week van het geld
Vanuit de studio Week van het geld zijn de hele week via een livestream programma’s uitgezonden voor scholieren, ouders en financiele professionals. Alle programma’s zijn terug te kijken op de website van Week van het geld. Op de slotdag van de Week van het geld was beleidsadviseur Imane Tahiri namens de VNG aanwezig in de studio om toe te lichten wat de VNG doet op het gebied van de brede schuldenaanpak voor jongeren en het project 16-27.

>> Lees meer.


Hernieuwde afspraken moeten huisuitzetting blijven voorkomen
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,de verhuurdersorganisaties, brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) en de VNG hernieuwen de afspraken over huisuitzettingen die op 26 maart en 16 oktober 2020 zijn gemaakt. Dit houdt in dat huisuitzettingen als gevolg van betalingsachterstanden zoveel mogelijk worden voorkomen. De woonpartijen vertegenwoordigen ruim 80% van de huurhuizen in Nederland.

>> Lees meer.


Rechtspraak: Eerste hulp bij schulden
Door de coronacrisis hebben steeds meer mensen schulden waar ze niet meer vanaf komen. Rechters zien dat en bedenken allerlei manieren om ervoor te zorgen dat zij snel de juiste hulp krijgen. Een online spreekuur bijvoorbeeld, een hulpverlener in de rechtszaal of een schuldenfunctionaris op de rechtbank. ‘Als de nood hoog is, heb je iemand nodig die de vicieuze cirkel doorbreekt.’

>> Lees meer blz. 18.


Agenda en programma (be)spreekuren
Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Nieuwe bespreekuren
Voor de komende maanden zijn er weer nieuwe verdiepingsbespreekuren georganiseerd over een aantal interessante onderwerpen. Hiervoor kunt u zich alvast aanmelden.

  • 19 april – Wvbvv – Maatschappelijk verantwoord incasso
  • 26 april - Schuldhulpverlening voor ondernemers
  • 29 april – Wgs – Eerste ervaringen van vroegsignalering
  • 12 mei – Wvbvv- Hoe wordt de BVV berekend?
  • 17 mei – Wgs – De schuldhulpverlener en SUWI
  • 28 mei 2021 – Wgs/Ags- Impact van de wetten op de keten
  • 31 mei 2021 – Wgs – Schuldhulpverlening voor ondernemers

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u geen de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze als nog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl