Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 13 augustus 

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Kwalitatieve enquête toegezonden
    • Oninbaar geleden belastingschulden
    • MSNP beëindigingloket eerste week september open
    • Vorderingen bij gerechtsdeurwaarders en kwijtschelden
    • Gegevens van inwoner op kwijtscheldingslijst die niet bekend zijn. Hoe kan dit?
    • Kenmerk Wsnp / Msnp op lijst ten behoeve van het kwijtschelden
    • Wijzigen gemeentelijke contactpersoon
    • Contactpersoon voor het moratorium/pauzeknop
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Met een schone lei beginnen
    • Een advocaat hoeft niet duur te zijn
  • Be(spreekuren)
    • Donderdag 12 augustus: Inloopspreekuur en Algemene vragen
    • Donderdag 19 augustus: Inloopspreekuur en Algemene vragen
  • In het nieuws

Procesinformatie voor gemeenten

Kwalitatieve enquête toegezonden
Donderdag 5 augustus is er een nieuwe kwalitatieve enquête toegezonden naar de gemeentelijke contactpersonen beleid. Doel van deze enquête is inzicht krijgen in de gemeentelijke stand van zaken in de hersteloperatie, knelpunten naar voren brengen en u als gemeenten in de gelegenheid te stellen om goede voorbeelden te delen. Invullen van de enquête kan tot en met 7 september 2021. Daarmee hopen we voldoende rekening te houden met de vakantieperiode. Heeft u de enquête niet ontvangen? Neem dan contact met ons op: hersteloperatie@vng.nl.


Oninbaar geleden belastingschulden
Uitgangspunt in de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire is dat gedupeerde ouders een schuldenvrije toekomst krijgen. Om dit te bereiken wordt aan hen kwijtschelding van hun openstaande belastingschulden verleend. Het gaat om belastingschulden die op 31 december 2020 openstonden. Ook belastingaanslagen die openstaan en op of na 1 januari 2021 zijn of worden opgelegd, maar materieel betrekking hebben op een oud belastingjaar (2020 of eerder), worden kwijtgescholden. Naar aanleiding hiervan werd vanuit de uitvoering de vraag gesteld hoe ver teruggekeken wordt - en hoe in dit verband met het fenomeen oninbaar geleden vorderingen wordt omgegaan. Oninbaar geleden vorderingen zijn vorderingen waarop de invorderingsambtenaar met toestemming van het bestuur geen actie meer op hoeft te ondernemen.

Het uitgangspunt is dat alle openstaande belastingschulden, waaronder de oninbare vorderingen, op naam van een gedupeerde ouder (en diens toeslagpartner) kwijtgescholden worden.

(Oninbare) vorderingen in relatie tot kostenvergoeding
Gemeenten en waterschappen krijgen van het Rijk de kosten vergoed die zij in het kader van het kwijtschelden van de vorderingen op gedupeerde ouders en de toeslagpartner maken. De vergoedingsregeling heeft betrekking op uitvoeringskosten en op gederfde belastingopbrengsten. De afgelopen tijd is gesproken over de vraag of belastingschulden die gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen in het verleden oninbaar hebben verklaard, thans als gederfde belastingopbrengsten in aanmerking kunnen worden genomen en zo ja, of hierbij nog een beperking in de tijd geldt. Hierover het volgende:

  • Omdat organisaties de in het verleden oninbaar geleden vorderingen nu definitief niet meer op gedupeerde ouders kunnen verhalen, is sprake van een derving van belastinginkomsten die onder de reikwijdte van de vergoedingsregeling van de toeslagaffaire valt.
  • Er valt veel voor te zeggen om hierbij een redelijke termijn aan te houden.
  • Als redelijk kan een termijn van maximaal vijf (5) belastingjaren worden aangehouden. Dit betekent concreet dat alle nog openstaande én oninbaar geleden belastingschulden over de jaren 2016 t/m 2020 opgevoerd kunnen worden bij de vergoedingsregeling.
  • Vorderingen die oninbaar zijn geleden naar aanleiding van een reeds afgerond Msnp- of Wsnp-traject vallen niet onder de vergoedingsregeling.

MSNP beëindigingloket eerste week september open
In de eerste week van september kunnen schuldhulpverleners en kredietbanken een aanvraag indienen voor het compenseren van de vorderingen die onderdeel zijn van een minnelijk akkoord, zodat de Msnp kan worden beëindigd. De aanvraag kan zowel schriftelijk als per e-mail worden ingediend. Op onze website vindt u de volgende documenten om dit proces soepel te laten verlopen:


Vorderingen bij gerechtsdeurwaarders en kwijtschelden
Het innen van gemeentelijke vorderingen kan zijn uitbesteed aan gerechtsdeurwaarders. Wanneer dit een vordering betreft van een gedupeerde ouder die voor kwijtschelding in aanmerking komt, roept het Rijk gemeenten op om ook deze vorderingen terug te trekken en vervolgens kwijt te schelden. Zowel de kosten die gemeenten maken bij het terugtrekken van de vorderingen als de kosten die gemeenten reeds gemaakt hebben bij het uitbesteden van de incasso, worden vergoed door het Rijk.


