Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 27 november 


Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
    • Format brieven naar inwoners over verandering afloscapaciteit
    • Maandelijkse of jaarlijkse afdracht afloscapaciteit bijstandsgerechtigden
    • Overgangsrecht en overgangstermijn
  • Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
    • Expertsessie prioritering en opvolging vroegsignalen Wgs
  • Agenda (be)spreekuren 

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Format brieven naar inwoners over verandering afloscapaciteit
Op dit moment is de beslagvrije voet voor inwoners met inkomen rond bijstandsniveau soms hoger dan het inkomen zelf. Hierdoor hebben zij nu geen afloscapaciteit. Door de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet wijzigt de afloscapaciteit en moeten alle inwoners – dus ook de inwoners op of onder bijstandsniveau - altijd 5% van hun inkomen inzetten voor de aflossing van hun schulden. Deze regel geldt voor nieuwe beslagen en verrekeningen vanaf 1 januari 2021. Bij beslagen en verrekeningen van vóór 1 januari 2021 geldt een overgangsrecht van één jaar.

Dit betekent dat de huidige BVV binnen 12 maanden herberekend moet worden conform de nieuwe rekenregels. Als gevolg hiervan moeten ook inwoners met een inkomen op bijstandsniveau het komende jaar 5% gaan aflossen. Het is belangrijk om deze inwoners hier op tijd over te informeren, omdat dit impact heeft op hun bestedingsruimte.

De VNG heeft formatbrieven opgesteld, met dank aan gemeente Den Haag, voor verschillende inwonersgroepen die dit betreft. De brieven en aanvullende toelichting vindt u hier.


Maandelijkse of jaarlijkse afdracht afloscapaciteit bijstandsgerechtigden
De afloscapaciteit van bijstandsgerechtigden is door de 5%-regeling altijd 5% van het netto-inkomen inclusief vakantietoeslag. Als derde-beslagene kan de gemeente de afdracht aan de beslagleggende partij op twee manieren inrichten:

  • De gemeente kan maandelijks 5% afdragen.
  • De reservering voor het vakantiegeld (dit is namelijk ook 5%) reserveren en dit bedrag één keer per jaar in mei afgedragen.
Meer informatie over deze afdracht vindt u in onze Q&A op blz. 20.

Wanneer gemeenten maandelijks afdragen, betekent dit dat gerechtsdeurwaarder maandelijks verdelen. Hiervoor mogen zij verdeelkosten in rekening brengen. Bij een jaarlijkse afdracht rekenen deurwaarders maar één keer verdeelkosten. Het is voor inwoners dus gunstiger wanneer gemeenten jaarlijks afdragen. Dan gaat er minder van hun afloscapaciteit naar kosten die gemaakt worden voor het verdelen van de opbrengst en blijft er meer over voor de aflossing van hun schuld.


Overgangsrecht en overgangstermijn
De Wvbvv kent een overgangsrecht en een overgangstermijn. Dit zijn twee verschillende begrippen. Hieronder zetten we het op een rij:

Het overgangsrecht is van toepassing op beslagen en verrekeningen die voor 1 januari 2021 zijn ingegaan. De vastgestelde beslagvrije voet van deze beslagen blijft hierop van toepassing. Beslagleggers moeten de beslagvrije voet van deze beslagen en verrekeningen binnen 12 maanden herberekenen conform de nieuwe wet. Uiteraard kunnen inwoners zelf wel altijd eerder verzoeken om een herberekening op grond van de nieuwe wetgeving van hun beslagvrije voet.

De overgangstermijn kunnen organisaties aanvragen wanneer zij op 1 januari de wet nog niet volledig kunnen uitvoeren. Deze organisaties krijgen tot uiterlijk 1 juli 2021 de mogelijkheid om de beslagvrije voet te berekenen op basis van de huidige regelgeving. De overgangstermijn geldt alleen voor de berekening van de beslagvrije voet en niet voor de andere onderdelen uit de wet, zoals de vaste beslagvolgorde en het coördinerend deurwaarderschap. Ook bij deze regeling geldt dat inwoners altijd eerder mogen verzoeken om een herberekening van hun beslagvrije voet conform de nieuwe wet. In dat geval zal de gemeente met gegevens verkregen via de inwoner, gebruik moeten maken van het burgerportaal om de beslagvrije voet te berekenen.

De overgangstermijn kan tot 8 december aangevraagd worden. In het gemeentenieuws leest u meer over de regeling. Het aanvraagformulier vind u hier. Op vrijdag 27 november om 10:00 organiseren we een (be)spreekuur over de overgangstermijn.


Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Expertsessie prioritering en opvolging vroegsignalen Wgs
Op 7 december 2020 van 10:00 -11:30 uur organiseren we een expertsessie. De expertsessie gaat over de wijze waarop vroegsignalen die u vanaf 1 januari 2021 ontvangt kunt prioriteren en hoe u vervolgens kunt bepalen, welke opvolging er aan het signaal gegeven wordt.

We zijn op zoek naar gemeenten die hiermee op dit moment bezig zijn of dit al hebben geformuleerd, zodat we ervaringen kunnen delen. Ook nemen we ‘best practices’ mee in een toelichting die we hierover binnenkort publiceren.

Ook het Landelijk projectteam Vroegsignalering en de Kopgroepgemeenten Vroegsignalering leveren een bijdrage aan deze sessie. Aanmelden voor deze expertsessie is mogelijk via de agenda van VNG Realisatie.


Agenda (be)spreekuren

Begin september zijn de (be)spreekuren gestart. Van ieder (be)spreekuur kunt u een samenvatting terugzien op de website en het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

In de (be)spreekuren kunt u actuele kennis opdoen en ervaringen uitwisselen. Elk (be)spreekuur heeft een actueel onderwerp dat experts uit het programma samen met u uitdiepen: een mooie manier om uw vragen te stellen en beelden over uitvoering te toetsen bij collega’s. In de komende periode staan de volgende onderwerpen voor de (be)spreekuren gepland:

  • 27 november om 10.00 uur: Aanvragen overgangstermijn beslagvrije voet
  • 30 november om 10.00 uur: Special voor belastingsamenwerkingen*
  • 3 december om 10.00 uur: Starten en inrichten van vroegsignalering
  • 9 december om 10.00 uur: Wvbvv – Klaar voor januari?
  • 11 december om 10.00 uur: Wgs – Prioriteren van vroegsignalen

* Maandag 30 november is het (be)spreekuur ingericht voor belastingsamenwerkingen. We gaan in op techniek, wel/niet aanvragen van de overgangstermijn en de uitwisseling van gegevens van inwoners met schulden naar de afdeling schuldhulpverlening.

Aanmelden voor de (be)spreekuren kan via dit formulier.

(Be)spreekuur gemist? Terugkijken van de presentaties kan via YouTube en op SlideShare


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl