Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 6 september

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen over de uitvoeringstaken van gemeenten voor (mogelijk) gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt voor het te voeren beleid of het aanspreekpunt bent voor ouders in uw gemeente. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en beschikbare middelen voor de uitvoering. 

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Besluit kwijtschelden genomen - prioriteren Wsnp en Msnp
    • Loket aanvraag beëindigen Msnp geopend
    • Ouderpanel van UHT te gast in gemeentelijk (be)spreekuur
    • Artikelen over de uitvoeringspraktijk van gemeenten
    • Gegevens: Kwijtschelden voor verhuisde gedupeerden en toeslagpartners
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Ouderwebinar gemeenten
  • (Be)spreekuren
    • Dinsdag 7 september: Update, Brede Schuldenaanpak
    • Donderdag 9 september: Evaluatie Pilot in 1 dag
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie voor gemeenten

Besluit kwijtschelden genomen - prioriteren Msnp
Nadat het college een besluit heeft genomen om kwijt te schelden, kan er gestart worden met het proces, 'kwijtschelden van publieke (gemeentelijke) schulden'. In het portaal van de UHT is een sectie opgenomen waarin deze gegevens voor uw invorderaars klaar staan. Het gaat hier in de eerste plaats om gedupeerden die tevens in een Msnp-schuldregeling zitten. De schuldhulpverleners in uw gemeente kunnen vanaf 6 september de aanvragen indienen voor beëindiging van de Msnp-regelingen. De (gemeentelijke) publieke schulden moeten kwijtgescholden zijn om de Msnp-regeling te kunnen beëindigen.


Loket aanvragen beëindigen Msnp geopend
Vanaf 6 september kunnen de aanvragen ingediend worden voor het beëindigen van de Msnp-regelingen. Dit kan via Postbus 100 Cap Inning of via cap.uht.wsnp.msnp@belastingdienst.nl. Op grond van het besluit compensatie schuldentrajecten kan de Belastingdienst de private schulden uit de regelingen afbetalen. De publieke schulden worden kwijtgescholden. In het Besluit zijn afhandeltermijnen opgenomen. De Belastingdienst besluit binnen 4 weken na indienen aanvraag. Vervolgens geldt er een maximale termijn van 4 weken na datum besluit voor betaling van de private schulden aan de indiener. In de routekaart onder stap 07 vindt u de handreiking en de standaard aanvraagformulieren.


Ouderpanel van UHT te gast in gemeentelijk (be)spreekuur 
Twee leden van het ouderpanel, Lia en Kristel, hebben deelgenomen aan het (be)spreekuur van 26 augustus jl. Het ouderpanel is opgericht op verzoek van de Staatssecretaris. De burgerleden van het ouderpanel zijn zelf gedupeerd. Hun ervaringen worden gebruikt om dienstverlening aan gedupeerde ouders te verbeteren. In het (be)spreekuur zijn deze ervaringen ingezet om de benadering van mogelijk gedupeerde ouders te verbeteren. ‘Ouders ervaren een hoge drempel om bij gemeenten te komen. Ervaringen in het verleden zijn soms zo pijnlijk (denk bijvoorbeeld aan jeugdzorg en Veilig thuis), dat het vertrouwen ontbreekt om nu voor andere zaken een beroep op de gemeente te doen.' ‘Er is een dikke rode loper – zonder druk – in een veilige setting nodig om de drempel te verlagen en de relatie te herstellen’. ‘Er wordt ook veel schaamte gevoeld, bijvoorbeeld wanneer je weer in schulden terecht komt na uitbetaling van de compensatie.’ Er zijn tips gedeeld, zoals ‘Geef een medewerker een gezicht. Je belt als ouder met iemand en je wilt weten wie het is, een gezicht erbij. Maak de medewerker vindbaar op google.’ De inzet van een ervaringsdeskundige helpt bij het opbouwen van vertrouwen. ‘Je verhaal delen, gehoord en gezien is belangrijk voor ouders. Bijvoorbeeld tijdens een lotgenoten-avond waarbij de gemeente meer op de achtergrond aanwezig is’. Het ouderpanel is betrokken bij de pilots in één dag. De ervaringen hierover worden gedeeld in het (be)spreekuur van donderdag 9 september. 


Gegevens van inwoner op kwijtscheldingslijst die niet eerder zijn verstrekt. Hoe kan dit?
Gemeenten hebben voor de uitvoering van het moratorium de gegevens ontvangen van zelfmelders die tot 5 jaar geleden in uw gemeente woonachtig zijn geweest, maar inmiddels zijn verhuisd. Mogelijk dat deze mensen nog openstaande vorderingen hebben in uw gemeente die dan gepauzeerd dienen te worden.

U gaat van deze doelgroep ook informatie ontvangen over de beoordeling gedupeerd/niet gedupeerd om op basis van deze informatie de openstaande vorderingen kwijt te schelden bij status “gedupeerde” of invordering weer op te starten bij status “niet gedupeerd”. In tegenstelling tot wat we eerder melden komen deze gegevens eind september beschikbaar.


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Ouderwebinar gemeenten
Dinsdag 7 september organiseren UHT en VNG een ouderwebinar waarin gemeenten centraal staan. Het is de bedoeling om ouders inzicht te geven in de werkwijze van gemeenten, aan te geven wat een gemeenten kan betekenen en hoe de wisselwerking tussen UHT en gemeenten verloopt. Het webinar is voor zowel aangemelde ouders als ouders die door UHT als gedupeerde zijn aangewezen. Het webinar start om 20.00 uur en duurt een uur. Ouders kunnen zich aanmelden via de UHT.


(Be)spreekuren voor gemeenten

De onderwerpen van (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van actuele thema’s. U kunt de presentaties van de (be)spreekuren terugvinden op deze Slideshare pagina.

  • Dinsdag 7 september - Update, Brede Schuldenaanpak
  • Donderdag 9 september – Evaluatie pilots in één dag

Per (be)spreekuur staat 1 uur gepland. U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Overige berichten

In het nieuws 

  • NH Nieuws - Gemeenteschulden door toeslagenaffaire nu in de hele IJmond kwijtgescholden
  • Omroep Horst ad Maas - Gemeente start met kwijtschelden schulden gedupeerden toeslagenaffaire
  • FunX – Jennifer had een afspraak met de staatssecretaris over de toeslagenaffaire
  • AD – ‘Dit is geen toeslagenaffaire, maar een toeslagenschandaal’
  • AD Tiel - Tiel scheldt schulden toeslagenaffaire kwijt: ‘Rust en zekerheid voor gedupeerde ouders’
  • Voorburgs Dagblad – 68 ouders uit Ldam-Vbg gedupeerd door toeslagenaffaire

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl