Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 21 januari


Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wetten algemeen
    • Informatie over de kinderopvangtoeslagfaffaire op VNG.nl
    • Wskd (voorheen VBR), enquête en een nieuwe naam
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Instructie van basis BVV tot toegepaste BVV - versie 1.1
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Samenwerking helpt bij het bereiken van ondernemers met schulden
    • Gegevensverwerking in het kader van toelating en plan van aanpak schuldhulpverlening
    • Bureau Wsnp vraagt uw hulp
  • Adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewind (ags)
    • Schuldenbewind staat centraal bij het Fieldlab van de VNG
  • (Be)spreekuren 
    • Agenda

Wetten algemeen

Informatie over de kinderopvangtoeslagafaffaire op VNG.nl
Er is veel aandacht in de media over de kinderopvangtoeslagafaffaire. De afgelopen weken zijn hierover nieuwe artikelen verschenen. Informatie en publicaties over de kinderopvangtoeslagfaffaire en de ondersteuning van de VNG voor gemeenten bij het helpen van gedupeerden kunt u vinden op VNG.nl.


Wskd (voorheen VBR), enquête en een nieuwe naam
Vooralsnog zal vanaf 1 januari 2022 de Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag in werking treden (Wskd), eerder ook wel bekend als het verbreden van het beslagregister. De Wskd verbetert de gegevensuitwisseling tussen beslagleggende en verrekenende partijen in geval van samenloop bij dezelfde inwoner. De gegevensuitwisseling zal via een routeervoorziening plaatsvinden. Daarnaast biedt de wet de grondslag voor onder andere gemeenten en waterschappen om een opportuniteitstoets uit te voeren voordat de dwangincasso wordt ingezet.
Deze voorziening gaat geen gegevens centraal opslaan, maar haalt de relevante gegevens direct op uit de invorderingsadministratie van de partij die het beslag heeft gelegd. Dat betekent, dat de centrale voorziening via berichtenverkeer gegevens moet kunnen ophalen uit de invorderingssystemen van alle aangesloten partijen. Mogelijk vereist dat een aanpassing van het systeem dat bij u gebruikt wordt. Met enkele grotere leveranciers is dit al besproken en bij hen zal dit geen problemen geven, maar we willen graag meer zekerheid dat dit overal goed zal gaan werken.
Daarom wordt er een enquête uitgestuurd naar gemeenten met de vraag of zij een andere leverancier gebruiken dan degene die al in beeld zijn (in de enquête worden deze opgesomd). Het gaat alleen om een inventarisatie van leveranciers die nog niet in beeld zijn. Het programma zal daarna in overleg met die leverancier onderzoeken of aansluiting op de centrale voorziening mogelijk is. De enquête vindt u hier


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Instructie van basis BVV naar toegepaste BVV - versie 1.1
Het gemeenteportaal BVV levert de "basis” beslagvrije voet (bBVV). Hiervoor worden gegevens gebruikt die bij de BRP en de Polisadministratie worden opgehaald. Er wordt echter nog geen rekening gehouden met gegevens die uit andere bronnen (zoals de inwoner zelf) afkomstig zijn en die ook invloed hebben op de beslagvrije voet. Om welke gegevens dit gaat en hoe deze verwerkt moeten worden om te komen tot de "toegepaste” beslagvrije voet (tBVV) staat in de instructie die hier te vinden is. Deze instructie heeft deze week een nieuwe versie gekregen, omdat de tekst bij stap 4 onduidelijk was. Daarnaast zijn er een aantal taalkundige wijzigingen doorgevoerd. Inhoudelijk is de instructie niet veranderd.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Samenwerking helpt bij het bereiken van ondernemers met schulden
Zo’n 65.000 ondernemers zullen te maken krijgen met schulden als gevolg van de coronacrisis. Dat verwacht branchevereniging NVVK als de steunmaatregelen van de overheid zijn afgelopen. Gemeenten doen er goed aan om ondernemers uit hun Tozo-bestand nu alvast actief te benaderen en tijdig hulp te bieden aan ondernemers met financiële problemen. Dat is een van de conclusies van de online themadag, die VNG en Schouders Eronder op 12 januari jl. organiseerden en waar zo’n 100 gemeenten aan deelnamen.

Kennis en ervaring delen helpt om ondernemers eerder te bereiken bij schulden.
Ondernemers proberen doorgaans zelf zo lang mogelijk hun zaken te regelen, ook financieel, en kloppen pas bij gemeenten aan als het echt niet meer gaat. Vaak schamen ondernemers zich voor hun schulden. Soms weten ondernemers ook niet dat zij bij gemeenten voor schuldhulp terecht kunnen. Bij de ondersteuning en begeleiding van ondernemers met schulden kan kennis en ervaring van andere gemeenten en organisaties helpen. Lees verder.


