Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 10 februari


Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, heeft daarom de gemeenten gevraagd om die ouders over de volle breedte hulp te bieden. De VNG heeft met staatssecretaris van Huffelen sinds juni jl. het gesprek gevoerd over de randvoorwaarden waaronder gemeenten de benodigde ondersteuning aan de gedupeerde ouders kunnen bieden. VNG en Belastingdienst/Toeslagen hebben op 28 september jl. een akkoord bereikt om ondersteuning te bieden aan gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire.

Om gemeenten te ondersteunen, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of ouders. In de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.


De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Kwijtschelding op Buitengewone ALV van 12 februari
  • Amendement moratorium gedupeerde ouders
  • Contact met gedupeerde ouder Belastingdienst/Toeslagen betaling 30.000 euro
  • De machtiging naar gemeenten verstuurd
  • Foutmelding e-mail machtigingsbesluit
  • Nieuwe versie Q&A
  • Aanleveren contactpersonen hersteloperatie kindertoeslagaffaire voltooid
  • Bereikbaarheid Steunpunt Hersteloperatie Toeslagen
  • Agenda komende (be)spreekuren

Kwijtschelding op Buitengewone ALV van 12 februari

Staatssecretaris Van Huffelen heeft gemeenten opgeroepen om schulden aan ouders kwijt te schelden. Aanstaande vrijdag 12 februari vindt de Buitengewone ALV plaats. Het VNG-bestuur heeft een voorstel ter besluitvorming van de ALV ingediend.

Het voorstel “Kwijtschelding gemeentelijke vorderingen gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire” vindt u hier


Amendement moratorium gedupeerde ouders

Op 8 februari jl. is door de Kamerleden Lodders en van Weyenberg een amendement ingediend. Zij stellen voor om in de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen een moratorium (afkoelingsperiode) toe te voegen en er wordt een voorstel gedaan om BKR-registraties te laten verwijderen. De voorgestelde afkoelingsperiode geldt voor gedupeerde ouders die in aanmerking komen voor een forfaitaire tegemoetkoming door het handelen van de Belastingdienst/Toeslagen in het kader van de kinderopvangtoeslag. De duur van het moratorium is één jaar. De afkoelingsperiode is ook van toepassing op belanghebbenden die zich als gedupeerde hebben gemeld bij de Belastingdienst, maar die nog geen tegemoetkoming hebben ontvangen. Voor hen geldt de afkoelingsperiode tot 1 mei 2021. Daarnaast wordt in het amendement een grondslag gecreëerd voor gegevensuitwisseling tussen schuldeisers en de Belastingdienst/Toeslagen.

Het amendement is te raadplegen via deze link.


Contact met gedupeerde ouder Belastingdienst/Toeslagen betaling 30.000 euro

In december 2020 heeft het kabinet besloten om gedupeerde ouders sneller en ruimer te compenseren. Eén van afspraken is dat alle gedupeerde ouders zo snel mogelijk 30.000 euro krijgen. Alle ouders die zich bij de Belastingdienst hebben gemeld, krijgen een lichte toets om te controleren of ze in aanmerking komen voor de 30.000 euro. Daar merkt de ouder niets van, tenzij de Belastingdienst belt voor meer informatie. Komt de ouder in aanmerking? Dan krijgt deze 30.000 euro. De ouder wordt altijd vóóraf – dus voordat de 30.000 euro wordt betaald - gebeld. In dat telefoongesprek vraagt de Belastingdienst de ouder ook of er schulden zijn en het bedrag dus misschien liever later wil krijgen.
De ouder kan in het telefoongesprek ook aangeven dat hij/zij geen verdere behandeling wil. Dus met de 30.000 euro geholpen is. De ouder kan daar later altijd nog op terugkomen. Dat kan tot 1 januari 2024. De ouder krijgt ook een brief (beschikking) waarin staat dat deze 30.000 euro krijgt. Eind vorige week heeft de Belastingdienst de eerste ouders gebeld. 
Zie ook de Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag.


De machtiging naar gemeenten verstuurd

Op 21 januari j.l. zijn de stukken met betrekking tot de machtiging naar gemeenten verstuurd in kader van hersteloperatie toeslagenaffaire. Deze machtiging stelt gemeenten in staat om de gegevens van de gedupeerde ouders in uw gemeente te ontvangen, zodat er hulp kan worden aangeboden op het gebied van huisvesting, inkomen, schulden, zorg en gezin. Het College van Burgemeester en Wethouders dient in te stemmen met de machtiging.

Inmiddels hebben 81 gemeenten (d.d. 8 februari 2021) de machtiging akkoord bevonden en de stukken (akkoordverklaring en verwerkersovereenkomst) teruggestuurd aan de Belastingdienst. Voor deze gemeenten is er een account aangemaakt voor een online portaal om de gegevens op te halen. Hiervan hebben 77 gemeenten de gegevens reeds ontvangen. Vanaf volgende week donderdag zal de Belastingdienst iedere twee weken een update van de gegevens sturen. Dit betekent voor nieuw aangemelde gemeenten dat zij de gehele populatie voor die gemeente ontvangen. Gemeenten die al een account hebben, ontvangen gegevens met alleen nieuwe aanmelders. 

De VNG roept alle gemeenten die dit nog niet gedaan hebben de machtiging te accepteren en de stukken terug te sturen naar de Belastingdienst. Heeft u vragen over het machtigingsbesluit, zie de FAQ.

Klik hier voor de meest recente lijst van het aantal ouders per gemeente. (26 januari)

Voor overige vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.


Foutmelding e-mail machtigingsbesluit

Een aantal gemeenten kregen een foutmelding bij het versturen van het machtigingsbesluit en verwerkersovereenkomst naar ODG@belastingdienst.nl. De foutmelding houdt in dat de email niet inhoudelijk gecontroleerd kan worden. Dit kan voorkomen wanneer er een bepaald programma is gebruikt om de documenten digitaal te ondertekenen. Een oplossing kan zijn om de bestanden als PDF op te slaan. Wanneer het dan nog steeds niet lukt om de documenten te versturen kan er een email gestuurd worden naar ODG@belastingdienst.nl met het verzoek om een programma door te sturen waarbij de documenten veilig kunnen worden geüpload.


Nieuwe versie Q&A

De Q&A Ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire worden steeds aangevuld. De laatste versie van 8 februari beantwoordt veel vragen over onder andere de uitvoeringskosten en de hulpverlening aan gedupeerde ouders. Ook komt de rol van de gemeente en de werkwijze van de Belastingdienst aan bod. Hier treft u de nieuwste versie.


Aanleveren contactpersonen hersteloperatie kindertoeslagaffaire voltooid

Hierbij willen we alle gemeenten bedanken voor het aanleveren van 2 contactpersonen voor de hersteloperatie kindertoeslagaffaire.

Wij vroegen namens de gemeente een contactpersoon op inwonerniveau en een contactpersoon op beleidsniveau. Hier is door alle 352 gemeenten invulling aan gegeven.

Deze lijst met contactpersonen stelt de Belastingdienst en de VNG in samenwerking in staat de hulp aan gedupeerden te verlenen.


Bereikbaarheid Steunpunt Hersteloperatie Toeslagen

Het team Steunpunt Hersteloperatie Toeslagen staat voor u klaar!
Op werkdagen zijn wij te bereiken van 9.00 uur tot 17.00 uur via het telefoonnummer 070-37382 32 of per mail via hersteloperatie@vng.nl.


Agenda komende (be)spreekuren

U kunt zich opgeven via dit formulier. De onderwerpen kunnen worden aangepast aan de hand van recente ontwikkelingen. Ook voor de (be)spreekuren geldt een maximum aantal van 40 deelnemers.

  • 16 februari - 10.00-11.00 - Rol PZB'ers samen met Jan de Beer
  • 17 februari - 10.00-11.00 - Algemene vragen

Let op: per (be)spreekuur staat nu 1 uur gepland!
Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, kijk eerst in uw spam-box. Mogelijk is de bevestigingsmail daarin terecht gekomen. Mail daarna naar hersteloperatie@vng.nl.

vng.nl