Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 25 augustus

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen over de uitvoeringstaken van gemeenten voor (mogelijk) gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt voor het te voeren beleid of het aanspreekpunt bent voor ouders in uw gemeente. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en beschikbare middelen voor de uitvoering.

In deze nieuwsbrief aandacht voor 

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Bewindvoerders gestart met afsluiten Wnsp
    • Starten met voorbereidingen voor afsluiten Msnp-trajecten
    • Formats brieven over toepassen van het moratorium
    • Uitfaseren machtigingsbesluit
    • CBS-code naar aanleiding van kwijtschelden
    • BKR registratie verwijderen
    • Contactpersoon voor het moratorium/pauzeknop
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Webinar voor ouders op 7 september over dienstverlening van gemeenten
  • (Be)spreekuren
  • Overige berichten
    • In het nieuws 

Procesinformatie voor gemeenten

Bewindvoerders gestart met afsluiten Wnsp
De eerste aanvragen voor het afsluiten van Wsnp-trajecten zijn ontvangen bij de Belastingdienst. Gemeentelijke schulden kunnen onderdeel uitmaken van het Wsnp-traject. Om het Wsnp-traject af te kunnen sluiten dient voor de gemeentelijke schulden kwijtschelding verleend te worden. Wat is hiervoor nodig? De gemeente dient het collegebesluit genomen te hebben om te antiperen op de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen. Hiernaast dienen de schulden voor de gedupeerde inwoners in een Wsnp kwijtgescholden te zijn. Een format voor dit besluit om kwijt te schelden is beschikbaar. Heeft u vragen over dit proces? Neem dan contact op met hersteloperatie@vng.nl. Voor het beëindigen van de Msnp trajecten wordt het loket in september opengesteld.


Starten met voorbereidingen afsluiten Msnp-trajecten
Begin september opent het loket voor het indienen van aanvragen tot het beëindigen van de Msnp-trajecten. Op basis van het beleidsbesluit compensatie schuldentrajecten kunnen we voor deze gedupeerde ouders snel een financiële herstart organiseren. Schuldhulpverleners en kredietbanken kunnen een aanvraag indienen voor het compenseren van de vorderingen die onderdeel zijn van een minnelijk akkoord, zodat de Msnp kan worden beëindigd. De aanvraag kan zowel schriftelijk als per e-mail worden ingediend. In de routekaart vindt u de documenten (uitleg en aanvraagformulieren) om dit proces soepel te laten verlopen. U kunt nu al starten met het opstellen en invullen van de aanvraagformulieren. De Belastingdienst beslist dan binnen 4 weken op de aanvraag. Na datum besluit ontvangt de aanvrager (gemeente/kredietbank) het geld om de private partijen uit te betalen. De publieke schuldeisers schelden de schulden kwijt. Mocht uw eigen gemeente onderdeel uitmaken van de regeling, dan is het van belang dat deze vorderingen zijn kwijtgescholden om tot afronding van de Msnp te kunnen komen. Daar is het collegebesluit voor nodig. Kwijtschelden aan de gedupeerde ouder doet u vervolgens met een besluit. Het format voor deze beschikking vindt u hier.


Formats brieven over toepassen van het moratorium
Op de website is een document beschikbaar met vier formats van brieven over toepassing van het moratorium. Deze zijn bestemd voor communicatie met (mogelijk) gedupeerde ouders over toepassing van het vrijwillig moratorium voor aangemelde ouders en toepassing van het wettelijk moratorium voor gedupeerde ouders. De volgende boodschappen zijn in de formats opgenomen:

  • Moratorium wordt toegepast op openstaande schuld
  • Moratorium wordt toegepast op openstaande schuld met een uitgebreidere toelichting op het moratorium
  • Wettelijk moratorium voor gedupeerde ouder wordt toegepast. Wij beoordelen nu of kwijtschelding kan plaatsvinden
  • Wettelijk moratorium voor gedupeerde ouder wordt toegepast. Uw schuld komt niet in aanmerking voor kwijtschelding. Betalen mag, maar hoeft niet

Uitfasering machtiging contactgegevens Belastingdienst
De contactpersoon machtiging ontvangt vanaf 9 september alleen de gegevens van ouders die zich hebben gemeld bij UHT als mogelijk gedupeerde. Én die aan UHT hebben laten weten dat zij contact willen met de gemeente. De gegevens van de zelfmelders die de contactpersoon machtiging vóór 1 september ontvangt, krijgt de gemeente nog in de rol van gemachtigde. Deze inwoners kunnen gemeenten dus - conform het machtigingsbesluit - benaderen namens de Belastingdienst/Toeslagen om hen een gemeentelijk hulpaanbod te doen. Over de uitfasering is een informatiedocument ontwikkeld. U vindt dit hier.


CBS-code naar aanleiding van kwijtschelden
Gemeenten leveren maandelijks gegevens aan het CBS voor de Bijstandsuitkeringsstatistiek (BUS). De BUS geeft inzicht in zowel het aantal uitkeringen in het kader van de Wet werk en bijstand, als het aantal personen met een bijstandsuitkering. Het kwijtschelden van schulden maakt onderdeel van de gegevenslevering zoals opgenomen in de Richtlijnen Bijstandsdebiteuren en -fraudestatistiek (BDFS)2021.

Hoe te boeken bij een lopende vordering:
Het kwijtgescholden bedrag of een deel hiervan dient via kenmerk 15 “Hoogte van het correctiebedrag “ ingevuld te worden.
Bij kenmerk 14 “Reden correctie op schuldbedrag” dient de code 12 “kwijtschelding” gebruikt te worden.