Gegevensverwerking in het kader van toelating en plan van aanpak schuldhulpverlening
Wij krijgen veel vragen van gemeenten over het raadplegen van gegevens voor de toelating en het plan van aanpak schuldhulpverlening. De gemeente heeft in de gewijzigde Wgs een gespecificeerde grondslag gekregen om gegevens op te vragen (artikel 8 en Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening). Momenteel wordt deze gegevensuitwissing nog niet technisch ondersteund. De VNG is hierover in overleg met de het ministerie van SZW. In de volgende nieuwsbrief komen wij hierop terug.


Bureau Wsnp vraagt uw hulp 
Bureau Wsnp, onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand, volgt als landelijk kenniscentrum rondom de Wsnp en schuldenproblematiek alle ontwikkelingen binnen de schuldhulpverlening. Daarom inventariseert Bureau Wsnp alle Nederlandse projecten in dit kader. Bent u betrokken bij een dergelijk project? Of kent u iemand die een dergelijk project uitvoert? Dan hoort Bureau Wsnp graag van u.
Bureau Wsnp is geïnteresseerd in projecten die gericht zijn op zowel inwoners als professionals. En projecten die als doel hebben om te informeren, te motiveren, te ondersteunen of helpen. Bent u betrokken bij (de ontwikkeling van) een schuldhulpverleningsproject? Meld dan uw project aan op infowsnp@rvr.org.

Bureau Wsnp overweegt een openbaar online register aan te bieden op hun website. Zo kunnen professionals zien wat er ontwikkeld is of wordt. Wilt u uw project niet openbaar vermelden? Geen probleem, dan neemt Bureau Wsnp uw project alleen op in hun interne registratie. Als u geen project wilt aanmelden maar wel graag op de hoogte wilt blijven van hun onderzoek, dan kunt u dit ook via bovenstaand e-mailadres doorgeven. Naar welke projecten Bureau Wsnp op zoek is en meer informatie over aanmelden vindt u hier.


Adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewind (ags)

Schuldenbewind staat centraal bij het Fieldlab van de VNG
Per 1 januari is het adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewind in werking getreden. Er is veel behoefte bij gemeenten om te leren en kennis uit te wisselen over de verschillende (samenwerkings-)varianten rond van schuldenbewind. Met deze varianten krijgen gemeenten meer regie op de in- en uitstroom van schuldenbewind.

In een driedaagse designsprint is het doel om tot een meer gezamenlijke programmatische aanpak en agenda van de schuldenproblematiek en specifiek over deze samenwerking rondom het ‘nieuwe gemeentelijke adviesrecht bij schuldenbewind’ te komen. In een designsprint gaat een compacte groep deelnemers volgens een zogenaamde ‘designmethodiek’ aan de slag om in kort tijdsbestek hiervoor passende oplossingsrichtingen te ontwikkelen.

Het Fieldlab zal op 3, 4 en 5 februari 2021 plaatsvinden. Meer informatie over deze driedaagse en deelname is hier te vinden.


(Be)spreekuren

Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren gestart. Alle presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. De samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van de VNG Realisatie.

Onderstaande nieuwe reeks (be)spreekuren wijden we aan de verdere invoering van de nieuwe wetten in het schuldendomein, mede aan de hand van de bouwstenen in de toolkit training voor medewerkers en aan de hand van nieuwe vragen die wij ontvangen. De toolkit komt beschikbaar voor elke gemeente en gemeentelijke organisatie.

Agenda

  • 25 januari 2021 Samenhang wetten schuldendomein Actualiteiten + introductie trainingstoolkit
  • 4 februari 2021 Wvbvv Wvbvv algemeen
  • 12 februari 2021 Wvbvv Rol CDW en derdebeslagene
  • 17 februari 2021 Wvbvv Berekening BVV
  • 22 februari 2021 Wgs Wgs algemeen
  • 4 maart 2021 Wgs Vroegsignalering
  • 12 maart 2021 Wgs Schuldhulpverlening
  • 17 maart 2021 Ags Ags algemeen
  • 22 maart 2021 Ags Inrichting en afspraken
  • 31 maart 2021 Ags Waaier Best Practices 

Ieder (be)spreekuur is van 10:00 tot 11:30 uur.
Let op: per (be)spreekuur staat nu 1,5 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar schulden@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. 


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl