Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Inhoudsopgave

  • Informatiekundige visie Common Ground en Realisatieprincipes online
  • Verslag 1e sessie community voor beginnende overheidsarchitecten
  • Releaseplanning: API's voor Zaakgerichtwerken
  • Laatste wijzigingen in de GEMMA
  • Voor leveranciers: Third Party Memorandum (TPM)toevoegen in softwarecatalogus
  • Inkoopondersteuning in de SWC
  • Praktijkbeproevingen nieuwe landelijke standaard notificatieservices
  • Kijkje achter de schermen: Gemeente Delft
  • Webinars: Samen schone data laten stromen door WILMA
  • VNG Aanjaagteam Digitale Toegankelijkheid bij ‘Raad op Zaterdag’ op 6-11
  • Meld je aan voor de vierde week van Grip op Informatie (4-11 november 2021)  

Informatiekundige visie Common Ground en realisatieprincipes online

Sinds kort staan de eerste versies van de Informatiekundige visie Common Ground en de bijhorende realisatieprincipes op GEMMA Online.

De informatiekundige visie Common Ground beoogt een modernisering van de gemeentelijke informatievoorziening. 'Common Ground’ heeft in korte tijd veel draagvlak en naamsbekendheid gekregen bij gemeenten, andere overheidsorganisaties en marktpartijen. De notitie 'Informatiekundige visie Common Ground' beschrijft de belangrijkste kenmerken.

De realisatie van de informatiekundige visie vereist samenwerking tussen partijen: gemeenten, andere overheidsorganisaties en (software)leveranciers. De werkwijze die gemeenten willen hanteren voor een informatievoorziening die aansluit bij de informatiekundige visie Common Ground is beschreven in de realisatieprincipes.


Terugblik sessie voor beginnende overheidsarchitecten (1-9-2021)

De eerste sessie zit erop; wij kregen als community managers van NORA en GEMMA er positieve energie van. We zijn benieuwd naar het vervolg.  

Op basis van de eerste sessie willen we een mix aan activiteiten starten binnen de community, aansluiten bij interesses en behoeften. In de sessie kon je activiteiten toevoegen, je interesse kenbaar maken en je opgeven als (mede-) organisator.

Er zijn vijf verschillende (typen) activiteiten waarvoor voldoende interesse is en tenminste één deelnemer zich heeft opgegeven om de organisatie ervan op te pakken:

  • Kijkje in de keuken bij de diverse organisaties en architecten. 
  • Intervisie (met een klein groepje telkens een concrete casus uit iemands praktijk oppakken, volgens een intervisiemethodiek die reflectie stimuleert en de groep elkaar helpt. 
  • Kennissessies in vaste kleine groepjes rond onderwerpen. 
  • Kennissessies met ad hoc deelname. 
  • Vergelijken van de manier waarop verschillende deelnemers het applicatielandschap van hun organisatie in kaart brengen: hoe pak jij het aan, waarom doe je het zo, wat kunnen we van elkaar leren?  

Nogmaals alle deelnemers bedankt! Binnenkort nemen we weer contact op met een datumprikker voor een volgende gezamenlijke bijeenkomst.

Mocht u ook betrokken willen raken als startende architect, geef dat dan door aan gemmaonline@vng.nl of nora@ictu.nl.


Gemeentelijke behoeften bepalen ontwikkeling  API's voor Zaakgericht werken 

Recent kregen we de vraag: wat houdt een releaseplanning in en hoe kan een gemeente invloed uitoefenen op de API's voor Zaakgericht werken? De inhoud van deze doorontwikkeling wordt bepaald door een groep gebruikers zoals gemeenten en omgevingsdiensten (functionele gebruikersgroep). Deze behoeften worden als user stories op github geplaatst zodat andere stakeholders hierop kunnen reageren en waar nodig aanvullingen of wijzingen kunnen aangeven.

Lees verder.


Wijzigingen in de GEMMA

Op 14 september heeft een GEMMA release plaatsgevonden op onderstaande items:

  • Norm beveiligingsassessment DigiD 2021 is toegevoegd.
  • Digitoegankelijkstandaard verplicht voor Ideeëncomponent.
  • Cocreatiecomponent; verplicht in plaats van aanbevolen voor Buurtmarktplaatscomponent.
  • Intranetcomponent; verwijderd voor Callcentercomponent.
  • RIHa (Referentie Informatiemodel Handhaving) bijgewerkt. 

Voor leveranciers: Third Party Memorandum (TPM) toevoegen in softwarecatalogus

Het is tijd om de verschillende TPM’s aan gemeenten te leveren. De softwarecatalogus biedt een simpele oplossing om een algemene TPM voor bijvoorbeeld de Norm beveiligingsassessment DigiD 2021 toe te voegen. In de handleiding staat hoe u deze TPM toevoegt aan uw pakket.


Inkoopondersteuning met de softwarecatalogus

Wist u dat er in de softwarecatalogus een handige optie is om snel bestekteksten te vinden voor de verschillende referentiecomponenten? U ziet ook direct de standaarden die horen bij een referentiecomponent. 

Deze bestekteksten staan onder Inkoopondersteuning in het menu. Wanneer een referentiecomponenten wordt geselecteerd, dan verschijnt eronder een overzicht van de gerelateerde standaarden, zoals de halffabrikaat, aanbevolen en verplichte standaarden. Dit scheelt uitzoekwerk bij het opstellen van een programma van eisen voor een nieuwe aanbesteding. 


Praktijkbeproevingen: nieuwe landelijke standaard notificatieservices

In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep om mee te denken over deze nieuwe standaard. Inmiddels is een actieve community gevormd voor onder andere interactiepatronen. Daarnaast heeft de werkgroep Berichtenstandaard een eerste versie opgesteld. Komende maanden worden beide producten in iteraties opgeleverd én gaat de inhoud beproefd worden in een aantal praktijkbeproevingen, onder meer met Logius. Praat en lees mee via de speciaal ingerichte Pleiogroep. 


Kijkje achter de schermen van: Gemeente Delft

Een kijkje in iemand anders z'n keuken; handig, leerzaam en als het goed is smaakt het naar meer. De komende periode hebben we een nieuwe rubriek. Gemeente Delft trapt af, er zijn twee collega's geïnterviewd. Centraal staat de implementatie van de nieuw aangeschafte VTH-applicatie (voor Vergunning, Toezicht en Handhaving) en de aansluiting op Open Zaak. Oftewel: 'Applicaties waar je niet van af wilt versus waar je niet af kunt.' Goed om te weten: de collega's van gemeente Delft zijn ook beschikbaar voor vragen of meer achtergrondinformatie. 


Basistrainingen architectuur door de WILMA

Speciaal voor professionals vanuit de taakafdelingen/business organiseert de WILMA (Waterschaps Informatie en Logisch Model Architectuur; project van het Waterschapshuis) een aantal basistrainingen architectuur. Dezelfde training wordt op verschillende data gegeven. 

Tijdens de training maakt u op een interactieve en pragmatische manier kennis met de WILMA.

  • Introductie Wilma (wat, hoe en waarom van de WILMA).
  • De theorie van Enterprise architectuur (wat is Enterprise architectuur en hoe past u dit toe binnen uw waterschap).
  • De rol van IT-architectuur (de relatie Enterprise architectuur en IT-architectuur).
  • Rollen/taken verantwoordelijkheden (hoe borgt u Enterprise architectuur binnen uw waterschap).
  • Architectuur in de praktijk (best practice voor Enterprise architectuur).
  • Afsluiting (toepassing de WILMA binnen uw waterschap).
Wanneer:
  • Donderdag 11 november van 9.00 - 12.00 uur.
  • Vrijdag 10 december van 9.00 - 12.00 uur.

Wilt u deelnemen? Stuur een e-mail naar wilma@hetwaterschapshuis.nl, dan ontvangt u een vergaderverzoek voor de gewenste datum. 


Overig nieuws

vngrealisatie.nl