Gegevens van inwoner op kwijtscheldingslijst die niet eerder zijn verstrekt. Hoe kan dit?
We ontvangen van gemeenten de vraag dat zij op de kwijtscheldingslijst gegevens van ouders ontvangen die niet op de eerder ontvangen lijsten ten behoeve van het moratorium staan. Hoe kan dit? Dit betekent dat deze inwoner de afgelopen periode is verhuisd. Op het moment dat deze inwoner zich heeft aangemeld bij UHT als mogelijk gedupeerde van de toeslagenaffaire, zijn de gegevens gedeeld met de toenmalige woongemeente in het kader van het moratorium. Wanneer de inwoner tussen het moment van aanmelden en het moment van beoordeling als gedupeerde is verhuisd, krijgt de nieuwe woongemeente de inwoner meegeleverd op de kwijtscheldingslijst. De inwoner komt in aanmerking voor kwijtschelding. Het is echter niet in de lijn der verwachting dat er openstaande vorderingen bij de nieuwe woongemeente open staan. De oude woongemeente ontvangt de gegevens (van alle ex-inwoners die de afgelopen 5 jaar woonachtig zijn geweest) ook en scheldt eventueel aanwezige vorderingen kwijt die daarvoor in aanmerking komen.


Kenmerk WSNP/MSNP op lijst ten behoeve van het kwijtschelden
Via de contactpersoon invordering ontvangt de gemeente of de GR de lijst ‘Kwijtschelden_gedupeerd’. Dit overzicht bevat gegevens van ouders die als gedupeerde zijn beoordeeld en hun toeslagpartner. Bij sommige ouders kan hierbij het kenmerk ‘Wsnp’ of ‘Msnp’ getoond worden. Dit betekent dat de gedupeerde ouder zich momenteel in een Wsnp- of Msnp-traject bevindt. Deze ouders worden – gezien het strakke regime waar zij zich in bevinden – spoedig uit de trajecten gehaald. Het beëindigen van de Msnp- of Wsnp-trajecten is pas mogelijk wanneer de publieke schulden zijn kwijtgescholden. Gemeenten worden dan ook opgeroepen om:

  1. Vorderingen op deze ouders die onderdeel zijn van het minnelijk of wettelijk akkoord met prioriteit kwijt te schelden.
  2. De betrokken schuldhulpverlener te informeren indien de schuld is kwijtgescholden.

Wijzigen gemeentelijke contactpersonen (herhaling)
Er zijn twee contactpersonen voor uw gemeente geregistreerd bij de VNG en de uitvoeringsorganisatie bij de Belastingdienst. Het betreft een contactpersoon beleid en een contactpersoon inwoners. Mocht u in deze gegevens een wijziging willen doorvoeren dan kan dit natuurlijk. Dit kan niet via UHT maar u stuurt een mail naar hersteloperatie@vng.nl. Wij passen dan de gegevens voor u aan.


Contactpersoon bij UHT voor het Moratorium/pauzeknop
Gemeenten hebben bijna allemaal een contactpersoon aangeleverd voor de portal van UHT voor de machtiging. Dat heeft u niet automatisch ook gedaan voor het moratorium. Dit kan een bewuste keuze zijn, maar dan heeft u niet volledig inzicht in de gegevens van gedupeerde ouders in uw gemeente die beschikbaar worden gesteld door UGT. Wij vragen gemeenten die nog geen contactpersoon voor het moratorium hebben deze aan te leveren. Gemeenten zonder contactpersoon hebben ook per mail informatie van ons ontvangen. We hopen dat u alsnog een contactpersoon kunt aanmelden. Mocht u vragen hebben over deze gegevensdeling, neem dan contact op met het implementatieteam via hersteloperatie@vng.nl.


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Met een schone lei beginnen
Verzekeraars bieden gedupeerde ouders een zogenaamde 'schone lei' aan. Dit betekent dat de verzekeraar niet meer kijkt naar het verleden waarin ouders door de problemen met de kinderopvangtoeslagen hun polis niet meer konden betalen. Ouders kunnen dan gewoon weer een reisverzekering afsluiten als ze bijvoorbeeld op vakantie willen. Meer informatie kunt u vinden op de website van UHT.


Een advocaat hoeft niet duur te zijn
Gedupeerde ouders kunnen gratis hulp van een advocaat krijgen. Wie een advocaat wenst, kan die aanvragen via de Raad voor Rechtsbijstand. Sommige ouders zijn zelf benaderd door bedrijven of personen die juridische hulp aanbieden. Als ouders hier gebruik van willen maken, adviseert UHT om hier goede afspraken over te maken. Want die hulp is niet altijd gratis. Bij de Raad voor Rechtsbijstand kunnen ouders informeren of de persoon daar bekend is.


(Be)spreekuren voor gemeenten

We proberen met de (be)spreekuren zoveel mogelijk in te spelen op de actualiteiten. De onderwerpen van een bespreekuur kunnen daardoor nog worden aangepast. U kunt de presentaties van de (be)spreekuren vanaf heden terugvinden op deze Slideshare pagina.

Tijdens de zomerperiode wijzigt de frequentie van de bespreekuren. In juli en augustus organiseren we wekelijks één bespreekuren. Vanaf september gaat het aantal weer terug naar twee bespreekuren per week.

  • Donderdag 12 augustus: Inloopspreekuur en Algemene vragen
  • Donderdag 19 augustus: Inloopspreekuur en Algemene vragen

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. 


Overige berichten

In het nieuws

  • De Gelderlander – Ook Rheden scheldt schulden gedupeerden toeslagenaffaire kwijt
  • Omroep Gelderland - Martine wacht nog steeds op 30.000 euro compensatie: 'De Belastingdienst heeft het erg druk, zeggen ze
  • Barneveldsekrant - Gedupeerden toeslagenaffaire zijn schulden aan gemeente Barneveld kwijt

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl