Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 25 november

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Welke goede voornemens heeft u voor 2022 met de Wgs, Wvbvv en Ags?
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Beperking van het verbod tot medewerking aan minnelijke schuldregeling met finale kwijting bij vorderingen wegens overtreding van de inlichtingenplicht
    • Tijdelijke regeling vroegsignalen hypotheek en gemeentebelastingen
    • Enquête meldmomenten en afsluitsignalen vroegsignalering
    • Inwoners ontzorgen door het automatiseren van gegevensverwerking (herhaling)
    • Het nieuwe portaal voor Gemeentelijke Schuldhulpverlening gaat live!
    • Meld u nu aan: 14 december Webinar Alles over Suwinet-Inkijk
  • Algemeen
    • (Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning
    • Ondernemers in zwaar weer: gratis workshop omgaan met emoties
    • Webinar Aanpak gemeente Westerkwartier om dienstverlening aan minima te verbeteren met nieuw webportaal
    • Online Praktijkdag: Geldzorgen bij mensen in kwetsbare posities. Wie helpt mij als ik het niet (meer) weet?
    • Kent u de financiële hulpverlener van het jaar 2022?
    • Slotbijeenkomst leernetwerk Geldzaken en ondernemers - 2 december

Welke goede voornemens heeft u voor 2022 met de Wgs, Wvbvv en Ags?

Alle gemeenten waren dit jaar erg druk met de implementatie van vroegsignalering, het berekenen of afdragen van de nieuwe beslagvrije voet, het vormgeven van de samenwerking met beschermingsbewindvoerders rondom het adviesrecht etc.

Inmiddels is het nieuwe jaar alweer in zicht. Dat betekent voor veel medewerkers een nieuwe, frisse start. Een goed moment dus om stil te staan bij hoe de wetten in het schuldendomein nog meer impact kunnen maken in uw gemeente(n)! Meer samenhang, betere aansluiting tussen beleid en uitvoering of radicaal veranderen? Juist, u kent het wel… Wat zijn de resultaten? Wat gaat goed en wat kan beter?

Het is tijd voor goede voornemens en verlanglijstjes!

Deel uw goede voornemens en uw verlanglijstje!
Wij horen graag wat uw goede voornemens zijn voor (1 van) de wetten in het schuldendomein. En wat u op uw verlanglijstje zet voor ons als implementatiemanagers. Hoe kunnen wij u in 2022 helpen om uw voornemens te bereiken?

Om jullie te inspireren delen wij jullie voornemens (dit kan ook anoniem) in onze laatste schuldennieuwsbrief van 2021. U kunt uw voornemens en verlanglijstje inzenden via deze link. Alvast hartelijk dank voor de medewerking.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Beperking van het verbod tot medewerking aan minnelijke schuldregeling met finale kwijting bij vorderingen wegens overtreding van de inlichtingenplicht
Gemeenten, UWV en SVB mogen niet instemmen met een schuldregeling tegen finale kwijting wanneer er sprake is van schending van de inlichtingenplicht. Via de Verzamelwet SZW 2022 wordt dit medewerkingsverbod beperkt tot de gevallen waarbij er sprake is van opzet of grove schuld. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2022. De staatssecretaris heeft met de VNG (namens de gemeenten), UWV en SVB gesproken over de mogelijkheden om in de uitvoering te anticiperen op deze inwerkingtreding en een geschikte ingangsdatum hiervoor. Naar aanleiding van dit overleg hebben gemeenten, SVB en UWV toestemming om per 15 november 2021 te anticiperen op de inwerkingtreding. Lees meer hierover in het gemeentenieuws van SZW.


Tijdelijke regeling vroegsignalen hypotheek en gemeentebelastingen
Op 1 januari 2022 starten 10 gemeenten met het experiment gemeentebelastingen, welke vier jaar zal duren. Tegelijkertijd start het experiment hypotheekachterstanden. Tijdens de experimenten wordt onderzocht of met behulp van de signalen over betalingsachterstanden op gemeentebelastingen en hypotheekachterstanden mensen met financiële problemen in beeld komen die nog eerder niet bekend waren bij vroegsignalering en schuldhulpverlening. De verwachting is dat gemeenten meer inwoners met schulden beter en eerder bereiken. 

Met het experiment wordt gebruik gemaakt van de experimenteerruimte die de Wgs geeft (art 10, Wgs) om betere indicatoren te ontwikkelen voor vroegsignalering. De ‘Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden’ maakt het mogelijk dit experiment uit te voeren.  


Enquête meldmomenten en afsluitsignalen vroegsignalering
In het Landelijk Convenant Vroegsignalering en de bijbehorende overeenkomst zijn geen afspraken gemaakt over een aanlevermoment van de vroegsignalen. Vroegsignalen worden in de systemen VPS en Inforing op de 25ste van de maand aangeleverd door de Vaste Lasten Partners (VLP).

In de wet is vastgelegd dat het eerste gesprek binnen vier weken na ontvangst van het signaal plaatsvindt. De techniek ontwikkelt zich in een snel tempo door, waardoor er steeds meer mogelijk is voor gemeenten en schuldeisers. Dit zorgt ook voor operationele uitdagingen.

De NVVK en VNG onderzoeken hoe gemeenten het beste gefaciliteerd kunnen worden met eventuele aanvullende afspraken met de relevante schuldeisers. Wij ontvangen graag uw input met deze enquête.

>> Ga hier naar de enquête.


Inwoners ontzorgen door het automatiseren van gegevensverwerking
Met de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) hebben schuldhulpverleners een grondslag om inkomens- en vermogensgegevens geautomatiseerd op te vragen voor het plan van aanpak. Zo heeft de schuldhulpverlener in no-time correcte informatie en wordt de inwoner ontzorgd. Geautomatiseerde gegevensverwerking heeft dus veel voordelen.

Schuldhulpverleners moeten ook de beslagvrije voet in acht nemen in het plan van aanpak. Het inlichtingenbureau (IB) biedt daarom sinds mei 2021 een BVV rekentool waarmee schuldhulpverleners de BVV kunnen (her)berekenen. Deze tool bevraagt de Polisadministratie en de BRP. Zo hoeven schuldhulpverleners in eerste instantie geen gegevens handmatig op te vragen of in te voeren.

Daarnaast werkt IB aan een koppeling met Suwinet. Met deze koppeling kunnen schuldhulpverleners via een eigen applicatie inkomens- en vermogensgegevens geautomatiseerd opvragen.

Op dinsdag 30 november van 14.00 tot 15.00 uur geven het IB en de VNG een presentatie over de nieuwe BVV-rekentool Wgs, Wgs koppelingen naar Suwinet en een doorkijkje naar de toekomstige ontwikkelingen. De presentatie is voor alle schuldhulpverleners en er is gelegenheid tot het stellen van vragen en/of het inbrengen van nieuwe ideeën.

Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u zich hier aanmelden. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de servicedesk via 0800 222 11 22 of servicedesk@inlichtingenbureau.nl.


Het nieuwe portaal voor Gemeentelijke Schuldhulpverlening gaat live!
Op woensdag 8 december 2021 komt het nieuwe Portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau beschikbaar. Het portaal biedt een digitale gereedschapskist voor de gemeentelijke schuldhulpverlener en geeft toegang tot verschillende gegevensbronnen die kunnen ondersteunen bij de intake en het opstellen van het plan van aanpak.

Op de livegang van 8 december wordt de BVV rekentool voor Schuldhulpverlening beschikbaar gesteld in het nieuwe portaal. In Q1 van 2022 zullen daar de koppelingen met Suwinet aan worden toegevoegd. Hierdoor kan het portaal straks ook inkomens-, vermogens- en toeslaggegevens ontsluiten. In overleg met SZW, VNG en de Expertgroep Schuldhulpverlening (een groep gemeenten die bij de ontwikkeling betrokken is door IB in het kader van hun opdracht gegevensuitwisseling) zal de functionaliteit verder uitgebreid worden. 

Als u reeds gebruik maakt van de huidige BVV-rekentool voor Schuldhulpverlening, dan wordt u automatisch overgezet naar het nieuwe portaal. Alle schuldhulpverleners zullen wij hier nog persoonlijk over informeren. Houd in dat geval uw mailbox goed in de gaten.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over het nieuwe Schuldhulpverleningsportaal, dan kunt u contact opnemen met de servicedesk van het Inlichtingenbureau via 0800 222 11 22 of servicedesk@inlichtingenbureau.nl.


Meld u nu aan: 14 december Webinar Alles over Suwinet-Inkijk (voor alle gebruikers)
Speciaal voor alle gebruikers van Suwinet-Inkijk, voor zowel medewerkers die zich bezig met de uitvoering van de P-wet als de Wgs, houdt BKWI op dinsdag 14 december van 10.00-11.30 uur het gratis webinar Alles over Suwinet-Inkijk. Aanmelden kan vanaf vandaag.

BKWI nodigt gebruikers van Suwinet-Inkijk van harte uit om deel te nemen aan dit webinar.

>> Lees meer


Algemeen

(Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning
Voor december zijn er weer nieuwe (be)spreekuren en (samen)werksessies georganiseerd over een aantal interessante onderwerpen. Alle (be)spreekuren zijn van 10.00 - 11.00 uur. Hiervoor kunt u zich alvast aanmelden. Tijdens de (be)spreekuren staat het delen van (nieuwe) informatie centraal en in de (samen)werksessies geven gemeenten voorbeelden en delen we ervaringen met elkaar.

  •  3 dec - De VerwijsIndex SchuldHulpverlening (VISH) (Wgs)
  • 10 dec - Wat en wie heb je nodig binnen de Ags (Ags)
  • 15 dec - Dit verandert er per 1 januari binnen de Wvbvv (Wvbvv)
  • 20 dec - Hoe laat ik de Wgs voor mij werken? (Wgs)

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze alsnog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.


Ondernemers in zwaar weer: gratis workshop omgaan met emoties
Heeft uw gemeente handvatten nodig om de ondernemer in zwaar weer goed te helpen en uw medewerkers beter te trainen om dit te kunnen doen? Meld u dan aan voor de gratis workshop `Omgaan met emoties van ondernemers in zwaar weer’ van de KVK. In de training komt aan de orde hoe u ervoor zorgen kunt dat ondernemers in zwaar weer zich beter gehoord voelen en krijgen de deelnemers handvatten aangereikt om deze moeilijke gesprekken beter te voeren zonder zelf uit balans te raken.

>> Lees meer.


Online Praktijkdag: Geldzorgen bij mensen in kwetsbare posities. Wie helpt mij als ik het niet (meer) weet?
Tijdens deze praktijkdag gaat Schouders Eronder in gesprek met vakgenoten, experts en uitvoerders. Hoe kunnen wij mensen in kwetsbare posities met geldzorgen en schulden beter kunnen ondersteunen en versterken in hun zoektocht naar hulp. Hoe komt het dat zij tussen wal en schip vallen? Waar lopen zij tegen aan en welke rol spelen we hier samen in? 

>> Lees meer


Kent u de financiële hulpverlener van het jaar 2022?
Zet u zich actief in ? Komt u in uw omgeving mensen tegen die indruk maken door de manier waarop zij zich inzetten voor mensen met financiële vragen en problemen? Meld die persoon dan aan voor de verkiezing ‘Financiële hulpverlener van het jaar 2022’ van Schouders Eronder.


Slotbijeenkomst leernetwerk Geldzaken en ondernemers - 2 december
Hoe verbetert u hulp aan ondernemers met schulden? Welke lessen kunnen we trekken uit de praktijk? Waar lopen gemeentelijke medewerkers tegenaan in de ketensamenwerking als het gaat om hulp aan ondernemers met schulden?

In deze bijeenkomst op 2 december om 9.30 uur, bespreken we de meest voorkomende knelpunten uit de praktijk en hoe gemeenten deze hebben aangepakt. Aanmelden kan via deze link. 

vngrealisatie.nl