  • Door deze verwerking komt de saldoschuld op nul voor die vorderingen waarvan het bedrag dat wordt kwijtgescholden gelijk is aan de restschuld.
Bij kenmerk “Status van de vordering” dient de waarde 53 “definitief buiten invordering gesteld” ingevuld te worden.
  • Bij de vorderingen waarbij een deel wordt kwijtgescholden zal de verlaging in de saldoschuld zichtbaar worden.
  • Bij deze vorderingen kan bij kenmerk “Status van de vordering” sprake zijn van code 51 “lopende aflossing” of 52 “tijdelijk geen invordering”.

Door deze verwerking is de restschuld naar reden af te leiden.

Mocht de gemeente de verwerking op de andere manier uitvoeren, bijvoorbeeld door afboeken op de hoofdsom, dan uit zich dat alleen op een verlaging in de saldoschuld en mist het CBS informatie.

Hoe te boeken als de vordering al is afgelost:
Door het te veel ontvangen bedrag terug te boeken zal het afgesloten dossier meekomen in de BDFS zodra het te veel betaalde bedrag wordt teruggevorderd. Het meest waarschijnlijke is dat bij deze vorderingen de saldoschuld op 00000 staat.


Negatieve BKR-registraties verwijderen 
Vanuit het amendement Lodders en Van Weyenberg is in de Awir wettelijk geregeld dat gedupeerde ouders en hun toeslagpartner bij het afsluiten van toekomstige kredietovereenkomsten geen hinder meer mogen ondervinden van de registratie in het stelsel van kredietregistratie.  De verwijdering vindt plaats na betaling van de achterstand en/of afronding van het saneringskrediet of schuldregeling. Het proces voor de afbetaling door de Belastingdienst van schulden van gedupeerde ouders en hun toeslagpartners bij private schuldeisers is nog niet geformaliseerd. Daar waar een gedupeerde ouder/toeslagpartner in het verleden een schuld afbetaald heeft en waar nog een negatieve registratie in het CKI is opgenomen kan de gedupeerde met de brief met code aan de kredietverstrekker aangeven dat deze een erkend gedupeerde is en verzoeken om de negatieve registratie te verwijderen. In het portaal van het BKR is een handleiding voor professionals opgenomen. Uitgebreide informatie hierover is ook te vinden op de websites van de Belastingdienst en het BKR.  


HERHAALDE OPROEP: Meld contactpersoon aan voor toegang tot gegevens om gemeentelijke schulden kwijt te kunnen schelden aan ouders en hun toeslagpartners.
U heeft toegang tot gegevens nodig uit het portaal voor uitvoering van het moratorium (pauzeren van invordering) en voor het kwijtschelden van gemeentelijke schulden aan gedupeerde ouders én toeslagpartners. Voor deze werkzaamheden dient u een contactpersoon invordering op te geven bij UHT. Het kwijtschelden van schulden is een ambtshalve handeling. In het portaal invordering vindt u de gegevens van gedupeerde ouders én hun toeslagpartners om de kwijtschelding aan hen in werking te zetten. 

Het team van VNG heeft inmiddels ook gemeenten benaderd waar nog geen contactpersoon invordering bekend is. Mocht u vragen hebben over deze gegevensdeling, neem dan contact op met het implementatieteam via hersteloperatie@vng.nl. Of bel 070-373 82 32. 

Er is ook een nieuwsbrief van het Programma Verbinden Schuldendomein speciaal voor invorderingsmedewerkers. Interesse? Meld u zich dan aan via deze link.


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Webinar voor ouders op 7 september over dienstverlening van gemeenten
Financiële compensatie en het oplossen van schulden is een belangrijk onderdeel van het herstel voor ouders. Maar vaak is geld alleen niet voldoende en kan de gemeente ouders en hun gezinnen steunen bij dit herstel. Bijvoorbeeld door te helpen met het verder op orde krijgen van financiën en hulp te bieden bij opvoeding en gezondheid. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Wat kan de gemeente wel of niet voor ouders en gezinnen betekenen? En op welke wijze werken gemeente en de Belastingdienst samen aan het herstel voor ouders en hun gezin? Dit en de vragen die ouders hebben worden beantwoord in het webinar ‘Werken aan herstel: hoe kan de gemeente daarbij helpen’. U kunt ook deelnemen aan het webinar via deze link. Het webinar vindt plaats op 7 september van 20.00 tot 21.00 uur.


(Be)spreekuren voor gemeenten 

De onderwerpen van (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van actuele thema’s. U kunt de presentaties van de (be)spreekuren terugvinden op deze Slideshare pagina.

Tijdens de zomerperiode wijzigt de frequentie van de (be)spreekuren. In juli en augustus organiseren we wekelijks één bespreekuur. Vanaf september organiseren wij weer twee bespreekuren per week.

  • Donderdag 26 augustus: Ouderpanel in gesprek met gemeenten/inzet ervaringsdeskundige
  • Dinsdag 31 augustus: Proces kwijtschelden voor beëindiging Msnp en Wsnp

Per (be)spreekuur staat 1 uur gepland. U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Overige berichten 

In het nieuws

  • De Gelderlander – Ook Rheden scheldt schulden gedupeerden toeslagenaffaire kwijt
  • Omroep Gelderland - Martine wacht nog steeds op 30.000 euro compensatie: 'De Belastingdienst heeft het erg druk, zeggen ze
  • Barneveldsekrant - Gedupeerden toeslagenaffaire zijn schulden aan gemeente Barneveld kwijt 

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl